Laurierblad; de gezonde voordelen, de gigantische zwendel rondom verkoopprijzen
We kennen het voornamelijk van drop: laurier. Maar…wat laurier nu echt is ? 🤷♀️ …..dat moet je de meesten niet vragen.Toch zouden we wat meer over laurier moeten weten, want het is lang zo gek nog niet voor onze gezondheid.
WAT IS LAURIER ?
Laurier komt niet zomaar in bijvoorbeeld drop. Het wordt gewonnen uit laurierBLAD, die op hun beurten weer groeien aan de Laurus nobilis plant. Deze planten groeien in de regio van de Middellandse zee, en groeien in het wild. Bij het oogsten van de blaadjes worden de takken afgeknipt waardoor deze weer opnieuw kunnen groeien. Daarna worden de blaadjes gedroogd in de schaduw en handmatig verder verpakt. Vers opgedroogd laurierblad heeft een zeer intense diepgroene kleur, terwijl de blaadjes gedroogd een licht-mosgroene kleur krijgen. De Laurus nobilis planten gedijen uitstekend in warmere klimaten waardoor ook die specifieke etherische oliën uit he blad worden vastgehouden tijdens het drogen en pas weer vrijkomen, als het gedroogde blad wordt gevijzeld / geplet / of wordt geweekt. Laurierblad geeft niet alleen van nature enorm veel smaak en aroma’s af, ook voor andere kruiden & specerijen die bijvoorbeeld in gerechten worden gebruikt, benadrukken de laurierblaadjes de smaak. Het wordt daarom vaak toegepast in stoofgerechten als stoofvlees, het laurierblaadje zorgt zo voor meer intensere smaken aan het vlees en aan de andere gebruikte kruiden & specerijen. Een laurier blaadje wordt vaak alleen toegevoegd, en wordt niet opgegeten. In deze vorm gebruikt voegen ze alleen smaak toe, en worden ze verder niet opgegeten. Net zoiets als een ceylon kaneelstokje aan iets toevoegen.
Verse, ingedroogde laurierblaadjes zijn behoorlijk bitter van smaak. Dit tot grote tegenstelling van gedroogde laurierbladeren: deze zijn een stuk minder bitter en hebben een zeer warme aromatische smaak. Je kunt deze smaak nog het meest vergelijken met oregano en tijm. Het grootste deel van de zoete verkoelende smaak is afkomstig van de intense oliën die in het gedroogde blad aanwezig zijn.
Nu zijn er wel wat puntjes waar je op moet letten als je laurierblad koopt. Industrieel worden ze niet altijd erg goed en zorgvuldig verwerkt en verpakt, waardoor de blaadjes erg veel van hun bijzondere aroma’s verliezen. Als laurierbladeren op een juiste manier zijn gedroogd ( langzaam en in de schaduw ) en vervolgens handmatig met veel voorzichtigheid -> zodat de blaadjes niet breken en /of beschadigen -> worden verpakt, blijven de vele aroma’s intact en komen deze vrij zodra jij je kneust.
De sterkte en smaak van laurierblad neemt toe naarmate je ze langer kookt / laat trekken. Ze komen her best tot hun recht in langzame / sudderende gerechten. Het van nature aanwezige euganol in laurierblad komt dan het beste tot zijn recht doordat het verdeelder wordt afgegeven in een gerecht.
LAURIERBLAD IS ERG GEZOND
Laurierblad is niet alleen enorm aromatisch, het is ook echt gezond. Het blad van de Laurus nobilis bevat om te beginnen een “ sjitload “ aan antioxidanten als flavonen , flavonolen, en fenolen. Maar ze bevatten ook ontzettend veel mineralen -> calcium / ijzer en mangaan in het bijzonder -> en voedingsvezels. Ze bevatten ook behoorlijk veel vitamine A / C en B6. Er worden nogal wat gezondheidsclaims vastgeprikt aan laurierblad, maar geen enkele is wetenschappelijk onderbouwd en is dus vooral afgaand op ervaringen van mensen die bijvoorbeeld een vochtafdrijvend effect ervaren, of dat het een opgeblazen buik kan verhelpen. Wel vond ik nog een vrij recentelijke studie op ratten, waaruit kwam, dat laurierblad een positief effect had op nuttige bacteriën -> bifidobacterie en lactobacillus -> en de proliferatie van problematische actieren als clostridium afremt. Maar ook deze studie is veel te dun om te onderstrepen. Er zijn veel meer onderzoeken nodig.
Laurierblad is in principe eetbaar, maar vers zijn ze echt ontzettend bitter, en gedroogd zijn ze hard / stug en scherp, wat geen erg goed idee is om te consumeren, het kan mogelijk je spijsverteringskanaal beschadigen. Je kunt ze het beste alleen gebruiken als smaakmaker / versterker in gerechten, waarna je het blad weer verwijdert uit het bereide gerecht, of je kunt ze gebruiken om te trekken, bijvoorbeeld om thee van te trekken.
Laurierblad is niet voor iedereen vrij te gebruiken. Zo kan laurierblad de bloedsuiker controle verstoren en is het raadzaam, als je diabetes hebt, om eerst met je behandelend arts dit goed te overleggen. Dit geldt ook, als je medicatie gebruikt, overleg dit altijd even eerst met je huisarts, of dat okay is. Dit geldt zeker, als je antidepressiva / kalmeringsmiddelen en antidiabetici slikt. Ook als je zwanger bent en / of borstvoeding geeft is het verstandig eerst even vooraf te overleggen met je behandelaars.
ZO MAAK JE DE BESTE LAURIER THEE / INFUSIE
Je kunt een verkwikkende thee trekken van gedroogd laurierblad. Gebruik per liter gekookt water nooit meer dan twee laurierbladeren. Je kunt ze het beste licht kneuzen -> in de vijzel of kort tussen de handen -> en deze in een ongebleekt los theezakje stoppen. Laat het zakje in een liter of meer gekookt water kort trekken. Je kunt er ook een lekkere infusie van maken; vul een ongebleekt theezakje met een eetlepel kamillebloesem / een theelepel brandenetelblad, en een klein gekneusd laurierblad. Laat dit in een liter of meer gekookt water trekken.
Drink per 24 uur nooit meer dan twee kopjes laurier thee. Op deze manier profiteer je van de gezonde voordelen.
LAURIERBLAD VOOR DE HUID
Waar laurierblad ook vrij intensief voor wordt gebruikt is onze huid. En dat lijkt terecht. De etherische oliën in het blad hebben een zuiverende werking op de huid. Als je je bedenkt, dat de wereldberoemde Aleppo zepen voor een groot deel uit laurierolie bestaan, dan begrijp je vast beter HOE goed en weldadig laurier is voor onze huid. Laurierblad kun je daarom ook erg goed inzetten voor je huid. Het heeft nogal wat in huis voor je huid ;
– het heeft een antiseptische / antibacteriële / antimicrobiele / antischimmelende werking
– het heeft een ontstekingsremmende werking
– het behoudt een goede vochtbalans, wat een goede hydratatie levert
Het is niet alleen weldadig voor onze huid, maar zeker ook voor ons milieu. Eerder vertelde ik, dat de Laurus mobiles planten in het wild groeien, wat betekent dat het niet om een teelt of verbouw gaat. De bladeren worden in hun natuurlijke habitat geplukt, en de bladeren op meest natuurlijke wijze gedroogd. Het is een biologisch afbreekbare verbinding die wordt geoogst van een duurzaam gewas. De bessen worden gebruikt voor de laurierolie, en de gedroogde bladeren dus culinair maar ook voor de huid, bijvoorbeeld tot poeder vermalen en verwerkt in crèmes. Als we het even moeten gaan vergelijken, geeft de gehele oogst van zowel laurierbladeren als bessen voor de olie een significante vermindering op de ecologische voetafdruk, die gepaard gaat met massaal geproduceerde synthetische huidverzorging / zepen.
WAAROM IS LAURIERBLAD ZO GRUWELIJK DUUR ?
Als jij nu naar de supermarkt rent, en daar laurierblad wilt gaan kopen, kun je nogal schrikken van de prijzen anno 2025. Die zijn inderdaad “ niet mals “. Je betaalt voor 4 gram in een zakje TWEE EURO, met een kiloprijs van maar liefst € 497,50. 🫨
Dat is uiteraard BIZAR. Als je het dan gaat navragen bij een fabrikant, krijg je vaak te horen, dat het zit in de kosten van de verpakkingen, maar ook in de intensiteit, omdat het immers handmatig verbouwd moet worden. KEURINGSDIENST VAN WAARDE verbaasde zich daar in 2024 ook over. En heeft een aflevering gemaakt -> KLIK HIER -> waarin zij o.a een fabriek bezochten, waar laurierblad wordt verhandeld naar leveranciers / fabrieken waar het verder wordt verpakt voor verkoop. Zij ontdekten, dat laurierblad tussen de oogst -> wat meest gebeurt in Turkye -> en de winkel extreem duur wordt. Als het wordt geoogst , wordt er hooguit €3.00 per kilogram gerekend. Wat er DAARNA gebeurt….dat lijkt een godsvermogen te kosten. 🙄 Het verwerken gebeurt ook handmatig, voordat het bijvoorbeeld naar een Verstegen fabriek in Nederland wordt verkocht. Maar…..deze fabriek, waarin het dus wordt klaargemaakt voor verdere verwerking, vraagt $15 dollar per kilo……Dus als jij ook kunt rekenen, is twee euro voor 4 gram best een beetje eh…..juist ja…..🫤 Welkom in de wereld van de verknipte industrie waar o.a een Verstegen zich dekt onder een mooi verhaaltje dat de verpakkingen heeeeuuulll-errggggg duur zijn. Knap staaltje misleiding omdat de gemiddelde consument toch nooit in kiloprijzen rekent, al staan die er -> wel je vergrootglas meenemen -> wel netjes bij op een prijs tag onder een product.
BIOLOGISCH GECERTIFICEERDE LAURIERBLAD, MOREEL GEPRIJSD
Nee, ik sponsor puur & fit niet. En nee, ik vertel dit al evenmin om ” te verkopen “. Ik vertel dit, omdat het jou ontzettend veel geld en misleiding kan schelen. En alleen DAARVOOR. Want puur & fit doet niet mee aan de verknipte industrie. Wij willen circulair / streekgebonden / milieuvriendelijkheid en biologische kwaliteit hoog in het vaandel zetten, en daar niet de hoofdprijs voor vragen. Zo ook wat betreft de biologisch gecertificeerde laurierbladeren, die wij in onze eigen afvalruimte zelf afvullen. En wij dus van die meneer van de fabriek waar in kilo’s de bladeren worden verwerkt, opkopen. De verkoopprijs bij puur & fit is € 3,95 voor -> let op -> 40 gram. Daar betaal je bij Verstegen € 19,95 voor, en dat is dan ook nog eens NIET BIOLOGISCH GECERTIFICEERD. Dus aan jou de keuze : betaal je de industrie € 20 euro, of betaal je de kleine ondernemer € 4 euro voor biologische kwaliteit ?
KLIK HIER om de biologisch gecertificeerde laurierbladeren te bestellen