Lidl kokosolie….gezond of niet? Mijn zorgen over de kokosolie-hype

Zoals velen inmiddels weten doe ik zelf-onderzoek naar en rondom kokosolie. Mijn artikelen over kokosolie zijn inmiddels oneindig.  Na twee jaar blijf ik nog altijd verontruste zaken tegenkomen waardoor ik ook nooit echt uitgeschreven zal raken. Wil je mijn artikelen over kokosolie lezen? Tik dan op de homepage van mijn website in de zoekbalk “ kokosolie” in en je krijgt direct alle linkjes. Ik heb twee uitgebreide artikelen geschreven waarin in heel veel soorten kokosolie heb getest en ben nagelopen. Ik heb deze gecontroleerd op traceerbaarheid ( welke plantage?) en uiteraard op productie en kwaliteit. Mijn bevindingen waren ronduit schrikbarend. Uit de vele potten kokosolie die ik inmiddels door mijn handen heb laten glijden kwamen maar DRIE potten als zuiver, puur en 100% traceerbaar uit de bus ( of moet ik zeggen uit de pot?) 

IMG_3904-1200x800

VEEL ONBEWUSTHEID

Ik maak mij oprecht zorgen. Ik ben van mening dat de kokosolie-hype voort blijft duren, waardoor veel gezondheidsproblemen kunnen opstaan op langere termijn.Laat ik dit uitleggen. Kokosolie is een gezonde olie om in te bakken en braden, en om uitwendig te gebruiken. Maar deze gezonde voordelen zijn alleen van kracht als:
– de kokosolie 100% zuiver is
– op de juiste manier is geperst ( juiste temperaturen en de juiste methoden)
– direct worden gebotteld in glas
– geen verdere bewerkingsprocessen ondergaat ( geen ontgeuring, geen fabrieksprocessen) 
– de olie is geperst van gezonde en verse kokosnoten
En daar wringt dus de schoen. Echt zuivere varianten zijn nauwelijks vindbaar. Het probleem is de wildgroei. Er wordt momenteel ont-zet-tend veel onder private label verkocht. Dit wil zeggen dat er massaal in fabrieken wordt geproduceerd ( bewerkt, in glazen potten afgevuld) en iedere gek zijn of haar eigen label erom kan plakken en zijn eigen prijs kan maken. Het is dan ook niet zo raar, dat je in iedere winkel vrijwel dezelfde potten tegenkomt, maar dat met een ander label, waarin soms prijsverschillen zitten van € 2 tot maar liefst € 5 euro.
Supermarkten doen daar ook aan mee . Zij werken vaak onder een private label die wordt gestuwd door een bedrijf die in private labeling doet. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende “ lege” websites vindbaar waar de consument via de informatie op de verpakking heen wordt gezonden. Deze websites zijn de bliksemafleiders. Zo kunnen bestaande bekende merken in kokosolie bijvoorbeeld ook aan andere fabrikanten en bijvoorbeeld supermarkten, leveren wat hen vaak een nog lucratiever handeltje oplevert dan hun eigen verkoop.
Zo worden ontzettend veel potten verkocht door webwinkels die hun eigen label erom plakken, en gerust € 5 euro meer vragen dan dezelfde fabrikant waar zij het opkopen. De prijzenoorlog is daarom heel hoog, zonder dat een consument daar maar iets van merkt. Want deze worden “ voor dom en naïef” gehouden zodat zij de potten voor de volle prijs inkopen.

PRIJS ZEGT NIETS OVER KWALITEIT

Heel veel mensen staren zich blind op een merk. En denken ook dat hoe duurder een pot kokosolie, hoe beter de kwaliteit is. Als je bovenstaand alinea hebt gelezen  begrijp je, dat dit een wassen neus is. Een prijs zegt helemaal niets. Omdat iedereen zijn eigen prijs mag en kan maken. Merken zeggen daarbij ook niets. In de ruim twee jaren zelf-onderzoek die ik achter mij heb liggen zijn er nauwelijks fabrikanten geweest die mij echt daadwerkelijk kon  vertellen met bewijsstukken, dat de olie bijvoorbeeld onder een bepaalde temperatuur is geperst. Of waar de olie vandaan kwam ( alleen het land is bekend)  Van alle honderden potten olie die ik heb gecontroleerd, heb ik maar DRIE fabrikanten gevonden die mij alle bewijsstukken konden weerleggen. En dit zijn allen fabrikanten die niets via een fabriek regelen, maar direct van de plantages produceren. Komt er een fabriek bij kijken, dan kan de kokosolie alle kanten opgaan.
Veel mensen kopen anders gezegd troep voor soms ontzettend veel geld. Inkoop is kokosolie goedkoop. Zeker als er copra kokosnoten worden gebruikt, is de inkoop per liter belachelijk laag. Copra wordt erg vaak gebruikt voor ontgeurde olie. Dit wordt zodanig bewerkt dat de ranzigheid verdwijnt en de inmiddels bekende spierwitte kleur en gladde olie overblijft. DODE OLIE, waar eigenlijk niets meer aan voedingswaarden in zit. En er een klomp vet overblijft die de aderen aardig kunnen dicht laten slibben. Dit is hetgeen, waar ik mij erg veel zorgen over maak. . Mensen DENKEN gezond te doen, maar in werkelijkheid eten ze een bonk leeggetrokken vet. En kun je net zo lief een goedkoop pakje bakvet kopen.
Onthoud, dat een pot kokosolie bij de Action voor € 2,69 exact dezelfde olie kan zijn als de pot kokosolie die jij bestelt bij een webwinkel met een ander label erom van een fabrikant die meer bekendheid heeft. En waar je zo’n € 7 of € 8 euro voor betaalt.
In mijn vrij recente artikel over kokosolie vertel ik hier uitgebreid over, klik hier om naar het artikel te gaan. 

HOE HERKEN JE ZUIVERE KOKOSOLIE?

Ik heb zo mijn tactieken gevonden, om een echt zuivere variant te kunnen ontcijferen. KLIK HIER OM NAAR MIJN UITGEBREIDE UITLEG TE GAAN, zodat ook jij voortaan een juiste keuze kunt maken. 
IMG_4877

KOKOSOLIE VAN DE LIDL

Supermarkten zijn de winkels waar consumenten het meeste komen en kopen. Het is dan ook logisch dat daar ook kokosolie verkrijgbaar is. Eerder vertelde ik al dat dit echter om private labeling gaat. Een supermarkt keten zal immers geen eigen plantage hebben. Supermarkt keten LIDL verkoopt standaard een geraffineerde kokosolie ( emmer) maar hebben zo nu en dan themaweken waarin ze ook potten kokosolie aanbieden. Bijvoorbeeld biologische weken en Aziatische weken. Als zo’n themaweek weer loopt , dan loopt mijn mailbox ook weer vol. Vragen stromen als een tsunami binnen en allen gaan over de kokosoliën en of “ deze goed” zijn.
Daar kan ik vrijwel direct NEE op antwoorden. Ik heb eerder deze bekeken en veel informatie kon ik niet vinden. Daarnaast zag de olie er niet levend uit. Ik zag onlangs dat er meer informatie was te vinden op een potje kokosolie uit de biologische themaweken. Ik ben er opnieuw in gedoken.
IMG_4872
Het gaat om twee verschillende varianten, een biologische spread en een biologische “ vierge” kokosolie. ( wat wil zeggen dat het koud is geperst) Op het potje met de spread stonden wat adresgegevens uit Sri Lanka, wat meteen mijn aandacht  trok. Ik ben gaan googlen en ik kwam direct terecht op een universele site waar heel veel bekende en onbekende merken werden aangeboden. De beide potjes worden verkocht onder het boter-huismerk VITA ‘DOR. ( bio-organic) De site waarop ik terechtkwam is een soort internationale poort van distributies, fabricage, en marketing. Lidl neemt daar dus wereldwijd van af. Niet alleen kokosolie maar ook vele andere producten. Op het “ vierge” potje staat te lezen, dat de olie afkomstig is uit Sri Lanka, en ook daar is gebotteld. Dit kan best, maar echte bewijsstukken ontbreken. Ook speuren op internet leverde niets op, want MYNETFAIR ( de internationale verhandelingssite) houdt uiteraard de kaken stijf op elkaar. WAAR de olie echt vandaan komt, blijft dus nog altijd de vraag. Sri Lanka heeft honderden plantages. Zoek het maar eens uit.
IMG_4876
Dan maar even mijn tactieken uitvoeren op de potjes, Beiden zien er wat dat betreft erg slecht uit. De spread is overduidelijk  bewerkt, ziet spierwit, heeft nauwelijks geur en smaak. Daarnaast is de olie zo glad als een ijsklontje, wat het tot een DODE olie maakt. Mijn vermoeden is dat deze olie is gemengd met andere oliën, om de olie bijvoorbeeld meer smeerbaar te maken om als ” spread” te kunnen verkopen. Echter blijft het gewoon kokosolie, wat ik niet met grote halen tegelijk op mijn boterham zou smeren. SPREAD berust hier op pure marketing. 
De “ vierge” is niet veel beter. Deze  ruikt heel erg licht naar kokos, is wit, glad en dood. Mijn vermoeden is dat de olie veel te hoog is verhit. Mijn oordeel: ik zou deze nooit kopen, zeker de spread niet.
IMG_4873 IMG_4875
De beide oliën zijn dood. Het heeft geen ” leven” en is glad.
Is het beter dan andere gangbare varianten? Nee. Maar wel goedkoper, dus in dat daglicht gezet is het wel een voordelige keuze. ( € 1,99 per potje) Maakt het je dus niet veel uit betreft voedingswaarden, dan is dit een goedkope keuze, Ook kun je de ” vierge” variant uitwendig gebruiken, daar is hij wel geschikt voor. De spread lijkt mij vermengd met andere oliën.Dit zou mijn voorkeur helemaal niet hebben.
IMG_4878
Op moment van schrijven ( Augustus 2018) zinderen we al wekenlang onder een hittegolf. Dit betekent, dat de potten kokosolie nu vloeibaar zijn. Dit is eigenlijk, hoe de olie verkocht zou moeten worden, maar in veel Europese landen komt de temperatuur zelden boven de 24/25 graden. Daardoor kopen wij kokosolie is gestolde vorm. Het mooie van deze hitte is, dat je meteen je pot kokosolie goed kan beoordelen. Zuivere kokosolie is namelijk in vloeibare vorm net zo helder en transparant als water. Hoe meer de kokosolie is verhit en bewerkt, hoe ranziger de kleur. Geraffineerde olie wordt bijvoorbeeld vrij moeizaam vloeibaar. Dit zien we ook bij het potje spread van de Lidl. Deze wordt niet geheel vloeibaar. Er blijft een bonk vet in de olie drijven.
IMG_4879
Ik schrok nogal van de ranzige, ” urineachtige” gele kleur van de ” vierge” olie van de Lidl. Dit betekent meestal dat de olie is gemaakt van copra kokosnoten en veel te hoog is verhit.
IMG_4883
Ik heb, ter voorbeeld, een potje zuivere kokosolie ( Royal Green) naast het potje van de Lidl gezet. Het kleurverschil is aanzienlijk, zoals je kunt zien op bovenstaande foto.

Levende kokosolie komt van levende fabrikanten

Onthoud, dat een echte kokosolie pas ” echt” is als hij 100% traceerbaar is en leidt naar een fabrikant die nog traditioneel produceert. Dit betekent rechtstreeks vanuit de plantage die is opengesteld voor publiek. Liefst werkend onder de ISO normen. Waar certificaten en andere bewijsstukken niet onder het kleed worden gehouden . Kortom: waar we als consument uit kunnen gaan van een levende handel en geen dode. Na dagen speuren en zoeken ben ik betreft de Lidl kokosoliën niet verder gekomen dan Sri Lanka en het internationale distributiecentrum.

24 Reacties op “Lidl kokosolie….gezond of niet? Mijn zorgen over de kokosolie-hype

 1. Hoi,

  Bedankt voor de waardevolle informatie! Welke kokosolie is wel goed? Kan je mij een merk noemen? Alvast bedankt!

  Pear Ly

 2. Gelukkig zijn er mensen zoals jij die de tijd en de moeite nemen om dit allemaal uit te zoeken!
  Respect!

  Sjaak

 3. Alweer een topartikel over kokosolie. Hoe zit het met de olie van De Nieuwe Band?
  Die heb ik nergens beoordeeld gezien in je artikelen 🙂

 4. Dag Monique, ik gebruik altijd de Wholy oly kokosolie van Sundancer.
  Heb je hier al eens van gehoord?
  Ik begrijp dat je niet alle olie kan onderzoeken maar zou jij je hier eens in willen verdiepen?
  Hartelijke groet Gerrie

 5. Bedankt Monique dat je er weer ‘ingedoken’ bent…waardevolle info die ik weer kan doorgeven.
  Groetjes, jesse

 6. Dank je wel Monque voor je snelle reactie, ik stond er ook mee in mijn handen, jammer dat de Lidl dit verkoopt.

 7. Ik ben groot fan van de kokosolie van Amanprana! De meest zuivere biologische olie.

 8. https://vatdblog.wordpress.com/2015/11/20/kokosnoten-en-slavenarbeid/comment-page-1/

  Nog een héle goede reden om te kiezen voor kleinere ondernemingen zodat je zeker weet dat dit niet met jou kokosolie gebeurt:

  Producten gemaakt uit kokosnoten zijn gezond, lekker en prettig in verzorgingsproducten, maar heb je er wel eens over nagedacht wie die kokosnoten uit de boom haalt? Waarschijnlijk niet.

  In deze wereld waar op alle mogelijke manieren dieren worden misbruikt en uitgebuit, lijkt er geen eind te komen aan mogelijkheden. Zelfs bij de aanschaf van plantaardige producten waarvan je denkt goed bezig te zijn lijk je er niet aan te kunnen ontkomen mee te werken aan dierenmishandeling.

  Kokosnoten worden geplukt door lenige, sterke mensen die in de boom klimmen denk je, maar helaas…. Veelal worden hier apen voor ingezet, makaken om precies te zijn. Deze dieren worden uit het wild gestolen, vaak als heel jonge baby, waarbij de moeder gedood wordt, of ze worden hier speciaal voor gefokt.

  De apen krijgen een keiharde training die indien mogelijk al begint wanneer de apen pas een maand oud zijn. Getrainde apen kunnen tot wel 1000 kokosnoten per dag plukken, waar een mens tot maximaal 200 komt, bovendien hoeven slaven (want dat zijn deze dieren) niet betaald te worden.

  Drie maal daags een slechte maaltijd is voldoende. Wanneer de apen niet werken zitten ze vastgeketend aan een boomstronk. Goede business dus.

  Er zijn speciale apenscholen waar de makaken getraind worden en deze onmensen hebben inmiddels ook het toerisme ontdekt… Apen wordt er ook geleerd hoe ze kunstjes moeten doen voor domme toeristen. De training van de apen duurt een paar maanden waarna ze voor veel geld verkocht worden aan kokosnoot boeren. Makaken kunnen zo’n 40 jaar oud worden, het is voor de boeren dus een goed investering. Het trainen van makaken gebeurt in Zuidoost-Azië, in landen als Thailand, Indonesië en Maleisië..

  Veel van de kokosnoten uit deze slavenhandel worden gekocht door fabrikanten die producten maken die bij ons in de winkel liggen.

  Bron: Peaceful Dumpling

 9. Moet je de kokosolie in de koelkast bewaren om hem goed te houden nu hij zo vloeibaar is?

  • nee hoor, dit ( in vloeibare vorm) is eigenlijk zoals kokosolie hoort te zijn. Als het ( hopelijk, ik ben aan het bidden! ) weer koeler wordt dan zal het vanzelf weer terugstollen, je hoeft het niet in de koelkast te bewaren. Het is vet, dat bederft niet. Warme groet!

 10. Hoi, ik ben blij dat er mensen zijn die niet alles wat er beweerd wordt geloven, en dat zij weer anderen aansporen om ook zelf na te denken! By the way…het zijn verontrustende verhalen ipv verontruste verhalen. ( Ik wil niet flauw zijn maar verschil van betekenis: verontruste verhalen zijn verhalen zie die zelf verontrust zijn, de tweede variant geeft aan dat het verhalen zijn die reden geven tot verontrusting bij anderen.) groet, Nicolet

 11. Ik heb de cocosolie van Holland en barreth.
  24,95 per pot.
  Is deze ook goed.?
  Bedankt alvast, helene.

 12. Wat een bagger zijn de cocosolieprodukten van de LIDL!
  Uk vind het bericht over de apen ook wel heel verontrustend.
  Ik denk dat ik het gewoon bij zonnebloem- en koolzaadolie houd. Ik vraag me bovendien af wat er allemaal in de olijfoliebranche gebeurt.

 13. Monique ik gebruik de kokosolie van Body en Fit, heb je die ook onderzocht of weet je hoe die is?
  Dan weet ik of het weg moet doen.
  Bvhd

 14. Dat gezeur over hype cocosolie. Ik koop al mijn hele leven cocosolie bij mijn Aziatische supermarkt omdat voor Indonesich eten altijd cocosolie gebruikt werd om gerechten in te bereiden.. Is die nu opeens slecht om te gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *