Kokosolie ‘ spread”??????

Onlangs postte ik op social media een aantal foto’s van een potje kokosolie wat ik voor dit artikel kocht bij ( mijn normaal gesproken favoriete) supermarkt LIDL. Dit potje was één van de twee tijdelijke soorten kokosolie uit de biologische themaweek. Het verschil zat hem in de benaming: een SPREAD en een “ gewone” kokosolie. 

Ik doe al ruim twee jaar zelf-onderzoek naar kokosolie. Mijn fans / volgers zijn inmiddels goed op de hoogte van de verschillen tussen zuivere en afval kokosolie. Ik kom regelmatig echte ranzigheid tegen, maar wat ik in het potje spread aantrof was iets wat ik nog nooit eerder was tegengekomen in mijn onderzoek.
IMG_2369
Zoals je kunt zien hierboven, trof ik in het onderste gedeelte van het potje één grote vieze bende aan ranzigheid aan. Ik heb het potje ongeveer een week in de kast laten staan. Daarna heb ik de bovenste laag weg geschept met een lepel tot het punt dat ik niets meer kon weg scheppen… Ik kocht dit potje dus zoals eerder gezegd voor mijn artikel, waarin ik al vermoedde dat deze “ spread” was vermengd met andere oliën. Dit komt vaak voor. Kokosolie is nog steeds booming business waardoor de vraag extreem groot blijft. Nu zijn er een heleboel plantages in de wereld. Maar al deze plantages kunnen de nog altijd sterk groeiende vraag niet meer aan, waardoor er naar andere oplossingen wordt gezocht om de productie massaler te maken en zo meer wereldwijd om te kunnen zetten. Afval uit de farmaceutische industrie wordt voornamelijk gebruikt om ontgeurde kokosolie te produceren. Dit is leeg getrokken olie, wat zeer goedkoop kan worden ingekocht ( gemiddeld €20 eurocent per liter of minder) Omdat ontgeurde kokosolie nergens naar ruikt en smaakt en wordt bewerkt zal niemand er wat van opmerken.
Je vraagt je wellicht af, waarom de farmaceutische industrie kokosolie gebruikt.  Wel, er bestaan namelijk ook medicijnen, die worden gemaakt met kokosolie. Deze worden ingezet tegen ziekten als Alzheimer, en Parkinson. Ook worden er erg veel voedingssupplementen van gemaakt. Wat er precies gebeurt, is dat de geperste kokosolie vanuit landen als Sri Lanka, de Filipijnen, en India worden gehaald. Vervolgens worden voor de farmaceutische industrie alle waardevolle voedingsstoffen uit de olie gehaald. Daar worden de capsules van gemaakt. Wat overblijft is “ copra-afval”. En deze afval…..wordt opgekocht door de vele fabrikanten, waar wij nu al die talloze potten kokosolie van kunnen kopen. Aan deze afval kunnen aroma’s en andere stofjes  worden toegevoegd, om zo een echte kokosgeur, en/of kokossmaak te verkrijgen. En hebben we feitelijk een soort wisselwerking. De farmaceutische industrie haalt alles uit de kokosolie om te gebruiken ter bestrijding en tegen ziekten, maar anderzijds maken zij ons ook zieker, door het afval door te verkopen. Afhankelijk van een merk, en wat eraan is toegevoegd, kan kokosolie dus ongezond zijn. En is een pakje croma daadwerkelijk écht gezonder. Vooral de ontgeurde varianten zijn 9 van de 10 x gewone afvalproducten. Hoe goedkoper een pot kokosolie ( vierge of ontgeurd) wordt aangeboden, hoe meer kans dat het om deze afval gaat. Al wil ik ook hier weer de kanttekening zetten dat prijzen door fabrikanten zelf gemaakt kunnen worden en deze kunnen verschillen terwijl het om hetzelfde afvalproduct gaat. Zo’n 90%  bestaat uit deze meuk.
IMG_2370
 
Goed, dat mengen met andere oliën dus. Heel veel soorten kokosoliën worden naar alle waarschijnlijkheid gemengd met andere ( goedkope) oliesoorten. Dit kan echter enkel worden gespeculeerd, omdat er, net als heel veel andere zaken betreft kokosolie, geen onderzoek naar is en wordt gedaan. Ik ben door twee bronnen in Thailand benaderd, en zij vertelden dat dit op grote schaal gebeurt. Zolang er geen onderzoek naar wordt verricht, kunnen fabrikanten hun gang blijven gaan en ons deze gemengde potten voor duizelingwekkende bedragen blijven aanbieden. Zeker ontgeurde varianten en goedkopere varianten zouden flink vol zitten met andere oliesoorten en maar weinig met kokosolie terwijl er op de pot ” 100% kokosolie” staat af te lezen. Dit mag, omdat niets wettelijk is beschermd. Ik kon geen tastbaar bewijs vinden. Daarom blijft ook dit gegeven een vaag vlak tot het eens wordt onderzocht.
Om hier echt achter te kunnen komen, wordt bovendien lastig. Omdat vrijwel alle kokosoliën worden bewerkt of afgewerkt in een fabriek. 
 
Mijn vermoeden dat deze kokos “ spread” is vermengd met andere olie komt voort uit het idee achter “ spread” om deze waarschijnlijk wat meer smeerbaar te maken. Denk aan pindakaas. Als wij deze zelf maken met pinda’s, krijg je zelden net zo’n smeuïge substantie als een potje Calvé. Als we daar een klein beetje olie aan toevoegen word de pindakaas wel heerlijk smeuïg. Dit kan dus ook makkelijk het geval zijn in deze “ spread”. 
 
En dan het woord SPREAD. Onder mijn post op social media kreeg ik vele reacties over het feit dat het hier ging om een SPREAD en niet om KOKOSOLIE. Hieruit kun je goed opmaken hoe marketing WERKT. Veel mensen denken dat SPREAD de boel verandert, maar ook op het potje zelf lees je gewoon “ 100% kokosolie” bij de ingrediënten. Anders gezegd is dit gewoon niets meer of minder dan een slimme marketing truc om mensen kokosolie ook op hun brood te laten smeren. Iets, wat ik persoonlijk niet prefereer. Omdat we dan zeer snel teveel kunnen gaan gebruiken aan kokosolie, zeker als je ook nog eens kokosolie gebruikt om mee te bakken en te koken / braden. Zoals ik altijd roep: ga verstandig ( MATIG!) om met kokosolie. 
 
IMG_2367

OOK FABRIKANTEN ZIJN SOMS INVENTIEF EN ALERT

In mijn jaren aan onderzoek heb ik niet bepaald veel vrienden gemaakt met fabrikanten. Dat is begrijpelijk, omdat ik mijn neus in hun potten steek. De meeste fabrikanten willen vooral winst maken. Maar soms tref ik nog echte fabrikanten aan die wel achter hun product willen staan en geen ranzigheid willen verkopen. 
Ik word soms benaderd door fabrikanten, om iets te onderzoeken. Onlangs werd ik door een Belgische fabrikant benaderd. Hij maakte zich zorgen over een wel heel opvallende gele bodem van zijn potten kokosolie. Deze man was zeer kritisch te werk gegaan bij het kiezen van zijn kokosolie. Zo heeft hij de plantage bezocht waar de olie vandaan kwam. Dit gebeurt uiteraard zelden. 
Dit soort fabrikanten stel ik op prijs. En wil dan ook graag meewerken naar oplossingen. 
IMG_2366
 
Wat hier vermoedelijk aan de hand is: als de kokosnoten worden “ gepeld” vinden zich aan de binnenzijde van de kappen een dun vezelachtig laagje. Dit scheidt het vlees van de kap. Deze laag wordt , als het goed en grondig gebeurt, goed weg gewassen van het vlees, en een goed verlopende filtering zorgt er vervolgens voor dat geen stukje meer achterblijft in de olie. Als dit onvoldoende gebeurt, kan de olie bij stolling ( en zoals wij de kokosolie dus kennen en kopen) onderaan de pot een gelige waas geven. Gebeurt het filteren helemaal niet goed, dan kun je echt een hele gele bodem terugvinden. Dit is ook wat je hier ziet. Een andere oorzaak kan zijn, dat er teveel afval / verrotte kokosnoten zijn gebruikt. Dit geeft vaak ook een wat ranzige kleur aan kokosolie als deze koud wordt geperst. . Het vervelende aan onvoldoende filtering is dat de olie ranzig wordt. De zuren in de olie ( o.a lakurinezuur) valt als het ware de achtergebleven deeltjes aan waardoor de olie zeer ranzig kan worden, en zelfs onbruikbaar voor consumptie. 
De Belgische fabrikant onderneemt actie. En dit waardeer ik zeer. Dit soort fabrikanten staan wel voor kwaliteit. 
 

WAAROM MAG DIT ALLEMAAL?

Als we naar een gemiddeld potje kokosolie kijken, vliegen de rooskleurige claims je om de oren.  Van ” 100% puur” tot ” koud geperst”. De fabrikant is niet verplicht om eventuele toevoevingen in productie te vermelden, zo blijkt na navraag. Ik was benieuwd, of er een wet en regelgeving was op kokosolie en heb dit in November 2016 bij het NVWA ( Nederlands Voedsel en Warenautoriteiten) neergelegd. Ik heb na maanden aanhoudend bellen en mailen pas in April 2017 een telefonische bevestiging gekregen dat er geen echte wet en regelgeving BESTAAT voor kokosolie. Iets wat ik zelf al vermoedde. Anders gezegd mogen fabrikanten van alles claimen op hun verpakkingen. En zijn sommigen daarin ook erg fanatiek.
Deze fabrikant propt zijn etiket behoorlijk vol met kreten/claims waar je je wenkbrauwen bij op kunt trekken. Op deze pot ( foto) kun je bijvoorbeeld lezen dat de plantage grenst aan de zee, en de kokosolie daarom zeer rijk is aan mineralen zoals jodium. Dit is natuurlijk een beetje onzin.. Maar niet alleen worden fantasie claims bedacht. Ook de term  ” 100% kokosolie” heeft een zeer breed begrip. Omdat fabrikanten niet verplicht zijn productieprocessen te vermelden, kan er tussen de geleverde kokosolie in vaten vanuit bijvoorbeeld Sri Lanka, India of Thailand en het eindproduct in de pot bij jou in je keukenkast erg veel meuk zitten. Bleken kleuring, toevoegingen van geur/kleur en smaakstoffen….De speeltuin is oneindig voor de fabrikant.
Op ” koud geperst” staan ook geen wet en regelgevingen. Dit gebeurt wel bij olijfolie. Maar voor kokosolie gelden er ook geen wetten en regels wat het mogelijk maakt om het te pas en te onpas op potten kokosolie te vermelden, terwijl de persing op veel te hoge temperaturen gebeurt. Er is totaal geen controle op. De persing gebeurt in de landen van afkomst. Er zijn maar erg weinig plantages waarbij dit correct gebeurt of waar dit wordt gecontroleerd. Na persing valt het nauwelijks nog te controleren, mits de vetzuren laboratorisch worden onderzocht ( de aanwezigheid daarvan) Kokosolie moet altijd worden geperst. Dit volstaat met ” vierge”. Door ” extra vierge” op de pot te vermelden worden er meer potten verkocht omdat extra vierge een goed en gezond imago heeft dankzij de olijfolie. Voor kokosolie geldt dit niet en berust het op pure marketing. Ik heb het NVWA  gevraagd of hier geen wet en regelgevingen op kunnen komen, maar dit moet ik zelf gaan organiseren. Kamervragen laten stellen, petities tekenen…..Het is een hele klus, om dat voor elkaar te krijgen.In November 2016 lag ik mijn vragen neer bij het NVWA. Pas in Juni 2017 kreeg ik daar uiteindelijk antwoord op:
Schermafbeelding 2018-08-31 om 03.43.58
Wat er eigenlijk wordt gezegd, is dat er geen echte wet en regelgeving bestaat voor kokosolie, en deze vaak dan ook over één kam wordt geschoren van de wet en regelgeving voor olijfolie. Wel wordt er op toegezien, dat er geen misleiding plaatsvindt, en dat de producten voedselveilig moeten zijn. Maar dat is standaard, en niet specifiek gericht op kokosolie.
IMG_3904-1200x800

WEET DE HERKENNINGSPUNTEN

Voor veel consumenten blijft het een doolhof. Hoewel ik probeer orde in de chaos te scheppen, zal de verwarring altijd blijven. Waar het feitelijk ( en hard…) op neerkomt is dat er eigenlijk nauwelijks ECHTE, ZUIVERE kokosolie verkrijgbaar is, en al helemaal niet in de supermarkt. Ik ben tenminste nog nooit eerder een zuivere variant tegen gekomen. Wat je als consument kunt doen, s de herkenningspunten leren. IN MIJN UITGEBREIDE ARTIKEL kun je deze vijf punten goed inlezen. Het geeft wat leidraad in de jungle. Hoe dan ook: wat ik vooral naar buiten wil brengen is dat je MATIG EN VERSTANDIG om moet gaan met kokosolie. Gebruik nooit teveel en wissel ook eens af met bijvoorbeeld olijfolie of avocado olie. Gooi geen hompen in de pan en smeer het al helemaal niet op je boterham. Dat vind ik echt een slecht idee.
 

23 Reacties op “Kokosolie ‘ spread”??????

 1. Hoi Monique,

  mag ik vragen waarom het verkeerd is om kokosolie op je brood te smeren?
  Is dit omdat kokosolie niet te hoog verhit mag worden?

  Em zijn olijf- en avocado olie dan zo’n beetje het meest geschikt om in te bakken?
  (Ik heb thuis namelijk extra vierge olijfolie, en ik heb ook wel eens gelezen dat alle gezonde voordelen hiervan verloren gaan bij het rookpunt.)

  Ik gebruik namelijk ook wel vaak gjee om te bakken..

 2. Sorry! Dat schreef ik even verkeerd.
  Even opnieuw:

  Mag ik vragen waarom het verkeerd is om kokosolie op je brood te smeren?
  En waarom het verkeerd is om er in te bakken?
  Is dit omdat kokosolie niet te hoog verhit mag worden?

  En zijn olijf- en avocado olie dan zo’n beetje het meest geschikt om in te bakken?
  (Ik heb thuis namelijk extra vierge olijfolie, en ik heb ook wel eens gelezen dat alle gezonde voordelen hiervan verloren gaan bij het kookpunt.)

  Ik gebruik namelijk ook wel vaak gjee om te bakken..

 3. Ik zit van alles te lezen over kokosolie en kom steeds bij jouw artikelen uit :-).

  Ik gebruik kokosolie echter alleen om deodorant mee te maken. Ik gebruik het niet in de keuken. Ik heb nu een bak van ‘bio van jumbo’ en inderdaad..reukloos en spierwit…ik gok dus op afval. In onwetendheid gekocht blijkt nu. Maar is dit voor deodorant wel oke?

  Wat is je mening over kokosolie in verzorgingsproducten?

  • Hoi Irene,
   Als je het beter niet kan eten dan kun je het ook beter niet op je huid smeren. Je huid is het grootste opname-orgaan dat je hebt. Of het nu via je darmen of je huid binnenkomt. Als het afval is blijft dat dus niet verstandig. Groet, Péronne

 4. Wat een bagger wordt er toch verkocht.
  Jammer waar je als consument allemaal moet opletten.
  Goed dat je hier zo mee bezig bent!
  Ondertussen de kokosolie van de Nieuwe Band aangekocht, ziet er goed uit, maar ik twijfel toch.
  Is deze goed volgens jou of niet Monique?
  Vind ik niet tussen je geteste producten terug.

 5. Ik smeer het ook op mijn brood omdat ik dacht dat dat hartstikke gezond is ik gebruik het alleen op mijn brood en de kokos olie van de white pearl wat echte kokosolie is.wat is nu het beste wat ik op mijn brood kan smeren ben nu zo onderhand daar de weg in kwijt groetjes

  • Alzo dus niet deze onzin ( lidl spread) maar idd gewoon een beetje witte parel kokosolie, roomboter, of ghee. Warme groet!

   • Hebt u wel gezien dat het vezelgehalte in deze spread heel hoog is? Denk zelf dus dat het geen vermenging van olieën zijn, maar een spread van geraspte kokos… Nooit gehoord van kokosboter/spread maken door kokosrasp heel lang te blenderen? Alleen met olie krijg je geen hoog vezelgehalte… Ik ben benieuwd naar reacties…

 6. Ik vraag me af hoe je over de kokosolie van Natural Heroes denkt. Ik kwam op die site omdat ik de link volgde via de toverhazelaar. En dan nog een vraagje: Ik maak altijd zelf smeerwortel zalf met als basis Vaseline. Nou ja, haha, daar heb ik dus net bij jou ook weer over gelezen. Ik wist het wel, maar werd toch weer even geconfronteerd. Nu vraag ik me af of je ook kokosolie als basis zou kunnen gebruiken. Het moet dan wel au bain marie een paar dagen op een laag pitje kunnen trekken. Zou dat wat zijn?

  • Waarom niet de smeerwortel trekken met biologische olijfolie extra vierge of met amandelolie? Vaseline komt van de petrochemische industrie!
   De zalf kun je dan maken met bijenwas! U

 7. Hoe is het met de kokosolie van Omega & More? Die gebruik ik al jaren. Het zit in oranje plastic emmertjes. Ik gebruik de virgin & koudgeperst van 2220 ml. Ook is het biologisch.
  Het heeft een lichte kokosgeur en ziet toch wel erg wit…..! Gebruik het behalve bij het eten ook als deodorant en huidcreme. Ik hoop dat dit een goede olie is? Ik koop hem altijd bij de natuurwinkel of de Gezondheidswinkel. Ben erg benieuwd!!!

 8. Ik woon in Suriname en koop mijn cocosolie bij de bio-plantage waar de cocosnoot zowel groeit als de olie wordt gemaakt. Heb ook nog niet zo lang geleden een jaar in Manilla gewoond en daar op de markt cocosproducten zoals het water, de melk en de olie gekocht. Men weet daar precies hoe e.e.a. eruit ziet en moet smaken. Is vast onderdeel van de Philippijnse keuken. In de EU is de kennis hiervan minimaal dus een prima plek om met rotzooi op de markt te komen. De cocosolie is bovendien hier vloeibaar omdat de dagtemperatuur boven 20C ligt. Daardoor kan je ook zien of het een goede kwaliteit is. Ik neem dagelijks een lepel cocosolie omdat het heel goed is voor een groot aantal lichaamsfuncties alsmede de hersenen. Zie jouw opmerkingen over de Pharma industrie.

  • Hai ,

   mag ik vragen bij welke bio-plantage in Suriname je de kokosolie koopt,
   en is er ook bruine afscheiding in te vinden?
   Wereldwinkel AANEEN
   Gorontalostraat 21
   Amsterdam

 9. Ze blijven , liegen, draaien ,verdraaien , jan en piet monsato , en al eeuwen staan lies , frida ,momique en harry , op tegen de bazen van voorgenoemde , waaronder de rode schilden

 10. Op het etiket staat helemaal niet ‘100% kokosolie’ maat ‘100% kokos’. Hierboven heeft Marjolijn al aangegeven dat ze denkt dat het een spread is van geraspte kokos en geen vermenging van oliën.
  Ik denk dat dit ook het geval is en dat je het product ook in dat daglicht moet beoordelen want het is geen 100% kokosolie en dat claimt het etiket (Lidl) ook niet.

  • Dit is goed mogelijk, maar dan nog is de kwaliteit zeer slecht tot bagger-slecht. Ik heb het product niet gebaseerd op kokos OLIE, maar in zijn algemeenheid. Deze ” spread” is van zeer slechte kwaliteit, en ik kreeg na het publiceren van dit artikel enorm veel mailtjes van mensen die exact hetzelfde hadden in hun potjes. Linksom of rechtsom blijft het een zeer slecht afvalproduct.

 11. Hoi monique,
  Jammer dat je dit product afkraakt. Dit is geen kokosolie maar het is te vergelijken met santen; je weet wel, zo’n kokosblok waar ze in azie mee koken. Het zg. vieze goedje onderin is een soort pulp/creme en het is de bedoeling dat je die weer vermengd met de olie die bovenop ligt. Je doet dit door de pot te verwarmen. Je krijgt dan een heerlijke gezonde spead.
  Van de kwaliteit van de kokos zelf heb ik geen verstand maar het is wel fijn als je het product verder beoordeeld voor wat het is en niet afschrijft omdat je het niet kent.

  • Laat ik beginnen met het feit dat ik niets of niemand afkraak, zo werk ik niet. Het tweede punt is dat dit GEEN SANTEN betreft. Dit gaat duidelijk om een SPREAD en wordt ook als zodanig vermeld. Als dit santen geweest zou zijn, zou de gebruiksaanwijzing immers op het potje staan, nietwaar? Dat ontbreekt. Logisch want het gaat echt niet om santen, dat is hee wat anders. Op mijn beurt zeg ik, om eerst eens beter te kijken naar een product voordat je commentaar geeft, je beweringen zijn nergens op gebaseerd en ook mis ik hier jouw onderbouwing. Heb je de fabrikant benaderd eb hem gevraagd of dit om santen gaat? Kijk eerst even rond voordat je beweringen de lucht in slingert. Warme groet

 12. De Lidl kokos spread is echt verrukkelijk. Het is geen olie, maar de olie staat bovenop en de rest van de kokos onderaan. Ik heb het even latten smelten en dan door elkaar gemixt en in de koelkast gezet zodat ie niet meer ging splitsen. Daarna uit de koelkast gehaald. Ik vind het ontzettend lekker op brood en vind ik jammer dat ie nergens anders verkrijgbaar is. Het is geen 100% olie, maar wel 100% kokos, met zijn natuurlijke vezels, en zoetigheid. Gezonder kan bijna niet. Ik zou het dus waarderen als je als EDIT bovenaan schrijft hoe het echt zit, zodat mensen niet dat product blijven vermijden maar juist daarvan kunnen genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *