MEUKVRIJE / INDUSTRIE VRIJE oliebollen in de airfryer !!!! Met recept voor gevulde bol !
Ieder jaar gaat het bij mij steeds opnieuw kriebelen ; ik wil dan een nog beter receptje bedenken om de allerlekkerste meukvrije oliebollen te maken. Ook dit jaar ( 2024/25 ) wilde ik mijn voorgaande oliebollenrecepten ( dat zijn er ondertussen best veel geworden š ) proberen te gaan overtreffen en volgens mij is dat gelukt! En wel met oliebollen uit de airfryer! Ik vond ze zo lekker, dat ik heb besloten het recept online te zetten ! ALSJEBLIEFT! En graag gedaan !
Deze oliebollen zijn lekker, maar ook een stuk gezonder omdat :
– ze vrij zijn van geraffineerde suikers
– ze vrij zijn van gluten
– ze vrij zijn van lactose
– ze vrij zijn van frituurvetten
– ze vrij zijn van dierlijke componenten ( veganistisch dusā¦)Ā
– ze industrie vrij zijn
Ze zijn bovendien onwijs snel te maken. En je hebt niet zoān last van frituur lucht in huis. De oliebollen zijn niet vet, en schelen dus ook behoorlijk in calorietjes. Ze zijn vullend, lekker veerkrachtig enā¦mega LEKKER! Om het makkelijk te maken, heb ik alle directe bestel linkjes naar alle benodigdheden achter de ingrediĆ«nten gezet, zodat je niet eerst hoeft te zoeken naar alles!
WAT HEB JE NODIG ;
400 gram biologisch volkoren boekweitmeel ( biowinkel )
Zes volle eetlepels psyllium ( KLIK HIER)
Vijf flinke eetlepels biologische erythritol ( KLIK HIER )
Een zakje biologische droge gist ( KLIK HIER )
Twee bananen ) biowinkel )
150 gram biologische ongezwavelde Sultana rozijnen, geweekt en uitgelekt ( KLIK HIER )
Zuivere kokosolie, ongeveer 150 gram, gesmolten ( KLIK HIER)
Om te garneren ;
Biologische erythritol in de blender tot poedersuiker vermalen
EN ZO MAAK JE HET :
1) Maal in de blender de bananen met wat water tot een volledig opgeloste massa. Voeg in een grote kom en voeg de erythritol en gist toe. Roer goed door.
2) voeg de meel toe en steeds beetjes warm water tot er een homogeen beslag wordt gevormd. Dek de kom af met een stukje folie en wikkel er een schone droge doek omheen. Zet de kom tenminste 4 uur op een warme plek om te rijzen.
3) spatel het beslag door, en dek opnieuw af, en laat opnieuw een uur rusten op een warme plek.
4) halveer het beslag, roer door Ć©Ć©n helft de rozijnen en draai er bollen uit. Leg deze in de bak van de Airfryer.
5) besmeer de bollen lichtelijk met de kokosolie.
6) bak de bollen op 175*C 10 minuten, keer ze voorzichtig om, en bak opnieuw 10-15 minuten.
7) bestrooien met de poedersuiker voor serveren.
GEVULDE OLIEBOLLEN MAKEN
Anno 2025 is het de trend om gevulde oliebollen te consumerenā¦.de oliebollen kramen liggen vol met hippe Dubai-bollen / Oreo bollen en KitKat bollen. Super geinig, maar een ware aanslag op je lijf. Je kunt gelukkig je eigen meukvrije oliebollen vullen. Zoals met slagroom. Slagroom ? Jaaaah, maar tuurlijk tuurlijk tuurlijk WEL met meukvrije slagroom ! HOE ? Wel, metā¦.aquafaba. WAAAAHHAATTTEEHH ā¦? š§ Hahaā¦ik snap dat je mogelijk zo kunt reageren, daarom verwijs ik je graag door naar DIT ARTIKEL, waarin ik alles uitleg. Als je het artikel hebt gelezen, weet je dat aquafaba niets meer of minder is dat kikkererwten vocht, wat je overhoudt als je kikkererwten kookt. Maar ook andere peulvruchten kunnen, zoals spliterwten. Die geven echt een ontzettend bruikbaar kookvocht af. Aquafaba geeft een zeer schuimige massa, wat sterk op slagroom lijkt. Echter ; na een uurtje zal het weer terugkeren naar het plasje water waar je mee begon. Het is dus echt wel een product, wat je direct moet consumeren, tenzij je een verdikkingsmiddel gebruikt. Uiteraard ga ik dat ook meukvrij doen, metā¦SEAMOSS. Wat DAT is, dat lees je HIER. Ā Wil je de Sea Moss bestellen ? KLIK HIER
Wil je nu niet erg veel moeite doen ( kikkererwten weken / koken ) dan is er voor de luie consument een fijn alternatief ; een flesje biologische kikkererwtenvocht kant en klaar. Er is zeezout aan toegevoegd, maar verder omvat het niets meer dan het kookvocht, wat bouillon wordt genoemd. Het is per 50 ml goed om een ei ( het wit ) te vervangen. Wil je dus gaan voor de ā snelle fix ā dan kun je het flesje aquafaba HIER bestellen.
MEUKVRIJE SLAGROOM MAKEN :
Gebruik 100 ml kikkererwten kookvocht samen met vijf-zes zuivere stevia druppels ( KLIK HIER ) en voeg drie theelepels seamoss ( KLIK HIER ) toe, klop dit tot een stevige massa. Blijft het allemaal nog iets te schuimig , voeg dan wat extra seamoss toe. Vul een spuitzak, mij een oliebol door midden en vul de bol met de slagroom. Bestrooi met poedersuiker.
BEWAREN Ā ;
Omdat deze oliebollen geen meuk bevatten, zullen deze sneller oud worden. Het advies is dan ook, om ze dezelfde dag van het bakken te consumeren. Bewaar ze in een BPA vrij plastic zak. Zijn de oliebollen echt oud ? Dan heb ik nog een paar lekkere tips voor je!
– WENTELTEEFJES BAKKEN
Snij de oudbakken oliebollen door midden en haal ze door een losgeklopt ei of indien veganistisch, maak een papje van wat volkoren boekweitmeel, Ā en 350 ml sojamelk en een theelepel ceylon kaneelpoeder . Bak ze om-en-om in de koekenpan. Je kunt ze ook insmeren met gesmolten kokosolie en bestrooien met kaneel.
– VERKRUIMELEN IN DE BLENDER
Vermaal ze tot kruim in de blender, heerlijk op de boterham , in toetjes en als crumble!