Maanzaad

Maanzaad is het zaad uit de bolpapaver, een bloem die verwant is aan de klaproos. Als de bloem geheel uitbloeit, blijft alleen de bol (zaaddoos) hangen aan de steel. In deze zaaddoos rijpt het zaad, en door de wind raakt het zaad uit de bol en verspreidt het zich weer. Of wordt opgevangen voor consumptie. Maanzaad dus. Maanzaad komt dus van een papaver. Uit papaver wordt ook opium gewonnen, en ook maanzaad bevat zeer kleine concentraties. Bij culinair gebruik zullen we er niet high van worden, maar heb je een opiatentest in het vooruitzicht, dan is het consumeren van maanzaad van te voren af te raden. Maanzaad kan verder veilig worden gegeten. Maanzaad heeft een heerlijke nootachtige smaak, en komen we vooral tegen op erg veel luxe broodsoorten, die er erg vaak mee worden verrijkt. Daarnaast worden maanzaadjes erg veel gebruikt als smaakmaker in salades en soep. Maanzaad is net als de pijnboompit, erg rijk aan onverzadigde vetzuren. Gelukkig kun je niet erg veel eten van maanzaad om een teveel binnen te krijgen: het zal zeer bitter en vies smaken, waardoor je als vanzelf er al niet teveel van eet.

Een reactie op “Maanzaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *