Littekens…hoe kom je er op de meest natuurlijke manier vanaf?

Als je al wat op leeftijd bent ( en ja, daar val ik nu toch ook onder 😢) kan je lichaam wat permanente sporen bezitten van het leven dat so-far achter je ligt. Denk daarbij aan littekens van ongelukjes / operaties, maar ook aan andere beschadigingen aan de huid als brandwonden en diepe snijwonden. Ik denk, dat ieder gerijpt lichaam van meer dan vijftig jaar oud wel van deze sporen met zich meedraagt. Ook het mijne.

Ik ben tot nu toe niet zo fortuinlijk geweest betreft kleine en grote ongelukjes. Mijn leven heeft zelfs al eens aan een zijden draadje gehangen, ik ben als kind bijna verdronken, en ik heb wat operaties moeten ondergaan. Mijn lichaam zit dus aardig onder deze “ Marks-off-life” zoals de Engelsen dit benoemen. Ik omarm ze gelukkig, omdat ik alleen maar blij en gelukkig ben dat ik er nog steeds mag zijn. Het zijn voor mij meer sporen van kracht, geluk en dankbaarheid. En ik heb het geluk dat de littekens op plekken zitten die niet direct opvallen, zoals mijn armen en benen.
Ik mopper dus niet en voel mij alleen maar dankbaar. Maar ik kan mij ontzettend goed voorstellen dat dit totaal anders wordt, als je deze sporen op zichtbare plekken met je meedraagt, zoals het gelaat, handen en voeten. Dit kan iemand onwijs onzeker maken of het leven een stuk minder gezellig maken. Er zijn talloze middeltjes op de markt die zogezegd littekens kunnen vervagen, sommigen claimen zelfs de littekens te doen laten verdwijnen. Is dit echt zo?

LITTEKENS

Wat ZIJN littekens eigenlijk? Op de meest simpele manier uitgelegd zijn littekens overblijfselen van een wond of andere beschadiging aan de huid die niet meer verdwijnt. Als we ons verwonden, reageert ons lichaam direct door bindweefsel aan te maken.  Het lichaam probeert de verbroken continuïteit van de huid te herstellen door de vorming van bindweefsel. Dit veroorzaakt op de aangedane plek een andere samenstelling van de huid, waardoor de huid op die plek anders is en dus ook anders wordt van uiterlijk. De huid ( littekenweefsel ) is meestal anders van kleur, krijgt een andere structuur en krijgt een zeker reliëf . Hoe deze “ opdroogt” is bij iedere huid weer anders. Soms heb je het geluk dat het weefsel niet erg opvalt, maar bij wat pech kunnen littekens behoorlijk lelijk zijn. Bij mensen met een wat donkere huidskleur zijn littekens meer opvallend dan mensen met een lichtere huidskleur. Littekens hoeven overigens niet altijd permanent te zijn, sommigen kunnen na verloop van tijd vervagen en zelfs verdwijnen.
Bij veel littekens is de huid verheven, op deze plekken is de huid verdikt. Dit maakt een litteken meer opvallender en onsierlijk. Littekens horen zo’n beetje bij het leven. Als kind val je nu eenmaal, en het leven is niet altijd veel geluk hebben. De gezegde “ pech en geluk lees je op een lichaam” vind ik wat betreft dit onderwerp heel toepasselijk.
Als littekens niet zo opvallend zijn, op onopvallende plaatsen zitten en verder geen klachten geven ( lees daar verderop meer over ) kunnen we er prima mee leven. Natuurlijk zijn sommigen wat onsierlijk, maar zolang ze niet echt opvallen, is het verder niet storend / belemmerend voor het leven. Het wordt een ander verhaal, als littekens pijnlijk zijn en klachten geven , en als ze wel erg opvallend zijn, zoals in het gezicht.
Er zijn diverse soorten littekens. Een “ gewoon” litteken ontstaat wanneer een kleine wond of brandwond op een normale manier geneest, we blijven een smal streepje of vlekje zien. Een zogenoemd ATROFISCH litteken komt voornamelijk voor na een huidaandoening, denk aan acne / puisten/ beschadigingen door uitknijpen van puisten. Een HYPERTROFISCH litteken is iets opvallender dan de astrofische littekens omdat deze in de meeste gevallen boven het huidoppervlak uitsteken, ze kunnen behoorlijk jeuken en zelfs pijnlijk zijn. Dit zijn de hardnekkige littekens die niet zomaar verdwijnen, het wordt vaak “ wild vlees” genoemd. En dan hebben we nog de keloïdale littekens. Die lijken een beetje op de hypertrofische littekens. Het verschil zit hem in de groei, keloïde littekens groeien over het wondgebied heen, en geven een behoorlijke verdikking / uitstulping op de huid. Dit zijn de meest onsierlijke littekens die tevens behoorlijk wat klachten kunnen geven.

LITTEKENPIJN

Er bestaat zoiets als LITTEKENPIJN. Dit is meestal aan de orde na een operatieve ingreep waar de huid moet worden opengesneden, maar het komt soms ook voor na een beschadiging. De pijn kan chronisch worden, en zich op / in en rondom de geweeste wond bevinden. De oorzaak van littekenpijn is een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Littekenpijn wat is ontstaan na een operatie kan duiden op NEUROOMVORMING, dit is een goedaardige uitstulping aan het einde van een zenuwtak.
De pijn kan soms erg ondraaglijk zijn. Het gaat meestal om zenuwpijn. Dit is een continue pijn wat wordt afgewisseld met aanvallen van sterke en hevige pijn en een stekende pijn rondom het litteken. De klachten ontstaan meestal pas maanden na een operatie of beschadiging. In de meeste gevallen is een medische behandeling nodig. Er zijn een aantal zaken die we zelf kunnen doen om de pijn te verminderen als:
– gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eten 
– voldoende bewegen
– voldoende nachtrust
– niet roken
– niet te strakke kleding te dragen rondom het litteken.
– de plek met een zachte pure massage olie dagelijks masseren
– extreme buiten temperaturen / verschillen mijden, blijf uit de hete zon
Er bestaat ook zoiets als ONRUSTIGE LITTEKENS. In dit geval is er geen sprake van een onderhuidse beschadiging aan de zenuwtak, maar kan de huid overgevoelig en meer kwetsbaar raken, waardoor er lichte tot hevige pijnen kunnen ontstaan. Dit kunnen we gelukkig goed opvangen door RUST . Als er rust in acht wordt genomen zal de pijn verdwijnen.
Als je erg onfortuinlijk bent geweest in het leven, kunnen er behoorlijk vervelende littekens achterblijven in het gezicht. Denk aan ernstige ongelukken, maar ook zware acné . De huid kan na de acné periode pokkelig en “ kraterig “ overblijven en dit kun je voor de rest van je leven blijven meezeulen. Dit kan iemands kwaliteit van leven behoorlijk verstoren. Ik herinner mij nog goed dat ik een klasgenoot had die werkelijk zo vol zat met acne dat haar gezicht bijna onherkenbaar was geworden. Onlangs kwam ik deze persoon tegen en ik zag dat zij de littekens nog altijd behoorlijk met haar meedroeg. Dit kan de kwaliteit van leven en het levensgeluk behoorlijk verstoren met alle gevolgen van dien. Denk daarbij aan depressie, onzekerheid en sociale contactstoornissen. De onverwachte ontmoeting met mijn oude klasgenootje heeft mij overigens geïnspireerd tot dit artikel. Ik begon mij af te vragen hoe een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een beter herstel van littekens, en of al die middeltjes ook werkelijk helpen.
Een rondje internet gaf mij al zeer snel een naam: SLAKKEN GEL. Dit is een créme waar, als je tenminste een “ echte gel” kunt vinden, echte slakken-slijm in zit verwerkt. Volgens vele artikelen werkt dit slijm heilzaam op de aangedane huid, en in het bijzonder bij littekens. Het zou al binnen enkele dagen een vermindering tonen, en het wordt dan ook gezien als “ slakken wonder”. Ik vond een aantal studies, die uitwezen dat slakkengel ( en ik heb het hier nog steeds over het echte slakken slijm ) een remmend effect heeft op ontstekingen, bacteriën en schimmels, maar geen enkel onderzoek heeft onderstreept dat het zou werken om littekens te doen laten verdwijnen. Anders gezegd zijn er nog te weinig wetenschappelijke studies vindbaar en zal er waarschijnlijk nog veel meer studies nodig zijn om de werking echt te kunnen onderbouwen. Ik vond een potje “ slakkengel” bij de Action voor € 1,29. Ik kocht het voor dit artikel en schrok me wild van de ingrediënten:
Het is een synthetisch bij-elkaar-geraapt-zooitje, ik vroeg mij serieus af waarom dit gewoon is toegestaan om op onze huid te smeren. En de consument zich maar afvragen waar die gekke uitslag en roodheid vandaan komt……😐
Goed, geen slakkengel dus, maar bestaan er überhaupt middelen die aantoonbaar werken uit de natuur?

NIET ZOMAAR VERDWENEN

Laten we eerst duidelijk stellen, dat een litteken, in welke vorm ook, niet zomaar miraculeus verdwijnt. Het heet niet voor niets een litteken. Wel kan een litteken na verloop van tijd vervagen. Hoe snel dat is, kun je gedeeltelijk in de hand houden. Het begint met de wond GOED te verzorgen. Als het gaat om een open wond, verzorg deze met een goed ontsmettingsmiddel en verschoon zeer regelmatig ( om de 48 uur gemiddeld )  de pleisters en gaasjes en verbanden. Als de wond is geheeld, kun je het beste NIET IN DE ZON zitten, bedek de plek. Zeker wonden die nog rood zien moeten uit de zon blijven. Wanneer de huid geïrriteerd is, zal het nog gevoeliger zijn waardoor verkleuring sneller kan optreden.
Hoe leuk alles ook wordt gebracht, een crème, huidolie, olie, zalf, balsem of ander smeerseltje kunnen geen littekens doen verdwijnen. Is het dan allemaal kolder en zwets? Nee, want wat het wel kan doen is een litteken doen vervagen, of de vervaging bevorderen. Daarnaast helpen de meeste ( natuurlijke ) middelen de huid beter te herstellen, te verzachten , of jeuk te verminderen. Voor een resultaat is het belangrijk, dat je zo snel mogelijk begint met smeren nadat een litteken is gevormd. Liefst binnen twee jaar, na deze twee jaar zal alles wat je op het litteken smeert niet of nauwelijks werken. Hou rekening met het feit dat een behandeling een lange adem vraagt, het kost tenminste vier/ zes maanden eer er mogelijk resultaat zichtbaar is.
Er zijn een aantal natuurlijke en pure oliën , die een gunstige werking hebben op littekens:
ARGAN OLIE
– EMU of EMOE OLIE
– WILDE ROZEN ( ROSA MOSQUETA) OLIE
– ALOË VERA ( PUUR UIT HET BLAD GEWONNEN ) 
– TULSI ( HEILGE BASILICUM ) OLIE
– PURE ZOETE AMANDELOLIE
– AVOCADO OLIE
– GRAPEFRUIT OLIE
Daarnaast zijn pure en natuurlijke crèmes met vitamine E en omega ’s ook zeer gunstig. Zolang je zorgt dat je echt pure oliën en crèmes kiest, zal de huid niet worden geïrriteerd door bijvoorbeeld chemische en synthetische stoffen, en de huid beter voeden en verzorgen. Je snapt vast wel, dat de chemische substantie in het potje slakkengel van de Action niet bevorderlijk is om op je huid te smeren, zeker niet op gevoelige en kwetsbare delen als een litteken. Investeer in een pure, mooie en zuivere olie, dit koste wat meer maar heeft uiteindelijk de meeste voordelen.
Er bestaat niet zoiets als een BESTE MIDDEL tegen littekens / littekenvorming, wat vooral ontzettend belangrijk is, is om de aangedane plek zo goed mogelijk te verzorgen. Hoe beter de genezing, hoe minder het litteken zichtbaar zal zijn.
Als je al maanden met , zeg even , een goede olie in-de-weer bent geweest en het geeft nog steeds geen resultaat, dan kun je overwegen om met je huisarts te gaan praten over mogelijkheden. Er zijn tegenwoordig mooie technieken die ervoor kunnen zorgen dat een litteken goed vervaagt en minder tot niet meer opvalt. Dit is voornamelijk bedoeld voor mensen met extreme littekens op zichtbare plekken. Er zijn o.a laserbehandelingen, rol-massages en peel-behandelingen .

Speciaal voor dit artikel ben ik op zoek gegaan naar een pure, biologische, natuurlijke olie-blend wat zich richt op het verzorgen en doen verminderen van littekens en bijvoorbeeld ook zwangerschapsstrepen. Ik kwam terecht bij één van mijn grote favoriete merken : FUSHI. Ik heb dit merk nog maar pas ontdekt. Het is een kleinschalig Engels bedrijf die zo puur, natuurlijk, en ethisch mogelijk te werk gaan. De producten bestaan uit alleen zuivere en pure ingrediënten en iedere batch wordt streng gecontroleerd en gekenmerkt op de etikettering. Zij hebben inmiddels een mooi assortiment pure oliën en olieblends, die zich specifiek richten op bepaalde huidklachten en / of aandoeningen. Zo ook een olie-blend wat zich richt op littekens en striae, en zwangerschapsstrepen. Ook ondersteunt de olie het herstel van de huid en daarmee de ongelijkmatige teint. Er zijn bijzondere ingrediënten gebruikt zoals heilige basilicum, ook wel TULSI genoemd. Tulsi heeft bewezen voordelen voor striae. Daarnaast is er Afrikaanse baobab olie gebruikt, die eigenschappen van vitamine E en omega 3 bevat, beiden zeer harde werkers voor onze huid. Verder zijn er andere oliën gebruikt als avocado olie, rozenbottelolie,  granaatappel olie en grapefruitzaad-olie. En is er een biologisch gecertificeerd graankiem gebruikt.  De olie is overigens veilig te gebruiken voor zwangeren. Deze stretch Mark oil is recentelijk nog in de prijzen gevallen als “ the best winning blend for stretch Marks”

De basis is biologische zoete amandelolie, in combinatie met de Tulsi ( serum). Deze blend is werkelijk uniek te noemen, omdat het heek veel unieke oliën bevat, die zeer kostbaar zijn. De bedoeling is, om iedere dag de aangedane pakken in te smeren / in te masseren met de olie, als de plek niet erg groot en / of heftig is. Zijn de plekken wat groter en meer zichtbaar, dan wordt geadviseerd de olie s’morgens en s’avonds in te masseren. FUSHI tipt, dat er een zeer intense werking plaatsvindt als je je lichaam na het douchen of een bad insmeert en dit even in laat trekken en daarna lichtjes met een zachte doek de olie-resten verwijdert ( droog dept )
De duur, eer je echt resultaat ziet, wordt door FUSHI geschat op zes weken. Je moet daarom wel even wat geduld opbrengen. Ik ben net begonnen met smeren op mijn kleine littekens op mijn handen ( met keuken-ongelukjes opgelopen 🙄 ) en ik zal over zes weken het resultaat laten zien in dit artikel. Ik ben zelf ook enorm benieuwd.
In elk geval is het geen straf. 😊 Het is een geweldig lekker geurende olie die meteen al wat doet met je huid. Het is denk ik ook een geweldige huidolie / massage olie, ik gebruik de olie stiekempjes voor meerdere doeleinden omdat het zo enorm lekker ruikt, goed intrekt en mijn huid fluweelzacht maakt. TO BE CONTINUED!
Wil jij deze olie ook meteen uitproberen? Ik heb deze olie bij Puur & Fit binnen gebracht en is daar dus te bestellen via DEZE BESTELLINK.
NOTIFICATIE: ik kreeg de olie gratis om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet uit eventuele kortingsacties. Dit artikel is geheel op eigen initiatief en 100% on-afhankelijk geschreven.

2 Reacties op “Littekens…hoe kom je er op de meest natuurlijke manier vanaf?

  1. Heeft de olie geholpen de littekens te vervagen?
    Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *