MCT poeder:..zeer bijzonder en ideale vervanging voor melkpoeder / koffiemelk-poeder!

MCT oliën lijken langzaam maar zeker in opkomst te komen. En terecht, steeds meer studies wijzen uit, dat deze olie vele goede gezonde effecten heeft. In de wereld van ( top) sporters is MCT olie al langer bekend. Met name vanwege de vetten die niet worden opgeslagen. Naast de verschillende oliën zijn er ook MCT poeders verkrijgbaar. Deze zijn niet alleen goede aanvullingen in bijvoorbeeld smoothies, het kan ook worden gebruikt ter vervanging voor melkpoeder ( veganistisch) Wat is MCT poeder precies en waarom zou je het willen gebruiken?

MCT POEDER

Laten we bij het begin beginnen, en dat is een korte uitleg wat MCT nu precies is. MCT staat voor “ MEDIUM CHAIN TRYGLYCERIDEN” Ook wel middellange keten-vetzuren. Het wordt ook wel een extract van middelangeketen vetzuren genoemd. Korte keten vetzuren hebben een lengte van maximaal vijf atomen, middellange keten tussen de vijf en twaalf atomen en de langeketen vetzuren met meer dan twaalf atomen. Deze lengtes worden dus bepaald door de hoeveelheden aan koolstof-atomen. Hoe korter een keten is, hoe kleiner de moleculen zijn.
In onze cellen zitten zogenaamde energiecentrales, die we mitichondriën noemen. Deze zijn in staat om vetmoleculen om te zetten in energie. Hoe kleiner de moleculen zijn , hoe sneller dit proces plaatsvindt. ( energie-aanmaak ) De korte en de middellange keten-vetzuren zijn energieleveranciers die zeer snel energie kunnen leveren.
De lange keten-vetzuren zijn ook prima energieleveranciers, alleen doen zij er iets langer over om vetmoleculen om te zetten in energie. Pas na zo’n acht uur na je maaltijd komen de lange keten-vetzuren aan bij de energiecentrale ( mitochondriën ) waar ze worden omgezet.
Veel voedingsmiddelen ( vetten, denk aan vis en vlees, noten, zaden en pitten) bevatten nu juist veel van deze lange keten-vetzuren. Korte keten vetzuren zijn in ons voedsel niet beschikbaar, deze maken we in ons lichaam aan, via onze gezonde darmbacteriën. De middellange -keten-vetzuren blijven dus over. We vinden deze middellange – keten vetzuren voornamelijk in kokosolie, maar ook in palmpit olie en zeer matig in macadamia noten,  en zuivelproducten ( boter) Kokosolie is verreweg de allergrootste bron. En daarom wordt kokosolie ook zo geprezen.
Kokosolie bestaat circa uit zo’n 65% MCT’s. Kokosolie heeft een ander verteringsproces t.o.v andere verzadigde  oliën en vetten. Over deze verzadigde vetten heerst er ontzettend veel verwarring onder artsen en deskundigen. Daarom wordt het verzadigd vet in kokosolie ook onder het kopje “ verzadigd vet” geschaard en als slecht tot zelfs zeer slecht bestempeld voor de algemene gezondheid. Gelukkig is inmiddels achterhaald dat verzadigde vetten ( zoals we deze bijvoorbeeld ook in roomboter tegenkomen) helemaal niet zo ongezond is wat al jaren wordt beweerd. Het Voedingscentrum houdt nog steeds vast , dat kokosolie een slecht verzadigde vetsoort is, terwijl nieuwe studies allang hebben aangetoond dat dit veel genuanceerder ligt.
De 65% aan MCT in kokosolie bestaat uit kleine moleculen. Dit zorgt ervoor dat het direct vanuit de darmwand kan worden opgenomen in ons bloed. Vanuit ons bloed wordt het direct door getransporteerd naar de energiecentrale ( mitochondriën) waar het wordt omgezet in direct beschikbare energie. Het is voor het lichaam ontzettend makkelijk verteerbaar, worden gezien als een snelle brandstof voor onze energiecentrale, wat er voor zorgt, dat het niet wordt opgeslagen als vetopslag. Verder laat het onze lever ( die het tegenwoordig toch al zwaar genoeg heeft) met rust, het vraagt niet om medewerking om te verteren, zoals het geval is bij andere vetten. Hierdoor hebben MCT’s helemaal niets te maken met onze cholesterol-stofwisseling in de lever.
Er zijn een aantal MCT’s aanwezig in zuivere kokosolie:
CAPRYLZUUR ( ook wel C8 )
CAPRONZUUR ( ook wel C6 )
CAPRINEZUUR ( ook wel C10)
LAURINEZUUR ( ook wel C12)
Hoe lager een getal is, hoe korter het keten is en hoe kleiner de moleculen zijn. En dit zorgt weer voor een snelle tot snellere omzetting. Je hebt vast al eens van laurinezuur gehoord, omdat daar het meest over wordt geschreven als er over kokosolie wordt geschreven. Dit komt, omdat kokosolie voor het grootste deel uit dit laurinezuur bestaat. Het wordt geschaard onder de middellange -keten-vetzuren maar vrij recent onderzoek uit de biochemici heeft uitgewezen, dat laurinezuur zich in het lichaam gedraagt als een lange keten-vetzuur.
Hier kan MCT olie perfect als oplossing dienen.

DE VOORDELEN VAN MCT olie / poeder

Er zijn vele studies verricht op de werking van MCT olie. Deze gaven erg gunstige geluiden, al is er nog meer onderzoek nodig. Gunstige geluiden zijn o.a:
– MCT olie kan zorgen voor een verzadigd gevoel, wat zeer gunstig is bij het verliezen van ( over) gewicht
– MCT olie kan een zeer gunstige invloed hebben op de groei van gezonde darmbacteriën, kan een positief effect geven op de darmwand
– Steeds meer studies wijzen uit dat MCT olie een gunstige uitwerking kan geven op de hersenen en daarmee ook een gunstige invloed kan hebben op bijvoorbeeld Alzheimer.
– MCT olie is de perfecte brandstof-leverancier voor sporters. Het levert een directe energie.
– MTCT olie werkt goed op het brein, wat kan zorgen voor betere concentratie.

POEDER OF OLIE?

Goed. Er is dus een olie-variant in verschillende ketens, en een poedervorm. Deze poedervorm bevat 70% kokosolie en 30% Acaciavezels. Dit zijn oplosbare fermenteerbare vezels en zeer voedzaam zijn voor de darmflora. Een van de prebiotische werkingen is de groei van de goede darmbacteriën stimuleren ( o.a de lactobacillus ) Als we zo’n 10 gram acaciavezels per dag consumeren kunnen we spreken van een werkzame voedingsvezel. Het MCT poeder heeft een licht zoete smaak, wat nog meest kan worden vergeleken met melkpoeder. Het is dan ook perfect te gebruiken ter vervanging voor melkpoeders of als veganistisch alternatief voor melkpoeder. Ook kan het worden gebruik als koffiemelk-poeder. Het is een rijke bron van vezels, wat het een goede aanvulling maakt , als je vezelarm eet. Je kunt het poeder in smoothies verwerken, door toetjes en desserts, en dus gebruiken ter vervanging voor melkpoeder. Dit biedt weer erg veel perspectieven om bijvoorbeeld culinair in te zetten bij recepten waar gewone melkpoeders worden gevraagd.
De smaak van een goede MCT olie is neutraal, de kleur is transparant ( net als water) en de olie is bruikbaar in zowel koude als warme gerechten. De MCT olie is te verhitten tot 177 *C. Het is te gebruiken als bak-vet, om mee te koken en te braden.
Je kunt het koud toevoegen aan je smoothie, iedere dag een klein scheutje is meer dan voldoende om de gezonde voordelen eruit te halen. Het wordt ook veel gebruikt in koffie ( bulletproof coffee) en voor Oil pulling ( gebitsreiniging)  10 ml per dag is ruim voldoende om van de gezonde voordelen te profiteren
 
Waar je voor gaat, is afhankelijk van hoe je de olie / poeder wilt gaan gebruiken. Als ik naar mezelf kijk, bak ik regelmatig met de olie , maar gebruik ik het poeder ook vrij veel ter vervanging voor melkpoeder. Zo kun je deze veganistische filet American met het poeder maken. Maar ik drink ook regelmatig een kop warme chocolademelk , gemaakt van een eetlepel MCT poeder, een eetlepel biologische magere cacaopoeder, opgeschonken met 200 ml water. Stevia hoeft er niet eens bij, omdat de drank zoet is van nature.
Een kop warme ” melk” geeft je bijvoorbeeld meteen een aardig portie voedingsvezels. Als je een moeilijke stoelgang hebt of zeer weinig vezels haalt uit je voeding, is dit een meest ideale manier om iedere dag aan je voedingsvezels te komen. Ik ben zeer te spreken over het poeder. Let ook hier goed op WELK poeder je koopt. Het merk MATTISON lijkt tot nu toe een van de weinigen te zijn die MCT poeder op de markt heeft gezet. Mattison is een betrouwbaar merk. Het nadeel: het is pittig geprijsd. Je betaalt gemiddeld € 25,95 voor een pot van 330 ml. Maar voordeel is dat je het zeer zuinig kunt gebruiken. Het poeder is, net als de MCT  olie, een fijne aanvulling in sportvoeding. Zeker duursporters kunnen flink profiteren van een schepje MCT poeder door hun voeding.

Waar verkrijgbaar?

MCT poeder is goed verkrijgbaar in vele webwinkels. Bijvoorbeeld via  www.puurenfit.nl  Check deze webwinkel, ze hebben regelmatig kortingsacties , wat je een boel geld kan schelen.

 

 
 
 

9 Reacties op “MCT poeder:..zeer bijzonder en ideale vervanging voor melkpoeder / koffiemelk-poeder!

 1. Heel sterke interesse in dit e- book
  Ik ben net gestart met een speciaal dieet !

 2. Hoi Monique, hoe kan het dat de MCT olie vloeibaar blijft? Kokosolie stolt toch?

  • Normale kokosolie heeft een vaste structuur en wordt pas vloeibaar bij een temperatuur vanaf 30 tot 37°C. MCT olie is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur en is hierdoor makkelijk te gebruiken. Het is dus wel kokosolie, maar er worden andere delen gebruikt die niet terug stollen. Warme groet!

 3. Wanneer komt de MCT olie van jullie eigen merk er? Of heb ik iets gemist? Goedkoper dan Mattison?

 4. Van MCT olie word ik heel erg misselijk zelfs van een kleine hoeveelheid. Kan ik dat ook van deze poeder worden???

  • dat weet ik niet, dat zul je vermoedelijk moeten uitproberen…

 5. Beste Monique,
  I.v.m de MCT-olie : hoe weet men wat het beste is?
  C8, of C6, of C10 of C12? Ik ben een tijdje geleden begonnen met de C8 maar dat is een pure gok….?
  Hartelijk dank bij voorbaat en vriendelijke groeten, Inge

 6. Hallo Monique,
  Ik heb het net aangeschaft om te gebruiken als vervanger voor koffiemelk. Hoeveel poeder moet ik gebruiken.
  Hoor het graag.
  Vr.Groet
  Martine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *