Kun jij helpen om de kokosolie zwendel te stoppen?

Ik ben een strebertje. Opgeven zit niet in mijn aard. Vanaf kinds-af ben ik eigenwijs, als het gaat om iets waarin ik mij heb vastgebeten. Deze natuurlijke eigenschap heeft iedereen, maar bij de één is het sterker ontwikkeld dan bij een ander. Ik ben enorm blij dat deze karaktertrek bij mij erg goed is ontwikkeld over de jaren, want het is de drijvende kracht achter mijn werk als kritisch health blogger. Zonder deze streberigheid, doorzettingsvermogen en koppigheid kan ik dit werk niet doen. Want er is een lange adem nodig om onderste stenen boven water te krijgen. Dat kost tijd, energie, maar ook enorm veel doorzettingsvermogen. 

Al bijna twee jaar ben ik bezig met zelf-onderzoek rondom kokosolie. Over deze twee jaar ben ik behoorlijk diep gegaan in graven en dat stellen erg veel fabrikanten en leveranciers niet op prijs. Ik ben meerdere malen geschoffeerd, zwart gemaakt, en ben enkele keer zelfs bedreigd. Ik ben daar niet van onder de indruk, maar het vergt erg veel wilskracht om door te blijven spitten als er enorm veel tegenwerking is. Want daar strand ik tot nu toe steeds. Hoeveel deuren ik ook probeer in te trappen om de ware verhalen rondom kokosolie naar buiten te brengen, deuren gaan een stukje open, maar worden voor je neus ook net zo hard weer dicht geknald. Ook hier gaat het om een geld en machtkwestie. 

Daarnaast gaan velen er met jouw werk vandoor om met de eer te strijken. Dit is frustrerend en het vergt dan enorm veel doorzettingsvermogen om door te gaan. 

Om mijn bevindingen te bevestigen en te bekrachtigen heb ik vele wegen bewandeld. Zo heb ik maanden met het NVWA gemaild/gebeld/gemaild/gebeld, om uiteindelijk na maanden een bevestiging te krijgen dat er geen enkele wet en regelgeving op kokosolie is. Wat min of meer bevestigt, dat iedere malloot een handeltje kan beginnen in kokosolie en op zijn pot mag zetten wat hij maar wil. Natuurlijk zijn er de algemene wetgevingen/bepalingen op voedselveiligheid waaraan moet worden voldaan, maar verder…..

Voor een consument is het een complete chaos. Enerzijds lezen en horen zij over de vele gezonde voordelen van kokosolie, maar lezen ook dat kokosolie helemaal niet zo gezond is als wordt gezegd. Dat is grotendeels terecht, want wat er op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, is 99% afval. ECHTE zuivere kokosolie is nauwelijks tot niet verkrijgbaar. 

Mijn uitgebreide artikel deed veel stof opwaaien. Niet alleen positief, maar ook negatief. Ik ontving veel mailtjes van fabrikanten die verhaal wilde komen halen. Als ik dan met tegenvragen kwam, werd het stil of werd er in herhaling gevallen, omdat er simpelweg geen antwoorden zijn op vragen als:

– hoe kan de consument aflezen op een verpakking dat het om een koude persing gaat en of de temperatuur onder de bepaalde wettelijk vastgestelde temperatuur is gebleven? Enkel “ koude persing” op een pot volstaat niet. Dit mag wettelijk, en het zegt totaal niets.

– hoe kan een consument de traceerbaarheid controleren waar de olie vandaan komt? Op verpakkingen lezen we enkel gegevens van de fabrikant, die vervolgens van alles uit zijn mouw verzint om de consument tevreden te houden

– hoe kan de consument de soms bizarre prijsverschillen verklaren? In mijn onderzoek kwam ik negen van de tien keren dezelfde afkomst van kokosolie tegen waar steeds weer een ander label omheen zat. En de fabrikanten hun eigen prijzen hanteren. Ik heb het hier over prijsverschillen van 3 tot wel tien euro

– hoe zit het met de voedingswaarden? Zijn deze laboratorisch gecontroleerd? En waar vinden consumenten deze gecertificeerde informatie?

– hoe kan de consument controleren of het gaat om gemengde kokosolie ( kokosolie wat is gemengd met andere oliën voor meer productiviteit) 

– hoe kan de consument al deze wegen naar duidelijkheid simpelweg bewandelen? 

Ik ben afgelopen maanden hard bezig geweest om de media te bereiken, om mijn verhaal daar naar buiten te kunnen brengen. Ook hier ondervond ik erg veel tegenwerking. Tenzij ik mee wilde werken aan een sensatiebelust verhaal, werd mijn verhaal compleet genegeerd. Ik ben druk bezig geweest met diverse onderzoek-instituten, om diverse potten kokosolie te laten analyseren. Tenzij je een smak geld op de balie legt, wordt hier geen gehoor aan gegeven. Het lijkt er sterk op, dat deuren expres gesloten blijven. De voedselindustrie en de flinke vinger die zij in de pap hebben……

Vandaar deze oproep. Aan de Consumentenbond, de reclame Code Commisie, het NVWA, foodwatch, alle onderzoek-instituten. Waarom wordt dit niet opgepakt? Waarom worden consumenten tot in den treuren benadeeld, zowel financieel als op gebied van gezondheid en welzijn? De potten kokosolie die overal verkrijgbaar zijn zijn nog het beste te vergelijken met een bonk vet, terwijl het wordt verkocht als een gezond vet. Waarom lijkt geld ook hier weer belangrijker dan het welzijn van mens, dier en milieu? Ik ben op zoek naar ingangen waarin ik heel Nederland bewust kan maken over deze wantoestanden. Ingangen waarmee ik mijn bevindingen kan bevestigen.  Zodat het tijd wordt, dat er eens een wet en regelgeving komt op kokosolie. Zodat de consument veilig, eerlijk en terecht een pot kokosolie kan kopen waarin de voedingsstoffen zitten die er worden beloofd. Dat het KLOPT wat er in de potten zit. En dat er bijvoorbeeld geen afval wordt verkocht, mengsels, of kokosoliën waaraan allerlei hulpstoffen zijn toegevoegd. 

Zijn er onderzoek-instituten die op vrijwillige basis deze zaken willen onderzoeken? Meld je dan AJB aan via [email protected]

Ik zal blijven strijden totdat het eindelijk helder en duidelijk is geworden voor de consument. Wil jij, of kun jij hierin bijdragen? Heb je bijvoorbeeld een ingang bij diverse media, of heb je een druk bezochte website en wil je hier aandacht aan geven? Meld je aan. Krachten bundelen gaat hopelijk de hele zaak eindelijk in een versnelling brengen! 

Wt ook helpt, is meldingen maken bij o.a de Consumentenbond, het NVWA en de RCC ( reclame code commissie) Door zoveel mogelijk te melden kunnen deze organisaties ook wakker worden geschud, en actie ondernemen. Of meld je klacht bij foodwatch. Iedereen waanzinnig bedankt!

Meer lezen? Zie mijn artikelen

Het helpt ook om mijn verhaal te verspreiden, door deze link te delen. Lief als je deze wilt delen! 

9 Reacties op “Kun jij helpen om de kokosolie zwendel te stoppen?

 1. Beste Monique,

  ik denk dat zeker de NVWA als zelf het gezondheidscentrum en/of de gezondheidsraad het niet interessant vind om zich te mengen in de legale/illegale handel wat betreft onze oliën. Je hebt het in dit artikel dan wel over kokosolie, maar hetzelfde geldt bij alle andere plantaardige oliën. Men moest eens weten hoeveel hier mee gezwendeld wordt. Daarnaast wordt kokosolie door het gezondheidscentrum en de gezondheidsraad als ongezond bevonden vanwege de hoge verzadigde vetzuren, dus kokosolie wordt ubberhoud afgeraden om te consumeren. Waarom zouden ze dan mee werken aan een onderzoek ??? Maar ik ben het met je eens dat je niet begrijpt dat in een ontwikkeld land zoals Nederland er nog steeds puur vergif verkocht mag worden en de overheid daar niet tegen optreedt. Het zal wel weer om de centen gaan ? In ieder geval wens ik je veel succes met jou strijd tegen onze voedingsmaffia.

  Een warme groet van mijn kant 😉

 2. Artikel gedeeld Monique.
  En weer hebben we te maken met een schimmige voedsel industrie die alleen maar geld wil verdienen.
  Ik vraag me vaak af of zo,n fabrikant z,n eigen producten ook eet of gaat hij/zij op zoek naar echte voeding en laten ze de vulling over aan de “ onwetende” consument .????

 3. Misschien kan je het via de tv programma’s Radar of de Keurngsdienst van Waarde proberen. Die zijn meestal ook wel geïnteresseerd in dit soort dingen.

 4. Gewoon. Goed. Bezig.

  Vastbijten houdt ik van. Zo ben ik ook. Dankzij jou ben ik over op goede kokos olie. Ik haal de huismerk van Eco Plaza. Zal wel een label van een ander merk zijn. Goede geur, structuur en smaak.

  Anyways Mijn zege heb je!

 5. Mnq ik ben zooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo (hardop oplezen he dan snap je echt hoe blij ik met je ben!) blij dat je dit zo uitgebreid onderzoekt, dat je blijft gaan! Is niet te doen als consument om alles wat je eet zo te onderzoeken. zo jammer dat t nodig is… Als ik alleen al zie hoeveel hoe f*cking veel tijd & energie jij in je kokosolie onderzoek stopt… wat n klus! respect! en dank!
  Heb nog geen grote zak geld of ingang bij media en support je dubbel & dwars!
  keep it up, er hoeft maar 1 programma / journalist / oid t op te pakken en t krijgt de aandacht die t nodig heeft!
  Ciao! (ik gebruik nu zeker olijfolie ipv kokos, haha)
  Joris

 6. Ik gebruik ook 1 2 keer in de week cocosboter maar wist niet dat het zo`n zwendel was, maar het is op brood dat je roostert heerlijk dus ?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *