Maak alles zelf…met groene klei!

We komen steeds meer producten tegen waarin klei zit verwerkt. Rens Kroes maakte zelfs erg veel ophef door met een zogenaamd klei-dieet te komen. Daarop kwam enorm veel kritiek. Het is inderdaad zo, dat klei eten in grotere hoeveelheden ( dagelijks) niet erg gezond is. Maar een beetje kan absoluut geen kwaad, integendeel, dat is juist erg gezond. Ik ga het in dit artikel hebben over groene leem ( klei) omdat dit de krachtigste kleisoort betreft en vele gezonde voordelen biedt, met name in uiterlijke verzorging. 

IMG_3241

WAT IS GROENE LEEM?

Groene leem/klei is een 100% zuiver natuurproduct. Het is door de natuur samengesteld en verder onbewerkt gebleven. Van alle soorten klei is groene klei het meest krachtig en meest werkzaam, mits zij zongedroogd is. De leem verkrijgt zijn groene kleur door de bestanddelen zoals oxiden, mineralen, en hydroxiden. Onder de mineralen vallen magnesium, ijzer, silicium, calcium, natrium en kalium. Het is zeer rijk aan enzymen die de opname van mineralen en vitaminen bevorderen Het hoge gehalte aan kiezelzuur werkt gunstig op o.a het bindweefsel, haren, nagels en zorgt voor een lage bloeddruk. Groene leem werkt ondersteunend bij tal van aandoeningen en problemen .  De werking komt tot stond dankzij de uitwisseling van ionen. Ik zet een aantal op een rij:
* absorbeert gifstoffen uit het lichaam en geeft mineralen af, zowel inwendig als uitwendig
* stimuleert de bloeddoorstroming en activeert de heropbouw van rode bloedlichaampjes, verbetert de bloedsomloop
* werkt ontstekingsremmend , verzacht, en ontspant plaatselijke ontstekingen
* wordt goed verdragen door de huid, zelfs de huid die geen zeep kan verdragen
* bevordert de regeneratie van het huidweefsel
* verwijdert dode huidcellen
IMG_3237

GEBRUIK

Je kunt groene leem op verschillende manieren gebruiken. Zowel inwendig als uitwendig. Uitwendig wordt meest toegepast. Je kunt leenbadjes maken , voetbadjes, maskers, pakkingen, koude en warme leem/kleicompressen, strooipoeder ( ter vervanging voor talkpoeder) , of als kleurstof gebruiken in voedingsmiddelen.
Door bepaalde ingrediënten toe te voegen kun je ermee maken wat je wenst. Zo kun je met essentiële oliën een extra werking aan het klei toevoegen. Voeg bijvoorbeeld wat tea tree oil toe aan het kleimengsel, dit smeersel werkt bijzonder goed tegen ontstekingen. KLIK HIER om naar meer informatie te gaan om met groene klei te werken.
Je activeert de klei, door water toe te voegen aan het poeder. Je kunt het beste gefilterd water of bronwater gebruiken. Je kunt ook andere verse en pure vloeibare ingrediënten gebruiken zoals aloë Verasap, of voeg enkele druppels zuivere amandelolie, jobobaolie of kamille olie toe. Roer alles door elkaar tot er een papje ontstaat. Je kunt zelf bepalen, hoe dik je het mengsel wilt maken.

NIET VOOR IEDEREEN GESCHIKT

Klei is dus erg werkzaam. Maar net al met alles uit de natuur, kan het bij mensen ook overgevoelige reacties geven. Groene klei is meest krachtig, het krachtigste soort onder de klei-soorten, en kan daarom ook bijvoorbeeld gevoelige huiden sneller irriteren en/of uitdrogen. Witte klei staat meest bekend om zijn milde werking.
Ook pakkingen van groene leem zijn niet geheel ongevaarlijk. Heb je hartproblemen, aandoeningen aan organen, last van bloedingen, of heb je plaatsen in het lichaam waarin pennen en schroeven zijn geplaatst, dan zijn pakkingen af te raden. Probeer groene leem altijd eerst uit op een klein plekje op de huid.

IMG_3242

WAAR KUN JE HET KOPEN?

Ik vond de klei in mijn biowinkel. Daar kon ik kiezen uit verschillende soorten, van rood naar wit, van groen naar oranje. De klei die ik kocht komt van het merk ARLIGETZ, een merk die ik eerder in mijn tandpasta test tegenkwam. Dit merk levert veel producten op basis van klei. Je kunt de klei ook goed bestellen op internet. De prijs is redelijk, ik betaalde voor 300 gram € 6 euro.
IMG_3247

GEZICHTSMASKER

Mijn eerste experiment met de klei was een klei-masker. Dit masker hydrateert, verzorgt en voedt, en verwijdert dode huidcellen. Het geeft je huid een oppepper.  Ik heb daarvoor gebruikt:
IMG_3239
100 gram  groene leempoeder
twee scheppen rauwe biologische koudgeslagen honing direct van de imker
drie eetlepels kamille/paardenbloem/ brandnetelpoeder ( dit maak je door gedroogde kamille, brandnetel en paardenbloem tot poeder te vermalen)
gefilterd water
IMG_3248
Roer alles goed door elkaar en voeg beetjes water toe tot de gewenste dikte is verkregen. Smeer dit royaal op je gezicht, pas op bij de ogen. Laat dit 15 minuten trekken, de klei zal zeer matig drogen. Veeg voorzichtig met een zachte doek de eerste klei van je gezicht, en spoel daarna verder af met een lauwwarme washand Dep het gezicht droog en smeer in met je dagcréme.
IMG_3276

HAND/VOETENSCRUB

Heb je last van vermoeide voeten? Kunnen je handen en voeten wel een oppepper gebruiken? Maak dan deze scrub. Het zorgt voor een betere doorbloeding, geeft de huid extra verzorging en laat een zacht aanvoelende huid achter. Ik heb echt zuiver keltisch zeezout gebruikt. Dit versterkt de krachtige werking van de groene klei Je kunt ieder gewenste variant keltisch zeezout gebruiken, ik heb bijvoorbeeld, voor extra werking, keltisch zeezout met zeewier gebruikt. Gebruik alleen PUUR aloë Vera sap. Er zijn vele sappen verkrijgbaar die zijn gemaakt uit concentraat en waaraan van alles is toegevoegd. Kies voor het pure sap uit de plant of koop pure biologische sap. Je hebt nodig:
IMG_3277
100 gram groene leenpoeder
keltisch zeezout, ongeveer 50 gram
Roer door het poeder en zout door elkaar en voeg net zoveel aloë Vera sap toe tot de gewenste dikte is ontstaan. Scrub je handen/ voeten goed in met de scrub en maak lichte, ronddraaiende bewegingen. Spoel zorgvuldig af onder de kraan en dep droog. Smeer de voeten in met voetencréme, de handen met handcréme.
IMG_3278 IMG_3279
Het resultaat s een heerlijk, zacht aanvoelende huid, lekker fris, en mooi doorbloed. Ik laat hier zien hoe mooi van kleur mijn hand is na de scrub:
IMG_3281
 Kortom: ik vind het echt ge-wel-dig spul. Daar ga ik nog veel meer mee maken ! Ik zal de recepten later in dit artikel aanvullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *