De kokosolie jungle deel twee…welke wel, welke niet?

In mijn artikel “ de kokosolie jungle….welke wel, welke niet?” beoordeel ik vele populaire varianten kokosolie. In mijn artikel over de kokosolie-zwendel valt erg veel te lezen over deze varianten. Om een beetje de bomen door het bos te kunnen zien heb ik de meest populairste varianten onderzocht en beoordeeld, maar ik ontvang nog dagelijks verzoeken voor heel veel andere soorten. Ik kon uiteraard niet alle varianten die ( in Nederland en via internet) verkrijgbaar zijn in één artikel bespreken, ik heb daarom besloten een tweede deel te gaan verzorgen van de kokosolie jungle. Hierin neem ik opnieuw de meest aangevraagde mee. Ook in dit artikel ga ik als volgt te werk:

– ik kijk waar de olie vandaan komt

– ik kijk of er een eigen plantage is te traceren

– ik kijk naar kleur, geur en smaak

– ik kijk naar structuur en substantie

– ik kijk naar de fabrikant, naar een certificatie en naar informatie over de hoogte van de verhitting.

– ik kijk of er een ISO nummer aanwezig is

Ik beoordeel enkel “ koud geperste” en “ extra) vierge” varianten. Ontgeurde varianten zijn negen van de tien keer sowieso gemaakt uit afval. Ik adviseer je dan ook, om nooit een ontgeurde variant te kiezen. Hoe Aman Prana zijn ontgeuring hanteert, is niet bekend, en werd ook niet prijs gegeven ( Aman Prana verkoopt zijn ontgeurde kokosolie onder de naam Vita Koko)) . Wel zijn de kokosnoten van goede kwaliteit ( niet beschimmeld) , en bestaat het niet uit afval. Op de officiële website kun je een “ commercieel” verhaaltje vinden over de ontgeuring. Ik beoordeel enkel biologische varianten. Mocht er iets opmerkelijks zijn, wordt dit ook vermeld. De analyse van Vita-Koko kun je overigens lezen in deel één. Later in dit artikel geef ik nog een aantal herkenningspunten wat kan helpen om slechte kwaliteit kokosolie te herkennen. 

HOE GA IK PRECIES TE WERK?

Ik beoordeel een pot kokosolie van binnen en van buiten, om het letterlijk te formuleren. Ik test zelf de kokosolie op kleur, geur, smaak, textuur enz. Vervolgens doe ik research naar de fabrikant/ leverancier, en neem, indien nodig, contact op met deze fabrikant. Ik stel hen bovenstaande vragen. Ik vraag naar een certificering die men mij kan toesturen. Ik zoek zoveel mogelijk tastbare bewijsstukken. 

IMG_0599-768x1024

SUNDANCE WHOLY-OLY

FABRIKANT: Sundance “ stralend gezond” in Zwijndrecht

AFKOMST OLIE : India

EIGEN PLANTAGE? ja

GECERTIFICEERD? ja

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: boven de 120 graden. Na het openmaken en raspen, wordt de brij met water vermengd ( welk water is onduidelijk) en verdampt in grote wok-pannen, waarin wordt geroerd. Dit wordt veel te hoog opgestookt ( circa 120 graden! ) waardoor alle goede voedingswaarden volledig of deels worden vernietigd. Van “ koude persing” is dus geen sprake. De kokosolie wordt licht bruin van kleur.  Door te ver door raspen worden tevens de moleculen verpulverd wat de structuur van de olie verandert. Hierbij gaan ook essentiële voedingswaarden verloren. 

KLEUR/GEUR/SMAAK: licht bruine waas, vrij sterke kokosgeur, smaak vond ik vrij redelijk te noemen

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: korrelig zodra ik een eetlepel uit de pot schepte, vrij veel luchtgaten

DUUR? 500 ml voor 14,25

EINDOORDEEL: veel te hoog verhit, daarom voor mij geen goede kwaliteit kokosolie. 

OPMERKING? Ik vind het verkoop praatje van deze fabrikant wat te opdringerig. Ze hanteren vooral op al het goede maar er zijn geen tastbare bewijze vindbaar. Ook bij navraag kreeg ik dezelfde informatie. Vrij duur voor een vaag potje kokosolie. 

ALBERT HEYN BIOLOGISCHE KOKOSOLIE

FABRIKANT: Albert Heyn, Zaandam

AFKOMST OLIE? Filipijnen

EIGEN PLANTAGE? nee

GECERTIFICEERD? nee

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: te hoog. Geen controle, geen aanwijzingen dat de temperatuur onder de gewenste 50-55 graden is gebleven. 

KLEUR/GEUR/SMAAK:  wit, te sterke kokosgeur, sterke kokossmaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: hard en glad

DUUR?  6,99 voor een liter

DUUR? EINDOORDEEL:  afval. Te hoog verhit.

OPMERKING? zit ook nog eens verpakt in en plastic emmer. Zeer slecht voor kokosolie, ook hierin kun je zwendel-kokosolie herkennen. Echte leveranciers verpakken hun echte zuivere olie nooit in plastic. Deze kokosolie valt onder private labeling. De leverancier geeft in dit geval zijn bron van afkomst niet prijs en zet zijn eigen gegevens op het etiket.

IMG_1101

NATURATA KOKOSOLIE DEMETER ( biologisch/dynamisch)

FABRIKANT:Demeter , Driebergen

AFKOMST OLIE? Sri Lanka

EIGEN PLANTAGE? ja

GECERTIFICEERD? ja

ISO NUMMER? niet aanwezig op pot, wel op papier

VERHITTING: gecertificeerd verplicht onder de 55 graden gehouden

KLEUR/GEUR/SMAAK: licht grijs, lichte milde kokosgeur, fijne smaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: de kokosolie “ leeft”. 

DUUR? gemiddeld 5,79 voor 200 gram

EINDOORDEEL: erg goede kokosolie. Zeer weinig in de omloop ( biologisch/dynamisch) In sommige biowinkels en webwinkels verkrijgbaar.

MATTISON KOKOSOLIE

FABRIKANT: Mattison Healthcare BV in Utrecht

AFKOMST OLIE? in afwachting van informatie, wordt later aangevuld .

EIGEN PLANTAGE? nee

GECERTIFICEERD? nee

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: in afwachting van informatie, wordt aangevuld

KLEUR/GEUR/SMAAK: wit, licht kraterig, vrij sterke kokosgeur 

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: kleine kraters

DUUR? 10,95 voor 500 ml

EINDOORDEEL: in afwachting van de aanvullende informatie. 

IMG_1102

YAKSO KOKOSOLIE

FABRIKANT: FZ organic food BV in Wolvega

AFKOMST OLIE? Filipijnen

EIGEN PLANTAGE? nee, wordt via een “ trader” ( private labeling leverancier) ingekocht. Bij navraag werd deze trader/leverancier niet genoemd, wegens “ geheim”. 

GECERTIFICEERD? niet vindbaar, na navraag ook geen informatie bekend

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: te hoog, geen controle

KLEUR/GEUR/SMAAK: wit, sterke geur en smaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: redelijk . Licht kraterig van structuur

DUUR? 6,40 voor 320 ml

EINDOORDEEL: Afval. Private labeling. 

PIT & PIT KOKOSOLIE

FABRIKANT: www.pit-pit.com

AFKOMST OLIE? Filipijnen

EIGEN PLANTAGE? nee, waarschijnlijk verschillende plantages

GECERTIFICEERD? volgens fabrikant aanwezig, echter kon ik geen bewijsstukken toegestuurd krijgen

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: volgens fabrikant onder de 55 graden gehouden, mijn oordeel zegt anders, gezien de samenstelling.

KLEUR/GEUR/SMAAK: wit, sterke geur en smaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: hard, glad

DUUR? 7,99 per 500 ml

EINDOORDEEL: Afval, private labeling. Kreeg standaard uitdraai aan informatie. Het lijkt er sterk op dat iedere fabrikant een standaard documentje heeft om vragende consumenten gerust te stellen, zo ook pit & pit. 

OPMERKELIJK: Vorig jaar informeerde ik eerder naar achtergrond informatie over deze kokosolie. Toen waren de potten nog gelabeled zichtbaar op de website. Nu zien we echter een pot zonder etiket. Wat zeer opmerkelijk is te noemen. Geen enkele betrouwbare informatie vindbaar via internet. Je bent verplicht om een pot aan te schaffen wil je een etiket kunnen lezen. Dit is waarschijnlijk gedaan vanwege de vele vragen over de afkomst. Als je wat te verbergen hebt vertelt dat vaak meer dan je nog hoeft te vragen.Ik kan mijn vermoedens niet bevestigen, maar ik heb zeer sterk het idee dat het hier om precies dezelfde kokosolie gaat als van ALDI. Waar je nog geen vier euro voor betaalt.

IMG_1088

BIOFOOD KOKOSOLIE + DAMHERT KOKOSOLIE

FABRIKANT: Damhert NV/SA in Heusden-Zolder ( België)

AFKOMST OLIE? Filipijnen

EIGEN PLANTAGE? nee

GECERTIFICEERD? nee

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: te hoog, geen controle

KLEUR/GEUR/SMAAK: sterk! Zowel geur als smaak. Kleur is zeer licht grijs. 

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: kleine krater in het vet zichtbaar

DUUR? 9,95 voor 500 ml ( damhert) en 5,95 voor 500 ml ( biofood)

EINDOORDEEL: massa productie. Deze fabrikant levert onder PL ( biofood) en gebruikt zijn eigen naam ( Damhert) Afval.  En waarschijnlijk gaat het ook om precies dezelfde kokosolie. Voor het MERK Damhert betaal je dus zo’n drie euro meer. 

IMG_1103

BIO PLANETE KOKOSOLIE

FABRIKANT:Bio-planete, Lommatzsch, Duitsland

AFKOMST OLIE? Sri Lanka

EIGEN PLANTAGE? nee

GECERTIFICEERD? nee, niet opvraagbaar

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: te hoog, geen controle

KLEUR/GEUR/SMAAK: wit, sterke geur en smaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: glad

DUUR? 6,99 voor 400 ml

EINDOORDEEL: mijn vermoeden is dat het wel afkomstig is van verse kokosnoten. Navraag gaf echter geen bevestiging. Ze wisten het zelf ook niet…….tja. 

GRANUM KOKOSOLIE

FABRIKANT: Sunco-kret, Subotica, Servië ( PL leverancier voor biologische winkels) 

AFKOMST OLIE? Filipijnen

EIGEN PLANTAGE? niet bekend

GECERTIFICEERD? ja, zichtbaar aanwezig op website ( http://www.granum.rs/en/about-us )

ISO NUMMER? niet op pot aanwezig

VERHITTING: onder de 55 graden, gecontroleerd

KLEUR/GEUR/SMAAK:licht grijs, goede kokosgeur en zachte kokossmaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: kraterig, grijs

DUUR? prijzen verschillen, gemiddeld 12,95 voor 600 ml

EINDOORDEEL: Goede kwaliteit, certificeringen zichtbaar, ik zou me wel aan deze kokosolie durven wagen.

IMG_1083

VITA’D’R KOKOSOLIE ( HUISMERK LIDL)

FABRIKANT: Lidl Nederland BV 

AFKOMST OLIE? Sri Lanka

EIGEN PLANTAGE? nee

GECERTIFICEERD? nee

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: te hoog

KLEUR/GEUR/SMAAK: wit, geen geur, weinig smaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: zacht en glad

DUUR? 2,29 voor 200 ml

EINDOORDEEL: Afval, private labeling. 

ORIGINAL SUPERFOODS KOKOSOLIE

FABRIKANT: SAM wholesale in Amsterdam

AFKOMST OLIE? Sri Lanka

EIGEN PLANTAGE? nee

GECERTIFICEERD? ja, op aanvraag aanwezig

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: geen controle, mijn vermoeden is wel onder de 55 graden gehouden

KLEUR/GEUR/SMAAK: licht grijs, milde geur en smaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: glad, licht kraterig

DUUR? 12,50 voor 500 ml

EINDOORDEEL: Krijgt van mij het groene licht. Is in mijn opinie gemaakt van jonge kokosnoten. 

NUTIVA KOKOSOLIE

FABRIKANT: Nutiva, Richmond, USA

AFKOMST OLIE? Zuid-Oost Azië

EIGEN PLANTAGE? nee

GECERTIFICEERD? ja, maar niet zichtbaar voor de consument

ISO NUMMER? nee

VERHITTING: niet gecontroleerd, mijn vermoeden is wel onder de 55 graden

KLEUR/GEUR/SMAAK: licht grijs/wit, vrij sterke geur en smaak

STRUCTUUR/SUBSTANTIE: zeer weinig kraters, neigt naar glad

DUUR? vreselijk duur: Je betaalt voor 823 gram 43,95

EINDOORDEEL: Amerikaans product. Wordt in NL o.a verkocht in diverse webwinkels, ik ben deze niet tegen gekomen in winkels. Te twijfelachtig om het groen licht te geven. Er worden erg veel claims gebruikt. Daar kun je al meteen veel vraagtekens bij zetten. 

HANDIGE EZELS-BRUGGEN

Alhoewel ik inmiddels talloze varianten heb beoordeeld, zijn er nog duizenden varianten te over. Ik heb daarom nog een paar handige ezels-bruggetjes om een slechte kwaliteit van goede te onderscheiden. In mijn artikelen over kokosolie kun je nog meer informatie vinden. 

1) KIES NOOIT VOOR ONTGEURD

Het is een “ helaas-pindakaas” verhaal, maar laat de ontgeurde varianten links liggen. Er zijn, zoals eerder al eens gezegd in mijn artikelen, een paar fabrikanten die wel goede kokosnoten gebruiken en deze mechanisch ontgeuren ( onder stoom) maar het is wat het is: BEWERKTE kokosolie waar altijd wordt afgedaan aan kwaliteit en voedingswaarden. Wil je liever geen kokosgeur en smaak/ Kies dan een erg goede olijfolie, avocado olie of lijnzaad olie. Meer lezen? Klik hier.

2) KIES VOOR GLAS

Alhoewel er uitzonderingen op de regel zijn, is kiezen voor plastic emmers of verpakkingen nooit in het voordeel van kwaliteit. Echte goede fabrikanten kiezen dan ook nooit voor plastic verpakkingen of ontgeurde varianten. Daaraan herken je ook een goede fabrikant. Er zijn enkele zeldzame uitzonderingen op de regel, maar deze zijn op één hand te tellen. Deze fabrikanten kiezen bijvoorbeeld wel voor plastic, maar gemaakt van BPA vrije materialen en voedselveilige materialen, zodat de kokosolie niet of nauwelijks wordt aangetast. Toch adviseer ik je om glas te kiezen. Dit heeft tevens als groot voordeel, dat je kunt zien wat je koopt. 

3) KIES VOOR “ ORIGINELE” LEVERANCIERS EN FABRIKANTEN

Kokosolie wordt vooral verkocht onder private labeling. Eigenlijk kun je nauwelijks ECHTE kokosolie direct van een plantage/leverancier inkopen, omdat deze zeer schaars zijn. Dit is dat ook het grote en best bewaarde “ geheim” in de wereld van kokosolie. Originele, kleine ondernemingen staan nooit in de winkels of verkopen massaal aan webwinkels. Simpelweg omdat hier geen ruimte voor is. Er wordt gewerkt vanuit kleine plantages en vaak gecertificeerd en volgens de ISO normen. Er kan hierdoor gewoonweg geen massa productie plaatsvinden. Er zijn enkelen, die wel wat massaler kunnen leveren, en in het bezit zijn van eigen traceerbare plantages en een ISO nummer. Bijvoorbeeld Royal Green. Dankzij meerdere plantages en een grotere investering kan er massaler worden geproduceerd, maar de meeste kleinere ondernemingen redden dit niet. Deze kokosolie wordt dan ook vaak in het land zelf verkocht of onder eigen naam in een webwinkel. Denk aan DE WITTE PAREL. Deze vallen allen onder een eigen naam, label en productie. Zowel RG als DWP hebben tevens geen geheimen. Dit geeft een consument ook het vertrouwen in een echt zuivere kokosolie. Nog een significant detail: kleinere ondernemingen vullen hun potten direct na persing af in potten, zonder tussenkomst van vaten om te verschepen naar Europa. Dit geeft de kokosolie zijn pure en zuivere kwaliteitswaarborg. Aman Prana verscheept hun geperste kokosolie in plastic vaten naar Europa om hier in een fabriek vervolgens te worden verwerkt in potten voor verkoop.  Echte, zuivere kokosolie vind je eigenlijk nergens in winkels, op enkele uitzonderingen als Royal Green na. Royal green vervoert zijn vers geperste olie in speciaal ontwikkelde tanks naar Europa. Het vervoer wordt geconditioneerd, evenals de opslag. In speciale koelkasten ( waarbij een temperatuur wordt aangehouden van rond de 17 graden) wordt alles bewaard. 

HOE WORDT PRIVATE LABELING KOKOSOLIE GEMAAKT?

We zien duizenden varianten in winkels, webwinkels en zelfs in salons en speelgoedwinkels. Het is terecht een echte jungle. Ook bekendere merken doen flink aan PL. Wat houdt het precies in? 

Stel: ik wil een webwinkel starten waarin ik kokosolie wil verkopen onder meukvrij met Monique”. Ik wil dus een etiket met mijn eigen label. Dit geeft mij namelijk ontzettend veel voordelen. Zo kan ik mijn eigen prijs bepalen en bepalen aan wie ik wat verkoop. Omdat er totaal geen enkele wet en regelgevingen gelden op kokosolie, kan ik ook lekker graaien in de emmer vol met claims en gezondheidskreten als “ extra vierge”  “ raw” “ koud geperst” en “ biologisch”.  Succes gegarandeerd. Zeker als ik mijn prijs ook lekker lager hou dan de concurrentie. Ik moet daarvoor op zoek gaan naar een leverancier die onder private labeling werkt. Deze fabrikant kan bijvoorbeeld zelf een goede bekende naam hebben en onder diverse fantasie namen producten op de markt zetten. Een goed voorbeeld hiervan is DE SMAAKSPECIALIST. Deze opereert onder veel PL merken, maar geeft zelf ook onder diverse fantasie namen producten af voor veel supermarkten. Denk aan RAW ORGANIC FOOD en LUCY’S. Maar de smaakspecialist levert bijvoorbeeld ook aan discounters en discounter supermarkten.

IMG_9720-1024x768

Zo leveren zij onder een PL website “ PL BIO” aan grote ketens als ACTION en ALDI. Deze aparte website is speciaal voor deze grotere ketens opgezet. Zodat dit een beetje onder het kleed blijft. Het is natuurlijk lastig als je bij de Action voor hetzelfde potje notenpasta bijna een euro minder betaalt dan in een winkel of supermarkt. Door wat te sleutelen aan een samenstelling kunnen ze dit verantwoorden. Zo kan een potje notenpasta bij de Aldi nét even een nootje meer of minder bevatten in de ingrediënten lijst dan in de lijst van het potje notenpasta van Action. Dit is wettelijk toegestaan. Er is namelijk sprake van weinig tot geen verandering in voedingswaarde en is het niet noemenswaardig. ( sporen)  Maar de consument ervaart het wel degelijk “ een verschil” in voedingswaarde al is het nog geen halve gram. 

Als ik een goede deal heb weten te maken met zo’n PL leverancier krijg ik een voorraad potten kokosolie. Deze zijn niet gelabeld. Dat moet ik zelf laten doen. Voorafgaand wordt deze kokosolie vanuit de landen van afkomst ( waar het vrijwel altijd gaat om afval) in plastic vaten verscheept naar Europa om hier in fabrieken te worden bewerkt en afgevuld in potten of plastic emmers. Wat de klant wil. In de fabriek wordt de kokosolie gekleurd, gebleekt, gefilterd en eventueel worden er nog kleur/geur en smaakstoffen aan toegevoegd. Ook wordt zowel in de landen zelf, als in de fabrieken hier vaak  andere oliën toegevoegd. Mengen dus. Omdat de boel toch wordt bewerkt ( verhit, geraffineerd) merkt de consument hier niets meer van. En is er niets meer te achterhalen, ook niet in een lab, omdat de samenstelling compleet is veranderd, moleculen veranderen. Geen mens die zal ontdekken, dat het gaat om afval olie ( gemaakt van leeg getrokken olie of van beschimmelde en verrotte kokosnoten) waar vrijwel NIETS meer inzit aan voedingswaarden. Zeker ontgeurde varianten zijn gelijk aan het bekende pakje croma. Anders gezegd, één bonk ( hard) vet. Dit zijn ook de vele varianten, die worden onderzocht door onderzoekers m.b.t de gezonde claims. Het klopt dus wel een beetje, als de uitkomsten daarvan niet zo goed zijn als wordt beweerd, want er worden bewerkte/geraffineerde kokosoliën onderzocht, en geen zuivere, echte varianten, war alle voedingsstoffen nog aanwezig zijn. Aangezien iedereen sjoemelt, is er geen betrouwbare analyse te maken, tenzij er specifiek met echte zuivere varianten wordt gewerkt. Dit is nooit het geval. Soms worden er diverse zaken aan toegevoegd, zoals het bekende lakurinezuur, om bepaalde claims hard te maken op het etiket. Maar negen van de tien gevallen komt laurine zuur nauwelijks nog voor, zeker in de ontgeurde varianten. Er zijn overigens geen onderzoeken bekend waarin de voedingswaarden specifiek worden onderzocht. Het zou nuttig wezen, als dit eens zou gebeuren ( onafhankelijk) 

Na het bewerkingsproces worden de potten/emmers afgevuld en verdeeld over alle afnemers, die onder PL werken. Zij verkopen dit vervolgens door aan leveranciers. Als ik de potten van een eigen label heb voorzien, kan ik mijn eigen prijs bepalen. Ik kan, dankzij mijn gebruikte claims, de prijs zo hoog maken als ik wil. En kan ik voor een pot van 500 ml gerust 10 euro vragen of meer. Als mijn con-cu-lega van de webwinkel next door hetzelfde potje afneemt bij de PL boer, en met zijn eigen label een euro minder vraagt, kan ik weer onder zijn prijs gaan zitten., Zo gaat het spel op internet oeverloos verder en zien we ook zoveel prijsverschil. Niemand merkt, dat het gewoon om één zelfde kokosolie gaat , uit dezelfde vaten en fabrieken. Winkeliers durven ook best te vragen. Ik heb ooit een prijsverschil gemeten van bijna 5 euro voor hetzelfde potje KTC “ toko-kokosolie”. Prijzen zeggen niets. Sterker nog: de prijzen worden opzettelijk verhoogd omdat de consument dan denkt een goede kokosolie te kopen. 

Je kunt je voorstellen hoeveel winst ik kan maken op zo’n potje afval. Een website starten kost niets. En iedere malloot kan een website beginnen. Wat ook veel gebeurt is dat iemand die totaal geen affiniteit heeft met voeding en gezondheid, naast zijn professie een handeltje in kokosolie begint. Een muzikant die bijvoorbeeld naast zijn muziekstudio een website heeft opgezet waarin je niets aan achtergrond informatie kunt vinden, maar wel de bekende riedeltjes aan gezonde claims, afgetrokken van internet. Deze desbetreffende website heeft mij zelfs benaderd, of ik interesse had om deze olie te reviewen. Ik reageerde terug met vragen over achtergrond en afkomt. Nooit meer wat teruggehoord 😉

Zo easy-peasy is het dus. En veroorzaakt dit de jungle, de verwarringen en het belazeren van consumenten. We betalen on scheel aan een pot vol afval, waar ook nog eens door verschillende partijen flink op wordt verdiend ( plantages, transportkosten, fabriekskosten, afnenerskosten, en dan moet de verkoper er ook nog op verdienen). Een liter afval kokosolie kost gemiddeld 40/50 cent per liter. Om een liter echte zuivere kokosolie te kunnen maken, zijn er gemiddeld 12/13 kokosnoten nodig, die gemiddeld drie euro kosten. Je snapt dat afval dan een erg goedkope keuze is. Na bewerkingen is er geen haan die ernaar kraait. 

4) BEKIJK MIJN VIDEO

Ik heb een filmpje gemaakt over hoe een juiste kokosolie te herkennen:

5) ECHTE KOKOSOLIE IS NOOIT WIT

Onthou, dat zuivere, goede koud geperste kokosolie nooit wit is van kleur. Hoe witter een kokosolie is, hoe meer bewerkt deze is. Echte kokosolie “ leeft”. Het heeft een licht grijze waas en bevat “ kraters” Dit zijn tekenen, dat de olie goed koud is geperst en niet te hoog is verhit. Je moet het gevoel hebben dat de massa een beetje “ beweegt” en daarom “ leeft”. 

6) VELE CLAIMS ZIJN ONZIN

Raw….. puur….Virgin….Extra virgin…..Organic…koud geperst ( Cold pressed) ….als we de vele kreten en claims moeten geloven, dan kopen we één grote pot vol gezondheid. Eigenlijk kopen we één grote pot vol sprookjes-verhalen. Want al deze claims zeggen totaal niets, als het op kokosolie aankomt. Niets is namelijk beschermd, nog wettelijk vastgelegd. Anders gezegd, er zijn totaal geen wet en regelgevingen op kokosolie. Iedere malloot kan en mag dus ” koude persing” of ” raw” op zijn pot zetten terwijl de boel in de pot flink is geraffineerd. De ” koud geperste” kokosolie van de ALDI is daar een groot voorbeeld van. Ze handelen netjes binnen de lijntjes, maar de kokosolie is veel te hoog verhit en spierwit. EXTRA VIRGIN heeft ook totaal geen enkele zin om op een pot kokosolie te vermelden. Deze term is enkel geldig op olijfolie. De meeste fabrikanten kiezen hier echter voor om aan te tonen dat hun kokosolie extra koud is geperst. Maar wettelijk stelt het dus niets voor en gaat het om een marketing-trucje.

15259494_1342302369135223_3555458760119410005_o

Wat ook erg veel wordt gebruikt als marketing trucje is de kreet BIOLOGISCH. Complete onzin. Want kokosnoten zijn namelijk ALTIJD biologisch. Wel is het zo, dat het biologische merkje ( het bekende groene label) bevestigt dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Sommige plantages besproeien per vliegtuigjes hun plantages tegen ongedierte. Alhoewel kokosnoten zo dicht zijn als een oester, kan dit in de grond terechtkomen, en zo in kokosnoten terechtkomen via de voeding van de kokospalm. Als je een pot kokosolie tegenkomt zonder dat groene biologische keurmerk, en je leest biologisch, dan weet je dat dit nergens op slaat. Biologisch is in geval van kokosolie alleen van toepassing op aanwezige bestrijdingsmiddelen. De meeste plantages werken overigens niet met bestrijdingsmiddelen, omdat dit vrij duur is. En gelukkig ook vrijwel nooit echt nodig.

100% pure kokosolie zegt ook helemaal niets. Niets méér dan dat er geen verdere toevoegingen zijn gedaan. Maar HOE de olie is verwerkt wordt uiteraard nooit verteld. En daar draait het uiteraard juist wel om. Kleuren, bleken, raffineren, het valt allemaal onder ” 100% pure kokosolie”. Net als een zak suiker. 100% suikerbiet. Ik hoef je vast niet te vertellen wat er overblijft van die suikerbiet in het eindproduct.

IMG_1105

7) KOOP NOOIT KOKOSOLIE IN EEN TOKO

Het is erg aantrekkelijk, om vanwege de zeer lage prijzen een pot ” toko-kokosolie” in te kopen. Maar in mijn gehele onderzoek ben ik tot nu toe nog geen enkele pot tegengekomen die enigszins ” kokosolie” mag heten. Wat je hier inkoopt is niets meer of minder dan afval. De olie is altijd geraffineerd, en ontgeurd, terwijl dit niet op een pot staat vermeld. Je kunt deze kokosolie vergelijken met een pakje croma. Alleen als je last hebt van lactose zou deze bonk kokosvet in een plastic potje een alternatief wezen op gewone boter. Maar het is net zo schadelijk als een pakje croma. Denk niet, dat dit vast mee zal vallen, want het is echt erg slechte en ongezonde kokosolie. Ik zou het niet eens op mijn huid smeren. Het komt in mijn ogen overeen met scharnier-smeerolie. Investeer op zijn minst in een goede pot kokosolie van redelijke kwaliteit.  Mijd deze absolute meuk.

Zodra ik meer soorten vind die ik kan beoordelen, zal ik deze in dit artikel aanvullen. Ik blijf druk met onderzoek. Hou de website in de gaten voor de allerlaatste nieuwtjes omtrent kokosolie Heb je zelf suggesties? Laat deze hieronder achter met zoveel mogelijk informatie waarmee ik aan de slag kan. Ik hoop, dat ik jullie een beetje verder op weg heb kunnen helpen in de jungle van kokosolie….

 

23 Reacties op “De kokosolie jungle deel twee…welke wel, welke niet?

  1. Wauw wauw wauw ! Hiér kan ik iets mee ! Eindelijk is het helder ! Een grote dank je wel ! Scheelt ons zelf een hoop speurwerk !

  2. Dank je wel, wat een verhaal en wat fijn dat je dit allemaal doet. Had nog een potje van de lidl in de kast staan gaat direct de vuilnisbak in.

  3. Super bedankt hoor, ik heb de royal green ook gehad en dacht dat Aman Prana beter was dus heb die nu in huis en ik heb de witte parel ook gekocht maar nog niet gebruikt.

    Monique heb je wel eens gehoord van kokosboter ?
    Dat heb ik ook gekocht van Dr.Goerg is ook hard maar dat moet warm gemaakt worden om vloeibaar te krijgen.
    Ik heb dit om op brood te doen maar viel en valt me tegen.

  4. Bedankt voor al je tips! Dit maakt het voor mij een stuk makkelijker om een keuze te maken.

  5. Ben erg benieuwd wat je van de kokosolie van de natuurwinkel Erica vindt en ook kokosolie van de Tuinen of Holland and Barret. Bedankt voor dit artikel. Super behuulpzaam.

  6. geweldig artikel,scheelt me een hoop gezoek..heel erg bedankt Monique ..ik gebruik altijd Aman Prana..ga dat andere merk(even weer zoeken in je artikel)dat ook volgens jouw onderzoek goed is..zal het ook door sturen naar de biologische winkel waar ik bijna alles koop…marjan

    • moest natuurlijk staan dat ik dat andere merk eens wil proberen..sorry

  7. Biologische kokosolie extra vigin
    Merk De nieuwe band
    500 ml €6,75
    Zit in glazen pot, ziet er aan de onderkant goed uit.
    In de natuurwinkel werd mij gezegd dat men van dit merk geen rotzooi verkoopt.
    Graag je oordeel over deze pot.

  8. Leuk blog,

    Wat goed dat je zo veel informatie er over hebt weten te verzamelen, zou het ook mogelijk zijn dat er een korte conclusie word toegevoegd, met bijv. meeste bang for buck.

    Keep up the good work

  9. Hallo Monique, begrijp ik het goed dat de grijze plekken in de Royal Green kokosolie juist goed zijn en de bruin-groen-zwarte plekken in bijvoorbeeld de AH kokosolie duiden op beschimmelde kokosnoten? Soms zitten er namelijk ook wat beige plekken in een pot van Royal Green.
    Weet je iets over de kokosolie van Cocofina?
    Bedank voor al je werk met dit grote onderzoek – zeer nuttig!

  10. Hoi Monique,
    Ik ben benieuwd wat je van de kokosolie van Machandel vindt?

  11. Hey Monique

    Net al je artikelen over kokosolie doorworsteld. Super interessant!
    Bleek de olie die ik al lange tijd bestelde en aan iedereen aanbeveelde afval te zijn.
    Na nader onderzoek schort er inderdaad vanalles aan waar ik eerder niet op lette.
    Genoeg!
    Ik heb ondertussen al een idee van alternatieven.
    Het werd al enkele malen aangehaald, maar de enige waar ik nog vragen bij heb of die al dan niet goed is, is die van De nieuwe Band?
    https://www.nieuweband.nl/producten/detail/74950/
    Ik zie dat je heel vaak van deze aanvragen krijgt, dus begrijp ik het als je deze skipt.

    Bedankt voor al je super nuttige info!

  12. Hoi Monique,
    veel dank voor je onderzoek! Ik zocht net de webshop van de witte parel. Kan het zijn dat die niet meer bestaat?
    Hartelijke groet,
    Marjolein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *