Natuurlijke haarstyling ( gel) …een grote test!

Als je wat ouder wordt, moet je zuiniger zijn met wat je hebt. Mijn haar hoop ik dan ook met de juiste verzorging in topconditie te houden en tot nu toe ( bijna 49) lukt me dat aardig. Het was een zoektocht naar de juiste shampoo , conditioner en serum, maar ik ben er nog niet helemaal. Want wat je in je haren smeert om het te stylen is nét zo belangrijk. ! Haarstyling producten zijn vrijwel altijd behoorlijk agressief. Ze kunnen het haar flink uitdrogen en beschadigen. Iedereen herinnert zich wel de keiharde coupes uit de jaren tachtig, waarin de potten gele gel niet aan waren te slepen. Dit spul heeft voor erg veel ellende gezorgd. Het heeft de gezondheid van de haren nooit echt goed gedaan. 

Tegenwoordig worden deze potten nog steeds verkocht en niet onverdienstelijk. Met name gel is enorm populair als styling-product voor onze haren. Ze zijn er inmiddels in allerlei soorten en sterktes. Maar….allen zijn niet erg verzorgend voor het haar.
Schermafbeelding 2018-09-05 om 03.26.24
De bekende gele potten zijn nog steeds verkrijgbaar….
Gelukkig zijn er andere mogelijkheden. De natuurlijke, biologische varianten zijn op dit moment ( 2018) in opkomst, en ik denk dat het niet heel erg lang gaat duren eer deze trend ook doordruppelt naar winkels als Etos en het Kruidvat.We kunnen de natuurlijke / biologische varianten nu nog voornamelijk kopen via webwinkels en sommige biowinkels en gezondheidswinkels. Nadeel is wel dat deze behoorlijk pittig zijn geprijsd. Bijna € 25 euro betalen voor een tube gel is niet zo heel erg vreemd. Maar zoals ik eerder vertelde, het is in opkomst en daarmee zullen de prijzen ook worden gedrukt.
IMG_5254 2

WAT IS HAARGEL PRECIES?

Wat is haargel nu eigenlijk? Ik vertel het in het kort om je een beter beeld te geven. Het betreft een haarstyling-product in een gelvorm op basis van water en alcohol. Dit laatste moet je al meteen voldoende zeggen om te weten dat het niet bepaald super-gezond is om in je haar te smeren. Het wordt al jaren gebruikt om ons haar te modelleren. De belangrijkste ingrediënten zijn filmvormende polymeren die zich rond het haar vestigen . Haarlak doet dit bijvoorbeeld niet. Aan de gel worden veel geurstoffen toegevoegd om het haar lekker te laten geuren.
Het begint met een mengsel van water en glycerine. Uit het water zijn de mineralen onttrokken. Er wordt een dikke, gelei-achtige substantie aan het water/glycerine mengsel toegevoegd en dit wordt opnieuw gemengd. Dit zorgt ervoor dat de gel verdikt. Vervolgens worden er conserveermiddelen, alcohol en kleurstoffen aan toegevoegd. Vervolgens wordt er hars aan toegevoegd ..
De volgende stap is soda toevoegen, dit zorgt ervoor dat de pH waarde stabiliseert.,Daarna worden er geurstoffen, gelei en water aan toegevoegd om het tot een gel te verkrijgen. Dit alles wordt 20 minuten vermengd. Er worden tot slot diverse testen uitgevoerd oma de veiligheid vast te stellen en daarna wordt het verder verwerkt in verpakking om te worden geëxporteerd.
download

NIET  HEEL ERG GEZOND VOOR HET HAAR

Zoals je hierboven kunt lezen, gaat er nogal wat meuk doorheen. Daarbij gaan vrij veel agressieve stofjes die het haar en de hoofdhuid kunnen irriteren. De meeste haargels zijn slecht voor haar en hoofdhuid omdat het alcohol bevat wat het haar uitdroogt en de hoofdhuid zodanig kan irriteren dat er wondjes ontstaan. Een gezonde hoofdhuid heb je ook heel hard nodig om je haar goed te laten groeien.
Er zijn veel geluiden op internet, dat haargel mogelijk het haar zeer snel laat vergrijzen en dat het  kan zorgen voor haaruitval. Maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Wel kan haargel het haar gemakkelijk laten breken ( bij het kammen bijvoorbeeld) en ook kan het voor heel veel overgevoeligheid zorgen bij mensen die last hebben van een gevoelige hoofdhuid en kan het allergische reacties geven op plaatsen op het hoofd waar de huid erg snel geïrriteerd raakt.
Haargel is een product wat je uit moet wassen. Dit gebeurt echter niet vaak, waardoor het haar ook flinke klappen kan krijgen. Met name de gel-soorten die het haar erg hard maken geven veel kans op beschadigen.
Omdat haargel een product is wat dagelijks wordt gebruikt kan het ons haar nadelig beïnvloeden. Globaal gezien is het geen verboden om gel in je haar te smeren als je haar je lief is, maar we kunnen ook niet zeggen dat het gezond is. Met je gezonde verstand begrijp je ook wel, dat al die meuk in je haar smeren geen echte gezonde effecten oplevert. Het is erg belangrijk ( overigens ook als je 100% biologische en natuurlijke gels gebruikt) om de gel iedere avond voordat je gaat slapen uit te wassen. Dit kan ook vlug onder de kraan, zolang je het maar uitspoelt.
Hoe “ erg” een haargel is belast met hulpstoffen verschilt van soort tot soort en van merk tot merk. Er zijn verschillende sterktes verkrijgbaar die meestal worden aangeduid als
– minimum hold
– medium hold
– strong hold
– extra strong hold
De extra sterke soorten geven vaak die bekende keiharde coupes. Je snapt dat daar ook meer meuk voor nodig is. Wie herinnert zich nu niet de potten gele gel? Deze kosten zeer weinig, en zijn vaak ultra strong. Ze zijn nog altijd verkrijgbaar voor  € 99 eurocent, dit zegt uiteraard meer dan genoeg over de inhoud.
IMG_5257

GEZONDE HAARGEL

Ondanks dat we op de reguliere markt steeds meer soorten vinden zonder alcohol blijven de meeste gels dus niet heel erg gezond. Er bestaan gelukkig genoeg “ gezonde” varianten. Deze zijn op basis van natuurlijke ingrediënten zoals essentiële oliën en bijvoorbeeld aloë Vera. Ze zijn vrij van parabenen, en minerale oliën als paraffine . Ze zijn vrij van toxische hulpstoffen. Dit zorgt voor een verzorgend effect.
Op dit moment van schrijven ( September 2018) zijn deze varianten in opkomst. In mijn biowinkel vind ik bijvoorbeeld steeds meer soorten. De vraag wordt groter en ik denk dat het daarom een kwestie van tijd is eer deze ook verkrijgbaar worden in reguliere winkels. Dit brengt hopelijk ook een kanteling in de verkoopprijzen want helaas zijn natuurlijke haargels niet goedkoop.
Ik ben zelf zeer lange tijd op zoek geweest naar een fijne haargel. Ik gebruik verder geen andere styling, ook föhn ik mijn haar niet ( ik heb niet eens een föhn) en ik borstel / kam mijn haren zelden omdat ik mijn vingers als kam gebruik. Ik vond een poosje geleden in mijn biowinkel ( Gimsel in Rotterdam) een hele fijne gel van het merk Aveda. De prijs was schrikken: € 24,95 voor een tube. Maar ik spaar er steeds weer opnieuw voor, en je hebt gelukkig erg weinig nodig. Met een tube doe ik ongeveer twee/ drie maanden, ik gebruik iedere dag een erwtje. Ik heb deze gekozen en gevonden dankzij een goed advies van de verkoopster in mijn biowinkel, die al jaren ervaring heeft. Dit was voor mij een gouden advies, want mijn haar vaart er wel bij. Maar ja, oef…steeds is die prijs toch weer even slikken als ik het afreken.
Dat ik niet de enige ben die op zoektocht is betreft een goede en gezonde natuurlijke gel, blijkt uit de vele vraag die ik dagelijks ontvang om mij eens te gaan verdiepen in haargel. “ weet jij een natuurlijke gel?”         “ …ik wil een goede natuurlijke gel voor mijn puberzoon..”      “ ….welke natuurlijke gels zijn goed?”
Het zijn zomaar wat vragen die ik dagelijks ontvang. Het deed mij besluiten om er werk van te gaan maken. Ik ben op zoek gegaan naar verschillende soorten. En heb verschillende webwinkels en fabrikanten aangeschreven of ik wat mocht reviewen. Ik heb werkelijk op geen ENKELE aanvraag een reactie terug ontvangen. Wat viel dit tegen. Ik heb ook naar AvEDA, het merk van mijn eigen gebruikte gel, gemaild, twee keer zelfs, maar tot op heden een radiostilte.
Ook zijn er nog niet zo heel veel webwinkels die haargel verkopen. Het toeval wilde dat ik werd benaderd door www.biggreensmile.nl Ik zag tot mijn blijdschap dat zij een vrij ruim assortiment in gels hadden en zij stuurden mij met plezier een aantal soorten op!
Deze, en nog wat andere soorten ( via www.puurmieke.nl) heb ik getest. Ik heb gekeken naar:
– textuur
– sterkte
– gebruiksvriendelijkheid
– geur en kleur
– werking
Ik heb iedere gel variant  per dag getest. Iedere morgen heb ik een erwtje in mijn handdoek-droge haren gekneed. Ik heb gelet op hoe de gel zich gedraagt in mijn haar en hoe het opdroogt. De geteste varianten zijn gratis voor deze test / beoordeling toegestuurd. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook zijn er geen enkele bronnen van inkomsten. Deze test is onafhankelijk en op eigen ervaringen geschreven. Ik ontvang ook niets aan kortingsacties. Ik heb mij voor deze test vooral gericht op styling gel. Andere natuurlijke styling komt mogelijk later nog eens aan bod.
IMG_2388

AVEDA RETEXTURING GEL ( € 24,95, 150 ml, verkrijgbaar in diverse biowinkels en webwinkels) 

Deze tube heb ik als enige in deze test wel zelf aangeschaft. Ik gebruik deze standaard voorafgaand aan deze test. Het is een transparantkleurige , vrij dikke gel. Het geeft een medium hold en geeft glans aan normaal tot grof haar. Dankzij de vele plantaardige oliën geeft het je haar extra veel verzorging en bescherming bij bijvoorbeeld föhnen. Het bevat gecertificeerde biologische ingrediënten als patchouli, master-olie, en andere pure essentiële oliën. Het is niet op dieren getest, maar op mensen. De gel is vrij van parabenen en andere chemische hulpstoffen. Je kunt de gebruiken voor nat en droog haar te modelleren. De tube is gemaakt van HDPE. HDPE staat voor hoge dichtheid polyethyleen, een plastic dat geproduceerd wordt op basis van aardolie. Dit ondoorzichtige, dikke materiaal wordt veelvuldig verwerkt tot speelgoed, shampooflessen, emmers en flessen die vruchtensap bevatten. Omdat HDPE grotendeels uit koolstof en waterstof bestaat, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Dit maakt deze soort plastic veilig voor zowel de mens als de natuur.
TEXTUUR: Dik. Dit zorgt ervoor dat je niet teveel in één keer gebruikt.
STERKTE: medium hold.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: De eerste keren even wennen. Je moet de gel tussen de handpalmen los wrijven en “ verwarmen” zodat het een vrij vloeibare substantie wordt om in je haar te kneden. Na twee of drie keer is het al een routine geworden. Wat ik prettig vind is dat je eigenlijk nooit echt “ uit kunt schieten” omdat de gel best dik is. Je moet echt even in de tube knijpen om er wat uit te krijgen. Wasst fijn en snel uit.
GEUR EN KLEUR: Ik geef het toe: ik zwicht voor heerlijk geurende verzorgingsproducten. En dat zit betreft deze gel wel goed, het geurt echt ontzettend lekker en je blijft het lang ruiken in je haar. De kleur is transparant.
WERKING: Erg goed. Mijn haar ( gedroogd aan de lucht) zit de hele dag perfect in model en de gel droogt niet hard op in je haar ( als je het goed loswrijft in je handpalmen) Mijn krullen krijgen volume en mijn haar heeft een licht fijne glans.
EINDOORDEEL: Erg fijne gel. Ruikt erg lekker. Werkt goed. Wel onwijs prijzig, wat een drempel geeft om het aan te schaffen. Ook heb ik het idee dat het vooral het merk is wat je betaalt. Alhoewel ik ook geloof dat er met vrij dure ingrediënten wordt gewerkt.
IMG_5263

SANTE STYLING GEL ( € 7,95 100 ml, verkrijgbaar via www.biggreensmile.nl en diverse biowinkels) 

Deze tube gel lijkt mij zo’n typisch “ standaard” gel. Om maar meteen met het grote nadeel in huis te vallen bevat deze gel wel ( biologische) alcohol. Daarnaast bevat het essentiële oliën, plantensuiker, en biologische berkenblad-extracten. Het bevat erg weinig ingrediënten, en dat is wellicht ook de reden waarom deze gel redelijk is geprijsd t.o.v andere soorten.
Het is geschikt voor veganisten .
TEXTUUR: licht vloeibaar, komt vrij snel de tube uit.Licht plakkerig.
STERKTE: medium hold
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: De gel is vrij vloeibaar waardoor het erg snel uit de tube komt, dit kan zorgen voor een teveel in je hand. Het voelt ook lang nat en klef aan in je hand. Het laat zich wel fijn in de haarpunten kneden.  Wast snel uit.
GEUR EN KLEUR: de geur is licht fris, de kleur transparant
WERKING: Redelijk tot goed. Het droogt hard op, en vrij langzaam. Ook moest ik halverwege de dag nog een extra erwtje in mijn haarpunten kneden. Verder geeft het een erg stevige styling.
EINDOORDEEL : Een fijne gel. Verzwaart het haar niet tenzij je er klodders in smeert.

IMG_5266

DOUCE NATURE HAARGEL ( € 7,10 100 ml, verkrijgbaar via www.biggreensmile.nl )

Deze gel belooft een langdurige styling omdat het is geconcentreerd. Het bevat joboba olie om te verzachten en te beschermen, en aloë Vera om te hydrateren. Helaas heeft ook deze alcohol in huis. 99,5% van de ingrediënten plantaardig en biologisch. Er zit dus niet veel alcohol in, maar toch…..
De gel komt in een pot. Het bevat biologische Aloë Vera, en biologische joboba olie. De gel belooft, dat het geen schilfers geeft.
TEXTUUR: Beetje vergelijkbaar met de Santé gel uit deze test. Ook vrij vloeibaar. En omdat het in een pot zit kun je makkelijk teveel in één keer gebruiken. Plakt niet.
STERKTE: extra strong hold, dus zeer sterke fixering.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Ik vind een pot gel minder prettig in gebruik. Ook minder hygiënisch. Ik heb de gel dan ook over gegooid in een pomp flacon, wat veel beter werkt. Als je iets teveel gebruikt merk je dit meteen, het haar verzwaart direct en droogt hard op. Als je het goed gedoseerd gebruikt ( via een pomp-flacon bijvoorbeeld) werkt het perfect. Ik had de hele dag een goede styling. Wast heel snel uit.
GEUR EN KLEUR: groen, het doet een beetje denken aan die goedkopere potten styling gel…..de geur is wel lekker.
WERKING: Erg goed, het doet wat het belooft. Geeft goede versteviging. Maar gebruik dus niet teveel.
EINDOORDEEL: Fijne gel, ondanks de nogal opmerkelijke “ kermit-de-kikker” kleur. Ik vind hem lekker ruiken.
IMG_5259

SANTE NATURAL HAIRWAX ( € 7,10 per potje, verkrijgbaar via www.biggreensmile.nl )

Ik heb in deze test ook een wax  meegenomen. Haarwax of haarwas is een hairstylingproduct voor het in vorm brengen en verstevigen (styling) van het kapsel. In tegenstelling tot haargel, waarvan de meeste water en/of alcohol bevatten, is haarwax een product waarin wassen zijn verwerkt. … Het verschil met pommade is dat haarwax het haar niet laat glanzen. Het is vrijwel altijd ongeschikt voor veganisten omdat er altijd wel iets van bijenwas wordt gebruikt, maar er zijn verschillende soorten die wel geschikt zijn voor veganisten. Deze van Sant´is helaas ongeschikt voor veganisten. Het heeft een basis van kokosolie en bijenwas. Hieraan is o.a vitamine E toegevoegd, zonnebloemolie, sesamolie en jobobaolie. Haarwax is ideaal, als je last hebt van gespleten en droge haarpunten. Je hebt ontzettend weinig nodig, wat het zuinig maakt in gebruik. Deze wax geurt opvallend lekker! 😉
TEXTUUR: Erg hard. Ik had wat moeite om het uit het potje te schrappen met mijn spateltje. Nu hoort wax ook best een beetje hard te zijn, maar naar mijn idee was dit best “ behoorlijk” hard. De tweede en derde schap met met spatel gingen wat soepeler.
STERKTE: medium hold. Het is vooral goed geschikt voor kortere kapsels.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Het is vrij hard, daardoor krijg je het er met je vingers niet uit. Dat vind ik overigens wel OKAY. omdat dit ook minst hygiënisch is. Ik gebruik sowieso altijd spateltjes. Ik laat een klein beetje tussen de handpalmen smelten en kneed het in mijn haarpunten. Erg goed resultaat! Mijn haar ruikt ook zalig 😉 Het wast iets lastiger uit.
GEUR EN KLEUR: De kleur is grijs/ wit, en de geur echt heerlijk, een opvallende kokosgeur.
WERKING: Erg goed.Ik ben enthousiast. Het geeft vooral vrij veel glans en ook geurt je haar echt lekker.
EINDOORDEEL: fijn product. Wel oppassen dat je niet teveel gebruikt anders wordt je coupe erg vet.

IMG_5258

JASON CHIAZAAD HI SHINE STYLING GEL ( € 11,35 180 ml, verkrijgbaar via www.biggreensmile.nl)

Jason is een merk die ik ken uit Amerika.Daar staat het in de wereld van natuurlijke verzorging vrij hoog aangeschreven.  Deze gel is op basis van HI-vitaminen, planthenol-4 complex en lijnzaad proteïnen. Het is rijk aan planten extracten. De gel is geschikt voor ieder haartype, Ook deze gel bevat alcohol. Het bevat wel gecertificeerde biologische ingrediënten. De gel is verrijkt met biologische Calendula extracten. Het is geschikt voor zowel nat als droog haar. De gel bevat veel natuurlijke bestanddeel die het haar laten glanzen. Heb je dus dof haar, dan is deze gel zeer geschikt. De gel werkt verzorgend. Het bevat geen SLS, parabenen en ftalaten.
TEXTUUR: Vloeibaar maar stevig. Het komt niet de tube uit racen zodra je de dop opent. Fijn om in te kneden, plakt niet.
STERKTE: medium hold.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Fijn. De tube is flexibel waardoor je eenvoudig de gel eruit drukt. Smeert goed uit tussen de handpalmen en kneedt fijn in het haar.
GEUR EN KLEUR: Over de geur ben ik minder enthousiast. Dit ruikt echt te erg naar bloemetjes en ik kreeg meteen ook een associatie naar de goedkopere gele gel in de pot. Jammer dat het té sterk ruikt. De kleur is transparant.
WERKING: perfect! Ik had echt de hele dag een goede volume in mijn haar.
EINDOORDEEL: fine gel, wel prijzig en ruikt mij een beetje té heftig.
IMG_5262

DOUCE HAARLOTION ( € 11,30, 200 ml, verkrijgbaar via www.biggreensmile.nl)

In deze test ook een haarlotion. Dit, omdat ik hier ook vrij veel vragen over kreeg. Haarlotion kennen we voornamelijk voor baby’s. In landen als Spanje, Marokko en Turkije wordt haarlotion ook door volwassenen dagelijks gebruikt. Het geeft haar een heerlijke zweem , waardoor je , als je iemand passeert een heerlijke lucht achterlaat. Baby’s ruiken extra lekker met een beetje haarlotion in het haar. In Spanje wordt er bijvoorbeeld veel NENUCO gebruikt, in Nederland is de haarlotion van Zwitsal erg populair. 
Haarlotions zijn helaas vaak op basis van alcohol en andere vervelende stofjes die de huid ( zeker die van baby’s) kunnen irriteren. De meeste haarlotions bevatten ook PEG, EDTA, parabenen en synthetische geur en kleurstoffen. Gelukkig zijn er ook meukvrije haarlotions. Deze van DOUCE is geparfumeerd met 100% natuurlijke en pure essentiële oliën. Het bestaat voor 99,8% uit biologische ingrediënten. De haarlotion voorkomt hoofdroos en de formulering is aangepast aan vier haartypen: normaal, droog, vet en anti-roos. De haarlotion is verrijkt met Quinoasol, dit is een biologisch plantaardig complex wat zeer rijk is aan antioxidanten. Het bevat geen PEG, EDTA, parabenen en andere synthetische stofjes. Dit zorgt ervoor dat het haar niet wordt beschadigd, maar juist verzorgt en lekker laat geuren. Het bevat alcohol. Verder bevat het bukshout, kliskruid, tijm, rozemarijn, brandnetel, salie, appelazijn, en joboba olie. 
 
TEXTUUR: uiteraard vloeibaar.
STERKTE: haarlotion geeft geen hold.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Vervelende dop. Je spuit snel teveel in je hand Het aanbrengen in het haar vind ik ook niet fijn. Het masseren gaat wel fijn. Het trekt vrij snel in het haar.
GEUR EN KLEUR: De geur vind ik tegenvallend. Ik had echt veel meer verwacht van een haarlotion. Sterker, in mijn haar geurde het nauwelijks. Jammer. De kleur is bruin/ geel. 
WERKING: Mijn haar reageerde er niet zo lekker op. Het werd dof en stroef. Ik vond het geen succes en het is voor mij dan ook geen optie. Ik heb vrij dun haar en daarom is deze lotion denk ik minder geschikt. 
EINDOORDEEL: Niet voor mij. De geur valt tegen, de werking is voor mijn haar absoluut geen succes.
 
 

IMG_5269

GIOVANNI NATURAL MOUSSE HAIR STYLING FOAM ( schuim) ( € 10,25 207 ml, verkrijgbaar via www.biggreensmile.nl

 
Weer een Amerikaans merk. Deze styling schuim is vrij van siliconen en 100% ( USDA) gecertificeerd biologisch. Het bevat dus ook geen parabenen lauryl / of laureth sulfaten, of andere synthetische stoffen. Het bevat erg veel plantaardige extracten, waaronder kamille extracten, lavendel extracten, aloë Vera, en rozemarijn extracten. Verder is het verrijkt met vitamine E. De fles is 100% ecovriendelijk geproduceerd, en heeft een “ air turbo” systeem om het schuim tot de fles te pompen. Deze mousse is geschikt voor veganisten. En opvallend…het bevat geen alcohol. Naast een flinke versteviging geeft het tevens glans. 
 
TEXTUUR: Mooi schuim. Het pompje werkt erg goed.
STERKTE: : medium tot strong hold.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Fijn! De pomp werkt uitstekend en zeer prettig. Het schuim laat zich erg goed verdelen in je haar. 
GEUR EN KLEUR: Geur is licht fris en beetje fruitig. De kleur is transparant.
WERKING: GOED! Erg goed zelfs. Mijn haar heeft echt erg goed in de krul gezeten voor een hele dag. Geen harde stukjes, geen doffe ellende. Fijn!
EINDOORDEEL: Zeker eentje die voor herhaling vatbaar is. Fijn in gebruik. Ruikt lekker. Prijs is redelijk, want het is zuinig in gebruik.
IMG_5265
 

GIOVANNI 2 CHIC ULTRA VOLUME AMPLIFYING STYLING GEL ( € 11,20 150 ml, verkrijgbaar via www.biggreensmile.nl)

 
De sterkste  uit deze test. Het is zo sterk, dat het zelfs het meest slappe haar in model brengt, volgens de fabrikant. Heb je krullen, dan worden deze gedefineerd en krijgen ze enorm veel veerkracht. Deze gel is net als meerdere producten van dit merk 100% USDA gecertificeerd biologisch en geschikt voor veganisten. Het bevat papaya extracten en mandarijn extracten, deze zorgen voor een zeer prettige geur, 
Het bevat verder aloë Vera, betacaroteen, Pro vitaminen, ginseng, fruitextracten., vanille extracten, amandelolie, Deze gel is zelfs geschikt voor baby haartjes, Zeer fijn haar ( zoals het mijne) wordt ook verzorgd en krijgt veel meer volume. Het werkt tevens ontklittend. En ook deze bevat GEEN alcohol! 
 
TEXTUUR: Licht vloeibaar. Prettig, want het loopt niet meteen de tube uit.
STERKTE Ultra sterk, voor wispelturig haar of juist zeer teer en fijn haar
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Superfijne tube. Laat de gel makkelijk uit de tube knijpen. De gel kneedt supergoed in. Fijn! 
GEUR EN KLEUR: Heerlijke maar subtiele geur! Fruitig en fris. De kleur is transparant.
WERKING: Prima! De hele dag zat mijn haar perfect, echt prettig! 
EINDOORDEEL: Zeker mijn favoriet in deze test! Ben er zeer tevreden over. Zeker voor herhaling vatbaar en de prijs is ook fijn! 
 
IMG_5260

SIMPLY SKIN FOOD HAIR SCULPTING POMMADE ( € 9,95 50 ml, verkrijgbaar via www.biggreensmile.nl) 

 
In deze test neem ik ook een pommade mee. Een pommade is een olie- en wasachtige substantie die gebruikt wordt om het haar in model te brengen. Pommade zorgt ervoor dat het haar steil wordt en gaat glanzen. In tegenstelling tot haarlak en gel droogt pommade niet op en het is vaak noodzakelijk het haar diverse keren te wassen om de pommade te verwijderen. Pommade wordt erg veel bij kroeshaar en eigen krullen gebruikt. Het is tevens een veel gebruikt product door mannen. Deze pommade van SiplySkin is 100% natuurlijk. Het brengt het haar in model, en het stimuleert de haar -folikels. Het heeft een ontzettend prettige geur. Van kokos, rozemarijn, citroen en cederhout. Het bevat verder cacaoboter, castor olie, bijenwas ( en dus ongeschikt voor veganisten) en joboba olie. Gebruik nooit teveel pommade in je haar. Het verzwaart het haar en maakt het erg vet. Was je haar na gebruik erg goed uit.
 
TEXTUUR: vettig, en vrij zacht. 
STERKTE : lichte styling
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Het laat zich met een spateltje erg gemakkelijk uit het potje scheppen. Een klein erwtje is ruim voldoende voor lang haar. 
GEUR EN KLEUR: De geur is echt heel lekker. Je ruikt het ook goed in je haar. Ik heb voor mijn dunne haar voor deze test heel erg weinig gebruikt.  De kleur is gebroken wit. 
WERKING: Goed. Mijn haar kreeg veel glans.
EINDOORDEEL: Voor mensen met dik, wispelturig haar of met kroeshaar is dit product erg geschikt. Voor mijn dunne haar is het minder geschikt, Verder zeer fijn in samenstelling, geen vervelende stofjes.
 
IMG_5335

LESS IS MORE STYLING CREAM ( € 29,00 150 ml, verkrijgbaar via www.puurmieke.nl)

 
Deze styling cream is bijzonder. Het is namelijk naast stylen ook zeer verzorgend. Zeker als je bijvoorbeeld vaak je haar föhnt , dan is deze cream-gel ontzettend voedend en hydraterend. Het bevat bioactieve plantaardige oliën , fyto-extracten, zuivere essentiële oliën, diverse bloemenwaters, honing en bijenwas ( sorry Vegans, ook deze moeten jullie skippen…) Mascobado rietsuiker, vitamine E, en natuurlijke ( kokos) glycerine. Allen 100% gecertificeerd biologisch en uiteraard dierproefvrij.  De cream is vrij van synthetische conserveermiddelen, geuren, kleurstoffen, polymeren, siliconen, paraffine, petrochemie, PEG, PPG, parabenen, sulfaten, glycolen, ethanolaminen en ftalaten.
Deze cream is vooral geschikt voor mensen met probleem-haar, fijn haar, of mensen met een gevoelige hoofdhuid. Het is geschikt voor normaal tot dik haar in het algemeen. Het kan op zowel nat als droog haar worden gebruikt.
Less is more is een echt ” kappers-product”. Het is ontwikkeld door Brandhuber & Trummer, een aroma therapeute en een haar-stylist-trainer. Deze producten zijn dus vrij exclusief en worden erg zelden op internet aangeboden en alleen in exclusieve webwinkels verkocht.
TEXTUUR: Inderdaad, het is een créme. Dit is even wennen als je een gel verwacht. Maar het werkt verder prima.
STERKTE: medium hold
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Fijn. Ik gebruik styling altijd op nat haar. Deze cream droogt niet hard op en geeft mijn haar volume, zachtheid en glans. 
GEUR EN KLEUR: Geur is fris en tikje kruidig. Kleur is geel/ bruin. 
WERKING: Bijzonder goed. Het geeft de hele dag goede versteviging en volume.
EINDOORDEEL; Ik ben zelfs enthousiast. Maar een stuk minder enthousiast over de prijs. Gelukkig zijn er ook 30 ml verpakkingen, deze kosten € 8,50. 
 IMG_5334

LESS IS MORE STYLING GEL ( € 27.00 , 150 ml, verkrijgbaar via www.puurmieke.nl

Deze styling gel is 100% gecertificeerd biologisch. Het is een veelzijdige gel, dus je kunt het voor talloze doeleinden gebruiken. Denk aan wet-looks, styling en volume in droog en nat haar, of een beschermende gel bij het föhnen. Het belooft een sterke fixering. Het bevat bioactieve plantaardige oliën , fyto-extracten, zuivere essentiële oliën, diverse bloemenwaters, honing en bijenwas ( sorry Vegans, ook deze moeten jullie skippen…) Mascobado rietsuiker, vitamine E, en natuurlijke ( kokos) glycerine. Allen 100% gecertificeerd biologisch en uiteraard dierproefvrij.  De gel is vrij van synthetische conserveermiddelen, geuren, kleurstoffen, polymeren, siliconen, paraffine, petrochemie, PEG, PPG, parabenen, sulfaten, glycolen, ethanolaminen en ftalaten.
Deze gel is vooral geschikt voor mensen met probleem-haar, fijn haar, of mensen met een gevoelige hoofdhuid. Het kan op zowel nat als droog haar worden gebruikt.
TEXTUUR: Mooi en stevig. Het rolt niet meteen uit de fles.
STERKTE: strong hold
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Zeer fijn. De gel laat zich erg snel en intensief in de haarpunten opnemen en het kneden gaat ook soepeltjes. Geen harde stukjes in mijn haar nadat het is opgedroogd.
GEUR EN KLEUR: Zeer verfijnde licht zoete geur. Kleur is bruin/ geel
WERKING: Zeer goed! Ik ben echt heel erg tevreden. Het doet echt wat het belooft. Mijn haar zit de hele dag echt perfect.
EINDOORDEEL: Ook over deze gel ben ik zeer enthousiast, maar minder met de prijs. Hier is echter ook een 30 ml van verkrijgbaar bij www.puurmieke.nl
 IMG_5253

MIJN TOPPERS UIT DE TEST

Als ik uit deze 11 geteste producten een top 11 moet maken, dan ziet deze er als volgt uit:

  1. AVEDA

Mijn absolute favoriet. Ik vind deze toch, uit alle geteste andere producten, het meest fijn. Ik blijf deze dus gebruiken, ondanks dat ik er steeds voor moet sparen 😉

2) GIOVANNI 2 CHIC 

 Goede tweede plek is gereserveerd voor deze gel. Het maakte mijn haar vooral ook zacht en goed doorkambaar met mijn vingers ( mijn haar klit snel)  Deze gel kun je bestellen door HIER TE KLIKKEN.
3) LESS IS MORE STYLING GEL
Onwijs fijn spul. Wel behoorlijk aan de prijs, maar dat is die van Aveda ook 😉 Ik vond deze gel erg prettig in mijn haar worden opgenomen. Zit veel verzorgende aspecten aan vast, wat voor fijn en beschadigd haar erg prettig is. Ruikt lekker. Deze gel kun je bestellen door HIER TE KLIKKEN
4) LESS IS MORE STYLING CREAM
Deze vind ik eigenlijk sterk lijken in werking op de styling gel van dit merk. Het is alleen in een crémevorm, en de geur is iets anders. Maar ook deze echt zeer fijn. Deze cream kun je bestellen door HIER TE KLIKKEN
5) GIOVANNI NATURAL MOUSSE 
Deze mousse vond ik er fijn. Ruikt lekker, de mousse komt goed uit de fles en laat zich erg goed verdelen over het haar. Deze mousse kun je bestellen door HIER TE KLIKKEN
6) DOUCE NATURAL HAARGEL
Als je de bekende gele potten gewend bent, ( of je puber is dat gewend) is dit de perfecte natuurlijke vervanger. Het ruikt erg lekker, is wel een beetje te vloeibaar voor mij. Deze gel kun je bestellen door HIER TE KLIKKEN
7) SANTE NATURAL HAARWAX
Ik gebruik het weinig, maar vriendlief loopt ermee weg! Ruikt vooral ontzettend lekker! Deze haarwax kun je bestellen dor HIER TE KLIKKEN
8) SANTE STYLING GEL
Simpele gel, gewoon fijn. Houdt mijn haar aardig goed in bedwang 😉 Ideaal voor pubers. Deze gel kun je bestellen door HIER TE KLIKKEN. 
9) JASON CHIAZAAD HI SHINE
Ik vond deze toch wel de minste van alle gels. Dit komt voornamelijk door de vrij heftige, aanwezige geur. Ik hou van geur, maar dan wel graag subtiel, en niet dat je anderen die jou passeren bedwelmt. Werkt verder wel fijn. Deze gel kun je bestellen door HIER TE KLIKKEN
10) DOUCE HAARLOTION
Vriendlief vind deze haarlotion heerlijk voor zijn dikke zwarte haar. Maar voor mijn fijne haar was het totaal ongeschikt. Wel een fijn alternatief voor andere haarlotions. Deze haarlotion kun je bestellen door HIER TE KLIKKEN
11) SIMPLYSKINFOOD POMMADE
Voor mijn haar ongeschikt. Ideaal voor kroeshaar, pluizig en dik haar en wet looks. ( of meer VET looks…) Ruikt onwijs lekker! Deze pommade kun je bestellen, door HIER TE KLIKKEN
IMG_4943

..En dan nog even dit:

Haar styling heeft net zulke aanpassing aan jouw haartype nodig als andere verzorgingsproducten. Voor mijn fijne haar is bijvoorbeeld pommade en haarlotion ongeschikt. En met de haarwax moet ik ook niet te gretig zijn. Mijn haar is fijn, en wordt ontzettend snel dof. Als ik mijn verzorging en styling hier niet op aanpas, loop ik binnen de kortste keren met een bos stro op mijn hoofd, waar vogelverschrikkers nog jaloers op kunnen worden. Lees je daarom goed in op het product waar je oog op is gevallen. Superstrong gel is voor fijn haar bijvoorbeeld geen goed idee. De GIOVANNI 2 Chic uit deze test is uitzondering op de regel, omdat deze voornamelijk verzorgt. Dit merkte ik echt heel goed. Zo moet jij ook te werk gaan, om te zorgen dat jij jouw perfecte styling-product vindt wat zeer goed past bij jouw haar en haarwensen. Laat je ook goed informeren. Veel websites hebben professionals in huis die zeer goed kunnen adviseren.

2 Reacties op “Natuurlijke haarstyling ( gel) …een grote test!

  1. Ik gebruik nu sinds een jaar Aveda producten, begon met shampoo en later volgde styling wax en gezichtsverzorging. Mijn haar en huid zijn er blij mee. Inderdaad wat duurder, maar zuinig in gebruik, ruiken heerlijk, geen meuk.

    En Monique, complimenten voor je site! Omdat ik sinds kort weet dat ik lactose intolerant ben (geworden, want ik at altijd heerlijk bio-dynamische zuivel), kwam ik hier terecht. En ik lees gewoon al je blogs door, hartstikke boeiend. Soms een bevestiging van wat ik al weet en hoe ik leef, soms interessant nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *