Natuurlijk lekker basiskookboek

 

Maandenlang zijn we eraan bezig geweest: het vernieuwde basiskookboek. Eindelijk is het zover en is hij uit. Ik ben ontzettend blij en gelukkig met het resultaat. Dit basiskookboek heeft een zeer speciaal plekje in mijn hart omdat dit toch mijn eerste echte kookboek is die ik heb geschreven/ontwikkeld. Het allereerste exemplaar van de eerste druk ( in eigen beheer ) staat nog altijd demonstratief op mijn boekenplank. Ik za nooit vergeten hoe het voelde toen ik dat eerste exemplaar in mijn handen hield.Totaal imperfect, vol vervelende drukfouten en duidelijk nog in de kinderschoenen, maar man man, wat was ik euforisch! En super-super-super TROTS!

Dat ik mij verder heb ontwikkeld tot waar ik nu ben, bewijst dit vernieuwende verrassende basiskookboek. Uiteraard is de opmaak/het uiterlijk totaal anders dan de eerste uitgaven. Dat valt ook niet te vergelijken. Er is veel geïnvesteerd door mijn fantastische ( ex) uitgever Van Duuren Media BV, waardoor dit boek HET basiskookboek is geworden wat ik altijd voor ogen had. Door deze heerlijke vrijheid die ik van de uitgever kreeg heb ik er een waar juweeltje van kunnen maken.

Wat kun je verwachten?

Ik heb erg hard mijn best gedaan, om dit boek geheel anders te maken dan de vorige uitgaven. Dit wilde ik graag, zodat de mensen die reeds in het bezit zijn van een oude editie, ook een geheel nieuw boek in handen krijgen. Alle recepten zijn vernieuwd, verbeterd, maar erg veel recepten zijn ook verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn er heerlijke, nieuwe recepten gekomen,die geheel anders in ingrediënten zijn samengesteld. In mijn begin periode was ik duidelijk nog zoekende naar de juiste ingrediënten, ingrediënten waar ik echt alleen maar mee wilde werken, en welke juist absoluut niet. Ik kies er bijvoorbeeld voor, om met geen andere vervanger voor suiker te werken dan stevia en erythritol. Met hier en daar ” een uitstapje” naar kokosbloesemsuiker daar gelaten. Ik werk dus niet met honing, agave, ahornsiroop, en vele andere zogenaamde gezonde suikervervangers. Dat deze helemaal niet zo gezond zijn als wordt gedacht, kun je lezen in het meukvrij ABC. Je kunt daar tevens lezen waarom ik wel voor stevia en erythritol suiker kies. Ik gebruik ook enkel 100% biologische, rauwe, zuivere, extra vierge kokosolie.Geen olijfolie, cacaoboter, of ander bakproduct.En ik gebruik enkel het meest zuiverste zout ter wereld denkbaar: keltisch zeezout.Geen zeezout, waarvan ook vaak wordt gedacht dat deze gezonder zou zijn dan industrieel zout.

Je vindt in dit boek 225 recepten die meest populairste dagelijkse producten vervangt in de supermarkt. Het boek is opgedeeld in diverse hoofdstukken:

 1. Een uitgebreid voorwoord, waar je veel informatie kunt lezen
 2. ontbijt en lunch
 3. brood en broodproducten
 4. snacks en tussendoortjes
 5. koekjes, taart,cake en gebak
 6. soepen, salades en sauzen
 7. vegetarische snacks en burgers
 8. pizza, pasta en pastasauzen
 9. gerechten uit binnen-en buitenland
 10. ijs, desserts, en dessertsauzen
 11. pannenkoeken en poffertjes
 12. chocolade, snoep, drop en chips
 13. dranken ( melkvervangers)
 14. smaakmakers
 15. tot slot: het register van alle recepten

Zoals je kunt lezen, voor iedereen wel wat wils! Van kroketten tot frikadellen, van tiramisu tot vla, van pasta tot pizza, van hachee tot roti, van mars repen tot twix repen, van tom poucen tot moorkoppen, van populaire soepen tot sauzen als mayonaise, ketchup en piccalilly.Van chocolade ijs tot chocolade. Van ontbijtkoek tot populaire broodbeleggingen als gestampte muisjes, vlokken en pindakaas.Van roze koeken tot donuts. Van bekende groenten uit pot/blik tot pannenkoeken en poffertjes. Ook vind je alle recepten om zelf melkvervangers te maken.Kortom: iedereen vind er wel wat lekkers in terug in meest gezondste jasje denkbaar!

Waarom dit basiskookboek?

Bewuster nadenken over ons voedsel, het is iets wat zeker de afgelopen twee jaar explosief is gestegen.En dat is een erg fijne ontwikkeling.Ik ben zelf al jaren bezig met het belang van gezonde voeding, en wist ook middels eigen ervaringen zowel persoonlijk als in mijn werk/praktijk hoe ontzettend belangrijk en zinvol het is om goed je basis te bewaren in je voeding.Het is jammer dat nog steeds teveel mensen dit voor lief nemen omdat zij geen kennis hebben of zich niet bewust zijn van wat ze werkelijk iedere dag in hun mond stoppen.Voedsel is vandaag de dag meer vulling geworden dan voedzaam.En dat zou weer omgedraaid moeten worden, zeker nu steeds meer en meer aan het licht wordt gebracht wat voor gevaren dit kan opleveren voor mens, dier, gezondheid en milieu.We zijn zieker,allergischer,intoleranter en vermoeider dan ooit geworden.Dit is voor een erg groot deel te danken aan ons kunstmatige huidige voedsel, waar bovendien ook nog ontzettend veel onnodige suikers in schuil gaan.

Met dit basiskookboek wil ik erg graag erg veel groepen mensen verder helpen.Denk aan mensen met allergieën,intoleranties,en mensen met diabetes.Mensen die om welke reden dan ook geen vlees/dierlijke producten wil consumeren, net als ik overigens.Mensen die graag ook snel, gemakkelijk en lekker willen eten ondanks hun beperkingen in hun voeding.Maar dit boek is er vooral voor iedereen die gewoonweg gezonder wil gaan eten en drinken,maar dit graag ook nog steeds lekker wil.Door populaire producten te vervangen, neem ik niemand iets af, maar bied ik een ander alternatief.We hoeven dus onze patat, kroket,frikadel,tom pouce en moorkop echt niet te laten staan.We kunnen het lekker zelf namaken in onze eigen keuken.

SAM_0280

De recepten zijn glutenvrij, koemelkerij, E nummer vrij, sucrose ( suiker) vrij, en vrij van iedere vorm van kunstmatigheid. Ik probeer in mijn recepten/werk zo nauw als maar mogelijk samen te werken met de natuur. Ik kies voor 100% puur, vers, natuurlijk en biologisch.Ik maak er echter geen strikt dieet of een leefwijze van. Mijn recepten zijn open, en daardoor vrij voor iedereen om er een eigen twist aan te geven. Eet je bijvoorbeeld wel graag vlees, dan kun je de vleesvervanging die ik hanteer in mijn recepten ( gefermenteerde tempeh) zelf vervangen voor biologisch scharrelvlees. Gebruik je liever iets anders dan stevia en erythritol, kun je ieder gewenst zoetmiddel zelf toevoegen. Gebruik je liever geen eieren, kun je dit vervangen met ei-vervangers. Je kunt kiezen uit vele alternatieven, deze vind je in mijn uitgebreide artikel ( klik hier) Kortom: het boek is geschikt voor iedereen die maar enigszins met gezonde voeding bezig is.

10876832_10202402549063935_1836073608_o

Laat je verrassen door dit boek. Ervaar zelf hoe makkelijk het is om alles gewoon zelf te maken.Velen laten zich nogal afschrikken door de gedachten dat het allemaal vast ingewikkeld, gecompliceerd en tijdrovend is. De recepten in dit boek zijn zo gemakkelijk mogelijk gehouden en zijn duidelijk omschreven. Zo kun je je eigen broden maken in nog geen uur tijd, en is een soepje binnen een half uurtje gefikst. Ik ben in elk geval erg gelukkig met de wedergeboorte van mijn eerste kindje!

Kijk hier voor een inkijkje in het boek:

http://support.vanduurenmedia.nl/Downloads/9789059408173/Inkijkexemplaar.pdf

 

Het boek is vanaf 25 Maart 2015 overal verkrijgbaar, ook in België.Ook bestelbaar via:

http://www.bol.com/nl/p/natuurlijk-lekker-basiskookboek/9200000036349963/

www.puurmieke.nl

 

SAM_0213

Foto’s: Muk van Lil

 

Kijk voor meer inspiratie, ervaringen en gezelligheid ook in mijn groep op Facebook!

www.facebook.com/groups/moniquevandervloed

 

4 Reacties op “Natuurlijk lekker basiskookboek

 1. Hallo Monique.

  Ik heb je boek Natuurlijk basis kookboek en vindt het een super boek, echt mijn ding.
  Wat mij echter opviel dat er op een aantal pagina’s veel lege plekken zitten, o.a. pagina 136 en 137.
  Klopt dit of mist hier iets?

  Groetjes,
  Manuela

  • Ik zie in het basiskookboek geen lege pagina’s…..Vergis je je niet?

   • Hoi Monique,

    Ik wilde je een mail sturen met een foto, maar dit lukte niet.
    Het zijn geen lege pagina’s, maar lege plekken waar lijkt alsof daar nog iets moet staan een foto wellicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *