Laat je verrassen ….ontdek de bijzondere kruiden & specerijen!
Als het op kruiden & specerijen aankomt, ben ik een zeer groot fan. Ik kan eigenlijk stiekempjes geen dag zonder, want ik verwerk ze echt overal doorheen. Omdat er zo ontzettend veel zijn, is het iedere dag even “ iene-miene-mutte “ welke ik weer ga gebruiken. Ik kan nog altijd niet erg goed begrijpen, waarom kruiden & specerijen niet wat meer aandacht en liefde krijgen, en dat we vaak blijven haken op de standaard kruiden & specerijen als peper en zout, kaneel en paprikapoeder. Lekker, dat zeker, maar gut, echt, er valt nog ZOVEEL MEER te ontdekken! Het is zo zonde, om al die heerlijke smaken, geuren en kleuren niet te ontdekken. Er is MEER dan alleen maar kerriepoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder en peper en zout. Ik bedacht daarom, om een reeks aan vrij onbekende en bijzondere kruiden & specerijen uit te lichten om ze zo wat meer bekendheid te gaan geven. Echt mensen , PLEASE probeer ze eens! Want er gaat echt letterlijk een wereld voor je open !
BIOLOGISCH OF NIET ?
Eerst nog even dit. We kunnen ontzettend veel kruiden & specerijen kopen, overal en nergens vind je wel een zakje wat te koop is. Zeker op markten en toko’s kun je veel verschillende soorten vinden. Als al deze kruiden biologisch gecertificeerd waren, was daar niets mis mee, maar helaas komt dat in de reguliere verkoop van kruiden & specerijen nauwelijks voor. Waarom is het zo belangrijk ? Wel, om verschillende redenen :
– kruiden & specerijen worden WERELDWIJD verbouwd. Dit betekent, dat het uit zowel Europa als daarbuiten afkomstig kan zijn. In veel delen van de wereld worden andere wetten en regelgevingen omtrent bestrijdingsmiddelen gehanteerd, wat het vrij lastig maakt om te controleren waar iets bijvoorbeeld vandaan komt en vooral HOE een soort wordt verbouwd en verwerkt. Helaas is het zo, dat kruiden & specerijen tot één van de meest bespoten producten ter wereld toebehoort. Koop je dus geen biologische alternatieven, is de kans zeer groot dat er residuen ( resten van ) bestrijdingsmiddelen in het eindproduct achterblijven. Ook kan de kwaliteit vele malen slechter zijn. Dat merk je bijvoorbeeld goed met kruiden die een vrij intense smaaknoot hebben, zoals kerrie. Daar heb je vele malen minder van nodig dan een niet-biologisch kerriepoedertje.
– de afkomst van niet bio kruiden en specerijen, zeker in mixen, is erg vaak lastig te traceren. Massale producties worden vaak samen gevoegd, om in een fabriek verder te worden verwerkt. Waar jouw kruid of specerij dan echt vandaan komt….? Vis dat maar eens uit.
– de smaak / kleur en geur van biologisch gecertificeerde kruiden & specerijen is zoveel intenser, beter, en dieper, waardoor je veel MINDER nodig zult hebben, en is de biologische variant daarmee ook meteen duurzamer.
Kortom ; wil je echt voor het beste gaan ( en waarom zou je dat jezelf en anderen niet gunnen ! ) dan is biologisch gecertificeerd de beste keuze. Tot slot nog een laatste bewaartip ; bewaar kruiden en specerijen liefst in BOROSILLICAAT glazen potjes die goed afsluitbaar zijn, op een koele en droge plek. En liefst niet in de felle zon.
ANNATTOZAAD
Soms moet zelfs IK nog een aantal kruiden & specerijen ontdekken, zoals recentelijk het geval was met ANNATTO ZAAD. Ik had er uiteraard eerder van gehoord, maar het bleef voor mij altijd een beetje een grijs gebied, geen idee eigenlijk waarom. Omdat puur & fit op dit moment een gigantisch assortiment aan vers gedroogde biologisch gecertificeerde kruiden & specerijen aan het opbouwen is, kom ik steeds meer en meer dit soort kruiden & specerijen tegen waar ik nog niet aan heb gesnuffeld.
ANNATOZAAD dus. Ik ben er eens in gedoken, want wat is het eigenlijk ?
Ik ken annato vooral als kleurstof, in de voedselindustrie wordt dit zaad als een natuurlijke kleursof toegepast in veel voedingsmiddelen. De zaden groeien aan de Orleaanboom, in een hartvormige vrucht met stekelige haren. Als de vrucht goed is gerijpt is het erg gemakkelijk om de zaden uit de vrucht te oogsten. Deze zijn fel rood van kleur. De zaadjes worden her en der anders genoemd, zoals ANCHIOTEZAAD , en in Suriname, waar dit zaadje een extreme populariteit geniet, worden de zaadjes KOESOEWE of KOESWE genoemd. ANNATO heeft het E nummer E160B, wat onder de groep kleurstoffen valt. De zaden komen meest uit Guatemala.
De kleur kan variëren tussen geel en rood. Dat is afhankelijk van de verhoudingen tussen de bestanddelen, maar ook, in welke stof de zaden worden opgelost. In origine is annato een mengsel van het rode pigment BIXINE ( een in vet oplosbaar component ) en het gele pigment NORBIXINE ( een in water oplosbaar component )
Als het zaad in een zure oplossing wordt opgelost kleurt het rozeachtig tenzij er een zuurbestendige vorm van de kleurstof wordt gebruikt. Zowel bixine als norbixine hebben verschillende fysisch chemische eigenschappen en zijn daarom dan ook zo goed toepasbaar voor heel veel te kleuren.
Terwijl je dat niet in de gaten hebt, consumeer jij wellicht zelfs dagelijks al Annatto. Het komt zoals eerder gezegd erg vaak voor in voedingsmiddelen. Zo wordt het gebruikt in de Hollandse koemelk kazen, die zijn gemaakt van het zogenoemde HOOIMELK. Dit zijn koeien die geen gras eten, maar hooi. Dit levert een vrij witte / bleke kaas op, met Annatto wordt de kaas dan geel gekleurd zoals we de kleur van kaas gewend zijn. Het wordt tevens toegepast om de kazen te bedrukken ter vervanging van de plastic korsten.
Is het gezond ? Ja, als je de echte pure biologisch gecertificeerde Annatto zaadjes hebt wel, dan weet je zeker dat deze geen chemische processen hebben ondergaan. De natuurlijke pigmenten in Annatto zijn gezond. Zo bevatten de zaadjes veel carotenoïden, de stof die ook wortels en tomaat hun mooie kleur geven. Verder zijn de zaadjes aardig rijk aan calcium, en foliumzuur.
Annatto heeft een licht nootachtige smaak, met een klein “ pepertje “ op de achtergrond. Het geeft een vrij zoete nasmaak, wat het in veel gerechten juist zo goed doet.
Hier zijn enkele toepassingen van annattozaadjes:
- Kleurstof: De intense rode kleur van annattozaadjes wordt vaak gebruikt om gerechten en voedingsmiddelen te kleuren. Het wordt vooral gebruikt in traditionele Latijns-Amerikaanse, Caribische en Filipijnse gerechten. Voeg de zaadjes toe aan oliën of smelt ze in boter om de kleur vrij te geven en gebruik deze gekruide olie of boter vervolgens bij het koken.
- Smaakmaker: Naast kleurstof voegen annattozaadjes ook een subtiele smaak toe aan gerechten. Ze hebben een licht nootachtige en peperige smaak, waardoor ze een interessant element zijn in verschillende gerechten, zoals stoofschotels, soepen, rijstgerechten en sauzen.
- Kruidenolie: Je kunt annattozaadjes gebruiken om aromatische kruidenolie te maken. Verhit de zaadjes in olie op laag vuur om de kleur en smaak over te brengen. Zeef de zaadjes eruit en bewaar de gekruide olie om te gebruiken bij het koken, bijvoorbeeld als dressing voor salades, bij het marineren van vlees of als smaakmaker voor groentegerechten.
- Traditionele gerechten: Annattozaadjes zijn een essentieel ingrediënt in veel traditionele gerechten. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt in de Filipijnse adobo, de Spaanse paella, de Jamaicaanse jerk chicken en de Mexicaanse cochinita pibil. Door annattozaadjes toe te voegen, kun je authentieke smaken en kleuren aan deze gerechten geven.
ZEEP KLEUREN !
Annattozaad wordt in poedervorm vaak toegepast in de DIY wereld, met name om zepen mooi te kleuren. Je kunt annattozaad kant en klaar in poedervorm kopen, maar ook kort de zaden even fijn vermalen in de vijzel.
Als je echt wilt gaan voor het beste, dan adviseer ik je om alleen biologisch gecertificeerde Annatto te kopen. Deze geven de meeste garantie op geen residuen van bestrijdingsmiddelen, maar ook dat het proces niet chemisch is gebeurd. Je kunt Annatto in veel toko’s kopen, voor weinig, maar daar is de afkomst vaag, en niet biologisch tenzij anders vermeld. Aan jou uiteraard de keuze, maar wil je echt het beste, dan zou ik voor alleen biologische alternatieven kiezen.
Puur & fit heeft biologisch gecertificeerde annattozaden in het assortiment, afkomstig uit Guatemala. KLIK HIER om deze te bestellen.
MAGGIKRUIDEN
Ik ben echt dol op de verse Maggie-plant. Als ik hem tegenkom in mijn biowinkel, sla ik meteen wat plantjes in. Vers ken ik ze dus maar al te goed, maar in gedroogde vorm moet ik maggikruiden nog ontdekken. Maggikruiden worden ook wel eens lavakruiden genoemd.
Lavas is een kruidachtige plant ( Levisticum officinale ) die afkomstig is uit Zuid Europa. Het gaat om een vaste plantsoort uit de schermbloem-familie. De lavas is meest bekend onder de naam MAGGIPLANT omdat de geur sterk doet denken aan het bekende maggi-aroma. Lavas is echter helemaal geen ingrediënt van maggi. En dat is best gek, omdat de geur en ook de smaak sterk lijkt op maggi. De plant is zeer geschikt om op Nederlandse bodem te kweken. Het Nederlandse klimaat verleent zich daar goed voor. Lavas groeit op zeer voedzame gronden en is vochtminnend. Ze kunnen wel twee meter hoog worden. Lavas planten zijn fraai om te zien met hun holle stengels en prachtige grote schermen. Deze schermen verschijnen in de lente, met geel/groene bloemetjes. Na verloop van tijd veranderen de bloemetjes in geribbelde zaadjes die zichzelf uitzaaien. Een leuk weetje: de schermen van de lavasplant zijn enorm populair bij de bijen! Het is dus een fijne plant om onze bijen populatie in stand te kunnen houden.
Zowel de zaden als de bladeren worden gebruikt in de keuken. De smaak wordt nog het meest omschreven als selderij achtig. De bladeren worden meest gebruikt in soepen, stoofpotten, salades, en sauzen. Het lavaszaad wordt veel gebruikt als smaakmaker / versterker in brood. De zaadjes zijn een stuk zoeter dan de blaadjes. Ook de cosmetica-industrie maakt gebruik van lavas-zaadjes. Het wordt vrij veel toegepast in parfums. Zowel de blaadjes als de zaadjes ( of beiden) worden erg veel gebruikt om thee van te trekken. Veel goed onderbouwde studies laten zien dat zowel lavablad als zaadjes een vochtafdrijvend werking hebben. Ook bevordert het de spijsvertering, en kan het eetlust-opwekkend werken. Het blad wordt ook gezien als een zeer goede vervanging voor zout vanwege de kruidige, ziltige smaak. Als je dus zoutarm eet of liever zout mijdt, is lavas een ideale vervanger.
Net als vele andere kruiden is lavas gezond. Er zijn heel veel medische claims op internet vindbaar. Wat ik erg veel tegenkwam is de gunstige werking op de spijsvertering en alles daar omheen, zoals winderigheid vermindering, en verlichting van buikpijnen en darm-krampen. Ik kon maar weinig onderbouwde studies terugvinden, maar er zijn zeker een aantal studies bekend die goede geluiden geven.
Lavas bevat o.a erg veel fytonutriënten en plantensterolen. Het is een gezond kruid, met een zeer krachtige smaak. En daarom absoluut een gezonde aanvulling, Zoals ik eerder vertelde wort lavas veel gebruikt ter vervanging voor zout. Het is inderdaad een absolute en meest gezonde vervanger voor zout, omdat het enorm veel smaak geeft aan tal van gerechten.
vind je het allemaal iets te omslachtig, om zelf maggiplantjes / lavas te kweken, dan is er gelukkig een erg fijne optie : gedroogd maggikruid. Dit is niets meer of minder dan het blad, wat wordt gedroogd. Het geeft een zelfde aroma, sterker nog, volgens echte kenners kun je beter gedroogde vormen toepassen dan verse omdat de smaak dan veel intenser is. Kies wel voor biologisch, omdat zeker kruiden en specerijen wereldwijd massaal worden verbouwd en niet wordt geschuwd met bestrijdingsmiddelen. Puur & Fit heeft een eigen label in het assortiment die 100% biologisch is gecertificeerd. Deze kun je bestellen, door
HIER TE KLIKKEN.
NIGELLAZAAD
Gek genoeg wordt nigellazaad ook wel zwart komijnzaad genoemd, terwijl het helemaal niets met komijnzaad te maken heeft. Het zijn zwarte kleine zaadjes afkomstig van een éenjarige kruidachtige plant wat behoort tot de ranonkelk familie. Het zaad is afkomstig van de Nigella sativa plant. De smaak van nigellazaadjes is mild en kruidig. Het wordt dan ook vaak als bliksemafleider toegevoegd aan verschillende bekende mengsels als speculaas en koek kruiden. Het wordt in vele keukens ook vaak toegepast in broden en in chutneys. Als je een gerecht net even iets meer pit wilt geven, zijn een paar nigellazaadjes erg geschikt. Er wordt ook veel olie uit de zaden geperst, deze olie is zeer rijk aan o.a antioxidanten. Maar het heeft nog meer gezonde voordelen voor onze spijsvertering en het immuunsysteem. De zaadjes bevatten meer dan 100 waardevolle voedingsstoffen, waaronder; linolzuur, oliezuur, vitamine A, vitamine B1, B3, B6, vitamine C E, F, biotine en mineralen zoals: zink, selenium, magnesium, calcium, ijzer, natrium en kalium. Geen al te ongezonde gewoonte dus, om dagelijks wat Nigella zaadjes door je voedsel te verwerken ! De biologisch gecertificeerde Nigella zaadjes bij puur & fit komen uit Egypte,
en je kunt ze HIER bestellen
GROEN PAPRIKAPOEDER
Eh…way yo? 😯 Geen tik “ voutje ‘ ? Nope, ik heb het echt over GROEN paprikapoeder in plaats van de bekende rode. En ja: dat is niets meer of minder dan gedroogde groene paprika’s wat tot poeder wordt vermalen, net als bij rode paprika’s gebeurt. Paprika’s behoren tot de familie van de nachtschade-achtigen.
Tomaten zijn daar bijvoorbeeld ook familie van. Spanjaarden hebben de paprikaplant van de Maya’s en Azteken meegebracht en verder over de wereld verspreid. China is op dit moment de grootste paprikaproducent ter wereld. Paprika’s zijn er in allerlei vormen en kleuren. De meest bekende zijn de gele, groene en rode, maar er zijn nog talloze andere kleuren zoals oranje en zelfs paarse en witte. Zodra een paprika is geplukt, zal het nog verder rijpen. Volgens onderzoek zijn paprika’s die langer narijpen op de fruitschaal vele malen rijker aan voedingswaarden dan een vers geplukte
. Laat paprika’s gerust dus even liggen!
Groene paprika’s worden ook wel de onrijpere paprika’s genoemd. Ze hebben daardoor een bittere smaak. In poedervorm kan het je gerechten dus een aangenaam “ bittertje “ geven. Groen paprika poeder kan zeer veelzijdig worden gebruikt. Gebruik het poeder in gerechten waar de ietwat bittere groene paprika vooral goed tot z’n recht komt bijvoorbeeld in soepen, stoofpotten. stoofschotels, ovengerechten of pasta’s. Gebruik naar smaak. Je kunt het zelf maken, door groene paprika te drogen en fijn te vermalen, maar je kunt ook makkelijker af zijn, met de biologisch gecertificeerde groene paprikapoeder van puur & fit.
Deze kun je HIER bestellen
KARWIJ ZAADJES
Karwij zaad is zo’n typisch zaad, waar je over hebt gehoord, maar wat het nu eigenlijk is ????
Karwij wordt ook wel kummel genoemd, en is een tweejarige plant wat tot de schermbloemige toebehoort. Karwij kom je veel in het wild tegen, vaak langs bermen, maar voor de handel worden ze speciaal gekweekt / verbouwd. Karwijzaad is rijk aan ijzer en calcium, en bevat behoorlijk wat magnesium en selenium. Het heeft een vrij uitgesproken smaak, de meesten omschrijven het als een mix tussen komijn en bieslook. Karwij is overal toepasbaar, maar laat zich vooral goed smaken in warme gekookte gerechten, bijvoorbeeld over gekookte aardappelen. Karwij is eigenlijk meer bekend in de kruidengeneeskunde, daarom zien we het niet heel erg vaak in bijvoorbeeld supermarkten. Karwij staat bekend als eetlustopwekkend, en het verlicht bij maagklachten. Karwij is vooral in buurland Duitsland erg populair. Het maakt verrukkelijk door roerbak gerechten, door salades en puree. Wist je, dat karwij ook een belangrijk onderdeel is van het kruidenmengsel curry ??
De karwijzaad bij puur & fit is uiteraard ook 100% biologisch gecertificeerd ( we gaan nooit voor minder ) en is te bestellen
VIA DEZE BESTELLINK
GRANULAAT!!
Ik ben groot fan van kruiden en specerijen, maar ook van verse wortelen als gember en kurkuma. Er gaat geen dag voorbij, waarin ik geen kruiden & specerijen geniet. Ja, GENIET, want de smaken…..het is echt genieten. 🥰
Sinds kort ben ik verzot geraakt op verschillende GRANULATEN. Wat dit is, en waar ze echt goed voor zijn, dat vertel ik
IN DIT ARTIKEL
ZEEWIEREN
Zeewieren……ik moet echt bekennen dat het niet my-cup-of-tea is, of nou ja……nog niet. Ik ben van nature een zoetekauw en geen zilte. Dat zal zeker meespelen in het feit dat ik ( nog ) niet echt warm loop voor zeewieren. Toch geef ik het nog wel veel kans, want alleen al om alle gezonde eigenschappen van zeewieren zou ik het erg graag regelmatig op mijn menu willen zetten en ik vind het gelukkig ook niet vies. Ik vertel
IN DIT ARTIKEL alles over zeewieren en hun ZEER gezonde voordelen, en ik bespreek een aantal soorten.
BRANDNETEL
Jaja, ook brandnetel mag in dit artikel zeker NIET ontbreken. Terwijl men denkt dat brandnetel alleen geschikt is voor brandnetel thee, wordt de culinaire hoek compleet over het hoofd gezien en dat is echt zonde.
IN DIT ARTIKEL lees je er alles over . Naast brandnetelthee is brandnetelsoep hetgeen waar brandnetel voor wordt gebruikt. En terecht, want naast een heerlijke smaak geeft het meteen enorm veel goede voedingswaarden. Het wordt meest gegeten na ziekte of als men wel wat extra’s kan gebruiken. De fijn gesneden gedroogde brandnetelbladeren kun je meekoken, of gewoon als smaakmaker over tal van gerechten strooien. Denk aan soepen, sauzen, over gestoomde aardappelen , over puree’s, kortom, alles waar jij wat extra smaak aan wenst.
Verbena lemon peper
Er zijn onwijs veel soorten pepers (
KLIK HIER ) maar daar zitten ook wel eens vrij unieke en bijzondere tussen. Zoals de VERBENA PEPER korrels. Verbena peper, ook wel eens Verbena lemon peper genoemd, behoort tot de familie van de peperbessen, wat nog het meest lijkt op een zeer klein citroentje, maar dan in het bruin/zwart. Ze groeien aan de KILEMO boom ( Listen cubeba ) , een wild groeiende boomsoort. De kilemobomen worden veel gebruikt voor etherische oliën te produceren. De olie geeft een citrusachtige geur en wordt in de cosmetische industrie vaak toegepast.
De meeste Verbena peper komt uit Vietnam, waar ze ook meest bekend zijn. In Europa zijn ze lemon Verbena peperbolletjes niet bekend. En dat is jammer, want ze hebben wat betreft smaak echt een vrij unieke smaak.
Als je een zakje echte pure biologisch gecertificeerde Verbena peper opent, dan snap je meteen de associatie met citrus/ citroen. De zeer sterke maar verfijnde aromatische citrusgeur komt dan meteen vrij. Om zoveel als mogelijk van deze aroma te kunnen profiteren, kun je de korrels het beste gebruiken als ze nog heel zijn, in een peperkorrel molen. Bij ieder gebruik heb je dan echt verse aroma.
De smaak wordt nog het meest omschreven als bitter/ zoet/ aromatisch / pikant. Door de intensiteit van het aroma zijn deze korrels meest geschikt bij vis en vleesgerechten, en Aziatische gerechten.
Zoals eerder gezegd zijn ze nauwelijks in Nederland verkrijgbaar, maar bij puur & fit kun je de biologisch gecertificeerde Verbena peperkorrels wel bestellen;
KLIK HIER
Ik hoop, dat ik je een beetje weet te inspireren om meer rond te kijken in de wereld van biologisch gecertificeerde kruiden & specerijen. Het is een ware oase om te ontdekken, ook IK ontdek nog steeds nieuwe interessante kruiden die mind-blowing 🤯 zijn, en ik mij afvraag waarom ik ze nooit eerder heb ontdekt. Het maakt mijn voeding er in elk geval leuker, gezonder en lekkerder door. Puur & fit is momenteel ( 2024 ) druk bezig om een gigantisch mooi assortiment in de shop te zetten, uiteraard enkel 100% biologisch gecertificeerd en van hoogst haalbare kwaliteit. We vullen alles zelf rechtstreeks handmatig af, er komt dus geen fabriek tussen. Het komt van de plantages direct in bulk door naar onze afvul ruimte, waar wij het in zakjes verpakken en hygiënisch dicht sealen. Omdat we alles lekker zelf doen, kunnen we de verkoopprijzen giga-laag houden. Dat is dus extra voordeel voor jullie!
Kijk zeker rond in onze kruiden & specerijen shop,
KLIK HIER en…check deze pagina regelmatig, omdat we wekelijks ook nog eens op de toch al lagere prijzen een leuke korting zetten.