monique’s pompoentaart

Voor mij was pompoen eigenlijk ook nooit zo’n grote favoriet,dat kwam vooral omdat ik jaren geleden ook net als zovelen vooral dacht ” …pppffttt…wat een gedoe om zo’n ding te slachten!” Echter begon ik de pompoen steeds meer te waarderen en ben ik het gewoonweg eens gaan doen,in plaats er steeds maar weer zuchtend langs te lopen bij de biowinkel. Wat bleek? Het viel echt reuze mee en al helemaal als je de schil er ook gewoon omheen laat zitten! Wil je meer lezen over deze verrukkelijke pompoenen? Zoek het artikel over pompoenen dan even op in het meukvrij ABC. Ik bedacht er een zeer bijzondere taart mee!

 

 

dit heb je nodig:

Voor de bodem:

 

  • 100 gram gemalen pompoenpitten ( fijn gemalen tot meel)
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram fijn gemalen pecannoten ( vermalen tot meel)
  • drie eieren
  • drie eetlepels gesmolten kokosolie
  • twee eetlepels stevia kristal sweet Xtra
  • twee eetlepels psyllium

 

 

 

voor de taart:

 

  • een biologische pompoen,gewassen en in de schil gelaten,in stukken gesneden
  • twee eieren
  • twee eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur
  • een theelepel wijnsteen bakpoeder
  • twee eetlepels stevia kristal sweet Xtra

 

om te bestrooien:

 

  • stevia frost poedersuiker

 

 

 

zo maak je het:

 

Doe de stukjes pompoen in een pan met water en zet op middelhoog vuur,laat dit ongeveer 15 minuten met de deksel op de pan koken. Giet af en doe de stukken in de keukenmachine.Pureer tot alle stukken geheel fijn zijn gepureerd. Voeg de pompoen toe aan de rest van de ingrediënten voor de taart en roer dit alles goed door elkaar. Laat verder afkoelen.

 

Voeg alle ingrediënten voor de bodem samen in een kom en roer stevig door elkaar tot het punt dat het handmatig van de lepel kan worden over genomen,kneed verder door tot een deegbal. Blijft het deeg te korrelig,voeg er dan nog een heel klein beetje heet water aan toe maar pas op dat je het deeg niet te nat maakt. Verwarm de oven voor op 185 graden. Besmeer een ronde springvorm van 22 cm met kokosolie en bekleed vervolgens met bakpapier. Stort het deeg uit op de bodem van de vorm en druk mooi aan tot er een mooie bodem ontstaat. Stort het pompoen mengsel over de bodem. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten,controleer tussentijds.Laat goed afkoelen. IMG_5163

 

Bestrooi met de poedersuiker.

14 Reacties op “monique’s pompoentaart

  1. Beste Monique
    Even een vraag over het gebruik van stevia.
    Ik ben 1 van de mensen die de smaak niet kan waarderen doordat de stevia wat zoet zou moeten zijn naar drop smaakt.
    Kan ik dan de stevia vervangen door palmsuiker? en hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?
    Groetjes, Cora

    • Hai!
      om te beginnen valt alles te vervangen palmsuiker kan dus ook,maar ik adviseer op smaak te zoeten.Betreft stevia: als je meest zuivere stevia kristal sweet Xtra gebruikt heb je deze dropsmaak niet! Mits je er een lading in kiepert natuurlijk 🙂 maar dat pruim je sowieso niet Meer over deze stevia suiker kun je lezen in het meukvrij ABC.Succes!

      • Ik wil ook graag eens een pompoencake gaan maken en kwam bovenstaand recept tegen. Vrij van gluten, lactose en suikers dus helemaal veilig voor mij.
        Nu wil ik geen stevia gebruiken omdat ik dat vies vind. Ik heb wel kokospalmsuiker in huis. Kun je mij vertellen wat dan de verhouding is, aangezien stevia best krachtig is toch? En kan het eventueel met dadels gezoet worden? dat heeft nl meer mijn voorkeur dan welke suiker dan ook.

        groet, Helena

        • hai, ik werk niet met de suikers ( vervanging) die jij aangeeft, en kan niet oordelen hoeveel je moet gebruiken om tot dezelfde zoetkracht te komen. Mijn vraag: WELKE stevia gebruikte je? Dit heeft namelijk een erg groot verschil. Betreft je genoemde suikers: onthou, dat dit ook evengoed suikers zijn, die precies hetzelfde doen als gewone suiker. Je taart wordt dus ook niet suikervrij.
          Zoet op smaak. Succes!

    • O ja, nog 1 vraagje, de pompoenpitmeel kan je die zelf maken of adviseer je dit toch maar te kopen in de Bio winkel?

    • Hoi Monique,
      Je gebruikt vaak boekweitmeel mag ik niet en psyllium.
      Ik mag geen granen van Mesopotamië behalve havermout
      Wat kan ik doen om toch deze heerlijk uitziende taart te maken??
      Dank alvast

      • Tja,je zou het kunnen proberen met havermout maar omdat ik zelf deze variant nog nooit heb uitgeprobeerd kan ik geen garantie geven.Vervang dus de psyllium en boekweit voor havermout en kijk eens hoe het uitpakt.Succes!

  2. kan je ook een andere bodem maken? Of het meel vervangen door ander meel? Tips voor een andere bodem zijn welkom!

    • dat kan altijd,echter kan ik je dan niet de garantie geven dat het ook lukt.Maar ga zelf eens experimenteren met de meelsoorten die jij zelf wenst! Succes!

  3. Ik heb de bodem gemaakt met 200 g havermeel en 100 g pecannoten. Ze staat nu in de oven, ben benieuwd :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *