Knapperige vegan lijnzaadkoekjes

Het probleem met ( meukvrije )  homemade koekjes bakken is wel dat het nooit echt net zo knapperig wordt als de fabriek-koekjes. Dit heeft te maken met het wegvallen van chemische meuk ( hulpstoffen) waardoor een koekje nu eenmaal veel knapperigheid verliest. Toch kun je zelf best erg knapperige koekjes bakken!

Je hebt daar helemaal niet veel voor nodig. Wat dacht je bijvoorbeeld van maar DRIE ingrediënten, water bij inbegrepen? Ja, je leest het echt goed. Het koekje zelf bestaat uit lijnzaad en kasha ( = geroosterde boekweitkorrels) Door het op een bijzondere manier te bakken, krijgen deze koekjes een externe knapperigheid. Je kunt als je wenst een eetlepel greensweet-stevia toevoegen, maar heb je dit liever niet, kun je dit achterwege laten. Het maakt het koekje uiteraard wel lekkerder!

Je bereikt het beste resultaat met een voedseldroger. Maar heb je deze niet, dan kun je de koekjes ook gewoon in de oven verder afbakken.

Dit heb je nodig;

  • 350 gram hele lijnzaad, in de blender tot meel vermalen
  • kasha geroosterde boekweitkorrels
  • warm water
  • eventueel toevoegen voor meer smaak: een volle eetlepel biologische erythritol

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Voeg steeds kleine beetjes warm water toe aan de lijnzaad, kneed tot er een stevige, smeuïge bal ontstaat. Wil je een zoet lijnzaadkoekje, voeg dan ook de stevia toe. Druk de bal uit op de bakplaat en maak een zo dun mogelijke plak. Bestrooi deze royaal met de kasha, en druk deze er met bevochtigde handen stevig in. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf controleren. Laat de plak afkoelen. Steek met een ronde uitsteker ronde koeken uit de plak.

Heb je een voedseldroger? Zet deze op 80•c en laat de koeken drie uur drogen. Heb je geen voedseldroger? Zet de oven dan op 80•C en laat de koeken ongeveer 100 minuten harder opbakken, blijf wel goed tussentijds controleren.

In de airfryer kan natuurlijk ook Bak de eerste keer de plak op 175*C ongeveer 10-12 minuten, en daarna op 100*C ongeveer 20 minuten nabakken.

Het eindresultaat: heerlijk knapperige koekjes!c

 

Een reactie op “Knapperige vegan lijnzaadkoekjes

  1. Vanmiddag dacht ik; kom, éven weer wat rondsnuffelen op de website van Monique. Enfin, 35 pagina’s, (de nodige printjes) en véle uren later, ben ík wel gaar, maar ook zéér voldaan!
    Ben zwaar onder de indruk van je creativiteit én je liefde dit met ons te willen delen…
    Daarvoor dank ik je heel oprecht Monique, enne… ik heb een tóp middag gehad!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *