LE GALL komt op de Nederlandse markt met ECHTE FRANSE kwark…..

Dat ik echt verslaafd ben aan kwark steek ik niet onder stoelen of banken, ondanks de sporadische kritieken van fanatieke veganisten. Ik ben en BLIJF stellig van mening, dat veganisme op heel veel verschillende manieren kan worden ingevuld. Mijn invulling is dat ik veganistisch eet en drink, op kwark, en af en toe een vers geraapt eitje en bio-dynamische roomboter na. Dit geeft mij meer dan voldoende voldoening. En ik voel mij er heel erg goed bij. Wat een ander daarvan vindt boeit mij geen donder. Ik doe MIJN ding. 😊

Kwark heeft altijd mijn aandacht, en ik heb er dan ook al erg veel over geschreven, heb meerdere soorten zowel uit supermarkten als biologische winkels uitgelicht. De markt staat echter nooit stil en ik ben dan altijd weer erg benieuwd naar nieuwe soorten. Onlangs kwam ik bij de AH een nieuwe kwarksoort tegen van een origineel Frans merk die ik ken van roomboter, LE GALL. Dit merk produceert op de Nederlandse markt al een flinke poos de meest bijzondere soorten roomboter die op traditionele wijze worden gemaakt. KLIK HIER voor meer informatie. Ik kocht een pot van 500 gram voor €1,79 ( mager) wat behoorlijk aan de prijs ligt voor een pot gewone simpele magere kwark. Ik ben het gaan testen. Is deze kwark nu zoveel meer bijzonder dan een pot gewone Franse kwark van nog geen € 59 eurocent?

WAT IS HET?

Het gaat dus om een export-product vanuit Frankrijk. Het wordt dus niet geproduceerd in Nederlandse fabrieken. Het familiebedrijf LE GALL heeft deze kwark nog maar net op de markt gezet. Er zijn drie varianten verkrijgbaar: mager / halfvol en vol, prijzen variëren van € 1.79 tot € 2,19.
Aanvankelijk lijkt dit gewoon op magere kwark. Kwark = kwark zou je als gemiddelde consument zeggen, maar dart ligt een stuk genuanceerder. Dit kun je ook lezen in één van mijn vele ARTIKELEN over kwark. In dit geval liggen de verschillen in de productie en de melk die wordt gebruikt. De productie gebeurt bij LE GALL nog op een meest traditionele manier waardoor de kwark anders wordt bereidt dan de “ fabriek-kwark”. Het familiebedrijf ligt in QUIMPER, een plaatsje in Frankrijk. De fabriek wordt gerund door 50 medewerkers, die op meest traditionele wijze de producten maken. Er wordt enkel melk van Franse koeien gebruikt, die bovendien niet wordt vermengd. LE GALL is voornamelijk bekend en beroemd om hun lekkere / gekamde roomboter. Maar ze richten zich ook op andere zuivel als room, melk en nu dan ook kwark. De kwark krijgt een langere rusttijd en verkrijgt door deze extra tijd een zeer uitgesproken smaak en textuur. Ook ruikt de kwark beduidend anders dan fabriek-kwark, net zoals dit het geval is met biologisch-dynamische kwark.
De kwark is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Hieraan wordt kaliumsorbaat en melkzuur-fermenten toegevoegd. Dit wordt op traditionele wijze door verwerkt tot kwark. Als sporter kijk ik altijd vrijwel meteen als eerst naar het eiwitgehalte in kwark. In deze kwark ligt dit prima, per 100 gram zo’n zes gram. Daarnaast ligt ie heerlijk laag in melksuikers: per 100 gram 3,6 gram, wat betrekkelijk weinig is t.o.v van andere kwark. Wat mij betreft is deze voedingswaarde ideaal.

HOE SMAAKT HET?

De smaak is zeker anders te noemen dan alle andere kwark. De textuur is iets dunner dan de meeste kwark, dit komt waarschijnlijk omdat het traditioneel wordt gemaakt, dit geeft altijd iets van een laagje op kwark. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij biologisch/dynamische kwark. De geur vind ik echt lekker, echt zuivel. De smaak is heerlijk vol en romig ondanks dat het gaat om magere kwark, dat vond ik enorm uitzonderlijk. Blij verrast. Het voelt een beetje als fluweel op de tong. Het is echt een hele lekkere zachte, romige smaak. Echt zo’n smaak om van te genieten. Ik ben enthousiast.

NADELEN?

De kwark is niet biologisch / dynamisch en ook nog niet goed verkrijgbaar, maar dat zal vast snel veranderen. Voorlopig vond ik ze nog enkel bij de AH. Voor de kwark die je krijgt vind ik de prijs zeer redelijk. Voor 450 gram optimel kwark/ Griekse stijl betaal je hetzelfde………🙄 Pick-your choice zou ik zeggen. Super-aanrader voor de echte kwark-liefhebber.

Een reactie op “LE GALL komt op de Nederlandse markt met ECHTE FRANSE kwark…..

  1. Dit is geen echte kwark. Echte kwark word gemaakt met stremsel. Dit is gewoon dikke karnemelk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *