Maak je meukvrije snacks, tussendoortjes en dranken voortaan zelf en skip zo kilo’s suiker!

Loop eens een willekeurig schoolplein op, en vraag aan een aantal kinderen of zij de inhoud van hun lunchtrommel of de meegegeven pauzesnacks willen tonen. Grote kans, dat je pakjes Liga tegenkomt, ontbijtkoek-reepjes, pakjes en blikjes frisdrank en sap en als we geluk hebben treffen we een stuk fruit aan. Het zijn allang geen saaie, kleffe boterhammen meer die door het trommeltje zijn veranderd in een kleffe modderzooi. Ook de bekers melk of water zijn al jarenlang uit het schoolbeeld verdwenen. Alles is kant en klaar. Zeer handig voor ouders die het tegenwoordig druk genoeg hebben om alle ballen in de lucht te houden. En kinderen hoor je ook niet mopperen, omdat een koek veel lekkerder smaakt dan een klef broodje. All is good……toch?

Nou, nee.
Want hoe mooi de voedsel en levensmiddelen-industrie ons laat geloven dat al die snacks, tussendoortjes en andere leuk bedachte termen om onze kinderen niet te laten verhongeren tijdens lesuren op school, gezond en goed zijn voor onze schatjes, het tegendeel is waar. Vrijwel alle verkrijgbare snacks bevatten wel iets van suiker. Daarnaast kunnen deze producten aardig hoog oplopen in  kunstmatige meuk. Afgelopen jaren proberen fabrikanten klanten vast te houden door mee te gaan in de gezonde trends. We zien plotseling de meest gezondste claims op verpakkingen, we zien dat er “ alleen wordt gezoet” met dadels en / of honing, en de meeste producten zijn vrij van kunstmatige geur, kleur ren smaakstoffen. En oh ja! Alles is uiteraard 100% natuurlijk. DE claim waar ontzettend veel fabrikanten gebruik van maken om hun producten een gezond imago te geven. Dat het ets ander in elkaar steekt LEES JE HIER. 
Als zeer drukke ouders lijken dit geschenken uit de hemel. Geen gedoe in de morgen met boterhammen smeren of snacks bedenken en maken, maar gewoon een pakje koeken in de trommel, een banaan erbij, en een paar pakjes sap erbij. Klaar. Mama en Papa blij, kind blij, iedereen blij….toch? Nou nee. Want het lichaam van je kind( eren) en de daarbij horende tanden en kiezen zijn hier stukken minder blij mee.
Het tussendoor-schap in supermarkten puilen uit. Rijen vol met reepjes, koeken, ontbijtkoekjes, zakjes gedroogd fruit, allen hebben een zeer gezonde “ look”. Het is dan ook niet zo vreemd te noemen dat ouders hier blind in trappen en denken dat zij hun kinderen gezonde producten meegeven naar school.
De meest populaire koeken om mee te geven / mee te nemen naar school of werk zijn de koeken van LIGA. Deze koeken bestaan al sinds 1923. En zijn met hun tijd mee gegaan, om het even zo ongelukkig te formuleren. Van redelijk meukvrije koeken zijn ze inmiddels veranderd in suikerkoeken. De meest populairste Liga koeken zijn de evergreen koeken. KLIK HIER om te lezen wat er allemaal ECHT in deze koeken schuil gaan.
Per koek ( krenten)  krijgt je kind maar liefst 5 gram suiker binnen. Per pakje van twee koeken is dit dus al 10 gram op de suiker-teller. Volgens de Wereld gezondheidsorganisatie moeten kinderen vanaf vijf jaar nooit méér dan 19 gram suiker ( ongeveer 5 suikerklontjes) per dag binnen krijgen, liefst nog minder. Voor kinderen van zeven tot tien jaar ligt de ADH op zo’n 24 gram per dag. Volgens onderzoek van de American Heart Association mogen kinderen tussen twee en achttien jaar oud  niet méér ( liefst minder) dan 25 gram suiker per dag, wat neerkomt op zon zes theelepels suiker.  In Nederland is er gek genoeg nog steeds geen officiële maximale hoeveelheid suiker in voeding opgesteld. En dat is opmerkelijk, vindt ook het Diabetesfonds. Volgens hun berekeningen krijgt de gemiddelde Nederlander, waaronder ook kinderen, zo’n 2 x te veel suiker per dag binnen. De stiekeme suikerbommen zijn vooral een doorn in het oog, zoals yoghurt-zuiveldrankjes, sapjes, koeken en reepjes. Dit zijn producten die ontzettend gezond en onschuldig lijken, waardoor de suikergehalten ontzettend worden onderschat. Als jouw kind een pakje ( twee koeken) Liga in de morgen eet, met een pakje sap, dan krijgt het in één keer gemiddeld zo’n 19 gram suiker binnen. Juist, meteen de tax. En dan is een dag nog niet voorbij. Veel ouders staan hier helemaal niet bij stil. En dat zou, ook volgens het Diabetesfonds, toch moeten.

HOE DAN?

Alles leuk en aardig, maar ga er maar eens voor staan als ouder in een versuikerde wereld. Daarnaast is de onderlinge invloed op het schoolplein ook zeer krachtig. Als jouw kind “ uit de boot” valt met een meegebrachte beker drank, en een pakje homemade koek, zal een ouder geen tweede keer proberen om dit haar kroost in de handen te drukken naar school. Niemand wil immers dat zijn of haar kind “ anders” wordt gezien of wordt gepest. Al deze factoren maken het bijzonder lastig om je kroost een beetje gezond door zijn / haar schooljaren heen te loodsen. Toch is het mogelijk om én meukvrij, én een beetje “ vermomd” tal van alternatieven zelf te maken . Ik heb heel veel lekkere en gezonde recepten bedacht op de meest populairste snacks en tussendoortjes. Hieronder geef ik je een overzicht. Doe er je voordeel mee!

DRANKEN

Sapjes, blikjes frisdranken…..ze zijn niet aan te slepen in supermarkten. Dagelijks drinkt de gemiddelde kleuter in de leeftijd van 4-8 jaar zo’n twee pakjes sap od drank wat kant en klaar uit de supermarkt komt rollen. In deze pakjes, flesjes en blikjes schuilen enorme hoeveelheden suikers. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Ik bedacht jaren geleden een paar heerlijke gezonde meukvrije alternatieven op de meest populairste drankjes! KLIK HIER om naar het complete overzicht te gaan.

SNACKS EN TUSSENDOORTJES

Er valt heel erg veel na te maken. Dit heeft als voordeel, dat er veel ” vermomd” kan worden mee gegeven. Je kunt bijvoorbeeld gebruikte verpakkingen van sap of flesjes navullen met je eigen meukvrije drankjes, niemand op het schoolplein die daar iets van zegt. Of bewaar verpakkingen van snacks, om deze te vervullen met eigen gemaakte alternatieven. Gelukkig lijkt het erop, dat steeds meer scholen bewuster omgaan met wat de leerlingen eten en drinken. En worden er tal van campagnes opgezet om de leerlingen mee te krijgen. Dit helpt zeker mee om de invloed die leerlingen op elkaar uitoefenen, positiever om te draaien. We zien gelukkig steeds vaker de ” good old” broodtrommels en bekers weer terugkomen op het schoolplein. Als we onze kinderen blijven stimuleren, zal dit zeker een fijne omwenteling kunnen betekenen.

 

Veel ouders grijpen naar gemak, omdat zij denken dat zelf iets maken tijdrovend is, niet past in hun zeer drukke schema of teveel gedoe is. Dit is juist de grap, want de meeste recepten die ik heb bedacht op meest populaire snacks en tussendoortjes kosten nog geen uurtje van je tijd terwijl je tijdens baktijden iets anders kunt gaan doen. En laten we nu eens heel eerlijk zijn: besteden we niet veel ( teveel) tijd aan social media? Als je daar maar 30 minuutjes van af trekt hou je meer dan genoeg tijd over om te bakken. Ik daag je uit, om het gewoon eens te proberen. Als je niets probeert, weet je immers ook nooit of iets wel of niet werkt voor jou.  Hieronder een overzicht van mijn zeer eenvoudige recepten

LIGA EVERGREEN KOEKEN maak je ook supersnel zelf! KLIK HIER 

TROMMEL SNACKS

Trommel snacks zijn ook wel tussendoortjes die je spruit( en) tijdens de pauzes kam opeten. De voedselindustrie heeft hierop een overvol gangpad in de supermarkt bedacht. Van “ kapitein koek” tot “ Eevergo” koek. Needles to say, zitten deze producten bomvol suiker, transvetten en andere rare “ natuurlijke” bewerkte suikervervangers als honing en agave. Niet alleen slecht voor je kind, ook slecht voor het kindergebit. Je kunt zelf de lekkerste trommelsnacks maken, in zeer weinig tijd. Je kunt veel ook vooruit maken, zodat je drie tot vier dagen een lekkere trommelsnack in de lunchbox kunt stoppen. Enkele lekkere recepten voor iedere dag!

SMUL BLOKJES

Simpel en snel om te maken, en je kunt ze in een goed afgesloten pot zeker 4/5 dagen lekker houden. Bewaar ze op een donkere koele plek. 

DIT HEB JE NODIG:

 • 50 gram lijnzaad, heel, fijn vijzelen in de vijzel
 • 25 gram sesamzaad
 • 10 gram hennepzaad of chiazaad
 • 100 gram zonnebloempitten
 • 200 gram volkoren boekweitmeel
 • 425 ml homemade amandelmelk of andere melkvervanging
 • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een bakplat met bakpapier. Roer alle ingrediënten door elkaar. Schenk de massa op de bakplaat en smeer uit. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten., Blijf tussentijds controleren. De plak moet goudbruin zijn gebakken. Laat afkoelen. Snij in lange banen en vervolgens in blokjes

 

KIDS YUMMIES

Nog zo’n gemakkelijk recept! 

DIT HEB JE NODIG:

 • een kleine banaan, gepureerd
 • een flinke volle eetlepel kokosolie/vet op kamertemperatuur
 • 50 gram lijnzaad, heel, in de vijzel fijn vijzelen
 • 25 gram sesamzaad
 • 100 gram zonnebloempitten
 • 75 gram havermout

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een kleine vierkante ovenschaal of bakvorm met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar Stort de massa in de vorm en druk als zeer stevig aan. Bak de koek in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. Snij in vierkante stukken.

FRUIT PAN CAKEJES

Deze heerlijke zachte snacks maak je in nog geen 15 minuten!  Ideaal voor in de lunch trommel!

DIT HEB JE NODIG:

 • 175 gram havermoutmeel
 • twee perziken, gewassen en in de schil , pitten verwijderen
 • een banaan
 • een theelepel vanille bourbon
 • een theelepel speculaaskruiden
 • 75 ml water

ZO MAAK JE HET:

Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een dik beslag. Laat een klontje kokosolie in de koekenpan smelten en laat steeds drie flinke lepels in de pan bakken, draai de pan-cakejes steeds even om, zodat ze aan beide zijden mooi goudbruin bakken.

Deze trommelkoekjes zijn zo gefikst en heerlijk om in de pauze te verorberen! KLIK HIER om naar het recept te gaan
Zo simpel als het maar kan, maar toch onwijs lekker! Ga voor het recept van deze haver koekjes snel naar mijn pagina! 
Verschillende koekjes meegeven in de trommel, ook nog eens zeer budgetvriendelijk, wie wil dit niet? KLIK HIER voor de recepten!
Wil je het allemaal een beetje leuker maken en heb je daar extra tijd voor, zijn deze trommel koekjes superleuk! KLIK HIER 
Ken je de populaire ” kapitein” koekjes? Dit is het meukvrije alternatief! KLIK HIER
We kunnen inmiddels talloze repen en reepjes kopen, om in de lunchtrommel te verstoppen. Helaas is de reep zelf niet het enige wat verstopt wordt, ook de vele suikers worden vaak onder het kopje ” dadels” of ” honing” vergoelijkt. Gelukkig kun je dit soort crunchy reepjes makkelijk zelf maken! KLIK HIER
Jawel! Het is ECHT mogelijk, om een meukvrije variant te maken op de bekende roze koek! KLIK HIER 
Kijk eens rond op mijn website bij de recepten. Daar vind je nog veel meer inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *