Meest onderschatte suikerbommen: zuivelproducten

Onlangs publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift “ Quest” een onderzoek van Het Kenniscentrum Suiker en Voeding in Wageningen hoe wij de meeste suikers binnen krijgen. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat de gemiddelde Nederlander per jaar 44 kilo suiker binnen krijgt, en per dag zo’n 122 gram. Opvallend was, dat er in het rijtje waaruit wij deze suikers meest binnen krijgen, geen snoepwaren voorkwam. Het onderzoek werd onderverdeeld in mannen, vrouwen en jongens/meisjes van 7 tot 18 jaar oud. Het rijtje van jongens/meisjes in de leeftijd van 7-18 jaar begon met frisdrank, gevolgd door zuivelproducten, en op drie cake/koek. Bij mannen begon het met zuivelproducten, gevolgde door frisdrank, en op de derde plek suiker/honing/jam. Bij vrouwen begon de top drie met, jawel, ook zuivelproducten, gevolgd door fruit en cake/koek.

Zoals je kunt lezen, staan zuivelproducten hoog in deze lijsten. En dat is ook de crux. Heel veel consumenten hebben hier geen flauw benul van. Dat is enerzijds logisch. We associeren suiker nog steeds niet direct aan zuivel.  Daar maken fabrikanten enorm veel gebruik van. Of eigenlijk misbruik. Ergens weten we wel, dat sommige zuivelproducten zoeter dan zoet zijn, en suikers bevatten. Een goed voorbeeld is vla, en pudding. Als we deze toetjes kopen, realiseren we ons heus dat we suiker eten, maar hoeveel…..dat weten we niet.

Zuivelproducten zijn erg populair. Over de jaren hebben we een zeer grote groei gezien, en puilen de koelschappen in supermarkten uit. En zijn de gangen groter. Waar we het jaren geleden nog moesten doen met hooguit enkele meters koelschap, waarin wat flessen melk, yoghurt, en vla stonden te rammelen door de trillingen van de motor, kunnen we nu kiezen uit 60 soorten vla, 80 soorten toetjes, en vooral gekkigheid. Van roze koekvla, tot citroenvla zonder citroen, van knijpzakjes yoghurt tot flesjes zuiveldrank met Lactobacillus Casei Skirota bacteriën.
Gekkigheid, wat onschuldig lijkt, maar erg grote gevolgen heeft op de volksgezondheid.
Omdat we ons niet bewust zijn van de soms gigantische hoeveelheden suikers consumeren we dagelijks erg veel suikers zonder dat we het beseffen. Nederland wordt nog steeds bestempeld als “ zuivelland”. Nergens ter wereld wordt er zoveel zuivel geconsumeerd als in Nederland. We drinken erg veel melk, en eten erg veel kaas. Over de afgelopen jaren zijn we ook steeds meer zuivel vloeibaar gaan drinken. Dit is te danken aan de vele “ drinks” die op de markt zijn verschenen. Van yoghurtrinks tot melkdrankjes. Veel mensen drinken deze zuivelproducten dagelijks en vaak gaat dit om ongeveer drie glazen per dag. Als we zouden weten, dat we met zo’n glas gemiddeld 10/15 gram suiker binnen krijgen, zouden we het dan nog zo veelvuldig en graag drinken?

 

Om een paar voorbeelden te geven, bespreek ik hieronder een aantal onschuldig lijkende zuivelproducten die we dagelijks kopen.

IMG_7819

We komen tegenwoordig ook erg veel zuivel-vervangers tegen, vers in het koelschap. Voorheen vonden we deze zuivelvervangers enkel buiten de koeling, het aanbod niet groot. Mede dankzij de trend om koemelk te mijden, zijn deze vervangende producten enorm in populariteit gestegen. Dat deze producten erg veel, zelfs juist veel, suikers bevatten weten erg veel consumenten niet. Zuivelvervangers hebben een gezond imago. Maar echt veel gezonds is er niet tussen te vinden. Ook niet in het koelvak. Vrijwel al deze producten staan bol van de toegevoegde suiker.

IMG_7820      IMG_7822

 

Deze pot yoghurt, met ” apfelstrudel-smaak” bevat per 100 ml ( een gemiddeld schaaltje bevat 250 ml) 9,5 gram suiker. Per schaaltje goed voor zo’n 24 gram suiker. Deze suikers komen van zowel fruitsuikers en suikers uit sojabonen, maar vooral van toegevoegde geraffineerde suikers als suiker, glucose-fructosestroop en zaken als suikerstroop. Deze pot oogt gezond en natuurlijk, maar is verre van.  Meer lezen over zuivelvervangers? Klik hier

Productpage_Yakult_Regular_480x580

Fabrikanten willen ons ook erg graag afhankelijk maken van hun product. Yakutl is hier een goed voorbeeld van. Deze flesjes beloven, dat je darmen met een flesje per dag in optimale conditie blijven. De bacteriën in deze drankjes komen ” levend” aan in de darmen. Dat klinkt allemaal erg gezond, maar wat er ook in ons lichaam terecht komt is suiker. In een flesje komen we fructose-glucosestroop, suiker en maltodextrine tegen. Per flesje ( 65 ml) goed voor 9,2 gram suiker. Per FLESJE!

 

IMG_7826

 

We vinden erg veel gekkigheid terug in het koelschap. Van verwen yoghurt tot vla met een alcoholische drank, bijvoorbeeld rum. Naast dat dit zo-niet-nodig is, bevatten deze producten gigantische hoeveelheden suiker. En omdat er vaak chemische toevoegingen worden gebruikt om een smaak na te bootsen of te versterken, zwemmen er tevens aardig wat kunstmatige, on-naturlijke E nummers in.

IMG_7827         IMG_7828

 

Vaak betreft het een bakje of beker met yoghurt en suiker en chemische meuk. Wat resulteert per 100 gram in gemiddeld 10/15 gram suiker.

IMG_7829 IMG_7831

” …of we hier nu zo blij van worden….gemiddeld 16 gram suiker per mini-bakje…”

 

IMG_7824 IMG_7825

 

Ook gezond ogende zuivelproducten zijn echte addertjes onder het gras. We zien niet veel kwaads in ” naturel” producten als melk, yoghurt, kwark en andere zuivel die verkocht wordt als natuurlijk. We associeren het al helemaal niet met suiker. Toch komt suiker in zeven op de tien ” naturel” zuivelproducten overvloedig voor. Ook hier zien we, dat er smaakversterkers zijn gebruikt om een bepaalde smaak na te bootsen, bijvoorbeeld fruitsmaken. Wat we terugvinden is vaak een aroma of een ander kunstmatig E nummer. Ook verpakkingen leiden ons flink om de tuin. We zien vaak mooie naturel kleuren gebruikt als wit en groen. Dit geeft ons direct een ” gezond, groen en veilig” gevoel. De inhoud is vaker wel dan niet verre van groen, gezond en tja…veilig….dat blijft de discussie. Deze gezond ogende potjes yoghurt op de foto, bevatten ontzettend veel suiker. Per potje lepel je 16,7 gram suiker mee. Dat is best aardig wat. Gewone volle yoghurt bevat ook suikers, maar deze zijn natuurlijk ( melksuikers) en als je dit ook zo benadert, snap je, dat al die extra suiker zo-niet-ndig is.

 

Zoals je kunt zien valt het niet mee. We denken vaak” ach, een keertje” maar als we alle zuivelproducten die we per dag consumeren eens gaan optellen, komen we op schrikbarend hoge suiker-innames. We realiseren ons niet, dat ook in drinks en melkvervangers ( dagelijks gedronken) enorme hoeveelheden suikers omgaan. En omdat je het in vloeibare vorm drinkt, merk je ook niet dat je zoveel suiker in één keer binnen krijgt.

NL_PIM_1072019001001_01

Stel je eens het volgende voor: een zakje suiker weegt gemiddeld vier gram. Eet jij in één keer drie/vier zakjes suiker zo op? Waarschijnlijk niet. Maar dit is wel wat je doet, als je een glas fristi drinkt of een glas Yoghi drink.

 

Je kunt zelf gelukkig enorm makkelijk je eigen zuiveldranken maken. Van havermelk tot amandelmelk. Van yoghurtdrink gezoet met wat druppels stevia tot een ” kwark” gemaakt van gemalen pecan of walnoten. Alles kun je zelf maken. Dit scheelt niet alleen erg veel suikers, maar ook hou jij de complete regie over je voeding, en niet de fabrikant. Denk niet te makkelijk over zuivelproducten. Het valt NIET mee. Het zit barstensvol suiker.

De boodschap luidt ook hier:   LEES ETIKETTEN 

14 Reacties op “Meest onderschatte suikerbommen: zuivelproducten

 1. Helemaal eens met dit artikel! Zelf wel bewust hiervan maar goed dat dit onder de aandacht gebracht wordt! Volgende keer een artikel over alle (meer dan onnodig) toegevoegde suikers in alle pakjes, zakjes en andere kant en klaar producten van de supermarkten? Waarom moet er suiker in werkelijk elk product? Of het nou zoet of hartig is!? Bio of niet… Alles zit barstensvol rommel.

  Naturel yoghurt zelf vers fruit er doorheen en that’s it.
  Mijn kinderen mogen bij hoge uitzondering eens zo’n blij bakje troep uitzoeken, zoals ze ook af en toe eens een snoepje of koekje krijgen.

 2. Het is inderdaad schandalig wat ze met ons voedsel uithalen,teveel suikers ,zout en chemische toevoegingen ,eigenlijk een misdaad tegen de mensheid naar mijn mening.Het kan niet anders dan dat dit ziektes oplevert.Ik heb onlangs nog een brief gestuurd naar de fabrikant van leverpastei en gevraagd waarom er suiker in zat(het smaakte erg zoet).Ze hebben niet eens de moeite genomen om een antwoord te sturen!!!

 3. Eigenlijk zou de voedingsindustrie verplicht moeten worden om op de aantrekkelijk ogende afbeelding op de verpakking te laten zien hoeveel suiker het product bevat, dus een stapeltje suikerklontjes ernaast! Dan stop je het niet meer achteloos in je winkelwagentje of mandje.

 4. Klopt allemaal wij mensen worden ziek gemaakt en gehouden anders leven we telang ook de regering doet hier aan mee.
  Kijk een hoe slecht brood is.

  • Daar zit die hele Bilderberg/Illuminatie/Vrijmetselaarij achter. Zij hebben het doel om overbevolking tegen te gaan. Daarom worden wij ziek gemaakt door de voedselindustrie. Daarom kan kanker niet genezen worden, komt deMexicaanse griep voor, en worden derde wereld landen door middel van ontwikkelingshulp dom klein en afhankelijk gehouden.

 5. Even een vraagje:mijn broer gebruikt geen suiker want hij krijgt daar hoofdpijn van. Nu zegt hij dat er bij een gewoon pak melk ook suikers zijn toegevoegd omdat er bij de index waardes dan staat: waarvan suikers b.v. 3gram. Hij gaat nu bij de boer melk halen om dat te voorkomen. Maar op de ingrediënten lijst staat geen suiker vermeld. En volgens mij zijn het dus dan alleen de eigen suikers van de melk maar hij geloofd mij niet. Hoe zit dat nou precies?

 6. Dag,

  Het is me opgevallen dat in naturel magere yoghurt en naturel magere melk toch ook wel wat suiker zit, gemiddeld zo’n 5 gram per 100 ml of 100 gr. Ik bedoel hier de meeste eenvoudige versies van zuivel, dus zonder smaakjes etc.

  Weet iemand of dit toegevoegde suikers zijn (monosachharides) of de van nature aanwezige lactose in de zuivel? Op de verpakking staat er namelijk niks over.

  Zo is een skinny latte met met magere melk toch al snel een stiekem suikerbommetje met 10-15 gram suiker per portie.

  Iemand een idee?

  Dank!

  • Dg Gabi,
   Dit zijn inderdaad melksuikers. De skinny latte, dit is vooral afkomstig van de toevoegingen waarschijnlijk…Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *