Wat je nagels je vertellen over je gezondheid en…hoe hou je nagels gezond en mooi?

Als je je begeeft op social media, met name Facebook, ontkom je er niet aan. Het aantal postings op je tijdlijn die jou potjes met pillen, capsules en poeders aan willen smeren zijn niet te tellen. En allemaal vertellen ze dat het je kilo’s doet afslanken, jou een betere huid geeft, je fitter en gezonder maakt, maar vooral dat je er een betere haar en nagelgroei door krijgt.

 

Schermafbeelding 2018-06-08 om 03.03.37

Nagels en haren zijn zeer gevoelige punten voor vrouwen. Mannen kunnen zich ook flink zorgen maken over grijze haren en kalende plekken op het hoofd. Producten als deze zijn dan handvaten waar wanhopig naar kan worden gegrepen.
Natuurlijk zijn al deze wondermiddeltjes enkel wat doekjes om mee te deppen. Ze zullen je dunner wordende haardos niet opeens miraculeus veranderen in een bos á la Katja Schuurman. Of je nagels opeens in volle gezondheid laten groeien zodat je de kunstnagels voortaan achterwege kunt laten. Er komt namelijk veel meer kijken, om gezonde, mooie en sterke nagels te behouden. Juist ja, voeding.

 IMG_1561-1200x800

WAT ZIJN NAGELS?

Nagels zijn  stevige plaatjes aan de vingertoppen en tenen die opgebouwd zijn  uit het eiwit keratine. De nagelplaat is onderdeel van het zogenoemde  ‘nagelapparaat’. Dit nagelapparaat bestaat uit de nagelmatrix, het nagelbed, de nagelwallen en natuurlijk de nagelplaat zelf. De nagelplaat bestaat uit drie lagen:
* De HOORNLAAG  ( schubbenlaag) Deze laag komt los bij uitdroging. Het wordt ook wel de splijtnagel genoemd.
* De KERATINELAAG ( sponslaag) Deze laag is verantwoordelijk voor het opnemen van voedingsstoffen en houdt vet en vocht vast.
* De EPITHEELLAAG. ( onderste laag) Dit is de bevestigingslaag van de nagelwal. Deze bevindt zich aan de zijkant van de nagelplaat.
De lunula (halve maan) is het witte gedeelte dat de vorm heeft van een half maantje en soms zichtbaar is op de nagel. Het heeft een witte kleur omdat het bestaat uit nieuwe cellen van de nagelmatrix. Zodra de nagel groeit, verschuiven de cellen naar de vrije rand en worden deze doorzichtig. Iedereen heeft deze halve maantjes, maar zijn niet altijd zichtbaar. Soms bevinden ze net onder de huid. De belangrijkste functie van de nagels is de bescherming van de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers, waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt op de vingertoppen. Door de aanwezigheid van de nagels behoudt een mens ( en ook dier )  dus het gevoel in de vingertoppen. De mens heeft de nagel weten te gebruiken voor onder andere het bewerken van kleine voorwerpen, krabben, pulken enzovoort. In vroegere tijden konden zo ook eetbare wortels uit de grond gekrabd worden. Menselijke nagels groeien ongeveer 2-3 mm per maand, bij mannen iets sneller dan bij vrouwen. Om een nagel volledig opnieuw te laten aangroeien is ongeveer 6 tot 8 maanden nodig; voor teennagels tot wel 18 maanden.  Dit betekent bij de mens dat de nagel van de middelvinger sneller groeit dan van de pink, en van de vingers sneller dan van de tenen. Het huidrandje dat op de nagel aansluit, noemen we nagelriemen.  Het voorste witte gedeelte van de nagel heet het BALBA (afgeleid van het Latijnse alba, dat “wit” betekent). Veel vrouwen laten nagels lang groeien om er aantrekkelijker of vrouwelijker uit te zien. De historische verklaring hiervan is dat een vrouw met lange nagels niet met haar handen kan werken – dus personeel in dienst heeft – en dus van goede stand is. Indien nagels zwak of breekbaar zijn, of gewoon als modeaccessoire, worden tegenwoordig erg veel kunstnagels op de natuurlijke nagels geplakt.
 
IMG_3841

NAGELBIJTERS

Misschien doe je het zelf, of ken je mensen in je omgeving die hun nagels “ afkluiven”. Nagelbijten kan verslavend zijn, met alle gevolgen van dien. Nagelbijters hebben erg vaak een kort tot zeer kort nagelbed, waardoor ze meer vatbaar worden voor ontstekingen en kloofjes. Hoe verder het nagelbed wordt afgebeten, hoe meer van de vingertop bloot komt te liggen en dus niet wordt beschermd. Dit kan tevens voor minder gevoel in de vingertoppen zorgen. Bovendien zijn afgekloven nagels niet erg aantrekkelijk om naar te kijken, en kan het in zeer ernstige gevallen leiden tot sociale isolatie, of problemen op werkgebied. . Handen zijn, na ons gelaat, de eerste aanblik. We doen immers veel met onze handen, ook gebaren we er vaak mee ( denk aan de Italiaan!!)   Op en onder je nagels en handen zit vaak veel vuil. Door nagelbijten kan dit in je mond terechtkomen, met eventueel infecties tot gevolg. Daarnaast is er kracht voor nodig om je nagels af te bijten, dit zorgt voor snellere slijtage aan je gebit. Doordat nagelbijters hun nagels en vingers regelmatig bevochtigen, worden deze een stuk zwakker. Er kan eczeem of andere schimmelinfecties op de vingers ontstaan. Langdurig nagelbijten kan een verkeerde nagelgroei bevorderen, waardoor nagels in kunnen gaan groeien.
Nagelbijten kent vele oorzaken.  Uit recent Europees onderzoek van bureau Ipsos onder duizend respondenten blijkt dat 1 op de 4 nagelbijt. Onder jongeren tussen 21 en 25 is dat met 42% zelfs bijna het dubbele. Bijters komen voor in alle rangen en standen, maar ze hebben een ding gemeen: ze willen ervan af. Dat geldt voor 62% van alle ondervraagden en voor maar liefst 81% van de jongeren.Zoals elk probleem heeft ook nagelbijten verschillende oorzaken. Zowel voor kinderen als volwassenen ligt de oorzaak vaak bij stress, nervositeit of gewoon uit verveling. Bij volwassenen kunnen er nog meer oorzaken zijn, zoals stoppen met roken. Nagelbijten is dan een vervangende bezigheid geworden. Maar ook tijdens activiteiten als tv kijken, een boek lezen of een andere activiteit waarbij je geen handen gebruikt, wordt nagelbijten voor veel mensen een gewoonte. Kinderen kopiëren vaak het nagelbijtgedrag van hun ouders. Veel kinderen stoppen vanzelf met nagelbijten. Toch gaan jongens langer door dan meisjes. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat meisjes beginnen met nagellak gebruiken en dat dit een remmend effect op nagelbijten heeft.
IMG_3843
Er zijn wat tips, die je mogelijk kunnen helpen om van het nagelbijten af te komen:

1. Nagels knippen en lakken. Als je de nagels kort houdt, is er minder om vanaf te bijten. Hierdoor zal de neiging tot bijten afnemen. Nagelbijten met nagellak is behoorlijk vies. Een laagje nagellak kan dus ook wonderen doen.

2. Als je nagelbijten voortkomt uit stress, zorg er dan voor dat je een andere uitlaatklep vindt. Probeer in elk geval iets in je handen te hebben, zodat deze bezig zijn.

3. Kies voor nepnagels of een bitter middeltje. . Beide vormen een extra barrière om het bijten tegen te gaan. Vooral in de eerste stopfase kan dit voor veel mensen erg handig zijn.

4. Misschien een beetje vreemd, maar plak stickers of een pleister op je nagels. Dit kan misschien werken als andere methodes niet helpen.

5. Zorg ervoor dat anderen je helpen herinneren niet te nagelbijten.

 IMG_1620-1200x800

LANG OF KORT

Vrouwen prefereren lange nagels. Zoals je eerder hebt kunnen lezen waren lange nagels vroeger een toonbeeld van luxe en weelde, maar tegenwoordig is het een echt schoonheidsideaal. Lange, verzorgde nagels geven handen een mooie indruk. Veel vrouwen prefereren kortere nagels, dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als zij voor hun dagelijkse werkzaamheden geen lange nagels kunnen gebruiken, of dat dit niet is toegestaan. Ook kiezen vrouwen voor korte nagels omdat zij langere nagels erg onhandig en onpraktisch vinden.  Hoe dan ook, we willen vooral goed verzorgde nagels, die er gezond uitzien. Kort of lang. En helaas……dat komt niet uit een potje.

 IMG_3840

WAT NAGELS VERTELLEN OVER ONZE GEZONDHEID

De kreet “ gezondheid komt van binnenuit” gaat meer dan wat dan ook op voor onze nagels. Aan onze nagels kunnen we dan ook ontzettend veel aflezen. Ze geven een goed beeld van onze algehele gezondheid, en  tonen, zodra er iets mis is in ons lichaam. Gezonde vingernagels zijn lichtroze van kleur en het stukje wat uitsteekt  ( de lunula ) moet wit van kleur zijn. Gezonde nagels zijn hard en glad..  Soms kunnen nagels plotseling van kleur en vorm veranderen. Dit kan ontzettend veel vertellen over je gezondheid. Gelukkig zijn de meeste nagelafwijkingen onschuldig. Maar niet allemaal. Problemen aan de lever, het hart en longen kunnen zichtbaar worden in je nagels. Natuurlijk kunnen bepaalde ziektes zichtbaar worden in de nagels. Maar de meeste afwijkingen aan de nagels betekenen helemaal niets. Wanneer je twijfels hebt, neem dan contact op met je huisarts of vraag een verwijzing naar een dermatoloog. Ik zet een aantal op een rij:
GROEN GEKLEURDE NAGELS:
Groen gekleurde nagels kunnen worden veroorzaakt door twee soorten micro-organismen : de bacterie Pseudomonas aeruginosa en de gist  Candida parapsilosis. Geven deze boosdoeners een infectie aan het nagelbed, kan dit leiden tot groen-achtige verkleuringen van de nagels. De groene verkleuring varieert van blauw-groen tot donkergroen en blauwgrijs. De verkleuring bevindt zich onder de nagel, en zal dus niet verdwijnen als je het probeert weg te wassen. De verkleuring beperkt zich meestal tot één of twee nagels en komt zowel op de vingernagels voor als teennagels. De nagel zelf is niet pijnlijk, maar de huid rondom de nagel kan enigszins gezwollen zijn of gevoelig en licht pijnlijk zijn. Je kunt een groene nagel oplopen door oplifting van de nagel, een ongeluk waarbij de nagel loskomt, niet goed aangebrachte kunstnagels, en vochtige omgevingen.
WITTE NAGELS
Witte of erg bleke nagels ontstaan vaak door ouderdom. In sommige gevallen kunnen witte nagels een teken zijn voor serieuze aandoeningen zoals bloedarmoede, hartfalen en tekorten aan voedingsstoffen. Zijn de nagels wit met donkere randen, kan dit wijzen op lever-problemen. Zijn ook de vingers verkleurd, geeft dat ook meestal een directe aanwijzing naar leverproblemen.  Kinderen hebben ook vaak witte nageltjes, dit wordt veelal veroorzaakt door stoten of ongelukjes tijdens hun spel.
GELE NAGELS
Gele nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder een schimmelinfectie. Dit zorgt ervoor dat je nagel geel en hard wordt. Wanneer er niets gedaan aan de infectie wordt gedaan, dan kan het nagelbed zich terugtrekken en de nagels dik en broos worden. In zeldzame gevallen wijst de gele verkleuring op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.
BLAUWE NAGELS/ BLAUWACHTIGE ZWEEM ONDER DE NAGELS
Wanneer nagels een blauwachtige zweem te zien geven, kan dat wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking. Een heel lichte zweem wijst eerder in de richting van diabetes. Het kan tevens duiden op een te laag zuurstofgehalte in het bloed
DONKERE LIJNEN OF VREEMDE KLEURVERANDERINGEN ONDER DE NAGEL
Kleurveranderingen in je nagels moet je altijd goed in de gaten houden. Bruine lijnen onder nagels kunnen veroorzaakt worden door huidkanker. Elk soort asymmetrische pigmentatie kan duiden op huidkanker, maar als je melanoom tegenkomt op je nagels ziet dat er meestal uit als een gekleurde verticale band die vanaf je nagelriemen omhoog loopt naar de bovenkant van je nagels. Wanneer je dit ziet neem dan contact op met je huisarts.
DROGE, AFBROKKELENDE, BROZE NAGELS
Droge, broze nagels, die snel afbrokkelen of breken, komen regelmatig voor. Wanneer je vaak je nagels laat doen of veel werkt met water en schoonmaakmiddelen kun je er vaak last van hebben. Maar afgebrokkelde nagels kunnen ook duiden op een probleem met de schildklier. Wanneer de broosheid samengaat met een gelige kleur ligt een schimmelinfectie meer voor de hand.
NAGELS MET EEN OPVALLEND GROTE HALVE MAAN ( LUNULA)
We hebben allemaal witte halve maantjes aan het begin van de nagel. Maar wanneer deze halve maand zeer groot is, dan kan dat duiden op onder andere nierfalen, wat vaak voorkomt bij mensen die diabetes of een te hoge bloeddruk hebben. Als de halve maantjes 2/3 van je nagels beslaan, dan zou leverfalen de diagnose kunnen zijn.
SPLIJTENDE, RAFELENDE NAGELS
Deze afwijking kan meerdere oorzaken hebben. De belangrijkste factor is waarschijnlijk het uitdrogen van de nagel door regelmatig contact met water en zeep. Bij het nat worden van de nagel wordt deze zacht en vervolgens droogt de nagel weer op. Wanneer dit te vaak gebeurd kan er een splijting in de nagelplaat optreden. In de barstjes die ontstaan kunnen dan weer water, vuil en zeepresten ophopen waardoor het probleem erger wordt. Een enkele keer kan de splijting in verband worden gebracht met een onderliggende ziekte zoals Polycythaemia Vera. Dit is een zeldzame aandoening van het beenmerg, die kan overgaan in acute leukemie.
GERIBBELDE NAGELS
Een nageloppervlak met ribbels in de breedte of putjes, kan een heel vroege manifestatie van psoriasis of artritis zijn. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10% van de mensen begint psoriasis in de nagels. Maar wanneer je verticale ribbels in je nagels krijgt op latere leeftijd is dat vaak te wijten aan ouderdom. Sommige mensen vergelijken het met het krijgen van rimpels. Je hoeft je dus niet druk te maken over deze ribbels, tenzij ze heel plotseling verschijnen, dan kun je beter je even naar je huisarts gaan.
NAGELS MET PUTJES

Natuurlijk kan iemand zijn nagel hebben beschadigd waardoor er een putje is ontstaan. Maar het hebben van vele putjes over de gehele nagel is gelinkt aan huidziektes zoals eczeem-psoriasis. Dat kan ervoor zorgen dat de basislaag cellen van je nagels ontstoken raakt. Hierdoor ontwikkelt de basislaag zich niet gelijk en kan de nagel zich niet glad ontwikkelen.

BOLLE NAGELS

Mensen met hele bolle nagels, ook wel trommelstokvingers of horlogenagels genoemd, hebben nagels die over de vingertop heen groeien. De vingertoppen zijn verdikt, warm en rood. Bij aandoeningen van het hart, de longen, grote bloedvaten of het maag-darmstelsel kan het zuurstofgehalte in het bloed afnemen. Er komt daardoor te weinig zuurstof in de delen van het lichaam die het verst van het hart liggen, zoals de vingers. Men neemt aan dat het gebrek aan zuurstof te maken heeft met het ontstaan van deze nagelafwijking

IMG_3827

VOEDING OM JE NAGELS GEZOND TE HOUDEN

Voeding speelt niet alleen een zeer belangrijke rol voor onze algemene gezondheid, ook nagels varen bij een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Ons lichaam is een prachtige 24 uurs fabriek die al het werk voor ons doet. Het is geprogrammeerd om te overleven en zal het uiterste doen om jou in leven te houden. Onze organen werken hard. Komt het lichaam wat tekort, dan zal het deze voor zover ze nog aanwezig zijn als eerste naar je vitale organen brengen. Je kunt een slechte conditie van je huid, haren en nagels dus zien als een eerste waarschuwingssignaal dat je lichaam voedingsstoffen tekort komt. Het is niet voor niets dat dierenartsen aan de vacht van dieren gelijk kunnen zien of het dier ziek of gezond is. De vacht weerspiegelt de conditie van het dier. Het is bij ons niet zoveel anders.Het is dus vooral zaak, om ons lichaam gezond en vitaal te houden, dit werkt automatisch door op onze nagels. Wat simpele tips:
 
ZORG VOOR EEN OPTIMALE, GEZONDE DARMFLORA
Een gezonde spijsvertering werkt als een krachtige motor. Als de darmen goed en optimaal functioneren heb je al veel gewonnen. Hou je darmflora dan ook in optimale conditie. Eet geen tot weinig suiker, let op met glutenhoudende en zuivelproducten, mijd kant en klaar en ander kunstmatig voedsel en kies voor zoveel mogelijk vers en intact. De vezels in vers en intact ( dus ongeschild en zo intact mogelijk gelaten) zorgen bovendien voor een optimale stoelgang. 
 
DE JUISTE VETTEN
Eet gezonde vetten. We hebben vetten nodig voor tal van processen in het lichaam goed te laten verlopen. Omega 3-vetten zijn bijvoorbeeld onmisbaar, deze vind je in vette vis, walnoten, lijnzaad, hennepzaad, algen en zeewieren. Andere gezonde vetten zijn avocado’s, goede olijfolie en zuivere kokosolie, ghee en roomboter, en ongebrande noten. 
 
HET BELANG VAN EIWITTEN
Nagels zijn deels opgebouwd uit eiwitten, dus je begrijpt ook meteen hoe belangrijk het is om deze voldoende binnen te krijgen. Zeker veganisten kunnen flinke eiwit-tekorten oplopen. Voor hen ( en ook anderen uiteraard) is het verstandig om veel peulvruchten, zaden, granen, en ongebrande noten op het menu te zetten. Biologische eieren ( vers van de boer) zijn ook goede leveranciers. Eet je zuivel, kies dan liefst voor bio-dynamische zuivelproducten. 
 
WEES GEEN STRESSKIPPETJE
Stress ( teveel) maakt meer kapot dan je lief is, dat gaat zeker op voor je nagels. Naast dat stress je kan doen laten nagelbijten, kan stress een aanslag doen op de eiwitten in je lichaam. Sta je onder een zeer hoge stress-boog, heeft het lichaam eiwitten nodig om het anti-stresshormoon cortisol aan te kunnen maken. Dit haalt je lichaam aanvankelijk uit je spieren, maar als deze is uitgeput schakelt je lichaam over op de nagels. Het is lastig, maar toch…..probeer voldoende te ontspannen. Dit komt niet alleen je nagels ten goede, maar ook je lichaam en geest.
 
EET VOLDOENDE VITAMINEN EN MINERALEN
Beetje een inkoper, maar toch is het een belangrijk punt om nagels in optimale gezondheid te houden. Silicium en zwavel zijn twee mineralen die een rol spelen bij de gezondheid van je nagels. Zet veel bloemkool, broccoli, spruiten, boerenkool , uien en knoflook, en zeegroenten op je menu.
VOEDINGSMIDDELEN DIE GEZOND ZIJN VOOR DE NAGELS:
– verse groente, zo intact mogelijk gelaten, in het bijzonder koolsoorten
– volkoren granen ( haver, Quinoa)
– ongebrande noten
– biologisch-dynamische gefermenteerde zuivelproducten als kwark en yoghurt
– vette vis ( zalm)
– groene bladgroenten als spinazie
– bananen
– blauwe bessen
– olijfolie, zuivere kokosolie, arganolie, lijnzaadolie
– uien ( liefst rauw en rode)
– rauwe knoflook of zwarte knoflook
– pinda’s
– lever en ander orgaanvlees
– eieren
– zilvervliesrijst
– paddenstoelen
– kip
– avocado
– peulvruchten

IMG_1559-1200x800

UITERLIJKE VERZORGING VAN DE NAGELS

Om echt mooie en verzorgde nagels te krijgen, moeten we ze natuurlijk ook van buiten goed verzorgen.Nagels zijn erg kwetsbaar, omdat ze eigenlijk de eerste ” klappen” opvangen als we met onze handen werken. We kunnen zelf veel doen om ze een klein beetje te beschermen tegen deze invloeden van buitenaf.  Enkele tips om je nagels goed te onderhouden:

 • Werk zoveel mogelijk met huishoudhandschoenen. Sommigen vinden dit een crime, maar toch geeft het je nagels en ook je handen de beste bescherming. We zitten dagelijks met onze handen in water. Ook dit kan nadelig zijn voor de nagels. Zeker ( agressieve) reinigingsmiddelen kunnen de nagels aantasten.  Er zijn ook latex-vrije wegwerphandschoenen. Deze werken wat fijner.
 • Vijl je nagels regelmatig. Dit voorkomt scheurtjes en andere oneffenheden in het nagelblad. Bovendien geeft het een mooiere nagel. Vijl nagels op een goede manier. Kies een goede nagelvijl,  Voordat je je nagels gaat vijlen is het nodig dat je beslist welke vorm je je nagels wilt geven. Er zijn vijf basisvormen voor nagels: ovaal, vierkant, vierkant met afgeronde hoeken, rond en puntig / amandelvormig. Vijl ze daarna in de gekozen vorm waarbij je begint bij de zijkanten van je nagels. Je volgt de natuurlijke boog van je nagel totdat je bij het midden bent gekomen. Hier zijn de verschillen tussen de basisvormen:
  • Ovaal. De ovale nagel is een basisvorm die geschikt is voor korte nagels waar weinig tijd aan wordt besteed qua verzorging. De vorm is aan de bovenkant gebogen waardoor de nagel ovaal is.
  • Vierkant. De vierkante nagel heeft een rand die aan de buitenkanten een klein beetje gebogen is en die grenst aan de twee rechte zijkanten van de nagel. Hierdoor krijgen de nagels een vierkante (of, beter gezegd, rechthoekige) look.
  • Vierkant met afgeronde hoeken. Zoals de term al suggereert is deze nagel niet zo rond als een ovaal en niet zo recht als een vierkant. Deze nagelvorm is perfect voor nagels met een breed nagelbed. De vorm is gebogen maar heeft toch nog een deels vierkante look.
  • Rond. De ronde nagel is meer gebogen dan de ovale nagel. De zijkanten van de ronde nagel zijn ook gebogen en ontmoeten elkaar bij het hoogste punt van de gebogen bovenkant.
  • Puntig / amandelvormig. Dit is een wat extremere versie van de ronde nagel. Een puntige nagel heeft geen platte of ronde bovenkant. In plaats daarvan lopen de twee zijkanten in een punt naar boven. Deze look is dramatisch en heeft meer verzorging nodig dan de andere vormen.
 • Knip je nagels tijdig. Je kunt nagelknippers gebruiken of een nagelschaartje. De keus is vooral een kwestie van voorkeur. Neem de voors en tegens van elke mogelijkheid in overweging:
  • Nagelknippers zijn goedkoop, eenvoudig en overal verkrijgbaar. Ze knippen je nagels langs een voorgevormde kromme rand – wat erg handig kan zijn als de knipper dezelfde maat heeft als je nagels, maar werkt frustrerend als de kromming te groot of te klein is. Teennagelknippers zijn vaak krachtiger en hebben een rechtere kniprand om beter om te gaan met dikkere nagels en het risico van ingegroeide teennagels te verkleinen.
  • Nagelschaartjes worden minder vaak gebruikt dan nagelknippers, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan. Je kunt wat meer oefening nodig hebben om je nagels met een nagelschaartje te knippen. Je bepaalt echter ook zelf de boog waarlangs je je nagel knipt. Een nagelschaartje is het meest geschikt voor het knippen van vingernagels. Voor je voeten heb je zwaarder gereedschap nodig.
  • Het is gevaarlijk is om ander, scherp snijgereedschap zoals messen, scheermessen of gewone scharen te gebruiken om je nagels mee te knippen. Het gereedschap kan wegglijden en de huid rond de nagel beschadigen. Niet doen dus. 
 • Verzorg je nagelriemen. Door deze regelmatig met ” een bokkepootje” ( dit is een staafje met een puntig uiteinde, in de vorm van een hoef van een bok) naar beneden te duwen wordt de groei van de nagels gestimuleerd. Door je nagels en nagelriemen regelmatig in te smeren met een goede olie ( arganolie, amandelolie, jobobaolie) blijven ze in topconditie en de nagelriemen blijven soepel.
 • Pas een beetje op met het plaatsen van kunstnagels. Dit is eigenlijk altijd een beetje slecht nieuws voor je nagels omdat ze worden aangevallen met agressieve middelen zoals lijm enzovoort. Ook kan de nagel onder de kunstnagel gaan ontsteken. Doe het liever niet, maar als je het echt graag wilt, kies dan zorgvuldig een goede nagelstyliste, die werkt met certificaten.
 • Lak je nagels alleen met ” gezonde” nagellak. KLIK HIER om hier alles over te lezen. 
 • Neem regelmatig een nagelbadje, een weldaad voor je nagels. Voor een hydraterend nagelbad meng je een eetlepel amandelolie met 8-10 druppels lavendelolie, of manuka olie. Smeer hier de nagels en nagelriemen goed mee in en laat dit ongeveer 15 minuten intrekken. Daarna afspoelen met water. En insmeren met een verzorgende créme zoals een aloë Vera créme.IMG_3640
  Als je een set nagels hebt die broos en gevoelig is voor breken, scheuren en splijten, dan heb je een versterkende nagelbehandeling nodig.
  Je kunt hiervoor de volgende ingrediënten gebruiken:

  • Eierdooiers – Klop 2 eierdooiers. Het eiwit in de eieren zal je nagels helpen te versterken.
  • Melk –Je hebt een kwart kopje nodig. Melk is rijk aan calcium, wat van cruciaal belang is voor het sterker maken van de nagels.
  • Honing – Een eetlepel is genoeg. Honing zal je helpen je nagelriemen en nagels te hydrateren.
  • Arganolie – Je hebt slechts 1 eetlepel nodig. Deze olie zit boordevol voedingsstoffen, zoals vitamine E, talrijke anti-oxidanten en essentiële vetzuren, die je nagels beschermen en versterken, hydrateren, en een gezonde groei bevorderen.

  Nu je alle ingrediënten hebt, doe je alles in een kom en meng je het goed door elkaar.  Laat je nagels ongeveer 15 minuten in het mengsel weken en spoel ze vervolgens af met water. Nadat je je nagels hebt afgedroogd, breng je een paar druppels Arganolie aan om ze te hydrateren.

 • Zijn je handen en nagels droog? Smeer ze in met kokosolie of sheabutter. Je kunt hiermee ook een handmasker maken. Smeer je handen, nagels en nagelriemen goed en grondig in met kokosolie of sheabutter en draag 15 minuten latexvrije wegwerphandschoenen. Spoel je handen daarna goed af en smeer nog licht in met wat amandelolie, olijfolie of arganolie.

 

TOT SLOT:

Zoals je hebt kunnen lezen is het allemaal niet zo eenvoudig en zwart-wit. En daarom zijn al de wondermiddelen die ons op social media rond de oren vliegen ook niet erg effectief, ze dien meer als een soort doekje voor het bloeden. Het zou erg mooi zijn, als we sterke en gezonde , krachtige, mooie , gladde nagels uit een potje kunnen halen, maar zo werkt het nu eenmaal niet en geef er dan ook je goede geld niet aan uit. Besteed dat geld liever uit aan gezonde voeding. Vers, intact, en zet ze ook VEEL op het menu.

3 Reacties op “Wat je nagels je vertellen over je gezondheid en…hoe hou je nagels gezond en mooi?

 1. Wat een heldere en uitgebreide blogpost weer. Dank je. Ik neem aan dat je nog geen reactie hebt gehad nav je vraag 😉

  Wendy

  • Super, ik wist dit al veel althans grotendeels,,,, ik laat mijn nagels ook manicuren,en lakken, maar heb gelukkig wel mijn eigen nagels, geen kunstnagels, ik heb daar altijd al een vraagteken bij gehad, ivm dat er door de lijm,en of de kunstnagel daaronder wel het een en ander kan gebeuren,,,wat je liever niet wil,of dat het elders in je lichaam vorkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *