Maak kennis met de CHAYOTE! Met lekkere recepten

Ik ben een grote bofbips. Ik heb een aantal lieve mensen met moestuintjes in mijn kring, die mij veel geven,  waaronder ook www.moringasfinest.nl. Dit is nu niet bepaald een moestuin, Jouke Berg bezit een prachtige kas, waarin hij gewoon op Nederlandse bodem de meest bijzondere gewassen ( groenten, fruit, kruiden ) biologisch verbouwt. Ieder jaar komt hij wel weer met iets anders en ik, de bof-bips, mag hier met grote regelmaat van genieten. Van zoete aardappelen tot rode bieten, van “ echte” bladspinazie tot moringa, van Thaise basilicum tot wortelpeterselie, van yacon knollen tot chayote. Chayote? 😕 Yep, chayote. Dit vind ik zelf nog wel het leukste aan deze verwennerij van Jouke, dat ook ik continu wordt verrast met dingen die ik nog niet eerder heb geproefd. Sterker: meestal heb ik van bepaalde zaken uit zijn kas getrokken nog nooit eerder gehoord. Onlangs kreeg ik van hem een paar chayotes. Ik ben er meteen in gedoken en uiteraard mee op avontuur gegaan in mijn keukentje.

WAT ZIJN CHAYOTES?

De CHAYOTE heet oorspronkelijk SECHIUM EDULE , en is een overblijvende, eenhuizige klimplant. Deze klimplant is familie van de komkommer ( plant) en dat proef je ook. De hangende groene vrucht noemen we de chayote vrucht. Het heeft een peervormig ingesnoerde ribbel-achtig uiterlijk, en heeft een wit, sappig en knapperig vruchtvlees die smaakt naar komkommer. Ze komen in een glad velletje en in een stekelig velletje. Ze komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika maar zijn nu vooral populair in Azië. Daar worden ze onrijp geplukt en gegeten. Alhoewel de chayote een fruitsoort is, wordt het als een groente beschouwd. Chyotes kunnen in Nederland groeien ( ook buiten de kas) Echter wordt de stekelige variant meest gebruikt omdat de gladde variant in het Nederlandse klimaat het minder goed lijkt te doen. Op internet kun je heel veel sites vinden waar je kunt lezen hoe je de chayote teelt.
In de kern van de vrucht zit een eetbare pit. Meestal wordt deze er wel uit gehaald omdat de pit heel houtachtig smaakt en licht bitter is. De schil is in principe ook gewoon eetbaar maar wordt veelal weg geschild. De smaak is niet sterk, een beetje te vergelijken met een waterige kas-komkommer. De chayote ruikt heerlijk fris, licht neigend naar komkommer. Het vruchtvlees is knapperig en sappig wat het ideaal maakt voor in salades of in baksels te verwerken. Je kunt de bite het beste vergelijken met een appel.

GEZOND

Chayotes zijn gezond. Ze bevatten nauwelijks suikers en vetten, zijn vrij rijk  aan eiwitten, vezels en bepaalde belangrijke vitaminen en mineralen als foliumzuur, fosfor, kalium, vitamine C en vitamine K. Omdat ze de bite hebben van een appel, maar niet veel suikers ( fructose) bevatten zoals de appel, kunnen chayotes perfect worden gebruikt ter vervanging van appels. Ze bevatten weinig koolhydraten ( per 100 gram gemiddeld 15 gram )  en calorieën. ( per 100 gram gemiddeld 20 kcal )
Vele onderzoeken hebben uitgewezen, dat de chayote maar liefst ACHT werkzame flavonoïden in huis heeft. Daarnaast is vastgesteld dat de chayote een vezel bevat die niet weg kan worden gekookt. Andere , kleinere studies wezen uit dat de chayote mogelijk kan helpen de bloeddruk te verlagen. Dit vraagt echter nog meer studie, om het werkelijk vast te stellen. Dit geldt ook voor de kleinschalige studies die zijn verricht betreft het effect op het stimuleren van celdoding bijl kankercellen terwijl gezonde cellen met rust worden gelaten. Linksom of rechtsom kunnen we vaststellen dat de coyote ontzettend gezond is.

WAAR TE KOOP?

De chayote is niet erg bekend en daarom onbemind. Je kunt ze vinden bij sommige toko’s en sommige hobby boeren bieden ze aan. Ook worden ze af en toe in supermarkten verkocht.

WAT KUN JE ERMEE?

Je kunt de chayote rauw eten. De pit is ook eetbaar, maar smaakt volgens kenners erg houtachtig. Alhoewel anderen weer beweren, dat de pit naar amandelen en / of limabonen smaakt. Ik denk dat je dit zelf het beste even kunt proeven. Ik laat de pit lekker zitten, ik vind hem niet vies. De pit geeft een salade juist wat meer “ pit” letterlijk en figuurlijk 🙂
Je kunt de chayote ook verwerken in gerechten, baksels en je kunt er perfect mee wokken. Gebakken wordt de coyote zeer fris en licht zoet van smaak. Sommigen gebruiken de chayotes ook ter vervanging voor ( zetmeel rijke ) aardappelen. Het vruchtvlees lijkt inderdaad in de verte op de textuur van een aardappel. Kortom….leef je lekker uit met de cayote!
Schillen is in principe niet nodig, toch wordt dit wel meest gedaan. De schil is erg stug. En heb je een stekelige chayote, dan is de schil uiteraard niet eetbaar. Verschillen zijn er niet tussen de stekelige en de gladde chayote. In de meeste gevallen bevatten de stekelige vruchten een grotere pit, maar ook dat verschilt per vrucht.
Ik vind ze het lekkerst, rauw en in stukjes gesneden. Ze eten net zo lekker weg als stukjes appel. De smaak is niet super-bijzonder, wat flauw, maar zeker geen onaangename snack voor tussendoor.
Je kunt ze ook verwerken in een smoothie. Blend de stukjes, eventueel met een druppel stevia, in de blender tot een romige massa en drink direct uit. De textuur is zeer romig/ schuimig.
Je kunt er ook heerlijk mee bakken. Ik bedacht o.a deze verrukkelijke coyote dubbeldekkers!
DIT HEB JE NODIG:
  • 500 gram havermout
  • Drie chayotes, geschild , twee in kleine stukjes gesneden
  • twee eetlepels biologische erythritol + een eetlepel voor de creme
  • 450 ML water of plantaardige melk
Voor de créme
  • Drie flinke eetlepels kokosolie
  • Anderhalve eetlepel Xantaan gom

Verwarm de oven voor op 185•C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alles in een kom door elkaar, indien nodig voeg je nog wat extra water toe. Stort de massa op de bakplaat en smeer uit tot een dunne plak. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen en snij de plak in gelijke vierkante stukken.
Maar de créme door de coyote samen met de kokosolie in de blender fijn te vermalen. Voeg de stevia en Xantaangom toe en blend kort door. Besmeer steeds een plakje met de créme en druk een andere plak er op.

11 Reacties op “Maak kennis met de CHAYOTE! Met lekkere recepten

  1. Vanmorgen opende ik wel je blog maar las het nog niet en ging eerst boodschappen doen. Bij de Lidl dacht ik deze vrucht gevonden te hebben maar het blijft een cherimoya te zijn. Vast ook wel lekker

  2. ik heb 4 chaoto’s in frankrijk gekocht, ga ik extra lstromingenontkirmrnzz/ etc kopen, hee l mooi en toegangrlijk

  3. Ik ben afkomstig uit Curacao Mij oma kookte gestoofde lamsvlees pot met chayote uuuuf. Heerlijk !!!

  4. Ik heb net ’n zak vol van m’n vriendin gekregen. Dus ik ga me lekker uitleven volgende week 😁

    • Gebruik je het net als appels in appeltaart? Of pas je het recept wat aan?

  5. 10 stuks gekocht bij Vreeken’s zaden en 9 van de 10 zijn aan het kiemen. Ik denk nr 10 ook wel zal gaan uitlopen. Een paar zelf houden, een paar uitdelen aan familie en vrienden.
    Ik heb de stekelige variant en vind ze lekker.

  6. een vriendin kwam ze tegen bij vreekens en heeft er meteen een paar gekocht. Ik heb ze voor het raam liggen en jawel…ze beginnen uit te lopen! hoe leuk is dat! Ik heb een mooie muur in de tuin gereserveerd voor ze, dus laat maar lekker groeien. Eind van het jaar hoop ik een heleboel vruchten te kunnen oogsten om lekker mee te kokerellen. En als het er echt veel zijn kan ik er een hoop weggeven en zo bijdragen aan het meer bekendheid geven aan deze leuke vrucht.

  7. Aub.wie kan mij vertellen hoe ik een Chayote met verschrikkelijke stekels snijd?

  8. Uit bovenstaande tekst “wat kun je ermee”.
    Quote: Gebakken wordt de coyote zeer fris en licht zoet van smaak > Unquote.

    Ah er zit dus ook vlees aan!!!! 🙂

  9. Ben fan van de chayote, vind ze erg lekker, maak er al jaren heel veel mensen blij mee.
    Heb de gladde versie, is makkelijker te verwerken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *