Meukvrije oliebollen en haver beignets!!!!!!!

Kerstmis is voorbij en we maken ons klaar voor de ” grand final” : oudejaars-avond!  Dit betekent voor heel veel mensen nog altijd uren de keuken in om oliebollen en appelbeignets te bakken. Dit gaat helaas wel een beetje anders dan vroeger. Vroeger werd er nog echt beslag gemaakt, tegenwoordig kopen we kant en klaar mixen vol met meuk. Ik heb daarom hele gemakkelijke recepten bedacht op de meest populairste oud en nieuw recepten, zoals de oliebol, de appelbeignet , kniepertjes, en de bijzondere bollen die we bij de kraam vinden.  ECHT LEKKERE oliebollen bak je  in echte zuivere kokosolie) of in de oven. Maar ook in de hippe air fryer!

Waarom liever geen kant-en-klaar mixen?

Het lijkt zo makkelijk, en geen gedoe om zelf eerst nog een beslagje te maken voor oliebollen thuis te bakken. Maar in deze kant-en-klaar mixen zit een enorme zandemmer aan meuk. En zijn de meeste oliebollen van de kraam gezonder.

Zoals je hierboven kunt zien is het echt een flinke emmer vol meuk toegevoegd.  En krijg je erg veel suikers binnen. Als je denkt beter af te zijn met een biologische kant-en-klaar mix, dan kom je bedrogen uit. Ook in deze mixen zit heel veel suiker. Alleen is het vervangen door rietsuikers, en / of vruchtenpoeders. Biologisch zegt dus erg weinig als het komt op gezonde voordelen. Biologisch heeft een gezond imago, maar 9/10 keer klopt dat helemaal niet en kunnen biologische varianten op conventionele producten zelfs meer suikers, vetten en zout bevatten.

 

Zelf maken niet moeilijk en hartstikke leuk!

Ik ken nog een heleboel mensen die zelf nog hun oliebollen bakken. Mijn moeder heeft het tot haar 65 ste zo ongeveer ook ieder jaar gedaan, maar ze haalt ze nu bij de kraam. Helaas gebruikte mijn moeder ook die vreselijke kant en klaar mixen, mijn moeder is geen keukenprinses en ik heb dan ook geen keukentalenten van haar geërfd maar van mijn oma. Mijn oma ( mijn moeders moeder) maakte altijd alles zelf, en zij heeft mij ontzettend veel geleerd. Ook oliebollen bakken. Zij deed het met echte homemade beslag.

 

Niets is leuker dan 1 x per jaar oliebollen bakken. Het vraagt wat voorbereiding en je kunt het ook het beste buitenshuis bakken ( in een schuurtje of buiten overdekt) omdat de ( overigens lekkere) oliebollen lucht dagen kan blijven hangen in een woning. Maar als je dit ervoor over hebt is het superleuk om te doen en het mooie is dat je ook de complete regie in handen houdt betreft de ingrediënten.

En….het kan ook 100% meukvrij. Je hebt voor een lekker beslag wat glutenvrij meel nodig, en een beetje psyllium om de bollen elastisch te maken. Daarnaast biologische droge gist, stevia suiker, water en een snufje Keltisch zeezout. Dit is vergeleken  met de lange lijst aan ingrediënten in een kant-en-klaarmix een werelds verschil. Je skipt daardoor een heleboel meuk. En lekker? Ze zijn SUPER-LEKKER! Probeer één van onderstaande recepten maar eens uit!

 

HELE FIJNE JAARWISSELING! 

 

sam_9323

Deze heerlijke traditionele oliebollen zijn gefrituurd in echte zuivere kokosolie, waardoor de bollen een stukje gezonder zijn dan de reguliere! Ga snel naar het recept om ze te maken!

sam_9387

Je kunt ze ook in de oven bakken. Ze worden dan wel een tikje anders dan anders maar zeker niet minder lekker1  Klik hier om naar het recept te gaan! 

De air fryer lijkt zijn plekje voorgoed te hebben veroverd op de markt. Op dit moment zijn de air fryers niet aan te slepen`! In de airfryer kun je ook heerlijke oliebolletjes bakken! Ga naar het recept! 

sam_8850

Mijn bedachte haver beignets zijn inmiddels niet meer weg te denken tijdens de jaarwisseling! Wil jij ze ook maken? Ga dan snel naar het recept! 

sam_8748-1200x800

Wil je eens wat anders proberen dan de oliebol? Maak dan eens deze heerlijke bananen bollen uit de oven! Klik hier om naar het recept te gaan! 

 

Vers kokosvlees heeft een zeer zoete en romige smaak. Als je ze dus gaat verwerken in een bol, krijg je verrukkelijke alternatieven op de oliebol! KLIK HIER om naar het recept voor deze verrukkelijke kokos bollen te gaan!

 

sam_9419

Ook aan de hartige fans heb ik gedacht! Deze Ui-geitenkaas beignets zijn niet-normaal-meer zo lekker! Proberen? Klik hier om direct naar het recept te gaan! 

sam_9438

Mijn beroemde haverbeignets zijn ook in de airfryer te maken! Klik hier voor het eenvoudige recept! 

sam_9452

Ook de kniepertjes mogen natuurlijk niet ontbreken rond oud en nieuw! Dit recept geeft ongeveer 10-12 heerlijke rolletjes! Ga direct naar het recept! 

sam_9461

Superlekker, deze banana chunkies! Het leuke is dat ze echt zo gemakkelijk zijn klaar te aken dat het je veel tijd scheelt t.o.v andere hapjes! Ga direct naar het recept !

IMG_1134

Aan hartige liefhebbers heb ik ook gedacht. Deze heerlijke hartige ballen zijn heerlijk bij de borrel! KLIK HIER om direct naar het recept te gaan.

IMG_1170

Dit zijn by far mijn grootste favorieten! De kwarkbollen! KLIK HIER om naar het recept te gaan

Heerlijke variant op mijn haverbeignet, is deze amandel beignet! KLIK HIER om naar het recept te gaan.

Wil je weer eens wat anders dan al die zoetigheid? Maak dan eens deze verrassend lekkere geitenkaas beignets! KLIK HIER om naar het recept te gaan

 

Gluhwein kun je ook meukvrij maken! Zonder alcohol! KLIK HIER om naar het recept te gaan.

 

Ik ben dol op zoete aardappelen. En daarom kon een variant op de appelbeignet ook niet uitblijven! KLIK HIER om naar het recept te gaan. 

 

Echt gezond en mega lekker, deze SUPERFOOD OLIEBOLLEN uit de airfryer! KLIK HIER om naar het recept te gaan 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *