Met een klein budget toch meukvrij eten! Budget tips & recepten!

Januari 2022. 

Het consumentenprogramma KASSA! heeft een steekproef gedaan in vele supermarkten om te bekijken hoe het is gesteld met de prijs verhogingen. Dat was niet mild. 😕 Onze dagelijkse boodschappen zijn een stuk duurder geworden. Brood, verse groenten, koffie, wijn, en zelfs diervoeding zijn een stuk minder betaalbaar geworden. Sommigen zelfs met stijgingen van maar liefst 30%, en je raadt vast alweer wat: inderdaad: verse groenten als tomaten. Al die enorme prijsstijgingen hebben o.a te maken met gestegen brandstofprijzen, hogere energiekosten, pandemie-perikelen, en mislukte oogsten. Ook zijn verpakkingsmaterialen gigantisch gestegen. Dit alles wordt door berekend naar de consument.
Geen fijne vooruitzichten, zeker niet voor de consument-met-de-smalle-beurs. Het CBL ( Centraal Bureau voor Levensmiddelen handel )  behartigt de belangen van de supermarkten in Nederland, vindt deze prijsstijging een zeer complex probleem. Zij stellen dat voeding een eerste levensbehoefte betreft waaraan NIEMAND tekort mag komen. En dit dan ook voor iedere beurs gewoon beschikbaar moet blijven.
Leuk gezegd, maar HOE doen gezinnen met een bijstanduitkering dit bijvoorbeeld ? In de praktijk is het ontzettend lastig voor heel veel gezinnen in Nederland om rond te komen. Dit probleem speelt al jaren en komt dan ook nu niet opeens uit de lucht vallen. Het ziet er juist voor deze groep mensen zeer zwartgallig uit. De uitkeringen stijgen immers niet mee met de verhoogde verkoopprijzen in supermarkten. Eerlijk gezegd vind ik dit een groter discussie punt dan wie er een scheve schaats rijdt in de showbizz-wereld. Het kabinet moet zich wat mij betreft daar zeer snel eens over gaan buigen. Maak tevens gezond voedsel goedkoper en niet duurder.

MEUKVRIJ LEVEN MET EEN KLEIN BUDGET

Als je iedere eurocent moet omkeren voordat je het uitgeeft, dan kan gezond eten en leven een grote uitdaging zijn. Toch is het niet onmogelijk. Het is vooral een kwestie van je gezonde verstand gebruiken en slim inzetten. Creatief  en inventief zijn, ja, dat heb je ook wel een beetje nodig. Maar heb je eenmaal wat slimme trucjes onder de duim, dan is het zeker mogelijk om met een erg smalle beurs gezond en meikvrij te eten. HOE DAN? 😳😳😳 Ik geef wat tips:
1) KIES GOEDKOPE GEZONDE PRODUCTEN
Alhoewel ook de huismerken in de supermarkten flink zijn gestegen, loont het nog steeds de moeite om omlaag te kijken in plaats van omhoog. Door A-merken met B en huismerken te vergelijken in samenstelling en prijs, kun je enorm veel geld besparen. Er zijn bovendien vrij veel goedkopere gezonde / meukvrije levensmiddelen verkrijgbaar die in regel weinig kosten maar veel bieden in volume en voedingswaarden. KLIK HIER om naar mijn artikel te gaan, waarin ik 10 meest goedkoopste en meest voedzaamste producten in een top 10 uitlicht.
2) CLICHE, MAAR WAAR: SPEUR NAAR KOOPJES EN AANBIEDINGEN
Het wordt zo’n beetje overal geroepen, en niet voor niets, want het klopt wel degelijk dat jagen op koopjes en aanbiedingen jou erg veel geld kan schelen. Internet is een grote vergaarbak om aanbiedingen en koopjes op te kunnen sporen. Kijk in jouw omgeving eens naar het aanbod van particulieren ( boeren, moestuintjes) en kijk op websites van winkels waar je veel komt of die bij jou in de buurt zitten naar hun aanbod, koopjes en aanbiedingen, schrijf je in voor hun nieuwsbrieven. Wees slim betreft aanbiedingen inkopen. Veel “ bonus” aanbiedingen zijn niet erg veel voordeliger, maar meestal kan het wel degelijk erg veel schelen. Zo komen vele supermarkten zeer regelmatig met 1+ 1 gratis aanbiedingen. Zorg wel, dat je alleen producten inkoopt die je ECHT  nodig hebt. Koop tevens zoveel mogelijk verse groente en fruit in de seizoenen. Dit is niet alleen stukken voordeliger maar ook lekkerder!
3) AFPRIJZINGEN EN ANTI-VERSPILLING
Bijna iedere winkel en supermarkt doet mee aan de grote anti-verspilling-campagnes, die op zeer grote schaal worden ingezet om zoveel mogelijk bruikbaar voedsel te “ redden”. De grotere supermarkt-ketens ( behalve Plus , kom op Plus, wanneer ??? ) hebben inmiddels allemaal zo hun eigen anti-verspillings-items. Zo heeft Lidl hun “ verspil-my-niet” stickers, en de AH “ weggooien-is-zonde” stickers. De producten zijn zeer divers, maar het gaat voornamelijk om vers-producten als brood , groente en fruit en zuivel. Daar valt gigantisch op te besparen , want all die producten zijn bijvoorbeeld een dagje ouder dan hun dag-verse concurrenten, of nét even iets over een vastgestelde houdbaarheid-datum. Er wordt gemiddeld per product € 25 tot 50 eurocent voor gevraagd. Dit scheelt dus gigantisch veel. Het is in vrijwel alle gevallen nog nét zo vers en lekker als een dagvers product. Kijk daarom ab-so-luut eens rond in jouw supermarkten en winkels. JUMBO heeft bijvoorbeeld uitverkoop-bakken, waarin verschillende vers-producten bijvoorbeeld bij elkaar in een koeling ligt. Iedere dag worden al deze bakken in supermarkten vol gelegd met de producten die een dag tevoren niet zijn verkocht. Niet alleen supermarkten doen mee met deze geweldige campagnes, ook biowinkels doen gezellig mee. Kijk daarom ook dáár eens dagelijks rond, ik zelf maak er een twee tot drie wekelijks uitje van, door even naar mijn plaatselijke bio-winkeltje te fietsen om te bekijken wat zij die dag in hun manden hebben liggen. Ik heb vrij vaak mazzel, dan zijn bijvoorbeeld mijn favoriete zuivelproducten fiks afgeprijsd.
Naast deze anti-verspilling hanteren veel winkels / supermarkten dagelijkse afprijzingen , wat in procenten gaat. Zo geeft AH veel 35% kortingen op heel veel verse en houdbare producten. En heeft de Lidl aan de lopende band vele 30% kortingen. Zeker de moeite waard dus om ook daar eens op te letten. De afprijzingen worden vroeg in de morgen gedaan en later op de dag, dat zijn dus de meest ideale momenten om je slag te slaan. De anti-verspilling producten worden voor openingstijden gedaan, dus wil je voor deze koopjes gaan, zorg dan dat je vroeg voor de deur staat. 🙂 Heb je een grote slag kunnen slaan, vries dan lekker veel in. Een volle vriezer met top-koopjes is uiteraard geweldig!
4) TO GOOD TO GO APP INSTALEREN
Nog zo’n leuk initiatief om voedselverspilling tegen te gaan is de TO GOOD TO GO -app. Dit is een gratis app, die je op je telefoon kunt downloaden. In deze app bieden heel veel deelnemende winkels en supermarkten zogenoemde to-good-to-go pakketten aan, die je voor een klein bedrag kunt reservere. Meestal gaat het om bedragen tot € 5 euro. In zo’n pakket zit het drie-dubbele aan waarde. Bakkers stellen bijvoorbeeld een grote tas vol brood van de dag ervoor of aan het einde van de dag, wat over blijft, samen, waarin je bijvoorbeeld vier hele broden en halfjes vindt, broodjes en soms zelfs taart en gebak. Superleuk om op te halen omdat je nooit weet wat er in zo’n pakket zit. Lidl geeft hele goede verse groente pakketten weg, een doos vol met verse groente en fruit waar je dan maar €3,99 voor betaalt. De app geeft alle deelnemende winkels in jouw buurt weer, zodat er altijd wel een TGTG pakket in jouw nabije omgeving valt op te halen. Veel winkels doen mee, ook kleinere ondernemingen als bakkers, benzine-stations en lunch-rooms. Overal waar voedsel wordt geproduceerd / verkocht kan deelnemen aan deze app.
5) DEEL VERZENDKOSTEN
Zeker in tijden van lockdown zijn we sneller overgeleverd aan on-line bestellen. De verzendkosten blijven een “ pain-in-the-ass” 😕 maar voor webwinkels is er geen keuze. Ook zij moeten veel kosten betalen om te kunnen verzenden. De grote cowboys op de markt ( BOLLETJES EN COOL BLUUTJES ) hebben de markt in handen en daardoor kunnen verzendkosten soms leger zijn of zelfs gratis. Veel webwinkels hanteren een limiet, komt je bestelling boven een vastgesteld bedrag uit ( bij Puur & Fit is dit €60 euro ) dan zijn de verzendkosten gratis. Dit kan je dus serieus twee of drie producten gratis opleveren. Als je weinig te besteden het zijn verzendkosten extra pijnlijk. Deze bedragen zijn echt heel hoog gegrepen, en daardoor ook lastiger om iets te kunnen bestellen. Een oplossing kan zijn om mensen in je omgeving ( buren, vrienden, familie) te vinden die ook graag wat willen mee bestellen met jou. Samen kunnen jullie dan tot het vastgestelde limiet bedrag komen waardoor verzendkosten vervallen.
6) GA KRINGLOPEN !!!!
Ik ben een kringloper, in de zwaarste vorm. Ik koop eigenlijk maar zelden nieuwe kleding. KLIK HIER om te lezen waarom het voor iedereen een win-win-situatie is. Ik vind het vooral een uitdaging om die pareltjes te vinden. Zo vond ik ooit een LEVI’S spijkerbroek voor een euro en betaalde ik € 50 eurocent voor een echte Gary Weber blouse. Kringlopen is niet vies, is niet “ armoedig” en tegenwoordig juist hip and happening! Kijk eens rond in jouw buurt waar kringlopen zijn. Niet alleen voor kleding, maar denk ook aan huishoudelijke apparaten ( keuken ) en bak-spullen! Die kosten daar een hebben-krats! Ik geef op mijn beurt veel terug door alles wat ik over heb / niet meer draag naar de kringloop te brengen. Zo is de cirkel mooi rond.
7) LOVE & SHARE
In deze zeer zware tijden is het belangrijk, dat we elkaar niet uit het oog verliezen. We kunnen elkaar helpen door veel met elkaar te delen, te ruilen of samen te gaan maken in grotere volumes, zodat dit de kosten gigantisch dekt. Koop gezamenlijk bijvoorbeeld gezin-verpakkingen in, en deel dit . Het scheel echt massa’s geld. Soms krijg je wel eens iets, of zit er bijvoorbeeld iets in een voedsel-pakket wat jij niet lust. Of heb je iets over uit een Fresh-box of tas. Geef het weg, deel het uit, je krijgt er naast liefde altijd wel weer iets voor terug.
8) DURF TE VRAGEN
Gelukkig doen steeds meer winkelketens / ondernemingen mee met de vele anti-verspilling-campagnes. Maar er zijn er nog teveel die dit NIET doen. Zij gooien hun restanten nog steeds weg. Als jij denkt dat dit ergens gebeurt, trek je stoute schoenen aan om te vragen of jij het dan, danwel tegen een zeer kleine vergoeding, mag overnemen. Veel winkels geven hier gehoor aan en bewaren bijvoorbeeld iedere dag hun restanten op om weg te geven, al dan niet voor niets. Alles wat het nodig heeft is een vraagstelling. Ik kan mij voorstellen dat dit voor heel veel mensen een brug te ver is, je moet tenslotte over wat schaamte heen stappen. Maar het loont de moeite en onthoud ook dat je meehelpt aan anti-verspilling! Vraag ook in je vrienden / familie/ kennissenkring of zij hun afdankers voor jou willen bewaren, en dat je deze graag op komt halen. Vind je de schaamte te groot ? Vertel dan dat je graag mee wilt helpen aan anti-verspilling!
9) RONDJE ZWERF AFVAL
Alhoewel door de invoering van statiegeld op de kleinere pet-flesjes het zwerfafval een stuk minder heeft gemaakt, liggen er nog meer dan teveel flesjes op straat. Vooral jongeren ( de grootste doelgroep van deze flesjes ) vinden terugbrengen naar een inleverpunt to much. En zo “ niet cool “. 🙁 Ik zag een poosje geleden bij mij in de buurt telkens twee mensen ( echtpaar ) met zo’n grijper en een zak door mijn straat lopen en daar alleen de lege flesjes oppikken. Ik heb ze eens aangesproken en zij vertelden dat zij het mega leuk vonden om dit te doen. Het echtpaar had een riant inkomen, woonden in een eigen huis maar vonden dat zij wat moesten doen voor de minder bedeelden. En dus bedachten zij om al die rondzwevende statiegeld flessen te gaan verzamelen als ze toch iedere dag hun wandelingetje maakten…..Ze leveren dit in en brengen de opbrengt naar een uitdeelpunt voor de mensen die tussen wal en schip vallen betreft het recht hebben op een voedselpakket. Wat vond ik dit mooi! En daarom ook een mega-goede tip om met jullie te delen. Ze vertelden mij dat het bedrag soms wel opliep naar € 15-20 euro!!!!!! Uiteraard is het soms ook minder, maar het hele idee er omheen vind ik echt super! Ik besloot om het ook te gaan doen, en dus loop ik ook soms met mijn grijper en tas mijn wandelingetje te maken. Geld ligt nog steeds op straat!
10) WEES INVENTIEF, MAAK ZOVEEL MOGELIJK ZELF, LET OP JE KOOPGEDRAG
Gezond leven wordt ons niet gemakkelijk gemaakt, daar zijn we het allemaal over eens. Het is oneerlijk. Goedkope ongezonde meuk kost geen drol en echt nuttig vers gezond voedsel een godsvermogen. Toch kun je met wat gezond verstand gezond eten met een zeer klein budget. De bovenstaande tips helpen je op weg, maar let ook goed op je koopgedrag. Veel mensen verkijken zich hierop. Of zijn bijvoorbeeld voordat zij in zwaarder vaarwater kwamen, een bepaald uitgeef en leefpatroon gewend. Het is dan flink lastig om opeens iedere eurocent om te draaien. Wees je eigen leraar. Maak een overzicht van je vaste lasten, een inkomen en uitgaven lijst en bedenk goed WAARAAN jij je geld wilt uitgeven. Wees dus zeer selectief. Geef jij liever geld uit aan een stronk broccoli of aan een kant een klaar gesneden zakje broccoli waar je bijna het dubbele voor betaalt ? Koop jij liever een pak kant en klare havermelk van over de twee euro per liter of maak je liters en liters tegelijk zelf met een zakje havermout van nog geen € 50 eurocent? Maak goede overwegingen. Natuurlijk dient gemak de mens maar je kunt zoveel zelf maken en dan 2-6 x goedkoper uit zijn!

ZELF MEEL MAKEN

Meel ( KLIK HIER ) is een basisgrondstof voor ontzettend veel levensmiddelen. Zonder meel zou zeker meer dan de helft van onze wereldwijde voedselproducties in elkaar storten. Als je zelf veel wilt gaan maken, is meel dan ook onmisbaar. Van brood tot koekjes, van taart tot gebak, om mee te binden of te bestuiven….meel is overal wel zo’n beetje nodig. Gezonde meel-soorten zijn helaas ook in dit geval veel duurder dan ongezonde soorten als bloem en tarwe. Supermarkten verkopen tegenwoordig ontzettend veel verschillende hippe en populaire meelsoorten als spelt-meel, kokosmeel, amandelmeel en boekweit meel. Deze waren, voordat de populariteit steeg, voornamelijk vindbaar in biowinkels. Alhoewel de prijzen in de supermarkten ietsje goedkoper zijn, scheelt het in de meeste gevallen niet veel van de prijzen in biowinkels. Het loont daarom zeker de moeite om ZELF je meel te malen. Het enige puntje is wel, dat je daar een goede keukenmachine en / of blender voor nodig hebt. Heb je deze eenmaal in huis, dan kun je op avontuur, want van vrijwel alle graansoorten, alle gedroogde peulvruchten en noten valt meel te maken. Dit kan serieuze knaken schelen. Maak bijvoorbeeld eens linzen-meel van gedroogde linzen. Gedroogde peulvruchten zijn, zelfs biologisch, stik-goedkoop, zeer voedzaam en vol vezels en eiwitten. Een zakje gedroogde linzen van een kilo kost gemiddeld €1,49 en heb je dus een kilo meel voor € 1,50. Supermarkt keten LIDL komt regelmatig met een tijdelijk assortiment aan biologische gedroogde granen en peulvruchten die zeer goedkoop worden aangeboden. Ik sla dan meestal meteen wat in zodat ik weer lekker een voorraad heb, om meel te maken. Van boekweit graankorrels kun je zeer voordelig boekweitmeel maken. Dat scheelt per kilo al snel zo’n anderhalve euro.
Wil je wat inspiratie ? Ik bedacht een heerlijk voedzaam plaatbrood met linzen en boekweitmeel die ik heb vermalen uit hele korrels en gedroogde groene linzen. Het is een heerlijk en snel te maken compact broodje voor ontbijt, lunch of tussendoor. Je kunt het na afkoeling in porties verpakken en invriezen.
WAT HEB JE NODIG ?
 • 500 GRAM GEDROOGDE GROENE LINZEN
 • 500 GRAM BOEKWEIT KORRELS
 • TWEE EETLEPELS KERRIEPOEDER
 • EEN EETLEPEL PAPRIKAPOEDER
 • EEN SNUFJE ZEEZOUT EN EEN SNUFJE ZWARTE PEPER
 • 15 GRAM WIJNSTEEN BAKPOEDER
 • DRIE EETLEPELS PSYLLIUM
 • 45 GRAM GESMOLTEN ZUIVERE KOKOSOLIE
 • WARM WATER
ZO MAAK JE HET :
1) Verwarm de oven voor op 175*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal de linzen en boekweit in de blender tot een fijn meel.
2) roer alle ingrediënten door elkaar tot een stevige licht vloeibare massa, en stort op de bakplaat, smeer uit.
3) bak het plaat-brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen en snij tot slot in vierkante stukken. Je kunt om het lekkerder en luxer te maken bijvoorbeeld wat maanzaad of sesamzaad op het brood strooien voordat het de oven in gaat, maar dat hoeft uiteraard niet!

ZELF DRANKJES MAKEN

Ik koop zelf zeer weinig aan drank in winkels, het enige wat ik koop zijn SPA TOUCH flessen. De rest van mijn dranken maak ik zelf. Dit is niet alleen super-leuk om te doen, maar ook nog eens belonend. Ik heb enkele heerlijke warme dranken in een gratis EBOOK verzameld om jullie wat te inspireren. KLIK HIER om deze te downloaden. ( scroll helemaal naar beneden voor de pop-up )  Zelf ben ik dol op mijn eigen gemberdrank. Gember is knetter-gezond en goedkoop, zo goedkoop dat ik het biologisch inkoop. Ik maak van een zeer klein stukje verse gemberwortel en een liter water in een handomdraai een waanzinnig lekkere gemberdrank. Door het water met het kleine stukje gember ( circa 8-9 gram) in de blender te gooien en te vermalen, en dit vervolgens te zeven verkrijg je een geweldig lekere en gezonde drank, die mij nog geen 10 eurocent kost! Wist jij, dat dit EXACT HETZELFDE is als de peper-dure “ gember-shots ? EYE OPENER! 😯

GEZONDE MEUKVRIJE KOEKJES BAKKEN MET WEINIG BUDGET!

Bovenstaande tips geven vele mogelijkheden. Zo kun je met zeer weinig geld de lekkerste en meest gezondste koekjes bakken. Een lekker koekje bakken hoeft geen 25 ingrediënten te bevatten en daarom ook niet zoveel te kosten. Om jullie te inspireren, heb ik maar liefst ZES recepten bedacht om budget-vriendelijke meukvrije koekjes te bakken.
Bij alle bovengenoemde tips vertel ik dat je prima voor de goedkopere alternatieven in supermarkten + discountwinkels als Action kunt kiezen. Vele grotere supermarkt-ketens als een LIDL en een ALDI verkopen vele “ Superfoods” voor relatief weinig geld. Ook kun je goed besparen op  dagelijkse zaken als havermout, kruiden & specerijen, cacaopoeder en verse gemberwortel. Dit zijn allemaal goede smaakmakers met vele gezonde eigenschappen die niet zoveel kosten. Zeker als je koekjes wilt gaan bakken zijn smaken belangrijk, omdat je veel schrapt aan smaak / geur en kleurstoffen. Door een beetje te spelen met allerlei goedkopere smaakmakers kun je echt de aller-aller -ALLER lekkerste koekjes bakken! Ook nog eens superleuk om te doen! Ik heb gekozen oor de meest goedkoopste ingrediënten die meest in alle supermarkten en discount winkels verkrijgbaar zijn. Het enige waar een beetje in geïnvesteerd moet worden is de erythritol. Deze kun je moeilijk kopen in fysieke winkels en ook moet je goed opletten of het niet gat om goedkope producties, waar je teveel voor betaalt. Omdat een “ zoetje” toch wel gewenst is bij koekjes, is iets van een zoetmiddel nodig. Omdat ik geen suikers gebruik en ook geen andere vormen van suikers ( honing, agave, dadels ) investeer ik graag in een pot biologische erythritol. Deze kun je via Puur & Fit kopen , ( KLIK HIER ). Uiteraard mag je / kun je ook voor andere ( kunstmatige) zoeters kiezen in een supermarkt ( denk aan Candarel en Natrena ) maar daar ben ik persoonlijk geen voorstander van. Het is uiteraard wel budgetvriendelijk. Alle koekjes kun je op één zelfde manier / ovenstand maken. Verwarm de oven voor op 170*C. Zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
Het eerste koekjes recept die ik cadeau geef zijn LIJNZAAD MOPJES. Lijnzaad is niet alleen mega-gezond en voedzaam, het is ook vrij goedkoop. Je kunt lijnzaad gewoon kopen in supermarkten waar het echt niet veel kost. Je kunt lijnzaad perfect in een blender tot meel vermalen. KLIK HIER om meer te lezen over lijnzaad. Naast lijnzaad heb je een koffie surrogaat nodig. Dir is een vervanging voor koffie, die in de meeste supermarkten zeer voordelig te koop is. Dit ieder is niet alleen lekker om als drank te drinken ( wat bovendien ook nog eens een goedkope drank is om te drinken ) maar ook als een zeer goede smaakmaker te gebruiken in tal van baksels.. Het merk ZONNATURA verkoopt een vrij voordelige koffie-vervanger. Je maakt ze mega simpel. Maal in een blender 125 gram lijnzaad, een eetlepel erythrirol, drie eetlepels koffie surrogaat fijn te vermalen. Voeg steeds kleine beetjes warm water toe en kneed tot een soepele deegbal. Draai hier kleine balletjes uit en druk licht plat op de bakplaat. Baktijd circa 15-20 minuten (blijf controleren) Je kunt in plaats van koffie surrogaat uiteraard ook voor cacaopoeder kiezen!
Het tweede recept heeft maar drie ingrediënten nodig, Meng in een kom 250 gram havermout , een eetlepel erythritol en vier volle eetlepels cacaopoeder door elkaar en voeg hieraan steeds kleine beetjes warm water toe tot er een homogene massa ontstaat. Draai balletjes en druk deze licht plat op de bakplaat . Baktijd circa 15-20 minuten.
Het derde recept is nog zo’n makkelijke. Deze gember koekjes zijn verrukkelijk en voedzaam. Verse gemberwortel is vrijwel overal verkrijgbaar en niet duur. Je zou het zelfs biologisch kunnen kopen, wat mijn voorkeur heeft. Snij een duimdik breed stukje verse gemberwortel in zeer kleine stukjes. Meng dit door 250 gram havermeel ( havermout in de blender tot meel vermalen ) , een kleine gepureerde banaan en een eetlepel kaneelpoeder. Voeg beetjes warm water toe tot er een stevige deegbal ontstaat. Maak hier platte koekjes van en leg op de bakplaat. Baktijd circa 20 minuten.
De vierde is een vrij bijzonder koekje. In heel veel supermarkten kun je gepofte granen kopen, die veel goedkoper zijn dan gewone graansoorten of aanverwante graan-producten als meel. Gepofte boekweit kun je bijvoorbeeld bij de AH zeer voordelig inkopen. Zo’n zak kun je in de blender thuis tot een meel vermalen. Maal de gepofte granen samen met een stukje fijn gesneden verse gemberwortel, een eetlepel erythritol en twee eetlepels kaneelpoeder tot meel. Meng door dit meel een gepureerde banaan, 200 ml kokosmelk, en voeg  eventueel nog beetjes warm water toe tot er een goed op te pakken deeg ontstaat. Maak ronde koekjes en leg op de bakplaat. Baktijd circa 30. minuten, laat goed afkoelen.
Het vijfde recept is ook weer zo’n simpel recept. Kokosmeel is één van de meest goedkoopste meelsoorten. Helaas is het wel een meel met een gebruiksaanwijzing ( KLIK HIER ) maar algemeen genomen kun je er verder prima mee bakken. Naast kokosmeel vraagt dit recept om eieren. Eieren zijn in supermarkten niet goedkoop maar kijk eens rond in jouw omgeving. Veel boeren bieden bijvoorbeeld hun verse eitjes aan voor weinig. Sommige supermarkten als LIDL verkopen vrij goedkope verse eieren.  Meng door 125 gram kokosmeel twee verse eieren en een eetlepel erythritol. Voeg net zoveel water toe als nodig is ( afhankelijk van de opneembaarheid van het kokosmeel ) en maak er moppen van. Leg deze op de bakplaat. Baktijd circa 25 minuten. Laat goed afkoelen.
En dan het laatste recept om je te inspireren : kaneel rolletjes. Dit maak je door 250 gram havermout, twee eetlepels kaneelpoeder en een eetlepel erythritol in de blender tot meel te vermalen. Maak er rolletjes van en haal deze door kaneelpoeder. Leg op de bakplaat. Baktijd circa 15-18 minuten.

Lastig, maar niet onmogelijk

Hopelijk heb ik je wat inspiratie kunnen geven en heb je wat aan mijn tips. Ik zeg zeker niet dat het gemakkelijk is, maar het is zoals je hebt kunnen lezen niet onmogelijk om met een klein budget toch gezond / meukvrij te eten. Het vraagt om wat omdenken, gezond verstand, slim en gerichter kijken, inventief zijn en in oplossingen denken. Ik wens iedereen onwijs veel succes! En heb jij nog goede , nuttige en bruikbare budget tips? Laat ze zeker hieronder achter om anderen te inspireren!

3 Reacties op “Met een klein budget toch meukvrij eten! Budget tips & recepten!

 1. Hartelijk dank voor je waardevolle tips en recepten, heel leuk. Ik ga de koekjes zeker proberen.

 2. Helaas is de torenhoge inflatie vooral het gevolg van het constant bijdrukken van geld. Daar begint alles. Het bankensysteem. Het is ellende.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *