Maak ECHT GEZONDE ijsjes! ZELF!

Zeker in de zomermaanden is ijs ongekend populair. Er zijn anno 2020 steeds meer exclusieve ijssalons en ook supermarkten stromen ieder jaar opnieuw vol met de meest bijzondere ijsjes/ consumptie ijs. Vooral op gebied van gezondheid heeft ijs een enorme race gemaakt, en zien we steeds meer zogenoemde en zogenaamde “ gezonde” ijsjes op de markt verschijnen. Helaas zijn 9/10 ijs-soorten een wassen neus als het komt op gezonde voordeel scoren. Er wordt flink gescoord op “ vers fruit” en “ vegan “ en “ vrij van toegevoegde suikers Betreft  vegan? Het zegt alleen dat het geen dierlijke componenten bevat…..wat er WEL in zit wordt verzwegen. Verkijk je ook nooit op ” maar 99 kcal per ijsje / per 100 gram! ” want het gaat immers niet m de calorieën , maar om de VOEDINGSWAARDEN ( zoals suikers en vetten ) Bovendien klinkt een raketje wat maar 40 kcal bevat als muziek in de oren terwijl je een flinke sloot suikerwater naar binnen zuigt. 

Vooral “ fruitijsjes” worden flink misbruikt om een gezond imago te scoren. Vergeten wordt, dat ook fruit ijs, wat wil zeggen dat het bijvoorbeeld is gemaakt uit 100% mango of ander mierzoet fruit, HEEL VEEL SUIKERS bevatten, en in dat opzicht nét zo ongezond kan  zijn als een raketje. Suiker = suiker in ons lichaam. Dit geldt overigens ook voor de zuur aanvallen op het tandglazuur. Eigenlijk bestaat er niet zoiets als gezond ijs. Tenminste, dat vind je niet zo snel in een winkel. Je kunt het WEL zelf maken. En hoe verrassend en kinderlijk eenvoudig dit is, dat vertel ik je hieronder.

WELK MALLETJE? WELK IJSVORMPJE?

Wat je om te beginnen nodig hebt, zijn malletjes / ijsvormpjes. Met deze vormpjes kun je de leukste ijsjes maken. De ijsvormpjes zijn overal verkrijgbaar, en niet duur. Probleem is alleen: ze zijn in de meeste gevallen gemaakt van plastic en dat vind ik nu weer niet zo’n leuk plan. Toch….toch kan ik in dit geval wel zeggen dat het de moeite loont. Want je kunt de vormpjes oneindig vaak blijven gebruiken, waardoor het geen plastic-soep materiaal wordt. Als je dus verstandig en bewust deze vormpjes inkoopt, en van goede kwaliteit, dan kun je wat mij betreft wat plastic inkopen, want helemaal bestrijden kunnen we nu eenmaal niet. Wil je toch erg graag plastic vrije vormpjes, dan kun je deze bestellen bij speciale “ green” webwinkels. Ze zijn wel even een fikse investering, maar wil je echt gaan voor plastic-vrij, is het absoluut de moeite waard.
Wat ik mee kan geven is om vormpjes te kopen VAN EEN GOEDE EN STEVIGE KWALITEIT. En waar zo min mogelijk plastic aan verbonden is. Zo kun je losse ijs vormpjes kopen waar je zelf nog houten bamboe ijsstokjes voor moet kopen, zo hou je je plastic consumptie ook meest beperkt. Een ander erg fijn alternatief is 100% siliconen. Kies ook hier voor echte 100% siliconen, zonder plastic en weekmakers. Ik heb ongeveer 7 jaar geleden ooit eens ijsvormpjes gekocht bij de Marskramer. Ieder jaar maak ik er steeds weer opnieuw gebruik van, en dus wordt het geen plastic soep dingetje. Bottom line: wil je gaan voor plasticvrij, wat uiteraard the best thing is, en kun je het geld ervoor missen, TOP! Maar mesen met een smalle beurs kunnen ook gezonde ijsjes thuis maken, door voor goede kwalitatieve ijsvormpjes te kiezen die minder duur zijn.

HOE MAAK JE ECHTE GEZONDE IJSJES?

Je kunt van heel veel dingen ijs maken. Dit biedt erg veel perspectief voor de thuis-creatievelingen, die graag op hun gezondheid willen letten maar toch erg graag een ijsje eten. Ik maak iedere zomer bergen ijsjes, mijn vriezer ligt de hele zomer propvol. 😁 Ik maak gebruik van alle lekkere dingen rechtstreeks uit de natuur, met weinig suikers en veel voedingswaarden, en weinig tot zelfs amper calorieën / koolhydraten. Je kunt gaan voor zoet en fris en voor zoet samen met fris. Deze ijsjes zijn niet alleen mega lekker, ze zijn ook verfrissend . Om je wat op weg te helpen, geef ik je hier drie voorbeelden / recepten van een zoet ijsje, een fris ijsje en een zoet/fris ijsje.
Het zoet/frisse ijsje heb ik apart in een recept gezet. KLIK HIER om naar het recept te gaan.
Het zoete ijsje dan. Daar heb ik watermeloen voor gebruikt. Deze heb ik eerst uitgeperst zodat het meeste water uit de pulp is verwijderd. Het sap kun je lekker opdrinken. Watermeloen is mega zoet, maar bevat in verhouding tot de andere meloensoorten betrekkelijk minder suikers, wat het toegankelijk maakt om er ijsjes van te maken. Andere lekkere fruitsoorten met weinig suikers zijn aardbeien en zure zachte besjes, frambozen en blauwe bessen. Je maakt eenvoudig ijsjes. Ik heb het pulp in een 100% silenen vormpje gedaan, waarin ik aan de onderzijde een kleine opening heb gemaakt om de bamboe ijsstokjes in te steken. Na 24 uur heb je verrukkelijke ijsjes!
Het frisse ijsje is een van mijn favorieten! Ik maak dit van biologische oer-komkommer in de schil, verse munt , verse citroen melisse en zuivere stevia druppels ( ik gebruik de vanille variant ) Snij de komkommer in de schil in stukken, en gooi in de blender-kan, samen met enkele blaadjes verse munt en blaadjes verse citroenmelisse en de stevia ( ongeveer 5 druppels naar smaak ) Dit pureer je en daar vul je de vormpjes mee. Na 24 uur heb je heerlijk fris ijs!

MEER INSPIRATIE?

ENJOY ! 

4 Reacties op “Maak ECHT GEZONDE ijsjes! ZELF!

  1. Deze ijsjes zien er heerlijk uit Monique, lekker gezond en vrij van toegevoegde suikers. We gaan het zeker proberen binnenkort nu we de eerste tropische dag hebben gehad. 🙂

  2. Heb jij enig Idee, Monique, waar je dan goede ijsvormpjes koopt die het een tijdje volhouden????

    • Dan kun je het beste voor de plasticvrije of 100% silicon en gaan.

  3. Hoi Monique, en heb je ook een goede manier van inpakken om de ijsjes te bewaren zodat je de vormpjes weer kunt gebruiken voor nieuwe ijsjes ?
    Groet, Marjan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *