” Natuurlijke” verzorgingsproducten bij de Lidl…..hoe natuurlijk zijn ze?

We zijn afgelopen jaren bewuster geworden van wat er in ons voedsel zit. Dit merkt de voedselindustrie en springt daar soms krampachtig op in. Als een bepaald voedingsmiddel opeens volop in de schijnwerpers staat, kunnen we nog geen twee weken daarna allerlei nieuwe hippe producten kopen waarin dit nieuwe superfood in is verwerkt. De voedselmarkt beweegt continu, maar ook de cosmeticamarkt heeft “ last” gekregen van de bewustwording onder consumenten. Ook zijn we het belangrijker gaan vinden, wat we op onze huid smeren. En terecht, als je je bedenkt dat meer dan 60% van wat we op onze huid smeren wordt opgenomen. In cosmetica kunnen we soms schrikbarende hoeveelheden chemicaliën vinden. Zo is nagellak eigenlijk éen flesje vol toxische, chemische stoffen. De dampen die vrij komen als wij de nagellak op onze nagels meren, is schadelijk. Toch wordt daar vrijwel helemaal geen aandacht aan gegeven. Het is een fijne ontwikkeling, dat we ook op gebied van uiterlijke verzorging/ cosmetica meer bewust zijn geworden. 

Dit heeft effect. Afgelopen twee jaar zijn er meer dan ooit tevoren 100% natuurlijke producten op de markt verschenen. Deze zijn algemeen gezien verkrijgbaar in speciaalzaken, webwinkels en sommige gezondheidswinkels. Bekende drogisterijen als Etos, Trekpleister en kruidvat hebben inmiddels ook een vrij breed assortiment in natuurlijke verzorging en cosmetica,
Sinds 2016/2017 kunnen we ook natuurlijke verzorgingsproducten tegenkomen in de supermarkt, zelfs in discount-supermarkten als Aldi en Lidl. Aldi was jaren geleden al eens in het nieuws vanwege hun goede kwaliteit aan dagcrimes die voor nog geen twee euro werden verkocht. Dit bracht een storm aan kritieken twee vanuit de cosmetische wereld. Toch bleek uit testen van o.a de consumentenbond, dat de goedkope crème net zo werkzaam en effectief leek als de vele malen duurdere varianten. Ook het huismerk van de Lidl, CIEN, kwam in 2014 samen met de crème van Aldi als beste uit de test.
Supermarkten gaan dus sinds kort ook stapjes verder. We kunnen o.a bij de Lidl een matig assortiment kopen van natuurlijke verzorgingsproducten, onder de naam “ Cien Nature”. We kunnen o.a dag en nachtcreme kopen, oogcreme, bodybutter, body-olie, handcreme, en shampoo en conditioner. De producten dragen een keurmerk. En ze zijn vooral spot-en-spotgoedkoop: vanaf 1,49 tot 2,49. Ik ontving ontzettend veel vragen over deze natuurlijke lijn bij de Lidl. Want….is het echt waar? Zijn de producten echt 100% natuurlijk? En biologisch? En werken ze ook dankzij de aanwezige werkzame stoffen? Ik ben erin gedoken.
Schermafbeelding 2018-02-07 om 06.20.37

KEURMERK

De producten van “ CIEN NATURE” dragen een keurmerk: het zogeheten NaTreu International keurmerk. Na True is het eerste wereldwijde keurmerk voor natuurlijke en biologische huidverzorging. De naam is een samensmelting van de woorden Nature en True. Het keurmerk is ontwikkeld door een groep bekende producenten van natuurlijke cosmetica, waaronder LAVERA, PrimaVERA, WELEDA, DR.HAUSCHKA en DALLIGROUP… Allen gevestigd in Duitsland. Elk product is met sterren aangegeven, welke ingrediënten zijn toegestaan. De vereisten van zeep zijn anders dan die voor parfum en deodorants. Er wordt een systeem gehanteerd met drie categorieën in de vorm van sterren:
* staat voor 100% natuurlijke ingrediënten
** staat voor 100% natuurlijke ingrediënten met minimaal 70% biologische ingrediënten, of van gecontroleerde wildpluk
*** staat voor 100% natuurlijke ingrediënten met minimaal 95% biologische ingrediënten.
Zo is water, het ingrediënt wat meest wordt gebruikt in uiterlijke verzorgingsproducten en cosmetica, nooit van biologische kwaliteit. De producten met water hebben daarom sowieso ALTIJD een * ster, ook als het grootste gedeelte van de andere ingrediënten van biologische afkomst zijn.
NaTrue is tegen dierproeven, maar deze zijn WEL TOEGESTAAN wanneer de wet dit verplicht. Het is dus niet altijd 100% dierproefvrij, en dit valt nergens af te lezen, omdat er een universeel keurmerk wordt gebruikt. KLIK HIER voor de volledige uitleg.
bdih
Een meest betrouwbaar keurmerk  wat betreft natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica is het zogenoemde BHID keurmerk.BDIH is een vereniging van de Duitse commerciële en industriële onderneming voor lichaamsverzorging, geneesmiddelen, dieet-, gezondheids- en reformproducten. BDIH is gecreëerd in 1951 en staat voor Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming. BDIH heeft strenge normen vastgesteld.
De cosmetische producten worden door onafhankelijke instituten gekeurd. Voor de plantaardige bestanddelen is de voorkeur naar biologische teelt als de bestanddelen in voldoende hoeveelheid beschikbaar zijn.BDIH houdt ook rekening met de milieueffecten voor de inkoop van grondstoffen, het productieproces, hoe de ingrediënten zijn verwerkt, genetische modificatie en de verwachtingen van de consument.

Een overzicht van de eisen:

  • Ingrediënten zijn 100% natuurlijk of natuur identiek, nagemaakte ingrediënten zijn ook toegestaan. Natuur identieke conserveermiddelen die toegestaan zijn: benzoaten, salicylzuur, sorbinezuur, benzylalcohol.
  • Biologische ingrediënten zijn een pré maar niet verplicht.
  • Het keurmerk verbiedt testen op dieren en het gebruik van bestanddelen afkomstig van dode dieren. Ingrediënten van levende dieren zijn wel toegestaan dus niet alle producten zijn Vegan. Dierproeven zijn niet toegestaan, maar….bedrijven mogen wel ingrediënten gebruiken die via derde partijen op dieren zijn getest.

Ingrediënten die niet zijn toegestaan: synthetische kleurstoffen, synthetisch parfum, silicone, bijproducten van petroleum, geëthoxyleerde grondstoffen, GMO’s en minerale olie. Anorganische grondstoffen en zouten uit mineralen is globaal toegestaan.

IMG_1770

GEEN STERREN AANDUIDING OP VERPAKKINGEN

Vreemd genoeg staan er op geen enkele verpakking van CIEN NATURE een sterren aanduiding. Uren speuren op internet leverde mij alleen dit op:
Schermafbeelding 2018-02-07 om 03.42.30
“ …..CERTIFICATIENIVEAU: Natuurlijke cosmetica. Strikte regels voor natuurlijkheid zijn van toepassing. De natuurlijke ingrediënten zijn NIET NOODZAKELIJK van biologische teelt….”
Wat hier wordt verteld, is dat alle ingrediënten wel 100% natuurlijk zijn ( en dus niet synthetisch of chemisch bewerkt) maar niet alles is biologisch. In het geval van de tube handcreme kunnen we wel op de verpakking aflezen, dat het “ kostbare biologische Calendula-olie en sheabutter” bevat. Ik heb vervolgens de Lidl benaderd, en de vraag gesteld, waar ik de sterren aanduiding kon terugvinden. Zij wisten het ook niet, maar zouden dit gaan navragen. ( * dit betreft volgens de Lidl één ster. )
IMG_1766

WAT ZIT ERIN?

Vrijwel alle producten van CIEN NATURE bevatten in basis dezelfde ingrediënten. Afhankelijk van het product, zijn er bijvoorbeeld andere oliën toegevoegd, of een ander conserveermiddel, maar in regel komt in basis alles een beetje op hetzelfde neer. Hieronder de ingrediënten van de handcreme:
WATER: hoofdbestanddeel
HELLANTHUS  ANNUUS ( zonnebloempitten olie) : Vet-alcohol uit zonnebloempitten. WERKING? verzacht de huid, en werkt vochtinbrengend
CAPRYLIC / CAPRIC TRIGYLCERIDE: Vetzuur-ester van plantaardige glycerine en caprylzuur ( een vetzuur uit kokosolie) WERKING? huidverzorgend.
OLEA EUROPAEA FRUIT OLIE: olie op basis van fruit. WERKING? beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
GLYCERINE: plantaardig vervaardigd uit kokosolie. WERKING? verzachtend, vochtinbrengend.
BUTYROSPERMUM PARKII ( shea bitter) : Vetzuur-glycerine van de Afrikaanse Shea noot. Volgend het etiket is deze biologisch. WERKING? verzacht en verzorgt de droge huid.
GLYCERYL STEARATE CITRATE: Ester van plantaardig vetzuur en glycerine. WERKING? vochtvasthouder, huidconditioner en moisturizer.
CERA ALBA: zuivere bijenwas. WERKING? huidverzachtend, helend, verzorgend, wordt erg veel toegepast in lippenbalsems.
CETEARYL ALCOHOL:: afkomstig van kokos en palmolie. Een zachte alcohol. WERKING?  droogt de huid niet uit, wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke producten om de huid te verzachten en te beschermen tegen vochtverlies. Wordt zowel synthetisch als natuur-identiek vervaardigd. Ook wordt er gewerkt met acetyl alcohol wat wordt gewonnen uit walvisvet, dus absoluut ongeschikt voor veganisten.
GLYCERYL STEARATE: ester van plantaardig vetzuur en glycerine. WERKING? vochtvastjouder, huidconditioner en moisterizer.
CALENDULA OFFICINALIS ; goudsebloemextract. WERKING? verzachtend, antibacteriële werking, antioxidant, werkt ontstekingsremmend.  Volgens de informatie op de verpakking is deze toevoeging van biologische afkomst.
TOCOPHEROL : ook wel vitamine E. In natuurlijke vorm gewonnen uit plantaardige olie, wordt ook wel aangeduid als “ i-tocopherol. Synthetische tocopherol wordt aangeduid als “ d-tocopherol.  WERKING? oplosbaar in vet, sterke anti-oxidant werking, beschermt de cellen tegen vrije radicalen, Gaat huidveroudering tegen door UV-stralen, tegen gestreste huid.
SODIUM BENZOATE: het natriumzout van benzoêzuur. Heeft een ( omstreden) E nummer E211. Conserveermiddel. WERKING? conserveermiddel.
PARFUM; bij natuurproducten met een BDIH keurmerk betekent “ parfum” een mix van verschillende etherische oliën. Een NATUURLIJK parfum dus. Bij reguliere cosmetica, of cosmetica zonder keurmerk, betekent “ parfum” een synthetische vorm, wat wordt gemaakt uit een mix van toxische chemicaliën. WERKING: synthetische parfum geeft veel huidklachten, uitdroging en beschadiging van de huid. Ook wordt 60% van de toxische chemicaliën opgenomen door de huid. De producten van CIEN NATURE bezitten GEEN BDIH keurmerk, maar een internationaal keurmerk. Onduidelijk is welke grondstoffen er zijn gebruikt, aangezien er ook geen aanduiding is af te lezen aan het aantal; sterren.
CITRONELLOL: een natuurlijk voorkomend cyclisch terpeen. Wordt gebruikt als geurstof. Bij gebruik in cosmetica moet het worden vermeld, als er een bepaalde concentratie wordt overschreden, omdat het tot éen van de 26 allergenen behoort. Citronellol moet sowieso worden gemeden door mensen met een allergie voor parfum. WERKING? geurstof.
COUMARIN: aromastof wat van nature voorkomt in Chinese kaneel ( cassia). WERKING? Valt ook onder de geurstoffen die allergeen zijn.
LIMONENE: monoterpeen met een bittere smaak, heeft een typische citrusgeur. WERKING: geurstof, ook deze valt onder de 26 allergenen.
LINALOOL:natuurlijke geurstof uit etherische oliën. WERKING: geurstof, ook deze valt onder de allergenen.
CITRIC ACID: citroenzuur uit citrusfruit gewonnen. WERKING? natuurlijk conserveermiddel.
XANTAN GOM:mircobiologische meervoudige suiker dat geproduceerd wordt als bijproduct van de bacterie Xantomonas Campestris. Het ontstaat uit een natuurlijk gistingsproces. WERKING? verdikkingsmiddel, gelvormend ingrediënt.

WAT ZIJN DE BEZWAREN?

Om te beginnen zet ik vraagtekens bij de massaproductie. Het internationale keurmerk wordt gesponsord en is zelfs ontwikkeld door grotere merken op de markt. Ik vraag mij af in hoeverre dit keurmerk onafhankelijk is en betrouwbaar. Wel is het een aanduiding dat de ingrediënten van natuurlijke komaf zijn, maar zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt dit breed gemeten. Dit houdt in, dat de producten niet geschikt zijn voor veganisten. Er wordt in principe dierproefvrij gewerkt en ook is het testen van dieren in Europa voor het grootste deel niet meer toegestaan. Toch wordt bij NaTrue benadrukt, dat de mogelijkheid bestaat dat er ingrediënten kunnen voorkomen, die op dieren zijn getest. Voor mij al een rode vlag en een absolute NO-GO. Want….hoe lees jij als consument af van de verpakkingen, dat het 100% dierproefvrij is?
De producten zijn niet geschikt voor veganisten. Ook hier is er veel onduidelijkheid. Als er een sterren-aanduiding zichtbaar was, zou het nog mogelijk zijn voor een consument om dit op te zoeken, maar ik moest voor mijn onderzoek voor dit artikel ook veel mensen benaderen ( o.a Lidl) om mijn vraag te stellen. Ook ZIJ wisten dit niet direct te beantwoorden. Dit toont hoe onduidelijk dit is. Op de betere 100% natuurlijke verzorgingsproducten zien we verschillende keurmerken, en is het product geschikt voor veganisten, kunnen we dit ook via een keurmerk aflezen.
vegan_new
Het vegan-keurmerk. 
De ingrediënten bevatten allergene onderdelen. Daarnaast is het woord “ parfum” mij erg vaag. Aannemelijk is, dat deze uit etherische oliën worden vervaardigd, omdat het het NaTrue keurmerk draagt. Maar in hoeverre is het natuurlijk? Ook hier mis ik de sterren-aanduiding. Op de tube handcreme staat af te lezen dat de crème “ kostbare biologische Calendula olie en sheabutter” bevat. Er wordt dus NIET vermeld dat alles uit biologische ingrediënten bestaat. Mijn vermoedens gaan dan ook uit naar TWEE ** sterren ( 70% natuurlijk) Als dit het geval is, kunnen we vele ingrediënten in twijfel trekken.
IMG_1737

WAT VIND IK VAN DE KWALITEIT?

Ik heb de handcreme enkele keren getest voor dit artikel. Ik betaalde 1,49 voor de tube. Ik vond de geur vrij sterk, maar niet overheersend. De crème is licht vettig bij het uitsmeren. Maar wat vooral opvalt is dat de crème vreselijk vloeibaar is. Zodra je de dop openklapt, rolt de crème er al uit. En is je dop binnen de kortste keren een smeerboel. De crème trekt goed in, en geeft een plakkerig gevoel. Not my cup of tea.

RESUMEREND:

De natuurlijke producten van CIEN NATURE bevatten een internationaal keurmerk, wat voor mij een wat vaag gebied is. Er staat nergens een aanduiding van sterren, waardoor het knap lastig wordt voor de consument om een geldig oordeel te velgen over de natuurlijkheid en hoe biologisch het is. Er zijn overigens geen andere keurmerken vindbaar, zoals een BDIH keurmerk, een biologisch keurmerk, of een ” Vegan” keurmerk. Het is een vaag gebied betreft de natuurlijkheid, maar ook op gebied van dierproeven. Het keurmerk staat dit immers onder verplichtstelling van de wet gewoon toe. Aangezien de productie massaal is kunnen er ingrediënten voorkomen die zijn getest op dieren. De allergenen in de producten zijn geen goed idee voor mensen die overgevoelig reageren, een gevoelige huid hebben of een allergie hebben., De kwaliteit vind ik persoonlijk ” belabberd”.
Voor mij zijn deze producten TE vaag. En daarom een NO GO. Ze zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten, maar in welke hoeveelheden kunnen we nergens echt aflezen. Ik vind het internationale keurmerk een beetje vaag. en niet betrouwbaar. Mijn bezwaren kunnen uiteraard niet relevant zijn voor jou. En dan is het inderdaad een lekker goedkoop product. Het is in elk geval een stapje beter dan reguliere verzorgingsproducten,

3 Reacties op “” Natuurlijke” verzorgingsproducten bij de Lidl…..hoe natuurlijk zijn ze?

  1. Hoi Monique, graag wil ik toch nog even terugkomen op dit artikel. Ik ben degene die de natuurcosmeticalijn van de Lidl aanprees. (ik ben overigens geen medewerker van Lidl ofzo, heb er dus geen enkel belang bij). Ik zei dat ik er niet voor gestudeerd heb, maar vind dat ik wel wat bescheiden was; ik ben me nl wel al een kleine 20 jaar bewust van wat ik op mijn huid (en in mijn haar) smeer. Ik weet er dus aardig wat vanaf. De conclusie van je onderzoek was dat je er niet echt achter was gekomen of het wel echte, bio-cosmetica is. Ik bleef met een rottig gevoel zitten, vooral omdat er reacties kwamen zie je wel, goedkoop, dus niet goed, niet kopen dus… Terwijl ik het zelf prima produkten vind. Toen ben ik zelf eens verder gaan kijken. Ik kwam al snel op de site van cosnature.de uit. Ik vond daar de gehele Cien-nature lijn (en nog veel meer) terug. In een andere verpakking, maar precies dezelfde produkten. Als ik de site mag geloven zijn de produkten dierproefvrij en biologisch, en bijna alle produkten zijn veganistisch, ze zouden 4 keurmerken bezitten. Ik heb niet alles tot de letter uitgeplozen maar naar mijn idee verdienen de produkten een hogere waardering dan ze op basis van jouw onderzoek hebben gekregen. Ik hoop dat je er nog eens naar wilt kijken. Vriendelijke groet, Vivian

    • Dag Vivian, bedankt voor je reactie!
      Ik heb ook erg goed en lang research gedaan. Ik kwam inderdaad ook deze website tegen, maar er staat nergens bevestigd dat dit om een private labeling gaat. Daarom kun je ook niet vertellen of het klopt dat het 100% bio is, 100% natuurijk of vrij van dierproeven. Ik heb mij daarom ook gewend tot de Lidl zelf, maar tot op heden nog niets teruggehoord. Bovendien staan er geen andere keurmerken op de verpakkingen can CIEN NATURE. Als het daadwerkelijk 100% zou zijn, zou dit op de verpakkingen vermeld moeten worden. Er wordt daarom een internationaal keurmerk gebruikt. Dit is bijvoorbeeld gunstig, als de producties buiten Europa plaatsvinden. In landen als China zijn proeven op dieren bijvoorbeeld wel verplicht. Het NaRTUE keurmerk zegt in dit geval niets omdat er niets staat aangeduid met sterren. Anders gezegd kan het dus echt van alles zijn, wat er is gebruikt. Warme groet!

  2. Ik kijk op de website van natrue en er zijn geen dierproeven meer toegestaan. Als je kijkt op hun website bij de position papers zie je de huidige statements. Deze komt niet overeen met de bijgevoegde statement van jouw link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *