Marcel’s Green Soap versus Seepje: welke maakt het beste schoon?

Ik gebruik een zeer lange tijd de schoonmaakmiddelen van Marcel’s green soap. KLIK HIER waarom ik voor dit merk kies. Ik gebruik af en toe, als er geen tijd is om naar de biowinkel te gaan, de ECO schoonmaakmiddelen die je in de meeste supermarkten kunt kopen. Helaas kun je Marcel’s Green Soap ( MGS ) niet in de supermarkten vinden, alhoewel het erop lijkt dat het wel steeds meer hier en daar binnen gaan druppelen. Maar voorlopig moet ik ervoor naar de biowinkel. Dit ligt niet bepaald bij mij voor de deur, waardoor ik soms een ECO product uit de supermarkt meeneem. Meestal is dit iets van SEEPJE. Seepje is een merk wat je weer voornamelijk in supermarkten tegenkomt en minder in biowinkels. Qua ingrediënten en samenstellingen ontlopen de eco-schoonmaakmiddelen elkaar niet zo drastisch. Het maakt daarom in feite niet erg veel meer uit welk merk je kiest, al zeg ik er wel nadrukkelijk bij dat het niet altijd het geval is. Een kwestie van even de samenstelling op de flessen lezen. 

In de meeste ECO  allesreinigers ( waaronder die van Marcel’s en Seepje )  worden Anionische oppervlakte actieve stoffen gebruikt, en amfoterische oppervlakte actieve stoffen. Daarnaast vinden we natuurlijke parfums om de allesreinigers hun geclaimde geuren te geven. Dit heeft gemiddelde dosis van < 5%,Wat zijn al die zogeheten oppervlakte actieve stoffen eigenlijk?
Een oppervlakte-actieve stof verlaagt de oppervlaktespanning van een vloeistof. Bijvoorbeeld bij water (een veel gebruikte vloeistof bij het schoonmaken). Een spanning wordt gecreëerd als de watermoleculen aan de oppervlakte worden getrokken naar de verzameling van water. Deze spanning zie je wanneer water wordt geplaatst op het aanrecht. De druppel houdt zijn vorm aan en verspreid zich niet. In het schoonmaakproces moet oppervlaktespanning verminderd worden zodat het water zich kan verspreiden in een waterige oppervlakte. Oppervlakte-actieve stoffen worden geclassificeerd op hun ionische (elektrische lading) eigenschappen in water. Er zijn er drie te onderscheiden:
Anionische oppervlakte-actieve stoffen
Deze stoffen ioniseren (splitsen op in elektrisch geladen deeltjes) in een oplossing, hebben uitstekende reinigende eigenschappen en geven over het algemeen veel schuim. 
Niet-ionische oppervlakte-actieve stoffen
Deze stoffen zijn laag schuimend en worden doorgaans gebruikt in wasmiddelen, vaatwasmiddelen en glansspoelmiddel. Omdat ze niet ioniseren in oplossingen en dus geen elektrische lading hebben zijn ze bestand tegen waterhardheid en maken goed schoon op de meeste oppervlakten. 
Amfoterische oppervlakte-actieve stoffen:
Deze stoffen worden gebruikt bij verzorgingsproducten en huishoudelijke reinigingsproducten door hun mildheid, het schuimen en stabiliteit. Ze hebben de mogelijkheid anionische (negatief geladen), kationische (positief geladen) of niet-ionische (geen lading) te zijn in oplossing, afhankelijk van de pH (zuurgraad) van het water. 
 

MARCEL’S VERSUS SEEPJE

Ik kocht onlangs een fles SEEPJE , waar ik € 3.99 voor betaalde. Dat vond ik best pittig, maar er zit wel meer inhoud in, dan de flessen van MGS, namelijk 1150 ml. In de flessen van MGS zit 750 ml en betaal je gemiddeld € 3,29. Qua samenstelling komen ze zeer dicht bij elkaar, ook de fles zelf is bij beiden zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Ik was daarom best nieuwsgierig geworden, of ze qua werking ook hetzelfde doen, of dat de één misschien net iets beter presteert dan de ander. Ik deed een test,
 
Qua samenstelling verschillen ze wel iets, al is het niet veel. Zo gebruikt SEEPJE een synthetisch conserveringsmiddel ( sodium hydroxymethylglycinaat ) en  plantaardige zeep, wat in MGS niet voorkomt. Bovendien gebruikt MGS biologische pure oliën. Daarom geef ik ook de voorkeur aan MGS. Verder liggen ze vrij vlak naast elkaar. Beiden bevatten geen kleurstoffen, parabenen, fosfaten, ammonia, chloor en / of andere zuren, en zijn ze voor zo’n 99% biologisch afbreekbaar. 
 
Als eerste heb ik een vette substantie gekozen, in dit geval pindasaus. Ik heb op een marmeren oppervlakte de pindasaus uitgesmeerd en van beide flessen ongeveer een erwtje allesreiniger op mijn bevochtigde doekje gedaan.
SEEPJE heeft iets meer moeite om alles in één keer weg te nemen, ik moest twee á drie keren over de oppervlakte heen met het doekje eer het echt goed was verwijderd. MGS had duidelijk minder moeite met het wegnemen, in één streek was alle pindasaus van het marmer verdwenen en zat alles in het doekje…
Op naar de ultieme test: viltstift. Ik heb mijn marmeren oppervlakte bekrast met een dikke permanente viltstift ( slik…als dat maar goed gaat…) en volgens de gebruiksaanwijzing gehandeld: bij hardnekkig vuil onverdund gebruiken. Ik heb bij beiden opnieuw een erwtje op de oppervlakten gespoten. Hier heeft MGS het duidelijk lastiger . Ik moest nog twee erwtjes opspuiten, om het meeste te verwijderen, maar dat bleek ook nog niet voldoende om de viltstift volledig te verwijderen. SEEPJE scoort hier weer beter. Met twee erwtjes, dat wel, want ook SEEPJE haalde het niet met één erwtje. 
 
SEEPJE verwijderde echter wel volledig de viltstift. Daar bleef MGS in achter. Na vier tot zelfs vijf erwtjes verdween het meeste, terwijl ik met twee erwtjes bij SEEPJE direct klaar was. 
 

EINDCONCLUSSIE:

Het ligt dus nogal aan het soort vuil. Ik denk zelf, dat MGS voor dagelijks gebruik steengoed werkt. Bovendien vind ik het goedkoper, lekkerder ruiken en veel fijner in gebruik met de fijne doseerdop. Seepje heeft een grote dop, wat , vind ik, toch best vervelend werkt als je dagelijks veel allesreiniger gebruikt ( ik hou mijn keukentje graag brandschoon ) Ook vind ik het formaat van de fles onhandig. De fles van MGS ligt veel fijner voor het grijpen. De fles van SEEPJE vind ik nogal log en grof. 
Ik persoonlijk hou het nog steeds op MGS. Dat vind ik gewoonweg een superfijne lijn. Ik gebruik ook de wasmiddelen , afwasmiddelenen de handzeep. Ik ben daar meer dan super-tevreden over. 
 

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

4 Reacties op “Marcel’s Green Soap versus Seepje: welke maakt het beste schoon?

 1. Monique, wat vind jij dan van Hara?
  Dat is toch ook een natuurlijk product.
  Daar maak ik bijna alles mee schoon.
  Behalve mijn vloer daar pak ik schoonmaakazijn voor.

  Ben benieuwd naar jou antwoord.

 2. Hallo Monique,
  Wat vind jij van het merk Neutral voor handzeep en voor de wasmiddelen voor de wasmachine?
  Ben benieuwd?
  Mvgr. Hanneke.

  • ik ben persoonlijk geen fan. Zit nog aardig wat meuk in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *