De MontAna airfryer…hoe werkt ie eigenlijk?

Airfryers zijn op dit moment van schrijven ( Januari 2017) zeer populair. Ik heb vorig jaar dan ook eindelijk mezelf “ overgeleverd” aan een airfryer en de MontAna airfryer gereviewd. Dit is meer dan goed bevallen. Ik ben echter zeer kritisch te werk gegaan. Zo heb ik specifiek gezocht naar een airfryer die vrij is van teflon lagen. En ook vond ik gebruiksgemak een zeer belangrijk punt. Dit alles vond ik in de MontAna airfryer en ik ben zo vreselijk enthousiast dat de fryer hier dagelijks aanstaat. Inmiddels hebben erg veel mensen de MontAna airfryer in huis gehaald. En volgen er altijd weer vragen. Ik heb besloten een helder artikel te schrijven over het gebruik van de MontAna, de tips en de trucs en hoe je hem het beste kunt onderhouden. 

WAT IS DE MONTANA AIRFRYER?

Ik adviseer je, om mijn uitgebreide review te lezen. Daarin lees je wat de MontAna aan streepjes voor heeft op andere aurfryers, en waarom het zo’n fijn apparaat is om mee te werken.

HOE BEDIEN JE HEM?

Het mooie aan de MontAna airfryer ( en waar ik als een blok voor viel, omdat ik en knopjes nooit zo’n goede combinatie zijn 😉 ) is dat het een zeer eenvoudig te bedienen touchscreen heeft wat bovendien OP de airfryer is bevestigd en niet, zoals bij vele andere flyers, aan de zijkanten . 

SAM_8603-1200x800

Aan de rechterkant zien we de temperatuur-instelling. met wat simpele tikjes op “ up” en “ down” kun je je eigen temperatuur instellen. Aan de rechterkant zien we hetzelfde voor de tijdsinstelling. In het midden vinden we onder de klok de aan/uitknop. Daaronder zit de beginstand. Deze staat afgesteld op 180 graden en 15 minuten. Rondom vinden we de voorgeprogrammeerde programma’s voor bepaalde voedingsmiddelen direct te bakken:

– patat: deze staat op 15 minuten en 200 graden afgesteld

– vlees: deze staat op 25 minuten op 180 graden afgesteld

– garnalen: deze staat op 30 minuten op 160 graden afgesteld

– cake-muffins: deze staat op 30 minuten op 160 graden afgesteld

– kip/kipstukjes: deze staat op 20 minuten op 200 graden afgesteld

– biefstuk: deze staat op 30 minuten op 180 graden afgesteld

– vis: deze staat op 20 minuten op 160 graden afgesteld

Als de fryer draait, zie je een tijdsverloop en temperatuur meelopen en daarboven zien we een circulatie afbeelding meedraaien. De bediening is zo kinderlijk eenvoudig, dat een peuter dit ook kan bedienen. Wat tikjes en het apparaat doet wat jij wenst.

SAM_8599-768x512            SAM_8598-512x768

DE BAK, DE BAKLIFT….OF MAND

De fryer heeft een grote bak, waarin de baklift zit. De meesten noemen dit een mand ( afgeleid van de Philips flyers) maar ik noem het specifiek en nadrukkelijk een baklift omdat deze ook zo werkt. De baklift zit vastgeklikt, door middel van een schuifsysteem. Om de baklift te ontgrendelen moet er een knopje naar achteren worden verschoven, zo kun je gemakkelijk de baklift uit de bak halen. Het is belangrijk, dat je deze schuifknop goed terugblikt als je de baklift in de bak plaatst. Je kunt de bak anders niet oppakken, om in de fryer te plaatsen. 

sam_8666

ACCESSIORES

De MontAna XL wordt standaard geleverd met meer accessoires dan de kleinere versie. Zie het review voor meer informatie. De MontAna werkt niet met platen, zoals de Philips. Deze platen zitten vol met teflon. Er zit ook geen spat deksel bij of andere braadsledes. Omdat de MontAna teflonvrij werkt, wordt er met rekjes gewerkt, die je in de baklift kunt plaatsen. Er zijn dus geen extra toeters en bellen nodig om bijvoorbeeld vlees of vis te bakken. Een rekje is voldoende. 

sam_8643

Wil je graag extra accessoires en je hebt de kleinere versie, kun je de losse onderdelen bestellen via o.a via www.puurmieke.nl  Ze zijn niet verkrijgbaar in de winkel, omdat MontAna niet massaal en grootschalig produceert. Dit houdt de kwaliteit van de apparaten ook optimaal. 

TIPS EN TRICS VOOR MEER GEBRUIKSGEMAK

Ik gebruik veel bakpapier, om mijn baklift zo schoon mogelijk te houden. Bovendien werkt het schoner voor de bak, er komen minimaal kruimels of andere lekkende zaken in de bak terecht wat zeer gunstig is voor de levensduur van het gehele apparaat. Een stukje bakpapier om maat ( rondje knippen) knippen is een optie, maar is het product wat je wilt gaan bakken te licht, dan kan de hete lucht alles omhoog waaien en ervoor zorgen dat alles in de rondte vliegt en alle gevolgen van dien. Dit heb je bijvoorbeeld met het maken van merengue. Dit moet je zonder bakpapier in de baklift spuiten. Wel kun je, om de bak schoon te houden, een stukje bakpapier in de bak leggen en de baklift er dan op klikken. Als je bakpapier gebruikt, kun je deze het beste “ vastzetten”. Hoe doe je dit?

IMG_0244

1) maak een prop van een vel bakpapier. Haal deze weer uit elkaar.

IMG_0245

2) Haal de baklift uit de bak, en vouw het papier in de baklift, met de uiteinden naar boven. Vouw de uiteinden naar beneden, en knijp het papier aan de randen goed aan, zodat de uiteinden naar beneden blijven hangen.

IMG_0246

3) Zet de baklift in de bak, terwijl je zorgt dat de uiteinden in de bak vast komen te zitten. Klik de baklift dicht in de bak.

IMG_0247

4) Het papier blijft nu tijdens het bakken op zijn plek zitten. 

IMG_0248

Maak je patat en gebruik je olie? Gebruik dan ook een rond geknipt velletje bakpapier in de baklift. De patatten zijn zwaar genoeg om het papier op zijn plek te houden tijdens het bakken en voorkomt olie doorlekken in de bak, en houdt de baklift schoner.

Om frieten knapperig te maken, is het nodig om de patatten goed te drogen. Gebruik ook nooit teveel olie. Gebruik een heel klein scheutje avocado of kokosolie, en haal de patatten erdoor, besprenkel ze niet. Gooi een klein scheutje olie in een grote kom en hussel je patatten erdoor. Het heeft echt een zeer klein laagje olie nodig. Ik bak mijn patat zelfs altijd zonder olie, maar met wat lekkere kruiden!

Worden dingen niet gaar? Dat kan liggen aan twee dingen: het mandje is te vol, of de temperatuur is te laag. Probeer minder in het mandje te doen en de temperatuur iets hoger te zetten, blijf goed controleren. 

De MontAna heeft een veiligheidssysteem voor de bak. Dit is onwijs handig om tussentijds steeds je baksels te controleren. Je kunt tijdens de baktijd gewoon de bak uit de fryer trekken. Het programma stopt. Zodra je de bak weer terugklikt in de fryer gaat het programma gewoon verder. Dit is ideaal, om steeds tussentijds je baksel goed in de gaten te houden. 

SCHOONMAKEN

De MontAna is super-eenvoudig om schoon te maken. Het apparaat zelf kun je afnemen ( buitenzijde) met een vochtig gemaakte doek. Daarna afdrogen. De bak en baklift spoel je zeer eenvoudig onder de hete kraan af. Als er te hardnekkige zaken op blijven plakken, kun je een sopje gebruiken van afwasmiddel. Spoel goed om. Droog alles ook goed, voordat je de bak en baklift terugschiet in de fryer. De onderdelen zijn in principe geschikt voor de vaatwasser, maar ik raad het af. Voor de levensduur van je fryer is het raadzaam alle onderdelen handmatig onder de hete kraan te spoelen. 

Hopelijk zijn hiermee veel vragen beantwoord! Zijn er nog vragen? Laat deze hieronder achter en ik beantwoord ze, Ben je al lid van de Facebook groep van de MontAna? Meld je snel aan, en geniet mee van alle recepten, ervaring en vragen! 

Neem een kijkje bij mijn recepten voor de airfryer en laat je inspireren!

LET OP: de recepten zijn gemaakt in de MONTANA airfryer. Andere airfryers kunnen andere resultaten geven. 

10 Reacties op “De MontAna airfryer…hoe werkt ie eigenlijk?

 1. Ik ben er ook super blij mee alleen zit ik een beetje met de tijdaanduiding, hij blijft wel 3 min op 2 min staan, dat klopt dus niet is het misschien omdat ik vaak tussendoor kijk
  vriendelijke groet Anne

 2. Als ik friet maak springt hij op korte termijn naar lagere temperaturen (als ik frietknop gebruik). Heb nog nergens kunnen achterhalen waar dit aan ligt. Ben dus (nog) niet zo tevreden

 3. Prima friteuse, heb hem een maandje terug aangeschaft. Vervangt een gewone frituurpan en ik moet zeggen we gebruiken hem vaker dan de oude vetpan. Erg blji mee.

 4. De vormpjes zijn geen 100% siliconen helaas. Verder ben ik wel tevreden over de pan!

  • waar vind je dat het niet uit 100% siliconen bestaat? Kan je mij deze info doorsturen?

 5. Wordt het verwarmingselement ook vuil tijdens het bakken.
  Of ligt dit beschermd?

  • Dit ligt niet beschermd, maar wordt bij normaal gebruik niet vires, wel af en toe reinigen.

 6. Hallo Monique ik gebruik de airfryer 3,2 ltr al 2 jaar en bijna dagelijks. Ik doe er echt alles in en kan niet meer zonder. Gisteren zelfs de xxl gekregen omdat ik grotere cakes en zo erin wilde bakken, ondanks dat ik alleen ben. De airfryer is echt een verrijking voormijn keuken waardoor ikde combi oven bijna niet of nog zelden gebruik. Zelfs brood en sneen brood en eieren er tegelijk in maken als een compleet ontbijt gaat prima. En idd ik heb voor Montana gekozen vanwege de ceramiq en niet de teflon coating zoals ALLE andere airfryers hebben helaas. Voor mij dus alleen Montana en nooit een andere.

  Mvg Gilbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *