Meukvrij eten met een klein budget…het kan!

Als je hebt besloten om meukvrij te gaan eten en drinken, verandert niet alleen je eetpatroon, maar ook hoe je inkoopt. Zeker als je nog nooit eerder echt in een biowinkel bent geweest, of je nog nooit eerder hebt verdiept in gezond eten, kun je wel eens met hoog opgetrokken wenkbrauwen voor een schap staan. Dit komt niet alleen van de soms wildvreemde namen op verpakkingen, maar ook door de prijskaartjes. Het kan allemaal wat intimiderend overkomen, maar in werkelijkheid schelen prijzen niet louter veel met meuk uit de supermarkt. Omdat je deze prijzen al zo gewoon bent, kunnen de wat hogere bedragen op biologisch en ander meukvrij voedsel je nogal doen afschrikken. Is meukvrij duurder? En voor ” truus met de smalle beurs” ook haalbaar?

SAM_2627

is biologisch duurder dan niet-biologisch?

De eerste hamvraag: is biologisch duurder dan niet biologisch? Ja en nee. Als je biologische producten inkoopt in een biowinkel of biologische supermarkt, zul je altijd iets duurder uit zijn. Dit komt omdat de meeste winkels worden gerund door kleine zelfstandigen, die o.a meer huur moet betalen dan een groot supermarkt keten. Gemiddeld kun je per vergelijkbaar product uit de supermarkt tussen de 10 en 25 eurocent duurder uit zijn. Of meer. Voordeel is, dat er veel strengere regels gelden voor deze kleine ondernemingen. Zo mogen zij onder geen enkel beding niet-biologische producten verkopen, als zij zich uitgeven voor een biowinkel. Dit heeft een veel ruimere marge  in een supermarkt die propvol ligt met niet biologische producten. Kwalitatief zijn producten uit de biowinkel een stuk beter. Er wordt meer zorgvuldiger gekozen voor betere merken, betere kwaliteit. Biologische producten uit een supermarkt zijn vaak afkomstig van een supermarktketen zelf. Denk aan de ” puur & eerlijk” ( inmiddels van naam veranderd) lijn bij de Albert Heyn, en de ” Bio + ”  bij ketens als Jumbo en Plus. Deze producten zijn  niet altijd geheel biologisch. En bevatten even zo goed meuk. Toch betaal je daar  méér voor dan de niet-biologische variant die er vaak gewoon naast staat. Om een voorbeeld te geven: een biologisch supermarkt product gebruikt vaak de term ” biologische suiker” op hun biologische verpakkingen als je bij de ingrediënten kijkt. Dit kan uiteraard van alles zijn. Alhoewel de term biologisch wettelijk is beschermd, zegt het verder niets over het soort suiker wat wordt gebruikt. Vaak gaat het echter om rietsuiker en/of agavestroop/siroop, beiden keihard suiker. In een biowinkel vind je vooral producten die duidelijk aangeven om welke suiker het gaat in een product.

Of het prijziger is. is sterk afhankelijk van het inkoopgedrag en gebruik van een consument. Als je verstandig en bewust inkoopt, zul je ook wel overwogen keuzes maken, en minder snel met een extra zak chips of een rol biscuits thuiskomen. In de biowinkel koop je vooral bedachtzaam en is er geen neiging tot ” overkopen” wat je sneller onbewust doet in een supermarkt waar alles je prikkelt. Daarnaast zijn biologische winkels veel kleiner, en daardoor overzichtelijker. Gerichter op je doel af kunnen gaan, scheelt uiteindelijk ook enorm in de portemonnee. Niet teveel keuze stress levert ook minder aankoop op. Of je nu kunt kiezen uit veertig soorten broden in een supermarkt, of uit hooguit tien biologische in de biowinkel, dat geeft naast meer rust ook minder animo tot impulsief inkoop gedrag.

SAM_1316

Nog een groot voordeel van de iets duurdere inkoopsprijzen van biologisch voedsel is dat je minder snel geneigd bent iets weg te gooien. In Nederland  gooien wij per jaar miljoenen euro’s weg aan goed, eetbaar, en bruikbaar voedsel. Dit is belachelijk te noemen als je je bedenkt dat er in vele delen van de wereld serieus honger wordt geleden. De reden waarom wij zo makkelijk zijn geworden met weggooien is een gevolg van té overvolle supermarkten en teveel aanbod. We hoeven tegenwoordig de deur niet meer uit om aan voedsel te komen. Mede omdat biologisch iets duurder is qua inkoop, zul je twee keer nadenken, eer je die appel weggooit, of dat stronkje broccoli die hooguit wat bruin is geworden aan de stronk. Koop je een stronkje broccoli voor nog geen 75 eurocent in de supermarkt, gooi je dit sneller weg dan het stronkje gekocht in de biowinkel van rond de 1,75 , Je neemt sneller even de moeite om dat bruine stukje uit de stronk te snijden. Als je dit van deze kant bekijkt, ben je ook veel goedkoper uit, omdat je je voedsel tot het uiterste zal gebruiken, en geen nieuwe koopt als er eens een bruin vlekje op zit. Tel die winst ook maar eens uit! Meest belangrijk is, dat je van wat duurder inkopen van beter voedsel bewuster wordt van wat je nu eet en drinkt. Heb jij ooit wel eens klakkeloos een biologisch product uit het schap gerukt zonder deze even goed te bestuderen? Een zak chips geloof je wel, een biologisch product, daar wil je zeker van zijn als je daar immers meer voor moet neerleggen. Hierdoor ben je onbewust, bewuster bezig met je voeding wat ook alleen maar punten oplevert voor je algehele gezondheid.

Door gerichter in te kopen, zul je uiteindelijk minder geld kwijt zijn. Waar je in supermarkten vaak nog even wat extra’s meeneemt/ in de kar gooit, zul je dit in een biowinkel niet zo snel doen. En zeker niet zonder dit vooraf even te toetsen of de portemonnee dat toelaat. In een biowinkel is alles overzichtelijker, er is minder keuze en dus ook minder keuze stress, en je kunt je eigen keuzes/ wensen geheel op budget afstemmen. Omdat er tegenwoordig steeds meer biologische winkels als paddestoelen uit de grond schieten om aan de grote vraag te voldoen,  zullen prijzen ook steeds meer omlaag gaan. Ook de opkomende concurrentie van supermarkten die nu ook superfoods zijn gaan verkopen, zal de biowinkel dwingen wat in hun prijzen te gaan stunten. Er zijn nu al verschillende producten merkbaar verlaagd in prijs in de biowinkel. En zijn er meer aanbiedingen. Het loont daarom de moeite om eens goed de week aanbiedingen in de gaten te houden van diverse biowinkels bij jou in de omgeving. Later bij de tips meer hierover.

IMG_7883

biowinkel versus supermarkt

Het zal niemand zijn ontgaan: supermarkten zijn massaal  superfoods en andere ” gezonde producten” gaan verkopen. Uiteraard een erg goede ontwikkeling. Hoe minder meuk en hoe meer meukvrij in de supermarkt, hoe beter. Het is fijn dat de gewone consument in aanraking komt met deze meukvrije voedingsmiddelen. Qua prijzen ontloopt het elkaar echter nauwelijks tot niet in vergelijking met biowinkels. Sterker: soms ben je duurder uit in de supermarkt dan in de biowinkel. Maar andersom geldt dit natuurlijk ook. Supermarkten kunnen, zoals eerder geschreven, een stuk flexibeler zijn betreft biologisch en 100% natuurlijk. En kan het ook bijna niet anders dat je hier en daar bedrogen uitkomt. Een zakje ” superfood cranberries” in een hippe verpakking gestoken zegt niets over de inhoud. Vaak bevatten deze producten veel suiker. . Ook kun je voor zo’n opgepimpte, hippe verpakking veel meer betalen. En liggen exact dezelfde cranberries zonder hip jasje aan voor zeker 40 eurocent minder in een ander vak/schap . Kortom: hoe goed het initiatief ook, supermarkten blijven supermarkten die er alles aan doen om ons zoveel mogelijk te laten kopen. Kijk, lees en vergelijk daarom altijd goed.

Duurder of niet duurder: het hangt vooral ook af van je eigen insteek, je keuzes, en hoe ver je wilt gaan. Afwegingen maken, producten kiezen die je ook echt gebruikt, het zijn zeer belangrijke factoren die meespelen in een budget. Een pot kokosolie van de beste kwaliteit is natuurlijk geweldig, maar heb je het geld niet, kun je ook kiezen voor een pot goede ( middenmoot) kokosolie uit de supermarkt die de helft minder kost. Groente en fruit, ze zijn biologisch het lekkerste volgens velen ( ook volgens mij) maar als jij het budget er niet voor hebt, zijn discount winkels als Lidl een uitkomst, met zeer hoog kwalitatief groente en fruit voor redelijke prijzen.

Tenslotte: omdat je ook veel minder nodig hebt van meukvrij voedsel, zul je dit na een poosje gaan merken in de portemonnee. Onbewerkt voedsel vult veel meer, omdat het vrijwel altijd hun voedingsstoffen nog op volle sterkte bezit. Kunstmatig voedsel is vrijwel altijd ” leeg” en het is een reden, waarom we er zoveel méér van eten.  Je zult ook spaarzamer met bijvoorbeeld een duurdere pot kokosolie omspringen, dan een goedkopere pot uit de toko ( wat nog slechter en duurder is dan een pakje croma!) waar er vaak hele eetlepels tegelijk van gebruikt worden. Doordat je veel minder nodig hebt, verbruik je ook veel minder en ook dit zul je merken in je portemonnee.

meloenen 1

budget tips

Goed, of je nu kiest voor enkel biologisch,of een ” fifty-fifty” methode, ieder budget is anders en moet erop worden aangepast. Veel mensen schrikken op de voorhand af om meukvrij te gaan eten, omdat ze denken dat zij A: veel meer tijd kwijt zijn aan het bereiden van voedsel, en B: ze veel meer geld kwijt zullen zijn. Deze twee vooroordelen liggen zoals je hierboven hebt kunnen lezen, een stukje genuanceerder. Tijd krijg je. Iedere dag. Aan jou zelf de keuze hoe jij deze gekregen tijd gaat invullen. Laat je dat bepalen door alles en iedereen om je heen, of bepaal jij dat zelf? Hoe belangrijk is gezonde voeding voor jou? Ook dit zijn keuzes om wel overwogen en bewust te maken. En ja: begin je pas met meukvrij eten, dan heeft dat wat gewenning en opstart nodig. En zal niet alles binnen een weekje zijn omgegooid, zeker niet als je ook een gezin hebt om rekening mee te houden, en de gezinsleden net als jij nog op ” standje E621″ staan. Maar maak het ” oude-nieuwe” koken en bakken jezelf gewoon, en je zult zien dat alles na een tijdje nét zo gewoon is geworden dan een pak meukvla opentrekken. Je eigen vla maak je in nog geen 10 minuten. Laat tijd dus absoluut geen reden/smoes/animo zijn om vooral niet meukvrij te gaan leven. Maak de juiste keuzes. Die voor jou werken, en niet tegen je.

Alles leuk en aardig, maar Monique, ik leef van een bijstand uitkering / studenten loontje.” Deze opmerking hoor ik vaak voorbij komen. En natuurlijk is het een stuk lastiger als je moet rondkomen van nog geen 25 euro per week. Maar ook hierin kun je juist de JUISTE keuzes maken. Veel mensen zijn zich totaal niet bewust van hun eigen inkoop gedrag. Zij vinden bijvoorbeeld biologisch voedsel veel te duur, maar bestellen vrijwel dagelijks even wat buiten de deur. Of schuiven een meukpizza van 6 euro in de oven. Alsof dat niets kost. En nogmaals: alles hoeft niet in het extreme, een pak goedkope meel die niet biologisch is maar wel 100% natuurlijk, volstaat ook prima. Goedkopere groente en fruit, niet biologisch is ook goed genoeg. Door wel overwogen in te kopen, af te gaan op koopjes, te sparen voor de duurdere aankopen als potten kokosolie, je plekjes te vinden om zo goedkoop mogelijk te kunnen inkopen, je eigen omgeving eens gaan screenen…..kortom, er zijn vele mogelijkheden te bedenken om ook met 25 euro per week zo meukvrij mogelijk te kunnen eten.  Ik geef hier nog wat nuttige tips:

schrijf je in op nieuwsbrieven van biologische winkels:

Als je op de hoogte bent van alle actuele ( week) aanbiedingen van supermarkten en biowinkels in jouw omgeving, kun je gericht op koopjes afgaan. Schrijf je in op zoveel mogelijk nieuwsbrieven om zo op de hoogte te zijn van leuke koopjes.

screen je omgeving:

Zijn er boerderijen in de buurt? Zijn er toko’s in de buurt? En zijn er meer mensen ( buren?) in je nabije omgeving die ook graag meukvrij willen eten? Vraag eens na, speur op internet eens af of er boerderijen bij jou in de buurt zijn die hun oogst particulier verkopen. Zijn er molens in je omgeving? Daar koop je erg goedkoop meel. Zijn er mensen in je omgeving met een moestuin? Plaats advertenties, hang kaartjes op in supermarkten ( ja, dat bestaat nog steeds! ) waarin je vraagt om ” soulmates” waarmee je bijvoorbeeld homemade producten kunt ruilen. Maak je veel potten jam in één keer? Kun je die weer ruilen met iemand anders. Vraag eens bij je buren na hoe zij denken over meukvrij eten en delen, en ruilen onderling. Dit kan kosten ook vreselijk dekken.

Ga naar de late markt en naar de toko:

Aan het eind van een marktdag geven marktlui hun overgebleven waar zowat weg. Sla dan ook eens flink je slag. Met goed oplettend oog kun je dan ook erg goede kwaliteit groente en fruit wegkopen voor een habbekrats. Bij de toko kun je ook terecht voor ontzettend veel producten, al zet ik daar wel de kanttekening bij, dat je erg goed op een paar punten moet letten. Zorg dat je een toko binnenstapt die goed verzorgd en hygiënisch oogt. Hoe ziet de uitbater eruit? En hoe is de hygiëne in de winkel? Let ook ZEER GOED op de verpakkingen. Lees ze niet alleen zorgvuldig, controleer ze ook zorgvuldig op scheurtjes, barsten, deukjes en indien mogelijk, naar het zichtbare product zelf.  Een erg goed product die je zowel bij de toko als bij diverse supermarkten kunt kopen is gele erwtenmeel van het merk Chan’s.

gele erwtenmeel zakjes

Dit meel is glutenvrij ( maar bevat mogelijke sporen van gluten) en is niet biologisch, wel 100% natuurlijk gehouden, zonder verdere toevoegingen. Een zakje van 400 gram kost circa 1,29. Met dit meel kun je ook prima bakken. Er zijn nog meer meelsoorten in toko’s verkrijgbaar die niet biologisch zijn, maar wel redelijk meukvrij. En stukken goedkoper, zodat ook “ truus met de smalle beurs” glutenvrij kan bakken.

vries zoveel mogelijk in:

Mijn nekharen gaan recht overeind staan als ik weer eens lees dat iemand na bijvoorbeeld een recept te hebben uitgeprobeerd en dit mislukte, dit linea recta richting vuilnisemmer gaat. Zo zonde en zo zinloos! Want mits iets niet is verbrand, of echt oneetbaar is geworden door rotting o.i.d, is ALLES te hergebruiken. Laat je creativiteit eens gaan, en maak bijvoorbeeld van mislukte cake of taart een heerlijk koekje. Of meng het door de yoghurt, kwark, of vla. Gooi in ieder geval NIETS weg. De vriezer is, als je meukvrij wilt gaan eten, ook je beste vriend. Maak porties, en vries deze in. Is er echt eens een knal-aanbieding ergens, sla dan in, en vries in. Groente en fruit van het seizoen zijn niet alleen op zijn goedkoopst, maar ook op hun lekkerst. Aardbeien kun je meest goedkoop in hun seizoen inkopen en invriezen. Heb je voor de herfst/wintermaanden een lekker voorraadje! Kies ook eens voor diepvriesfruit. Dit is net zo gezond, net zo lekker, maar stukken goedkoper dan vers.

Kortom: IEDEREEN kan meukvrij eten! 🙂  Het is maar wat je zelf wilt, en kiest…..

 

12 Reacties op “Meukvrij eten met een klein budget…het kan!

 1. Leuk interessant stuk! Alleen jammer dat het zo lastig lezen is doordat de tekst zo weinig contrast heeft met de achtergrond…..

 2. Inderdaad! Zelf ben ik student, had nooit gedacht dat ik meukvrij zou kunnen eten met mijn budget. Maar met 30 euro per week aan boodschappen lukt dit prima!!

 3. Het kan idd.maar het valt niet altijd mee een bepaald patroon te doorbreken. Vooral de start was erg duur. Nu meer dan een 3/4 jaar bezig met meukvrij koken en bakken. Onze boodschappen kar ziet er anders uit
  als een jaar geleden.
  Maar ik heb niet altijd zin en tijd,naast mijn werk te kook of bakken.
  Een meukvrij leven kost mij wel veel energie ! Maar wil niet meer terug
  naar kant en klaar voorgesneden meuk in mijn kar. Dit is een bewuste keus en levenswijze.

 4. Een goed artikel Monique. Het is idd maar net waar je je prioriteit legt. Ben er blij mee!
  Dank.

 5. ‘Truus met de smalle beurs” klinkt erg onvriendelijk en laatdunkend, als ik zo vrij mag zijn.

  Groet, M.

  • je kunt ook op ieder plakje zout leggen……is het zo’n vreselijk drama?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *