Left over taartpunten

Als je alles zelf bakt komt het vast wel eens voor, dat je iets overhoudt. Of dat koekjes, taart, en allerlei andere baksels snel oud /oudbakken zijn geworden. Je eerste ingeving zal vast ” weg ermee! ” zijn en belanden deze in de vuilnisbak of worden gevoerd aan de eendjes. Dat is eeuwig zonde! En doe je ook nog eens mee aan de voedselverspilling. Verspilling? Ja. Want met die overblijfselen, restjes en oudbakken lekkernijen kun je nog veel doen!

Door alle restjes in de ( liefst hoge snelheid) blender te gooien en deze te vermalen tot meel, kun je dit gewoon door gebruiken. Zo kun je het meel gebruiken voor:

  • vervanging voor meel in baksels. Het heeft als extra voordeel, dat het meteen iets zoetheid en binding geeft. 
  • een vervanging voor spijs. Door wat kokosolie / vet toe te voegen verkrijg je een spijsachtige massa. Je kunt hieruit bijvoorbeeld balletjes draaien om op te snacken. 
  • als kruimel bodem voor taart. Voeg kokosolie, of ghee toe aan het meel en kneed tot een stevige bal. Door dit op een taartbodem goed uit te drukken, heb je een heerlijke taartbodem die je niet hoeft te bakken!
  • door toetjes smaakt dit meel verrukkelijk
  • garnering over taart, koek, gebak en pannenkoeken en poffertjes

Genoeg keuze dus! Gooi voortaan niets meer weg, maar gooi het in de blender en vermaal het tot poeder / meel. Bewaar dit meel in een goed afsluitbare pot. Om je een beetje op weg te helpen met inspiratie, bij deze een heerlijk simpel receptje om tussendoor te maken. Het is binnen 5 minuutjes klaar en het is leuk om ye presenteren.

Dit heb je nodig:

  • left over meel ( zie toelichting hierboven)
  • drie flinke eetlepels ghee of kokosolie

Voor de topping:

  • 350 ml plantaardige melk
  • 8 gram Agar Agar
  • een flinke eetlepel greensweet-stevia sweet Xtta

Zo maak je het:

Kneed de kokosolie of ghee door de meel ( het maakt niet uit hoeveel meel je gebruikt, hou ongeveer als richtlijn zo’n 300 gram aan) en kneed tot een spijs-achtige bal. Druk dit uit op een boden van een kleine taartvorm ( dichte) Doe alles voor de topping in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Schenk de kokende massa op de bodem en laat dit hard worden. Snij de taart in punten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *