meukvrije / vegan ( oudejaars ) borrel ballen !

We borrelen graag. En daar horen tegenwoordig hippe hapjes bij, zoals kaasplankjes en borrel hapjes als kaas, worst en bittergarnituren. Maar ook tijdens de jaarwisseling / oudejaarsavond zijn er steeds meer hartige en ander allerlei hippe hapjes en aperitiefjes naast de oliebollen en de appelbeignets bij gekomen op de borreltafel. Het zijn allang geen saaie appelbeignets en oliebollen meer, wat we tijdens de jaarwisseling traditioneel eten, anno 2025 is daar van alles bij gekomen. Als dit alles nu nog een klein beetje verantwoord was gebleven, was het allemaal niet zo erg, maar helaas zijn al die hippe hapjes alleen maar suiker rijker en modder vetter geworden. Wat kan resulteren in behoorlijke aanslagen op je lijf, met name je darmflora en je lever, die dat allemaal moet zien te verwerken en op te ruimen. Omdat het er ook nooit meer bij één of twee blijven, kan het echt best een zware belasting worden voor je lichaam en daarmee je gezondheid.

Ik probeer daarom al heel wat jaartjes meukvrije en gezondere alternatieven te bedenken op al die lekkere borrel hapjes en oudejaarsavond lekkernijen. Ik heb over de jaren ontzettend veel succesvolle recepten bedacht, zoals de HAVERBEIGNET, die ieder jaar opnieuw veel wordt gemaakt. Ook op hartig gebied heb ik inmiddels veel bedacht, zoals de GEITENKAAS BEIGNET. Toch blijft er altijd nog wel meer te bedenken, en zo kwam ik op de oudejaars ballen. Heerlijke hartige veganistische ballen, die weinig nodig hebben uit de natuur om ECHT lekker maar vooral erg gezond te blijven ! Probeer ze gewoon eens!
Deze oudejaarsavond ballen zijn geschikt voor :
– veganisten
– mensen met een lactose allergie / intolerantie 
– mensen met een gluten allergie 
– mensen die graag op hun suiker inname letten
– mensen die graag industrie vrij eten en drinken
– mensen die op hun gewicht moeten letten
– mensen die graag wat eiwitten willen eten
Ik heb dit recept zelf ontwikkeld in de airfryer, en heb zelf niet getest of deze ook net zo goed gaan in de oven. Maar het lijkt mij geen enkel probleem, om deze in een oven te bakken. Zet de temperatuur van de oven op 180*C en bekleed een bakplaat met PFAS vrij bakpapier. Bak steeds 10 minuten, keer de ballen en blijf dit herhalen tot de ballen mooi goudbruin zijn verkleurd en stevig aanvoelen.

WAT HEB JE NODIG ?

300 gram biologische tempeh, in stukken gesneden
Twee rode uien, eentje fijn gesnipperd, eentje in stukken gesneden
100 gram ( liefst biologische ) pecan noten + een handje extra  ( KLIK HIER om deze zeer voordelig te bestellen )
Vier flinke eetlepels kerrie mild ( KLIK HIER om te bestellen )
Drie eetlepels Ras el Hanout  ( KLIK HIER om te bestellen
Een flinke snuf Keltisch zeezout ( KLIK HIER om te bestellen )
Circa 250 ml warm water
Een eetlepels knoflook granulaat ( KLIK HIER om te bestellen)

ZO MAAK JE HET :

1) maal in de HS blender of keukenmachine de tempeh / ui stukken / kruiden/ noten met het water tot een stevige massa. Begon met besjes warm water, zodat de massa niet mogelijk te waterig wordt, blijft het te stug, voeg dan steeds wat water toe. Het deeg moet vast zijn te pakken, om ballen te kunnen draaien
2) voeg het handje noten bij de gesnipperde ui, en voeg de massa toen, kneed goed door, en draai er ballen of kleinere balletjes uit. Leg deze in de bak op het rooster van de AF.
3) zet de temperatuur op 175*C en bak 10 minuten/ keer de ballen voorzichtig / bak opnieuw 15 minuten / keer de ballen opnieuw / bak ongeveer 15 minuten na terwijl je blijft controleren.
4) laat de ballen afkoelen.

LEKKERE DIP TIPS :

Bij dit soort ballen hoort uiteraard een lekkere saus / dip! Ook dat kun je meukvrij zelf makkelijker dan gemakkelijk fiksen ! Ik heb bijvoorbeeld IN DEZE GROTE SAMENVATTING heel veel lekkere sauzen / dips bij elkaar gezet op een rij, om uit te kiezen ! Van saté saus tot tomaten ketchup! Wil je een veganistische mayo maken ? KLIK DAN HIER, of probeer mijn eigen topper op een mayo, de pompoen / geitenkaas mayo ! -> KLIK HIER !!
HEEL VEEL BORREL PLEZIER EN / OF FIJNE OUDEJAARS-BORREL-AVOND! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *