Maak je body butter voortaan zelf! Goedkoper, leuker en veel gezonder!
Ik zeg het maar eerlijk: ik hou wel van het gemak van “ kant en klare” verzorging en cosmeticaproducten. Ik vind het superfijn, dat er steeds meer merken op de markt verschijnen die ECHT 100% natuurlijk produceren, en ook rekening houden met mens, dier en milieu. Wel heb ik strenge eisen. Zo moet een product echt 100% zuivere natuurlijke ingrediënten bevatten en de verpakking milieuvriendelijk zijn. Wil je meer lezen over dit onderwerp? KLIK HIER
Maar…..ik vind het erg leuk, om zelf dingen te maken. Zoals je wellicht weet, heb ik een zeer creatief brein die soms op ontploffen staat van ideetjes. Niet alleen op gebied van voeding, maar ook op gebied van uiterlijke verzorging. Ik vind het af en toe echt geweldig om eens lekker te frutselen en te experimenteren. Inmiddels heb ik al vrij veel DIY recepten on line. Van gezichtsmaskers tot dagcrémes, van lippenbalsems tot deodorant. Het leuke van DIY is dat je de complete regie zelf in handen houdt, jij bepaalt zelf wat erin gaat een wat niet. Nadeel is, dat alles niet altijd lukt. Natuurlijke ingrediënten in zijn meest pure vorm zijn bijvoorbeeld erg lastig om te mengen zonder een alcohol. Daarnaast zijn ze grillig waardoor ieder DIY recept moet worden gezien als een richtlijn, geen garantie dat het altijd goed lukt. Ook zijn de self-made producten minder lang houdbaar, ze missen immers veel hulp en draagstoffen. In sommige gevallen kun je daarom een afweging maken wat nu het beste is. Meestal is een kant-en-klaar product goedkoper, duurzamer en ook beter.
Sommige verzorgingsproducten kun je beter niet zelf maken, zoals zonnebrandmiddelen. KLIK HIER m daar alles over te lezen.
Het is vooral gewoon leuk om te doen 😀 Ik beleef er zelf echt heel veel plezier aan. Lekker mixen en mengen, en dan kijken wat eruit komt en hoe het reageert op mijn huid.
Ik ben in het bijzonder “ addicted “ aan body Butters , body crémes en body lotions. Vroeger ( jaren tachtig) was ik behoorlijk verslaafd aan de potten body Butter van The Body Shop. Zij hadden heerlijke varianten. Dat is een poosje goed gegaan, tot mijn huid begon te steigeren zodra ik maar een likje op mijn huid smeerde. Ik ben mij gaan verdiepen in de ingrediënten, en schrok behoorlijk. Zaken als phenoxy ethanol en dimethicon…..oei oei. Ik heb heel lang geen body Butters meer gebruikt omdat niets toch zo fijn was als de body butters van de BS. Zo’n twee jaar geleden ben ik begonnen met experimenteren in DIY verzorgingsproducten. Dat is mij goed bevallen. Ik maak inmiddels regelmatig zelf mijn body-butters, steeds weer in een andere formule. Veel mislukt, maar veel ook niet. Waaronder deze verrukkelijke lavendel body butter Dit is zeker een blijvertje!
Het leuke is dat je erg weinig nodig hebt. En dat je het in een handomdraai maakt. Het vraagt wel om wat handelingen, maar die zijn niet lastig. Het is echt heel erg leuk om je eigen body Butter te maken!
DE INGREDIËNTEN
Ik heb in totaal vijf ingrediënten gebruikt. Ik zal ze kort uitlichten:
RAUWE CACAOBOTER
Cacaoboter wordt industrieel veel gebruikt. Zo bestaat chocolade voor het grootste deel uit cacaoboter-bestanddelen en wordt het in de verzorging en cosmetica industrie erg veel toegepast om de huid extra te verzorgen. Zeker de kwetsbare en droge huid vaart wel bij cacaoboter. Het is een vetrijk bestanddeel, wat de huid goed hydrateert en soepel houdt. Van nature bevat rauwe cacaoboter heel veel gezonde stoffen. Als het rauw wordt bewerkt (het koud persen van cacaobonen) blijven deze stoffen meest behouden wat ook een gunstige werking geeft voor de huid. Cacao boter wordt veel toegepast in producten voor een droge, kwetsbare en beschadigde huid. Het verzacht en voedt. Het smeltpunt van cacaoboter ligt op gemiddeld 34-37 •C. Dit zorgt ervoor dat, als we cacaoboter gebruiken in huidverzorgingsproducten, deze pas smelt op de huid. Fabrikanten voegen daarom vaak van alles toe om een product bijvoorbeeld meer vloeibaar te houden/ te maken.
Rauwe cacaoboter is o.a rijk aan antioxidanten. Dit heeft vele voordelen voor de huid, waaronder huid-veroudering tegen gaan, ontsierde littekens verminderen / vervagen, en kan zelfs helpen bij verschillende huidziekten volgens diverse studies. Hierbij wordt de THEOBRAMA cacao genoemd, een tropische half-schaduw-cacaoplant Deze plant geeft cacaobonen die zeer weldadig zijn voor de huid.
Waar je goed op moet letten, als je cacaoboter uitwendig wilt gaan gebruiken, is dat het 100% biologisch en rauw is gebleven. Pas dan kun je optimaal profiteren van alle gezonde voordelen. Helaas is er veel meuk op de markt verkrijgbaar. Verzeker jezelf dan ook dat de komaf traceerbaar is via de leverancier, waar je na kunt vragen of het om 100% biologische rauwe cacaoboter gaat. Zuivere rauwe cacaoboter bestellen? KLIK HIER
100% ZUIVERE KOKOSOLIE
Tja, mijn website staat inmiddels bomvol met artikelen over kokosolie. Veel mensen zijn van mening dat ze gerust de “ afval-soorten” die vrijwel overal verkrijgbaar zijn, uitwendig kunnen gebruiken. Ze vergeten, dat alles wat we op onze huid smeren, voor zo’n 60-65 % door de huid wordt opgenomen en in de bloedbaan terechtkomt. Ook voor de huid is het dus meest verstandig, om 100% zuivere kokosolie te kiezen. KLIK HIER om er meer over te lezen. 100 % zuivere kokosoliën zijn Royal Green en PUUR EN FIT.
VITAMINE E / TOCOFEROL
Vitamine E is niet alleen inwendig van essentieel belang ( omdat ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken ) , ook uitwendig kan deze vitamine wonderen verrichten voor onze huid. Zo beschermt het ons inwendig en uitwendig tegen schadelijke invloeden van buitenaf, en beschermt het de huid tegen de vrije radicalen van buitenaf. Deze vrije radicalen kunnen de huid o.a vroegtijdiger verouderen. Vitamine E is een zeer krachtige anti-oxidant, en wordt daarom ook veelvuldig toegepast in o.a gezichtcrémes. Zeker geen ongewenste gast in mijn body butter dus! Vitamine E kun je in druppelvorm kopen. Dit werkt het beste als je zelf verzorgingsproducten wilt gaan maken en daar vitamine E aan toe wilt voegen. Een vrij goede is die van het merk SOLGAR. Deze kun je in de bio-en-gezondheidswinkel kopen.
ETHERISCHE LAVENDEL OLIE
Om je body butter een heerlijk geurtje te geven, kun je een pure etherische olie toevoegen. Je kunt niet zomaar een olie toevoegen en ook zijn niet alle etherische oliën geschikt om op je huid te smeren. Ook is het ontzettend belangrijk, dat je een goede, 100% pure olie kiest. Ook op de markt van de etherische oliën zijn er inmiddels veel cowboys die hun graantje mee willen pikken. Mijn meest favoriete merk is TISSERAND. Dit merk staat 100% garant voor puurheid en kwaliteit. KLIK HIER om alles over deze oliën te lezen. Wat voor mij ook belangrijk is, is dat de consument geen poot wordt uitgedraaid. Er zijn vele MLM oliën in de omloop, waar men gigantische bedragen voor moet betalen. Etherische olie is sowieso niet goedkoop ( echte ) maar deze ondernemingen gooien er een dubbele verkoopprijs op. Tisserand is géén MLM onderneming waardoor het ook prettiger geprijsd is. www.mygreenuniverse.eu is de grootste leverancier in de Benelux. Deze webwinkel verkoopt naast etherische oliën ook veel andere draag / basis oliën van Tisserand.
DRAAG / BASIS OLIE
In DIY verzorgingsproducten missen we veel hulpstoffen. Waar een fabrikant een hele fabriek vol heeft staan met tal van hulpstoffen, hebben wij deze ( gelukkig! ) niet in huis, en moeten we dus een beetje creatief zijn. Het mooie is, dat we zelf kunnen bepalen wat we toevoegen. En kun je kiezen voor meest puur en meukvrije hulpstoffen.
Veel selfmade producten hebben een beetje hulp nodig om bijvoorbeeld goed alles te kunnen vermengen of elkaar te dragen. Een goede draag / basisolie is daarom in vrijwel alle selfmade producten onmisbaar. Naast deze functie hebben deze oliën ook een verzorgende en voedende uitwerking en geven de meeste ( pure) oliën een lichte aangename geur aan je maaksel.
Voor mijn body butter heb ik joboba olie gebruikt, maar je kunt ook de volgende andere oliën gebruiken:
– druivenpit olie
– perzikpit olie
– zoete amandel olie
– tarwekiem olie
Dit zijn allen draag-oliën die tegelijk een zeer verzorgend effect hebben op je huid. Deze draag / basisoliën van Tisserand kun je vinden op www.mygreenuniverse.eu
HOE MAAK JE HET?
Goed: heb je alles bij elkaar? Dan kunnen we aan de slag! Ik adviseer je, om een steriele glazen ( weck ) pot te gebruiken om je body butter in te bewaren. Je kunt ook een andere glazen goed afsluitbare pot gebruiken. Verder heb je een steelpannetje nodig en een vuurvast schaaltje.
Voor een potje body butter heb je nodig:
* 60 gram rauwe cacaoboter
* 75 gram zuivere kokosolie
* 8-10 druppels vitamine E
* 10 druppels pure lavendel etherische olie
* vijf eetlepels draag / basis olie ( zie toelichting hierboven )
1 )Vul de steelpan met water en zet op een laag vuur. Doe de kokosolie en cacaoboter in het schaaltje en zet dit op je steelpan. Laat dit langzaam, zonder af en toe door roeren, au-bain-marie smelten. Als alles is versmolten, de rest toevoegen en kort door roeren. Laat dit ongeveer een uur afkoelen.
2) Klop de massa na een uur op met een handmixer of bijvoorbeeld een Nutri-bullet machine. Klop ongeveer 5 minuten, tot het wat wit en schuimig wordt. Stort de massa over in de pot en laat dit verder terug-stollen. Blij ook hier af en toe even met een bamboe stokje door roeren.
Bewaar de pot op kamertemperatuur ( 19-20•C ) en gebruik steeds een spatel om je body butter uit je pot te halen. Je body butter is namelijk niet “ goed ingepakt” met hulpstoffen waardoor bacteriën sneller een kans zien om je body butter compleet te bederven. Gebruik dus liever geen vingers in je pot. Dit houdt je body butter zo lang mogelijk houdbaar.
Ik koop bij de Action bamboe wegwerp-mesjes voor nog geen €65 eurocent. Dit kun je per mesje een paar x gebruiken als spateltjes. Handig, hygiënisch en milieuvriendelijk ( 100% bioafbreekbaar )
WAT DOET HET VOOR DE HUID?
Deze body butter is uitermate geschikt voor:
– een droge huid
– een ruwe huid
– een schrale huid
– een kwetsbare huid
– een gevoelige huid
– een rijpere huid
– een rode huid
De geur is verrukkelijk dankzij de lavendel olie en cacaoboter. De lavendelolie verzorgt de huid ook. De body Butter is een vettige créme, wat vrij snel intrekt. Het is belangrijk, dat je niet teveel gebruikt. Als je erg veel gebruikt kan er een vettige laag op de huid blijven liggen, dit voorkom je door steeds hele kleine hoeveelheden per deel uit te smeren, indien nodig iets meer bij smeren. Het is te gebruiken voor het hele lichaam, probeer op kwetsbare delen de body butter eerst uit.
Dank voor je blog! Gisteren alle spullen gekocht, ga er deze week mee aan de slag 🙂
Klinkt super! Ga morgen maken …. alleen, ik denk dat de etherische olie er beter na het mixen in kan, omdat het zo vluchtig is. Je roert het toch nog door met n bamboe stokje.