MOYEE KOFFIE, de eerste wereldwijde FAIRCHAIN koffie!

Veel Nederlanders kunnen hun dag niet goed opstarten zonder koffie. We zijn echte koffie-leuten, we houden er wel van. ☕️ We drinken vrij veel koffie over de dag. Wil je meer lezen over koffie en gezondheid? KLIK HIER

Er is onderscheid tussen de koffie-drinkers. De één maakt het niets uit of het naar slootwater smaakt, als er maar wat cafeïne in gaat, de ander is daar wel wat kritischer in en je hebt tot slot mensen die we “ echte koffie liefhebbers” mogen noemen. Deze laatste groep mensen investeert in goede, degelijke koffie / bonen van zeer hoge kwaliteit. Er zijn ook heuse “ barista’s”, mensen die van koffie hun beroep hebben gemaakt. Koffie is allang geen “ bakkie-pleur” meer, het is anno 2021 verheven naar ongekende hoogte in luxe. De zeer geavanceerde koffiemachines voor thuis zijn enorm populair en we kiezen graag de meest bijzondere koffiebonen. We kunnen deze tegenwoordig in de supermarkten kopen. We kiezen in regel graag voor FAIR TRADE, omdat bekend is dat de koffieboeren in de landen waar koffie wordt geteeld, zeer slecht worden betaald voor hun intensieve werk.  Hoe zit dat eigenlijk?

BIG COFFEE

Goed, koffie dus. In mijn artikel over koffie kun je alles lezen over wat koffie nu is, en wat het voor invloed heeft op onze gezondheid. Maar er zit ook een heel ANDER verhaal achter koffie. En dat is vooral het feit, dat momenteel zo’n 90% van de totale koffiewaarde in de zakken verdwijnt van een handjevol multinationals. Deze worden ook wel THE BIG COFFEE genoemd.
Koffieboeren, die toch al niet zo’n rijk leven bestieren, blijven achter met een schamele 10% waarde, een waarde waaraan niet meer dan 2% is toegevoegd, namelijk de bron voor de ontwikkeling en de winst. Fair Trade gaat daarin dus lang niet ver genoeg.
Er is een methode, die stappen verder gaat dan fair trade: FAIR CHAIN.  Deze methode heeft als doel, om de koffieketen te herstellen, en een 50 / 50 balans te creëren tussen koffieproducenten en de koffiedrinkers. Dit staat nog in de kinderschoenen, en er zijn maar weinig tot geen ondernemingen die deze methode hanteren. MOYEE koffie is de bedenker van deze fair chain, Guido van Staveren bedacht deze metope uit frustratie. Hij vond het eens tijd worden, dat landen als Ethiopië hun rechtmatige plek als gelijkwaardige partners in de koffieketen opgingen eisen, het is tenslotte toch HUN  koffie! KLIK HIER om alles over deze man en zijn missie te lezen.
Goed, fairchain dus. Wat houdt het precies in?
Het branden en verpakken van de  de meeste koffiebonen vindt plaats in Ethiopië. MOYEE verkoopt in dit geval de koffie en de waarde en winst worden netjes gedeeld tussen producent en consument. Dit klinkt enorm simpel, maar wist je dat deze zeer kleine verandering in de koffieketen al zorgt voor een levensverbetering van miljoenen mensen op een radicale en positieve manier? MOYEE is de eerste koffie-leverancier ter wereld, die via FAIR CHAIN koffie op de markt verkoopt. Best uniek.
Het ter plaatse branden van de koffiebonen verhoogt de hoeveelheid geld wat achterblijft in produceerde landen met maar liefst 300%. Moyee koffie wordt bovendien nooit VERBRAND. Na zorgvuldige wassing worden ze langzaam gebrand, circa 12-13 minuten.
Moyee heeft vijf verschillende soorten koffie :
– SINGLE ( uit Ethiopië , fris en fruitig van smaak )
– DOUBLE ( uit Ethiopië , fruitig en zoet van smaak ) 
– TRIPLE ( uit Africa, vol en rond van smaak )
– DARK ROAST ( uit Afrika, donker en sterk van smaak) 
– MICROLOT ( verschillende smaken, kleinere batch-koffie’s, vol en zoet van smaak )
Daarnaast is er een Nespresso-machine variant en een gemalen filterkoffie. Voor iedereen een koffie dus. Nu ben ik niet de juiste persoon, om al deze koffiesoorten te proeven. Ik zou wel erg graag willen, maar helaas kan mijn maag slecht tegen cafeïne. Ik vind koffie ontzettend lekker en dus kan ik daar soms een beetje van balen. 😞 Maar gelukkig zijn er meer dan voldoende koffie liefhebbers in mijn omgeving die maar wat graag deze koffie wilden testen. Ik heb zelf, met wat kleine slokjes, de koffie ook getest. Een slokje per variant, zodat de “ schade” beperkt bleef en ik geen al te erge last kreeg. Ik ben in het trotse bezit van de GAGGIA CADORNA PRESTIGE volautomaat, een verjaardagscadeau waar ik , ondanks dat ik geen koffie drink, erg blij mee ben. Want met deze machine kun je gelukkig veel meer dan alleen koffie zetten. Vorige week waren in de portiek van mijn woning een aantal mensen aan het werk voor onderhoud. Ik bedacht mij geen seconde, en heb deze mensen gevraagd de koffie te testen, nou, dat was uiteraard geen enkel probleem! 🤩 Ik heb zo het idee, dat iedere werkman zo’n beetje op koffie leeft . Ik heb vanwege privacy redenen de mannen niet gefotografeerd ( ze hadden werkkleding aan ) maar mocht wel hun oordeel publiceren. Er waren drie werklui aan het werk. Ik heb ze ieder steeds een bak koffie gegeven ( zwart , ze dronken gelukkig allemaal hun koffie zwart! ) en hun eerlijke oordeel gevraagd bij elke smaak. Ik benoem ze als werkman 1, werkman 2 en werkman 3 😄 Ik testte voor dit artikel DRIE soorten:
SINGLE
DOUBLE
TRIPLE
Ik begon met de TRIPLE variant.  Zelf vond ik deze echt de lekkerste van de drie geteste soorten Ik moet er wel bij vertellen, dat ik niet zo van heel erg sterke koffie hou, daarom beviel deze smaak mij denk ik het meest van de drie. Ik vond deze smaak echt KOFFIE. Zoals koffie zou moeten smaken. Werkman 1 vond deze koffie iets te slap, maar werkman 2 + 3 waren het met mij eens. Werkman 2 zei dat hij de nasmaak erg lekker vond. “ een lekker bakkie! “ zei hij. De kleur en geur van de koffie werd door iedereen goedgekeurd.
De tweede was de SINGLE variant. Deze vond ik zelf iets minder lekker, maar zeker niet vies. Ik vond het iets te sterk voor mij, maar de werkmannen vonden deze koffie juist verrukkelijk. Alle drie gaven ze het een dikke 9 ! Ze omschreven het gezamenlijk als “ koffie waar je de dag mee opstart “ Werkman 1 zei dat hij deze koffie wel de hele dag door kon drinken. Werkman 2 vond de geur van deze koffie erg goed, de kleur was ook zeer gewaardeerd.
Tot slot de DOUBLE variant, deze vond ik zelf de minste van de drie. Ik ben dol op zoet, maar ik vond deze nét even iets te zoetig van smaak. De werkmannen leken het eens met mij, ook zij dachten allemaal, dat ik er iets van een zoetje in had gegooid. Qua smaak vonden zij het wel lekker, maar zeker niet de beste van de drie. Kleur ren geur waren overigens wel erg gewaardeerd.
Resumerend: de werkmannen vonden overduidelijk de SINGLE de lekkerste, ik vind de TRIPLE de beste smaak geven.
Ik heb met de triple ook een cappuccino gemaakt, omdat ik wilde testen hoe de koffie smaakte in een koffie-specialiteit. Dit was echt TE lekker, zo lekker dat ik mijn glas helemaal opdronk en er dus last van kreeg 🥺 maar soms…dan MOET ik even koffie! Ook hier geurde en kleurde de koffie prachtig in de laagjes in mijn glas.

WAT VIND IK?

Prachtige koffie, met een echt goed verhaal. Het geeft je zeker een fijner gevoel, dat je koffie drinkt, waar ECHT fair aan wordt verdiend. De koffie is niet biologisch. Ik persoonlijk vind dit geen probleem, omdat de productie van deze koffie al vrij “ puur” gebeurt. Ik koop normaliter biologische koffiebonen in de biowinkel, maar deze MOYEE voldoet wat mij betreft meer dan prima. Ik vind het echt fijn, dat de echte makers goed worden betaald, zoals dat hoort.
De smaak vind ik verrassend goed. De TRIPLE heeft echt mijn hart gestolen, daar ga ik meer van kopen in de toekomst. De koffie’s zijn geschikt voor koffiespecialiteiten te maken in koffiemachines. MOYEE wordt bijvoorbeeld momentreel erg veel gebruikt in de horeca ( als deze zijn geopend…) Het is gewoon een geweldige koffie met een eerlijke deal. Daar geef ik liever mijn geld aan uit.

WAAR TE KOOP???

MOYEE koffie is voornamelijk te vinden in horeca gelegenheden, maar timmert ook al aardig aan de weg om de particulier te veroveren. We hebben de koffie binnen gebracht bij Puur & Fit. De prijzen verschillen tussen de € 5.00 en € 6,50 per 250 gram. Je kunt ook voor een kilo-verpakking kiezen. Die prijzen variëren van € 18.00 tot € 24.00
KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *