Moeten we opnieuw leren eten en drinken????

Onlangs is er onderzocht waarom mensen een dieet niet erg lang volhouden. Waar dit aan ligt, leek mij erg duidelijk, in mijn opinie werken vrijwel alle diëten niet of nauwelijks. Als men “ op dieet” moet is er  om te beginnen een ander voedingspatroon nodig. Als je een gewoonte zomaar zou kunnen veranderen, is dit knap, maar dit komt niet zo vaak voor. Daarnaast spelen ( te hoge) verwachtingen een rol, en op de wijze hoe een dieet wordt gevolgd. Het vraagt discipline, en wilskracht. 

In het onderzoek, die werd gedaan door promovenda Astrid van Langeveld, ligt een dieet niet lang kunnen volhouden niet aan  het gebrek aan discipline of wilskracht, maar aan een dieet, wat simpelweg niet lekker genoeg is.

HET ONDERZOEK

Langeveld heeft in haar onderzoek gekeken naar voeding en smaakpatronen in Nederland. Ze liet een getrainde jury bijna 500 verschillende voedingsmiddelen beoordelen , puur op smaak., De uitkomsten van deze smaaktest vergeleek zij met wat twee groepen proefpersonen nu daadwerkelijk aten. Langeveld ontdekte dat “ gezonde” diëten in verhouding minder suikers, vetten en zout bevatten en daardoor veel minder in de smaak vallen.
Ik vind het een beetje een open-deur-onderzoek. want ik denk dat een kleuter dit ook kan bedenken. We eten tenslotte liever een frikandel dan een wortel, of een bord spaghetti met saus dan een bord verse groente. Dit is van oudsher al zo. Wel denk ik, dat we moeten gaan leren wat ECHTE PURE smaken zijn. Want dit zijn we echt volledig kwijt geraakt dankzij de kunstmatige voedselindustrie.
IMG_2601-683x1024

TERUG NAAR DE BASIS

Ik ben van het bouwjaar 1969, wat betekent dat ik nog de jaren heb mogen meemaken waarin voedsel nog aardig voedend was en ook nog voedsel mocht heten. Wat ik nu voor het grootste gros tegenkom in supermarkten noem ik geen voedsel, maar een goedkoop alternatief wat de mens vult. Alles moet wat opleveren tegenwoordig, daarom moeten de productiekosten worden gedrukt. Dankzij de kunstmatige kleur, geur en smaakstoffen is dit geen moeilijke opgave voor fabrikanten. Een product zit daarom tegenwoordig zo in elkaar geknutseld. Verpak het met de grootste zorg ( in verpakking gaan de meeste kosten zitten) en je hebt een product wat winst oplevert. Maar vrijwel geen voedingsstoffen. Alles moet vooral LEKKER zijn. Daar is uiteraard niets mis mee, ik hou ook enorm van lekker eten. Maar ik ken de kunst nog van ECHT, PUUR  eten. Echte verse intacte groente en fruit, alles zelf maken van pure ingrediënten. Het is al jaren mijn manier van leven. Ik sla daarom steil achterover als ik een hap neem uit een potje groenteconserven. Ik heb dan het idee met mijn tong in een zoutpot te zijn gevallen. Brood, ontbijtproducten, reguliere zuivel…ik raak het allemaal niet aan. Als ik dit proef, krijg ik een wegtrekker terwijl ik echt van zoet hou. Al ons voedsel is mierzoet, zout en vet. DE  drie smaakmakers die ook nog eens stik-goedkoop zijn als basisgrondstof. Zet alles op een rij, en je begrijpt waarom de voedselindustrie zo machtig is. We zijn eigenlijk gewoon allemaal slaafjes geworden van deze verknipte industrie.
Nee, ik ben niet heilig, en loop niet op sandalen, met geitensokken. Zoals ik eerder zei hou ik echter wel van lekker eten. En in mijn beleving is dat puur, vers en zuiver. En niet uit een fabriek komen rollen. De jongere generaties zijn opgegroeid met mierzoet, zout en vet. Ik heb de periode daarvoor nog mogen meemaken waardoor mijn basis is gelegd. De tijd waarin een glazen literfles frisdrank nog vrij onbetaalbaar was, en werd gezien als luxe. De tijd waarin we drie x per dg een maaltijd aten, en als we geluk hadden tussendoor vers fruit aten. Als kind kreeg ik ook een snoepje, maar niet iedere dag en de hele dag door, De snoeptrommel stond bij mijn oma in de kast, en op zijn tijd mochten we daaruit een snoepje pakken. Mijn ouders gaven ons in het weekend een extraatje. Dit is nu ondenkbaar. Ik zie hier iedere dag schoolgaande kinderen al vroeg ( als een soort slaafjes…) voor de deuren van supermarkten hangen om te wachten tot ze naar binnen kunnen rennen om hun blikjes energydrink, vette ham/kaascroissants, rollen en pakken koek, en repen chocolade in te slaan voor de schooldag. De tijd, dat we met een boterhamzakje met brood en een beker melk naar school werden gestuurd lijkt voorbij. De lunchtrommetjes zitten vol gepropt met kant-en-klaar producten, koeken en vettige broodjes, alles om maar wat tijd te besparen in de morgen. Of kinderen krijgen geld toegestopt om zelf wat te gaan kopen in tussenuren.
Jongeren krijgen zo geen goede basis wat zeker op latere leeftijd een rol zal gaan spelen. De jongere generatie ( twintigers, dertigers) lusten nauwelijks groente, weten vaak niet wat verse groenten zijn, en hebben in het ergste geval nooit echt veel “ echte pure “ smaken geproefd. Ik kan altijd weer verdrietig worden als ik een koolrabi of pompoen afreken bij de supermarkt en de casseer of cassiëre ziet de pompoen aan voor een meloen, of moet assistentie vragen om erachter te komen wat zij in handen hebben. Laatst sprak ik een vier-jarige. Hij en ik hadden een leuk gesprekje over melk. Ik vroeg hem “ waar komt de melk vandaan?” Hij wees naar de koelkast en zei “ daar, in het pak”. Dit zegt voldoende over de verknipte voedselindustrie en wat kinderen leren.
Het onderzoek van Langeveld vind ik niet verrassend. Maar het zegt wel, in hoeverre wij zijn gezonken. We willen nu alleen nog maar lekker. Zoet. Mierzoet. Zout. Baggerzout. Vet. Moddervet. Geen idee hebbende wat we allemaal in ons lichaam proppen, want dat is niet belangrijk zolang alles het doet. Lekker, dat is de enige voorwaarde. En als het de honger maar stilt, en de dorst lest. Dat een glas cola zo’n acht suikerklontjes telt en nul komma nul voedingswaarde, dat is niet erg, ook niet als men dit weet. We zijn zo gewend geraakt aam mierzoet, baggerzout en moddervet dat we alleen maar meer willen.
Ondertussen worden we zieker, krijgen we de meest vreemdste aandoeningen, worden we chronisch vermoeid. De kosten in de zorg rijzen de pan uit. Wordt dit betaald door de voedselindustrie? Dacht het niet, dat moet uit onze eigen zakken komen. Zo bekeken betalen wij de voedselindustrie rijkelijk, en houden wij juist hun meuk in stand.

IMG_2615-1200x800

STOPPEN MET KOPEN

Het is een utopia om te denken dat wij dit nog kunnen omkeren. De wereld is mierzoet, baggerzout en moddervet geworden, en dat lijkt onomkeerbaar. Wel kunnen we zelf keuzes maken. Kiezen voor echt, puur, en vers voedsel. Dit lijkt een onwijs moeilijke opgave in een wereld waar op iedere meter die je buiten de deur zet suiker, vet en zout aanwezig is. En vind maar eens in de supermarkt die juiste producten, die enigszins zijn te behappen. Toch zijn er een aantal tips:
* ALLES WAT IN EEN PAKJE, ZAKJE, TUBE OF DOOSJE ZIT KOMT UIT EEN FABRIEK.
Hoe mooi een fabrikant het op zijn verpakkingen ook weet te vertellen, alles wat verpakt uit een fabriek rolt is niet puur en echt meer. Kies daarom voor intact en onverpakt voedsel. Je ziet bovendien wat je koopt.
SPEK DE VOEDSELINDUSTRIE NIET.
Leuk, zo’n nieuwe smaak yoghurt, en oeh, wat lijkt een stroopwafel-vla je heerlijk! Hoe méér jij deze onzin producten ( want hebben we dit echt nodig?) blijft kopen, hoe meer je dit soort onzin stimuleert waardoor er alleen maar méér van op de markt verschijnen in plaats van echt gezond voedsel. Weersta de verleiding en loop dit soort onzin voorbij.
NEEM DE TIJD EN MOEITE OM ETIKETTEN TE LEREN LEZEN
Helaas vinden we in supermarkten weinig tot geen onverpakt voedsel. We zijn dus overgeleverd aan de informatie die op verpakkingen staan. Wat belangrijk is, is om de ingrediënten en voedingswaarden te kunnen lezen. De rest op een verpakking is vaak onzin wat je over kunt slaan. Neem even de tijd en moeite om te leren hoe je deze twee lijstjes op verpakkingen kunt lezen.
MAAK ALLES ZELF!
Ik probeer al jaren, om iedereen weer terug de keuken in te laten lopen, om alles weer zelf te gaan maken. Velen zien dit als ingewikkeld, tijdrovend en teveel gedoe, omdat we zijn verziekt door de voedselindustrie met kant-en-klaar ( vol meuk) Probeer met kleine stapjes terug te gaan naar de keuken. Maak alles zelf. Op mijn website vind je heel veel inspiratie, ook heb ik inmiddels veel boeken geschreven vol inspiratie.
IMG_0166-1200x800

Puur en verse smaken….aangenaam om kennis te maken!

Wat vooral erg belangrijk is, is om de echte pure smaken weer terug te brengen in ons leven. En de jongere generaties kennis laten maken met echte smaken uit de natuur en niet uit een pakje, zakje, of doosje. Jongeren weten bijvoorbeeld niet hoe echte vanille smaakt. Wel hoe vanilline smaakt. Of weten niet hoe een pompoen smaakt. Wel hoe producten met ” pumpkin-spice” smaakt. Alles wat ” groente” heet wordt op de voorhand al afgeserveerd omdat groente geen ” lekker” imago heeft. Vele ouders laten het dan ook maar uit hun voeding, waardoor er geen groente wordt gegeten, laat staan geproefd. Pizza is wellicht het enige wat een beetje in de buurt komt qua groente. Of patat, wat nog steeds wordt verkocht door fabrikanten als ” gezond” vanwege de aardappelen.

IMG_1292-1200x800

Wat Langeveld aangaf in haar onderzoek was dat we veel kunnen oplossen met kruiden & specerijen. Daar heeft ze groot gelijk in. Ik werk iedere dag met kruiden & specerijen om mijn voedsel meer kleur, geur en vooral smaak te geven. Kruiden & specerijen zijn veelal natuurlijk gebleven, ze worden gedroogd en vermalen tot poeder of gevriesdroogd. De natuur heeft wat dat betreft enorme smaak-bommen. Van verse basilicum tot dille, van verse takjes munt tot mierzoete stevia plantjes. We hoeven daarom helemaal geen smaken kunstmatig en synthetisch na te maken. Dit wordt gedaan om meer winst te behalen in de voedselindustrie. Door deze smaken na te maken, of te veredelen kunnen de producties massaler zijn en meer winst opleveren. Pure vanille is bijvoorbeeld op dit moment vrij onbetaalbaar geworden. Daarom vinden we het eigenlijk nauwelijks terug in producten in de supermarkt die claimen te bestaan uit vanille. Deze producten worden op smaak gebracht met een ” nep-vanille” smaak die synthetisch is nagebootst. Hierdoor kunnen we wel vanillevla goedkoop inkopen, maar zonder echte vanille. Saffraan is ook zo’n dure specerij. Saffraan is een specerij wat wordt gewonnen uit de saffraan-krokus. Voor de vrij kostbare saffraan worden delen van de stampers van de krokus handmatig geoogst. Dit zijn de stijlen en de stempels die zowel veel smaak als de bekende gele kleur afgeven. De meeldraden van de saffraan-krokus hebben geen culinaire waarde en worden daarom ook niet gebruikt. Dit kost erg veel geld, waardoor saffraan kiloprijzen heeft wat gelijk staat aan goud. Door saffraan synthetisch na te maken kunnen we de kleur en smaak terugvinden in talloze goedkope producten. Saffloer is daar één van. Ook wordt er kurkuma gebruikt ter vervanging voor saffraan. Kurkuma wordt vooral gebruikt ter vervanging voor de gele kleurstof, de smaak is niet direct hetzelfde te noemen als saffraan. In het buitenland wordt er soms Indiase saffraan verkocht dat gewoon is gemaakt van kurkuma. Dit wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld gele rijst te maken.

Het is allemaal niet nodig, want de natuur biedt ons meer dan genoeg. We kunnen zelf onze kruiden & specerijen kweken op de vensterbank. In producten worden veel smaakversterkers gebruikt. Dit alles om iets niet alleen beter te laten smaken, maar ons ook ” verslaafd” te maken aan producten. Iedereen kent vast wel ” de dooreet-factor” bij een zak chips. Dit komt allemaal door de smaakversterkers. Dit rondje komt dus ook gewoon weer uit bij de verknipte voedselindustrie. Als je jongeren van nu iets direct uit de natuur laat proeven zal het vaak een vreemde reactie zijn, omdat een smaak niet wordt herkend. Het zal daarom veel tijd kosten om dit om te kunnen keren. Maar wat we sowieso altijd kunnen doen is op zijn minst proberen. Begin met kruiden & specerijen. Dit geeft iets erg veel kleur, geur en smaak. Een bord gestoomde broccoli wordt bijvoorbeeld een stuk interessanter met een lekkere kruidenmix . KLIK HIER voor inspiratie.

SAM_6383-1200x800

Sommige kruiden & specerijen zijn duur. Als je spaart om deze te kunnen kopen, ben je er ook, omdat je van echte vanille en echte saffraan zo onwijs weinig nodig hebt dat je er eeuwen mee doet. Het is een kwestie van omdenken.

832914

Je kunt biologische vanille bourbon kopen. Maar dit kost twee x zoveel meer. Het is dus een keuze wat je moet maken. Voor mij volstaat niet-biologische bourbon vanille omdat ik het echt een zeer groot prijsverschil vind, En vind ik deze vanille altijd beter dan een imitatie vanille.

Kortom:

Snuffel eens rond in biowinkels, kijk bij kruiden & specerijen en probeer wat uit. Maak alles zoveel mogelijk zelf. Ontdek de echte pure smaken. echt waar: DAT IS LEKKER! 

Maak eens kennis met de smaken uit de natuur. Je zult worden verrast!

6 Reacties op “Moeten we opnieuw leren eten en drinken????

 1. Zou tijdgebrek bij jonge mensen ook geen rol spelen bij de keuze van snel gemaksvoedsel. Je moet echt gemotiveerd zijn en van koken houden om na een lange werkdag zelf je maaltijd te maken.

  • ik ben van mening van niet. Tijd krijgen we iedere dag 24 uur cadeau. Je kunt nog zo druk zijn, maar tijd vrijmaken voor iets wat belangrijk is, lijkt mij nooit onmogelijk. Het is hoe iedereen zijn of haar tijd besteedt.Uren achter een beeldschermpje om door social media te scrollen, spelletjes te doen, of wat tijd in de keuken doorbrengen? Jij mag het zeggen….Warme groet!

   • Ik ben het met je eens,,,, maar,, kan begrijpen dat moeheid meespeeld,,,, en als men nu gaat merken inzien,dat door gezonder eten, je juist meer goede energie krijgen,,,,, daar moet aandacht aan besteed worden, gemotiveerd,op de juiste manier de klik maken,,,, Maar tijd is voor iederen 24 uur,,,, maar het pakket watsoms ingedeeld is kan voor de een zwaarder zijn ,als de ander, ook dat inbegrepen.

   • Zo is dat,

    Tijd maken ja dat zal iedereen moeten, een keer. In onze situatie zijn we met zijn drieën ik werk ploegen diensten en ook ga ik 3 keer per week trainen, mijn man werkt dagdiensten en ook hij gaat 3x per week trainen en mijn zoon van 12 gaat naar school hij heeft maandag woensdag en zaterdag Crossfit ook zit hij op scouting. Onze herder gaat ook trainen en je raad het al, ook hij eet vers in zijn geval wel rauwe onbewerkte vers vlees dat heeft een hond nodig.
    Ondanks onze drukke schema’s redden we het om gezond te eten, dat zal ook wel moeten want voor alle redenen die jij eerder hebt genoemd hebben we een paar jaar geleden bewust voor gekozen om geen dierlijke producten meer te eten geen voorverpakte zooi. We maken onze eigen brood (meel halen we bij de molen zonder toegevoegde ingrediënten), pizza, pasta, toetjes, sapjes van groenten en fruit ga zo door mak4n we allemaal zelf. Mensen worden steeds zieker en dieker en in veel gevallen gaan ze dood door het ontwikkelen van kanker en suikersiktes ook hier geld ga zo door. Maar goed ik heb ook niet altijd gezond gegeten en ik begrijp het wel, veel mensen hebben het niet zo breed financieel. Maar ondanks dat is mijn ervaring dat het te doen is als je je eenmaal in gaat verdiepen hoe het werkt. Mijn ervaring is dat het goedkoper is dan de voorverpakte voeding die je eigenlijk alleen maar ziek maken en op nutritioneele bassis geen toegevoegde waarde hebben voor je lichaam. Voeding uit een fabriek is geen voedings middel is een vul middel.
    Wat betreft gebrek aan tijd komt neer op discipline, je interesse omzetten in gezond eten/drinken. Tak4n verdelen in u gezin mijn zoon heeft de taak 5 voor 5 (5 kruiden wassen en snijden voor 17:00 uur) als wij thuis zijn uit het werk is dat allemaal klaar de rest doen wij terwijl mijn zoon de tafel dekt. Het werkt hij wordt bij het koken bij betrokken en we maken elke dag een gezellige kleurrijke maaltijd. Leerzaam en gezond ????

    Bedankt voor de lekkere recepten Monique ga zo door! ????

 2. Hoi monique,
  Helemaal mee eens. Maar soms wel lastig.
  Ik ben gek op groente. Mijn oudste, van bijna vier, vindt alle groente ‘bah’. Zegt ook gewoon ‘is groente mama, lus ik niet’. Ze moet altijd 5 hapjes eten. Regelmatig begint ze er met veel tegenzin aan en eet dan uit zichzelf alles op. Als ik dan vraag of het stiekem toch lekker was zegt ze gerust ‘nee, was groente, is heel vies’. De jongste begint het nu na te doen.
  Als we op vrijdag pizza eten gaat alles zonder te zeuren op.
  Ik snap echt niet waar het vandaan komt. En ik doe m’n best om de groenten zo leuk en lekker te maken als maar kan. Kruiden, lekkere jus. En mij smaakt het prima 😉
  De oudste staat zelfs vaak te helpen in de keuken. En heeft dan al een hoop commentaar op de groenten…
  Waar ligt het aan dat kinderen (of althans, die van mij) toch zo’n hekel aan groenten hebben?

 3. Gelukkig houden mijn kindjes wel van groenten! Ik kook al een hele tijd ‘zonderpakjesenzakjes’ geïnspireerd (door jou Monique)
  Het is écht veel lekkerder en je wordt vanzelf sneller, creatiever en vindingsrijker als je het blijft doen!
  Groetjes en ga zo door….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *