Meukvrije donuts

Donuts….als kind vond ik niets zo lekker. Soms werd er een bakje donuts gekocht voor een luxe zondagmorgen te vieren en wat was dat inderdaad altijd een feest! Mooie herinneringen. Donuts is niets meer of minder dan gefrituurde lekkernijen gemaakt van meel, gist, en heel veel suiker. In Amerika zijn ze nog altijd vreselijk populair en draaien ketens als “ Dunkin’ Donuts” top bedragen bij elkaar. In mijn studieperiode in Amerika heb ik ze ook gegeten, maar ik herinner mij vooral dat ze zowat pijn deden aan mijn tanden. Klepperzoet.

SAM_2742

Gelukkig kun je ze prima meukvrij namaken. Dankzij het soezendeeg krijgen deze donuts uit de oven de structuur van een gefrituurde donut. Ze zijn suikervrij, en bevatten geen gekkigheid als kunstmatige ellende, en kleurstoffen. Ze zijn tevens glutenvrij en lactosevrij. De garnering en het glazuur bestaat ook uit natuurlijke ingrediënten! Maak ze maar snel!

Dit heb je nodig:

  • 100 ml water
  • 100 ml havermelk, amandelmelk of andere melkvervanging
  • 50 gram zuivere kokosolie/vet op kamertemperatuur
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra + twee eetlepels greensweet erythritol
  • een theelepel vanille bourbon
  • vier verse eitjes
  • 200 gram havermoutmeel ( havermout in de blender fijn vermalen tot meel)

Voor de garnering:

  • vier eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • 10 druppels greensweet stevia chocolade
  • vier eetlepels baobab poeder
  • 10 druppels greensweet stevia mango
  • water
  • gojibessen
  • kokosrasp + kokos snippers
  • fijn gehakte nootjes
  • cacao nibs

SAM_2743

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.  Leg een wegwerp spuitzak klaar. Doe de melk, het water, de stevia en erythritol, de kokosolie en de vanille in een pan, en breng dit roerend aan de kook. Zodra de massa kookt, het meel in één keer toevoegen en direct roeren tot de massa van de bodem loslaat. Haal de pan van het vuur en klop één voor één met een mixer de eieren door het beslag. Vul de spuitzak met het beslag en spuit op de bakplaat ronde donuts. Bak de donuts in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

SAM_2739

Roer de chocolade druppels door de cacaopoeder en voeg vervolgens steeds hele kleine beetjes water toe, roer tot een stevig glazuur. Doe hetzelfde met de baobab poeder en de mango druppels. Besmeer de donuts met het glazuur en bestrooi met alle genoemde garnering of kies zelf wat lekkers!

SAM_2741

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *