Maca

Maca is een wortel, die afkomstig is uit Peru. Het zijn zeer sterke wortels: ze groeien op grote hoogte in de Peruviaanse Andes. Hier komen erg grote temperatuurverschillen voor. ‘s Nachts vriest het -10 graden en overdag is het rond de 20 graden boven nul. Ondanks deze grote temperatuurverschillen is de macaplant de enige die overleeft.

IMG_2419

De bodem waarop de maca groeit is zeer rijk aan mineralen. Maca stamt af van de kool, broccoli, radijs en bloemkool. De kleur en vorm is een soort mengeling van al deze soorten. De knol is vaak rood of wit of rood/wit. De vorm is veelal radijs-achtig. De smaak is zoet, het is het beste te vergelijken met de zoete aardappel.

Maca is niet voor niets bestempeld als superfood. Het staat met name bekend om het vermogen het libido te verhogen. Maca bevat maar liefst vijf keer zoveel meer eiwitten dan de gewone aardappels. Het bevat een hoge dosis aan vezels en amper vet. In de westerse landen is maca verkrijgbaar in poedervorm. Deze gedroogde maca bevat circa 55% koolhydraten (suikers/zetmeel) 9% vezels en 10% eiwitten, waaronder meerdere essentieel zijn. Het is rijk aan linolzuur, en het kan de bloeddruk verlagen.

IMG_2416

Maca heeft meerdere grote voordelen op de gezondheid. Het helpt bij bloedarmoede, chronische vermoeidheid (ME/CVS), lichte depressiviteit, stress en spanning, en het heeft een zeer gunstige werking bij kwalen door de menopauze. Dit is te danken aan het feit dat maca als een adaptogeen in ons lichaam werkt. Dit betekent dat in plaats van het lichaam te voeden met hormonen, het individueel reageert op de behoeften van verschillende organen. Als je lichaam een bepaald hormoon teveel aanmaakt zal maca de productie verlagen. En andersom: als een hormoon te weinig aanmaakt, zal maca juist de productie stimuleren.

IMG_2418

Maca is verkrijgbaar in poedervorm en in capsules. Zorg ervoor dat je pure maca koopt. Het is verkrijgbaar in de beter geselecteerde gezondheidswinkels en in diverse bio winkels. Je kunt het verwerken in smoothies, in homemade chocola en als warme drank.

3 Reacties op “Maca

  1. Hallo Monique,
    Ik ben opzoek naar goede marca vanwege bijnieren en vond dit bericht en mijn vraag is of deze nog steeds geld , zie dat dit bericht van 2014 is, vandaar
    Er zitten ook grote verschillen qua prijs nl
    groetje Mary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *