…..maar wat dan wel?

Dagelijks post ik artikelen over de misleidingen en vooral vele zand emmers suiker in ons dagelijks voedsel. Dat erg veel mensen zich daar totaal niet van bewust zijn, blijkt telkens weer uit de vele verbaasde reacties. Velen schrikken, zijn zich niet bewust van de hoeveelheden suiker wat zij dagelijks naar binnen werken. En vaak volgt er de hamvraag ” ….maar wat dan wel?”

anders eten

Laat ik beginnen met het feit dat het een zeer logisch gevolg is, dat mensen zich zo niet bewust zijn van wat ze werkelijk eten en drinken. Naast dat we min of meer de laatste twintig/ dertig jaren zijn opgegroeid met steeds meer meuk in ons voedsel, maken fabrikanten ons ( de consumenten) het ook niet bepaald gemakkelijk door ons continu om de tuin te leiden. Glanzende, aantrekkelijke verpakkingen met de mooiste illustraties, mooie kreten en claims, maar vooral het gemak maakt dat consumenten besluiten tot aankoop. Dit gemak is ons ook opgedrongen over de jaren, en onbewust raakten we ook gewend aan kant-en-klaar, pakjes en zakjes die je enkel nog open hoeft te trekken. Gevolgen hiervan zijn echter nu steeds meer en meer merkbaar:

 • We eten zoveel kunstmatig gemaakt voedsel, dat onze gezondheid daar onder gebukt gaat.
 • We zijn zo verwend/gewend geraakt aan gemak, dat we bijna niets nog echt zelf maken. En we meer en meer grijpen naar gemaksvoedsel.
 • We zijn gewend geraakt aan suiker. Alles smaakt zoet.

 

Als je al zo lang gewoon bent aan al die producten uit de supermarkt en zelfs ook mee bent opgegroeid, dan zullen de echte smaken uit de natuur zonder al die ladingen suiker wel even anders. En hoe biologisch, 100% natuurlijk en vers en ambachtelijk een fabrikant zijn product in de supermarkten wil verkopen: het is en blijft bewerkt. Enkele voorbeelden:

suikerklontjes witte bonen in tomatensaus

 

Biologische witte bonen in tomatensaus. Het potje is niet alleen duurder dan een niet-biologisch potje witte bonen in tomatensaus, maar bevat soms zelfs nog veel meer suiker. Hoe biologisch, puur en eerlijk ook, dit potje is ook bewerkt en bevat ongeveer vijf suikerklontjes. Dit product doet consumenten wel anders vermoeden. Hierbij helpen het gezonde imago van biologisch, het woord ” puur” en de natuurlijk ogende verpakking. Witte bonen in tomatensaus werd vroeger ook gewoon zelf gemaakt, met geweekte en gekookte witte bonen, en een homemade saus. ( zie recept hier) De jongere generatie zal hier vast wat raar van opkijken, zij weten niet beter of witte bonen in tomatensaus komt uit potjes.

IMG_8511

Ander voorbeeld zijn de vele potten en blikken groenten conserven. Een pot bruine bonen bevat naast suiker ook vaak erg veel zout. En conserveermiddelen. Dit zorgt er ook soms zelfs voor, dat we minder last hebben van winderigheid ( een voorkomend verschijnsel bij het eten van peulvruchten) als dat we de gedroogde bruine bonen eten. Naast dat deze gedroogde bruine bonen stukken goedkoper zijn, ook zelfs biologisch, zijn ze ook vrij van toevoegingen als kruiwagens vol zout en suiker. Vroeger wisten we niet beter dan dat we de bruine bonen een dag lieten weken in water. Dit hoorde gewoon bij het dagelijks leven. Dit lijkt nu voor erg veel consumenten iets onvoorstelbaars.

 

IMG_5669

 

De oudere generatie zal het vast nog herkennen: het kuiltje jus in het dagelijkse ” prakkie”. Dit werd vaak gemaakt van roomboter, wat later ook al werd overgenomen door de goedkopere bakboter. Niet veel later werd het vooral ” kunstboter” wat we gingen gebruiken. Inmiddels kunnen we jus zelfs gewoon in zakjes ( instant poeder) kopen en daar maken erg veel mensen ook gebruik van. Wat daarin zit, zijn velen zich niet bewust. Vaak zit er vrijwel niets van enige voedingswaarde in. En bestaat zo’n zakje vaak uit zout en suiker, leuk verstopt in alias namen in de ingrediënten tabellen. Jus maak je ook lekker van wat roomboter en kruiden, of probeer dit zeer simpele recept eens.

 

fles ketchup met suikerklontjes

 

Sauzen…..we lusten ze graag en dat ook al jarenlang. Vroeger werden sauzen ook gewoon nog in de keuken vers gemaakt, maar het was een kwestie van tijd dat ook supermarkten met kant en klaar meuk op de proppen kwam. De flessen ketchup werden steeds groter en ook werd deze extra ruimte in de flessen opgevuld met suiker. Sommige varianten bevatten zoveel suiker dat het ronduit slecht is te noemen en je kunt spreken van snoepen, in plaats van een sausje genieten bij een gerecht. Tomaten ketchup maak je erg gemakkelijk zelf. Kook wat verse biologische tomaten, voeg kruiden naar keuze toe en een klein beetje stevia kristal sweet Xtra en wat biologische natuur azijn. Even goed roeren en kort doorkoken, af laten koelen. Dat is echt alles om een snelle ketchup te verkrijgen.

 

 

 

bakje chocoladevla

 

Vla zelf maken? Sommigen kijken mij wat vreemd aan als ik hen vertel dat ik dagelijks mijn eigen vla maak. En dat daarvoor niet meer nodig is dan een liter ( haver) melk, wat biologische maïzena ( of arrowroot, of kuzu) wat stevia kristal sweet Xtra en de smaak die je wilt. Dat kan cacaopoeder zijn ( chocoladevla) het merg uit een verse vanillepeul ( vanille vla) of  baobab poeder of verwerk er vers fruit door zoals banaan, zwarte bessen, aardbeien, framboos….Binnen nog geen 10 minuten heb je een liter verse vla. Het komt qua smaak niet eens in de buurt van al die meuk uit de supermarkt waar vaak zelfs naast de melk verder niets natuurlijks meer in zit. Vanille vla? Dit wordt vrijwel altijd gemaakt van industriëel kunstmatig nagemaakte vanille. Dit heeft een veel zoetere smaak dan echte merg uit een peul. Dit kan voor velen, als zij mijn homemade vanille vla proeven, nogal wat anders zijn.

 

 

aardbeienjam mooie pot

 

Jam, ik vind het verrukkelijk. Als kind at ik het al erg graag. De jampotten uit de supermarkt zijn tegenwoordig zo vol gepropt met suiker, dat je eigenlijk niet meer kunt spreken van ” aardbeienjam” of ” abrikozenjam” maar meer van ” suikerjam”. Jam maak je, net als vla, supersnel zelf. Meer dan het verse fruit naar keuze, wat agar agar en stevia kristal sweet Xtra heb je niet nodig om zeker twee weken een potje jam in de koelkast in bereik te hebben. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke aardbei-physalisjam ! Met deze zelfde receptuur kun je eindeloos variëren met ander gewenst fruit. En ook: binnen nog geen 10 minuten klaar.

977596_669719419755924_2387622870523655608_o

Tv kok Pierre Wind vond mijn aardbeienjam ” kickeeeeh!”

 

het begint met goede kennis

 

Gelukkig wordt de groep consumenten die zich bewust zijn geworden van de grote hoeveelheden suiker en andere kunstmatige meuk steeds groter, al blijft de groep consumenten die zich hier niet bewust van zijn vele malen groter. Het begint met een goede kennis en bewustwording. Weten wat al die rare woorden betekenen in een ingrediënten tabel is een absolute eerste belangrijke stap. De misleidingen herkennen is een goede tweede. Wat we vooral moeten onthouden is dat we er jarenlang over hebben gedaan, om ons gewoon te maken met alle kunstmatigheden in ons voedsel. Dit is niet binnen enkele weken omgekeerd. Dit kost dus tijd en ook zullen de echte smaken uit de natuur soms even ” anders” en ” heftig” zijn. Proef je voor het eerst echte merg uit een vanille peul, zal dit en compleet nieuwe smaak-ervaring worden. En kost het ook een ” mind set” om vanille met deze echte smaak te associeren. Gelukkig wennen echte smaken snel, maar nogmaals: dit vraagt tijd, en bij sommigen soms wat langer als bij een ander. Ook kinderen kunnen in de beginfase nogal een zuur gezicht trekken. Maar vergeet niet dan hun smaak papillen op standje E 621 staan en zij al vanaf hun prille levensjaren suiker gewoon zijn. De vele sapjes en kinderdrankjes zijn daar een sterk voorbeeld van. Deze zitten niet vol met een beetje suiker, maar ronduit bomvol met suiker. En daarnaast nog een zand emmertje aan E nummers en kunstmatige zoetstoffen. Helaas zijn er nauwelijks nog echt gezondere alternatieven vindbaar, maar cool bear is hoop ik een begin om echt 100% meukvrije dranken/ kinderdranken in supermarkten te zetten. Hopelijk volgen vele fabrikanten dit goede voorbeeld. Want het is echt hard nodig. Kinderen worden steeds dikker, en ook worden gebitten steeds erger aangetast.

 

Resumerend: Verdiep je eens in al die ingrediënten die we kunnen lezen op de verpakkingen. Dit helpt je erg goed op weg om de juiste keuzes te kunnen maken. Laat je informeren, en slik en pik niet alles zomaar voor ” zoetekoek” omdat een fabrikant dit/ dat/ zus/ zo beweert op zijn verpakkingen. Maak alles weer gewoonweg lekker zelf. Duik terug de keuken in zonder pakjes en zakjes, maar met ECHT voedsel. En geloof mij: dat is echt ” niets kunstigs” 🙂

 

 

 

 

7 Reacties op “…..maar wat dan wel?

 1. Bij Australië MasterChef werd er van de week verse ketchup gemaakt zonder stevia (en zonder suiker). Het recept staat op de website en is wellicht een tip voor de mensen die net als ik Stevia een nare nasmaak vinden hebben.

  De gezobdheidswinkel verkoopt trouwens op basis van Stevia kleine smaakflesjes. 1 of 2 druppeltjes in je water en je hebt siroop. Ik geloof dat er 10 smaakjes zijn.

  Een vanille peul is dat hetzelfde als een vanille stokje?

  • De stevia waar ik mee werk ( kijk voor meer info in het meukvrij ABC) is meest zuiver en ik doel dan ook niet op de ” nep stevia”. Ja, een peul is hetzelfde als een stokje 🙂 Succes en warme groet!

 2. Leuk bedacht, maar meukvrij bestaat niet. Ik werk al jaren in de voedselindustrie.
  Er bestaan geen enkele voedselproducten zonder enige bijstoffen. Niet alleen suiker, zout of andere smaakverbeteraars, maar ook zoveel andere stoffen, wat schadelijk is voor de gezondheid. Voor dat moet je 100 jaar terug in de tijd.

  • Hai Dennis,

   Het gaat dan ook niet over 1000.000% meukvrij, want die illusie heb ik ook niet. Wel kunnen we zoveel mogelijk terugpakken uit de natuur zelf. Zo meukvrij mogelijk dus. Warme groet.

 3. Maar wat geef je kinderen dan wel mee naar school als die pakjes zo vol suiker zitten!!! Graag n suggesties! !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *