Milieuvriendelijk en duurzaam scheren met een metalen scheermes…werkt dat?

Okay, ik ben mij ervan bewust, dat ik nu heel erg veel vrouwen jaloers ga maken…..😁….maar het is echt waar:… Ik heb in mijn 51 jaar dat ik op deze aardbol rond mag wandelen, nog niet één keer diezelfde benen waarmee ik op de aardbol rondwandel hoeven scheren. 😧. SERIOUSLY?  Ja, serieus, ik heb nooit een haar op mijn benen gehad. Super-relaxt dus, mij zie je nooit met scheermesjes, wax, en scheerapparaten worstelen, en ik kan je vertellen ( zonder dat ik je jaloers wil maken) dat dit naast heerlijk relaxt ook nog eens bakken vol met geld scheelt. Nu hoef je mij ook weer niet volledig te benijden hoor, want op andere plaatsen ( schaamstreek , oksels ) is het bij mij af en toe een oerwoud om met “ de grasmaaier” door te komen 🙄, maar verder ben ik vrij onbehaard gebleven. Ik voel mij gezegend, want ik weet wat voor ellende overbeharing kan geven en wat voor impact dit kan hebben op een vrouw en haar dagelijkse leven.  Ik heb van dichtbij meegemaakt, dat kennis W. soms echt in huilen uitbarstte, omdat ze haar overmatige haargroei maar moeilijk onder controle kon houden. Zij had overal op haar lichaam wel iets van haargroei. En was iedere dag soms een uur lang bezig om dat allemaal aan te harken. Haargroei hebben we allemaal, maar bij sommigen kan het heel erg overmatig zijn.

Je ziet overbeharing meest voorkomen bij Aziatische vrouwen, maar ook de oer-Hollandse vrouw kan er flink last van hebben. Zeker nu gladde benen een schoonheidsideaal is geworden, zijn de vele scheermesjes / apparaten op de markt niet meer te tellen. Haren op de benen wordt gezien als onsierlijk, vies, lelijk en onaantrekkelijk. Je date kan er flink op afknappen. En dus zorg je er als vrouw voor dat ze een beetje aantoonbaar zijn. In de wintermaanden kunnen we onze benen lekker verstoppen, maar zodra de lente zich weer aandient, krijgen heel veel vrouwen het alweer op de heupen. De benen moeten er weer wekelijks ( soms dagelijks) aan gaan geloven: …scheren!
Nu is dat niet zo zwart wit als het lijkt. Het is niet zomaar een pakje scheermesjes kopen en hoppa-key, aan de slag. Er zijn veel soorten en varianten, en ook moet er goed worden gekeken naar de gevoeligheid van de huid. Maar wat we vooral lijken te vergeten in onze wanhoop, is dat al die wegwerp-scheermesjes het milieu ENORM  vervuilen. Daarom is de allerbelangrijkste boodschap: DUURZAAM SCHEREN.
En dat kan gelukkig goed. Vroeger wisten we niet beter en werden er alleen stalen / rvs scheermesjes gemaakt. Dankzij de vele trends om ons milieu te sparen zijn die mesjes weer helemaal terug van weggeweest. Hopelijk zet deze trend door en worden de plastic wegwerp-scheermesjes uitgeroeid.
Nu is het ene RVS scheermes het andere niet. Soms kunnen deze scheermessen alsnog uit kunststof-onderdelen zijn opgebouwd, wat uiteraard minder milieuvriendelijk is. Ook zijn er in RVS scheermessen verschillende klassen en prijzen. Je hebt bijvoorbeeld scheermessen voor beginners en gevorderden, en metalen scheermessen speciaal voor mannen of vrouwen.
Omdat ik ontzettend veel vragen kreeg rondom scheren, ben ik eens gaan rondkijken, wat er nu zoal verkrijgbaar is. Ik heb daarbij gelet om gebruiksvriendelijkheid, maar voornamelijk op milieuvriendelijkheid. Ik kwam terecht bij BAMBAW, een merk uit België. Zij verkopen een zeer fijn metalen “ zero-waste” scheermes in verschillende kleurtjes, die zowel door mannen als vrouwen gebruikt kunnen worden. Ik heb voor een review Bambaw benaderd en zij stuurden met liefde mij wat toe. Alhoewel ik nul komma nul ervaring heb met het gebruik van scheermessen, ben ik erin gedoken, want ja, ook ik heb hier en daar best wel wat weg te scheren. 🙂

DE BAMBAW METAL SAFETY RAZOR

Het gaat om een veilig scheermesje wat geheel bestaat uit metaal, met een bamboe handgreep.  Het valt onder het “ zero waste” principe wat zoveel betekent dat er niets wordt verspild tijdens productieprocessen, en de producten volledig gerecycled kunnen worden. Bovendien gaat het om meest duurzame producten.  Het scheermes is dubbelzijdig en heeft een lange handgreep van zeer hoogwaardig metaal. Het scheernes is geschikt voor het gehele lichaam en geschikt voor zowel mannen als vrouwen.
De handgreep is gemaakt uit 100% bamboe, dus zonder melanine kunststoffen / formaldehyde.  Omdat er enkel 100% bamboe wordt gebruikt, is geen enkele scheermes “ uit hetzelfde hout….ehh…bamboe” gesneden en heeft iedere scheermes zijn unieke patronen. De lange steel en greep maakt, dat het scheermes een goede en stevige grip houdt, ook als je het scheermes onder de douche wilt gebruiken.
Het scheermes heeft maar één mesje. Veel scheermessen hebben vier of meerdere mes-bladen, wat de huid alleen maar meer irritaties oplevert een meer blootstelt aan ingegroeide haren. BAMBAW houdt het simpel, maar juist daarom meest effectief. Het scheermes bevat gesloten kammen, wat het minder agressief maakt dan open kammen.
Je krijgt één mesje bij het scheermes mee geleverd, daarna kun je de mesjes los bij bestellen in een pakje van vijf mesjes. In welke frequentie de mesjes moeten worden vervangen ligt sterk aan het gebruik. Dit kan variëren van enkele weken bij intensief gebruik, tot enkele maanden bij minder intensief gebruik, bijvoorbeeld als je enkel je oksels en schaamstreek bijhoudt.
Het scheermes is meest ideaal voor beginnende gebruikers van een metalen scheermes. Dankzij de enorme gebruiksvriendelijkheid en de makkelijke greep is het niet al te moeilijk om een verfijnde scheerbeurt te houden, waar op het lichaam ook. Vanwege de zero-waste kun je enkel on line de gebruikshandeling downloaden, om onnodige verpakkingsmaterialen te voorkomen. KLIK HIER om naar de gebruikshandleiding te gaan. Helaas is deze enkel in het Engels, maar er staan gelukkig wel fijne illustraties bij. Je kunt ook via een QR code via de verpakking de gebruikershandleiding terugvinden.
Als je goed met je scheermes omspringt, kun je jarenlang plezier hebben van je mesje. Dit levert een gigantische winst op voor het milieu, maar het kost jou ook veel minder geld. In de gebruikershandleiding vind je tal van goede tips om je scheermes zo goed mogelijk te onderhouden. Daarnaast wordt in precieze uitgelegd hoe je het beste kunt scheren. Ook kun je leuke recepten vinden om scheerzeep te maken.

NOU……HIER GA IK DAN!😬

Ik heb ooit eerdere pogingen gedaan, om mijn overtollige haren met een metalen scheermes weg te scheren, maar dat was geen succes. Ik worstelde om te beginnen al meteen met het mesje, en het schoor werkelijk voor geen meter. Dat lag ogenschijnlijk aan mijn onkunde, want vriendlief aan wie ik het scheermes gefrustreerd doorschoof, heeft er veel plezier van. Dit keer wilde ik het dus anders aanpakken en mezelf goed inlezen. Ik wilde ook graag overstappen op zo’n hippe metalen scheermes, en dat MOEST gewoon gaan gebeuren. Ik gebruik momenteel ( shame on me..😣) wegwerp-scheermesjes omdat ik ze niet vaak gebruik. Ik doe dan maanden met een setje van vier. Maar als plastic hater zat het me verre van lekker, ook al scheidde ik de scheermesjes op de juiste manier. Nu was de uitgesproken gelegenheid daar om dit keer het te doen laten slagen, ik was in elk geval vastberaden.
Ik heb om te beginnen de gebruikershandleiding aandachtig bestudeerd en gelezen. Daaruit haalde ik al erg veel goede tips. Daarnaast ben ik you Tube filmpjes gaan bekijken, en ook dat heeft me een eind op weg geholpen.
Waar je ook aandacht aan moet besteden is de scheerzeep. Er zijn erg veel verschillende soorten scheerzepen verkrijgbaar, zoek er eentje die bij jouw huidtype past. In regel zijn de meeste scheerzepen geschikt voor ieder huidtype, maar als je, zoals ik, echt een extreem overgevoelige huid hebt, kun je beter zoeken naar een stuk zeep die daar meest geschikt voor is, zoals een zeep met aloe Vera. Een scheerzeep die ik erg fijn vind is de scheerzeep van WERFZEEP. Deze zeep is geheel afgesteld op de verzorging van de huid voor / tijdens het scheren. Deze zeep is speciaal voor de gevoelige huid. Wil je deze zeep bestellen? KLIK HIER
En dan hebben we uiteraard ook een scheerkwast nodig. Gebruik een scheerkwast die geschikt is voor nat scheren. Ik vond een hele fijne, van het merk CROLL EN DENECKE, die ik meteen binnen heb gebracht bij Puur & Fit. Het gaat om een scheerkwast die geschikt is voor veganisten. De kwast is goed in staat, om van scheerzeep een romig schuim op te kloppen. De scheerkwast is unisex, en gaat met de juiste onderhoud jaren mee. Wil je deze scheerkwast bestellen? KLIK HIER 
Het mesje is zeer eenvoudig in het scheermes te demonteren. Her mesje voelt behoorlijk scherp aan. De greep is inderdaad erg vast en stevig in je hand. Het is voor de eerste keer wel even wennen aan de zwaarte, als je plastic gewend bent, maar dat verdwijnt zeer snel. De bamboe-grip is zeker een aanwinst op de metalen scheermessen. die geen grip hebben. Het scheermes ligt echt veel fijner en stabieler in je hand.

De werf-scheerzeep maak je vochtig onder de kraan. Met de scheerkwast draai je op het blokje zeep cirkels, zodat het begint te schuimen. Je scheerzeep is klaar. Je kunt de te scheren plekken inzepen. In mijn geval was dat de bikini-lijn 😁 want op mijn benen en armen valt er gelukkig niets weg te scheren dan mijn huid 🤣 en daar ben ik zuinig op. Ik heb beide kanten goed ingezeept. Het mesje heb ik vervolgens volgens de gebruikershandleiding gebruikt, het mesje werkt echt heel fijn, je moet het scheermes zo’n beetje het werk laten doen. Je hoeft geen kracht te zetten op het mes. Ik heb het mesje vooraf nat gemaakt, wat het in mijn beleving wel ietsje makkelijker maakte om te scheren, maar dat kan verbeelding zijn.

Ik heb mijn huid na het scheren DIRECT ingesmeerd met een speciale after-shave olie. . Dat is echt heel erg belangrijk, want het kan nogal rood worden. Zeker als je een zeer overgevoelige huid hebt, zoals ik.
Ik heb gekozen voor de balsem en olie van het merk FAIR SQUARED. Het merk FAIR SQUARED komt uit Duitsland. Dit merk richt zich voornamelijk op de fair trade en milieuvriendelijkheid, en proberen dit op internationale basis te doen. Het is uit deze filosofie opgericht in 2010. In 2015 maakten ze de tweede stap, door gecertificeerd veganistisch en natuurlijk te werk te gaan, om hun producten zo puur mogelijk te maken. Dit merk lanceerde een menstruatiecup wat is gemaakt uit 100% natuurlijk rubber en onder coöperatieve klimaatcompensaties, wat vrij uniek is. Sinds 2020 zijn ze 100% plasticvrij, zowel in verpakking als verzending.
De natuurlijke scheerolie is geschikt voor de meest gevoelige en tere / kwetsbare huid. Het bevat een blend van pure oliën als Argan olie, amandelolie, olijfolie, druivenpit-olie en abrikozen olie.
Vind je olie wat te heftig, dan kun je ook de balsem van dit merk gebruiken. Beiden kalmeren ze de huid na het scheren, voeden ze de huid en helpen ze de huid sneller te herstellen. Het werkt tevens verzachtend.

WAT VIND IK?

Nou, eindelijk dan lijkt het mij te zijn gelukt! Ik moet zeker nog wel even oefenen voor ik de kneepjes van het nat-scheren met een metalen scheermes onder de knie heb, maar voor de eerste keer valt het mij absoluut niet tegen. Mijn bikinilijn was echt mooi afgetrimd, ik had amper stoppels. Het mes is vlijm en vlijmscherp, dus let wel goed op wat je doet. Gebruik het mes ook nooit droog zonder scheerzeep want echt, je huid ligt in no-time open.
Ik ben blij, dat ik eindelijk van die akelige wegwerp scheermesjes af kan stappen. Ik ga komende tijd flink oefenen, dan moet het op ten duur vast soepel gaan! Ik ben enthousiast! 😄 Als je je scheermes op de juiste manier behandelt en onderhoudt, zal hij je leven lang meegaan.

WAAR TE KOOP?

Ik heb alle beoordeelde producten binnen gebracht bij Puur & Fit, zodat je alles onder één dak kunt bestellen.

Wil je het scheermes bestellen? KLIK HIER

Wil je de werf scheerzeep bestellen? KLIK HIER

Wil je de Vegan-scheerkwast bestellen? KLIK HIER

Wil je de scheer-olie bestellen? KLIK HIER

Wil je de scheer- balsem bestellen? KLIK HIER

2 Reacties op “Milieuvriendelijk en duurzaam scheren met een metalen scheermes…werkt dat?

 1. Hoi,
  Even een vraag, krijg je bij de aanschaf van het scheermes ook mesjes erbij?
  En een andere vraag; waar kan ik de scheermesjes het beste gooien qua afval. ?
  Gewoon bij rest afval? Wordt het dan ook geryceld?

  • Je krijgt er een setje scheermesjes bij. Wat je bij restafval gooit, wordt volgens mij verbrand. Maar dit weet ik niet zeker.
   Dit las ik op internet: “Een scheermesje gooi je weg bij het restafval.
   Om ervoor te zorgen dat de afvalzak niet scheurt kun je het scheermesje in papier of karton wikkelen”. Doordat je het makkelijk kan schoonmaken met water en zeep, en droogmaken, zodat het niet roest, kan je er lang mee doen, denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *