maak het lekker zelf!!!!!!

Goed, eigenlijk kan ik nog wel 1000 blogs vol schrijven over de meuk ( kunstmatigheid) in ons voedsel van vandaag. En daar zal ik, vrees ik, nog lang over kunnen blijven schrijven. Steeds als ik denk: ” het kan niet gekker” vind ik wel weer iets in de supermarkt wat wel nog gekker kan. Wat mij vooral grote zorgen baart, zijn juist die producten die we dagelijks gebruiken. Brood, ( fris) dranken, zuivel, vlees, kortom, de vele populaire standaard producten waarvan we allemaal wel IETS van in onze voorraadkasten hebben liggen/staan.
Gisteren heb ik, gewoon uit nieuwsgierigheid, weer eens na lange tijd de ingrediënten tabellen bekeken van de supermarkt broden. Op iedere verpakking kwam ik wel dextrose tegen, en in sommigen zat daarnaast ook gewoonweg suiker. Opvallend was ook dat ik vooral veel suiker tegenkwam in broden die voor kinderen zijn bedoeld. AH heeft bijvoorbeeld ” busbrood”. Leuk hoor, echt leuk bedacht. Een meergranenbrood verpakt in een zeer leuke zak met een bus vol met vrolijke gezichtjes. Ga je echter de ingrediëntentabel nader bestuderen dan denk ik dat het gepaster zou zijn die vrolijke gezichtjes te veranderen in huilende. Want het is echt om in tranen uit te barsten. Zeker als je beter weet: brood kan al worden gemaakt met drie ingrediënten. Meel, water, gist. En wat zout.

Gelukkig gaan steeds meer mensen weer alles lekker zelf maken. Dit is ook een klein beetje te danken geweest aan de crisis. Iedereen werd daar hoe dan ook wel door geraakt. En ook al voelde je het financieel niet zo heel erg als een ander, toch werden we allemaal weer even met onze neuzen op feiten gedrukt. Het heeft ons in ieder geval  meer bewustzijn gebracht. Dat niet alles zo vanzelfsprekend is. En dat we ook best eens wat meer dankbaar mogen zijn voor alles wat wij hier hebben.
Door de crisis zijn erg veel creatieve breinen hun ideetjes eindelijk in uitvoering gaan brengen en dat leverde erg veel leuke projecten op, waarin vooral veel spullen en levensmiddelen werden her-gebruikt. We zijn ook,mede dankzij populaire TV programma’s als ” Heel Holland Bakt” en ” Bake my day” massaal gaan bakken. Ook dit prikkelde ons om meer zelf te gaan maken. Hoe méér je weer zelf gaat maken, hoe meer je ook weer gaat ontdekken hoe LEUK het wel niet is. Erg veel mensen zijn hun gang naar de keuken vergeten. Een oven wordt nu vooral vaak aan gezet om een kant en klare pizza op te warmen. Ook magnetron maaltijden blijven ongekend populair. Onbegrijpelijk, als je je bedenkt wat je met zo’n maaltje in één keer aan meuk naar binnen werkt.
Jammer, dat we de keuken zo zijn gaan mijden, door tijdgebrek, omdat alles nu eenmaal zoveel gemakkelijker is geworden. Even een pakje en/of zakje openscheuren, in een pannetje lazeren en even pitje aanzetten, klaar ben je. Gemak maakt lui. Lui maakt moe. Moe maakt oververmoeid. Oververmoeid maakt depressief. Depressief maakt een leven vaak onleefbaar. In veel gevallen ook erg ongezond.

JA,MAAR……..

Er zijn natuurlijk duizenden smoezen te verzinnen om onder het kokkerellen/bakken/koken uit te komen. Met stip op nummer één staat ” ik heb erg weinig tijd! Druk met werk! Gezin! Sociaal leven!”
Dat is natuurlijk zo: want je hebt het voor jezelf zo druk gemaakt.. Maar tijd maak je niet. Tijd krijg je. Iedere dag weer. Aan jou de keuze hoe jij deze tijd  gaat gebruiken. Laat je alle tijd opzuigen door drukte om je eigen drukte heen? Of hou je je eigen regie in handen en zorg je voor wat tijd om in de keuken te werken? Keuzes die je voor jezelf kunt maken. Hoe druk het ook is. Omdat er zoveel gemaksvoedsel is, zullen we ook minder snel ons gedwongen voelen om tijd vrij te maken voor de keuken. Bedenk je dat een cirkel rond is: een drukke baan die al je tijd opslurpt om centen te verdienen die je vervolgens uitgeeft aan al die dure gemaks-producten. Want vergis je niet in het feit dat vooral consumenten betalen voor al die onzin. De fabrikanten maken  het alleen voor ons in grote hoeveelheden zodat het hem nauwelijks wat kost. Verpakkingsmethoden en materialen: dat zijn de grootste kosten-plaatjes voor een fabrikant en daar betalen we vooral flink aan mee.
Ik maak het erg vaak mee: mensen die mopperen over de dure biologische, natuurvoedings-producten, maar vrijwel dagelijks even ” wat te eten” bestellen of een pizza van bijna vier/vijf euro in de oven schuiven. Of even onderweg een koek of reep scoren. Dat kost net zoveel, vaak nog meer.. Ook hier geldt: de juiste keuzes maken. En geloof mij: zodra je de smaak weer te pakken krijgt om zelf weer heerlijk in potten en pannen te roeren, hoe meer plezier je er ook weer in gaat krijgen.

ALLES ZELF MAKEN

Goed, zelf maken dus. Met de nadruk op ” dussss….” Iedereen denkt dat dit zeer ingewikkelde capriolen betekent waar een acrobaat nog een puntje aan kan zuigen. Dit is gelukkig niet zo. Natuurlijk vergt alles enige oefening. En je zult, zeker als je net begint vele keren met een misbaksel uit de oven komen. Maar ook werken met natuurvoeding went vanzelf en wordt het op ten duur nét zo “ easy peasy” als de piepers jassen en koken. Het is een ” way of life” die je jezelf moet maken .Veel mensen vergeten ook een paar belangrijke puntjes:

  • suikergewenning
  • perfectionisme
  • kunstmatige nagemaakte smaken uit de natuur

 

Als we een product uit de supermarkt kopen, koop je vooral veel suiker. Aan die extreme hoeveelheden suiker zijn we gewend geraakt. Het onbewuste gedeelte hierin is dat we het ook accepteren: we kopen een product, wat zoet smaakt en we vinden dat lekker. En dus kopen we het vaker. We raken gewend aan de zoete smaak van bijvoorbeeld groenteconserven waar tegenwoordig ook al gemiddeld twee suikerklontjes in zijn terug te vinden. Gaan we dan plots weer verse biologische gekookte groente eten, dan vinden we dat minder smakelijk,. We missen die suikersmaak.

Daarnaast lijkt alles tot in het hoogst haalbare in perfectie uit fabrieken te rollen. Geavanceerde machines zorgen ervoor dat alles tot op de milliliter klopt, zodat er geen enkele bobbel, luchtbel, of ander ” schoonheidsfoutje” in een koek/cake/reep enz zit. Een perfecte zuurstokroze glazuurlaag op een roze koek, een tot in de perfectie afgemeten blok cake, een tot in de puntjes uitgemeten draai van een krakeling, geen korreltje suiker slaat de plank mis. We zijn deze perfecte producten gewend. Bakt iemand thuis roze koeken waar de uitlopers van het glazuur de koek zelf bijna verstoppen, trekken we al meteen een zuur gezicht. Terwijl ze juist smaken zoals ze horen te smaken. Naar koek. En niet naar een hap uit de suikerpot.
Ook hebben we in onze keukens geen machines die alles tot in de perfectie kunnen knijpen en persen en op een loopband uit kunnen laten rollen. Als we ook dat plaatje in ons hoofd wat meer durven los te laten, zul je ook merken dat je kijk op natuurvoeding een stuk breder wordt.
En dan hebben we ook nog de kunstmatige smaken.De kunstmatige E nummers doen goed hun werk in onze voeding. Omdat vrijwel alles maakbaar is, zijn ook smaken uit de natuur veel nagemaakt. ( natuur-identieke E nummers)  We zijn vanillevla gewend waar geen spoortje echte vanille in is te ontdekken. En kun je dus nogal voor wat verrassingen komen te staan als je opeens echte, pure smaken proeft. Ook hier een kwestie van wennen.

 

Alles kun je zelf ook maken.Van Bounty repen tot snickers.Van mayonaise tot piccalilly. Van soep tot nasi en bami. Van ijs tot vla.Van ( lactosevrije) melk tot frisdrank.Van taart tot koek.Van gebak tot cake. Van granola/creusli tot ontbijtkoek.Van brood tot luxe broodjes. Van paneermeel tot cornflakes. Ik kan zo nog even doorgaan.
En als je ontdekt hoe makkelijk het is, zal er vast ook een geheel nieuwe wereld voor je opengaan.
Waarom sorbet ijs kopen als je ook zelf wat vers fruit kunt invriezen en meteen uit de diepvries in een keukenmachine tot sorbetijs kan malen?

bananenmousse naturel

Hetzelfde geldt voor een heerlijk snel bananentoetje. Pureer twee bananen fijn in de blender. Je hebt dan niet alleen de echte pure banaan-smaak te pakken, maar ook alle gezonde voordelen van een banaan. Zeker als je  weet hoeveel meuk er in kant en klaar bananen toetje zit, merk je direct al de voordelen. Een heerlijke mousse maak je ook in een handomdraai door drie eiwitten samen met wat stevia kristal sweet en een eetlepel magere cacaopoeder samen stijf te kloppen. Zet dit even 10 minuutjes in de vriezer en je kunt smullen van een eiwitrijke mousse!
Custardpoeder maak je door wat biologische maizena te vermengen met vanille bourbon. Paneermeel maak je door maïsmeel met wat rijstemeel en maizena te mengen. Of je maakt het van oud broodkruim. Het scheelt aanzienlijk in E nummers en zandemmertjes aan suiker. In mijn basiskookboek vind je vrijwel alle recepten om de dagelijkse producten uit de supermarkt zelf te maken. Het boek kan een goede leidraad zijn om zelf te beginnen met homemade koken/bakken. Kijk ook veel in groepen op facebook en op internet voor tal van lekkere recepten. Vind vooral de LOL  weer terug die onze moeders en oma’s ook hadden, vroeger in hun kleine keukentjes zonder technische hulpen. Dat hebben wij nu zelfs nog als extraatje. Maak gebruik van keukenapparaten en maak alles ” from scratch” lekker zelf!

Een reactie op “maak het lekker zelf!!!!!!

  1. Tja, helemaal waar! Wat betreft meukvrij, het is opletten geblazen. Op het etiket goed lezen wat er allemaal in zit. Schrikbarend!
    En, tegenwoordig kan ik iedereen aanraden een vergrootglas mee te nemen. Ik heb eerst nog gedacht dat het de leeftijd was, maar op de verpakkingen worden de lettertjes steeds kleiner. Hoeveel mensen slaan het lezen alleen daarom al niet over . . . 🙁

    Mooie foto bij deze post Monique! Fijne dag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *