Meet de …..BRONUTS!

We kennen de donuts, en inmiddels ook de cronuts. Dit zijn halve donuts en croissants. Ik bedacht, dat het vast ook lekker zou zijn om de donut met gewoon brood te gaan combineren. En dat heeft zeer goed uitgepakt! Ik stel jullie daarom graag voor aan de BRONUT! Uiteraard, zoals jullie van mij gewend zijn, zijn deze bronuts 100% meukvrij, wat inhoudt dat ze geschikt zijn voor veel voedselstromingen en mensen met bepaalde allergiën / intoleranties. Dus :

  • vegan
  • lactose / caseïnevrij /koemelkvrij
  • meuk-suikervrij
  • glutenvrij
  • geen synthese

De bronut smaakt zoals hij klinkt en eruit ziet : een mix tussen een donut en een broodje. Het heeft een zeer smeuïge textuur en toch lekker luchtig. Je kunt uiteraard geheel zelf bepalen, wat je op de bronuts smeert, je kunt ze ook gewoon lekker naturel laten. Maar vrolijk gedecoreerd zijn ze nét even wat feestelijker en lekkerder! Verantwoord , gezond snacken!  Je kunt deze bronuts ook als ontbijtje eten! Ze bevatten veel voedingsvezels , gezonde vetten en eiwitten.

Wat heb je nodig ?

  • 500 gram biologische, volkoren rijstmeel
  • 75 gram gepofte boekweit ( verkrijgbaar bij de AH en biowinkel )
  • vijf eetlepels psyllium
  • vijf eetlepels biologische erythritol
  • twee eetlepels koekkruiden
  • een halve theelepel vanille bourbon ( optioneel, wel lekkerder )
  • drie eetlepels maca poeder
  • een zakje biologische gist
  • warm water
  • een grote banaan, gepureerd in de blender met 400 ml water
  • gesmolten zuivere kokosolie

Voor de toppings:

  • gekaramelliseerde nootjes
  • vijf eetlepels cacaopoeder + drie eetlepels erythritol
  • kokosrasp + geschaafde amandelen en cacaonibs

 

Zo maak je ze :

  1. Roer alle ingrediënten voor de bronuts in een grote kom, voeg beetjes warm water toe toe er een licht vloeibare massa ontstaat. Dek de kom af met een stukje huishoudfolie en dek toe met een droge doek. Zet dit circa twee weg op een warme plek.
  2. Verwarm de oven voor op 170*C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier
  3. kneed het deeg los door en maak er grote ronde bollen van, druk deze licht plat en boor in het midden een gat. Bestrijk de bronuts Royal met de gesmolten kokosolie. Bak de bronuts in het midden van de oven gaar in ongeveer 55-60 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen
  4. Maak de gekaramelliseerde nootjes als volgt :

WAT HEB JE NODIG ?

ZO MAAK JE HET :

  • Bekleed een schaal met een vel bakpapier
  • Doe de xylitol + noten in een pan en verwarm op hoog vuur , let op BLIJF VOORTDUREND ROEREN, zodat de massa niet aanbrandt.
  • Blijf net zolang roeren toy de xylitol is opgelost en lichtbruin gaat verkleuren.
  • Stort de massa uit over de schaal en laat dit enige uren drogen / hard worden
  • Breek de plak in brokjes.

 

TIP : je kunt deze gekaramelliseerde nootjes ook over een gebakken taart / cake/ brood gieten! Geeft een heerlijke krokante zoete laag!

5)  Garneer twee of meer bronuts met de gekaramelliseerde nootjes en laat afkoelen. Wil je andere garnering ? Roer dan de cacao poeder en erythritol samen en voeg steeds hele kleine beetjes water toe tot de massa glazuurt. Je kunt dit glazuur gebruiken om te toppen. Daar overheen kun je nog van alles strooien als cacaonibs, kokosrasp en geschaafde amandelen!

 

BEWAARTIPS :

  • bewaar de bronuts in een goed afsluitbare zak in de broodtrommel.
  • Je kunt ze invriezen, maar ik raad dit af omdat de smaak er niet beter van wordt.
  • zijn ze taai geworden? Piep ze dan kort op in de airfryer : temperatuur 150 *C ongeveer 1-anderhalve minuut.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *