Natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2021

De lente heeft zich dit jaar ( 2021 ) al vrij vroeg aangemeld. We waren nog niet uit onze winterjassen , sjaals, mutsen en handschoenen, of de lente was er opeens. Bij veel mensen begint het dan meteen te kriebelen en willen van zoveel mogelijk eerste zonnestralen genieten. 🌞 De zonkracht is op dit moment ( eind Januari 2021 )  nog niet zo heel erg sterk, maar toch is het zeker niet onverstandig om je in te smeren als je langdurig in het lente-zonnetje wandelt.

Ieder jaar hou ik een grote nationale natuurlijke zonnebrandmiddelen-test, waar ieder jaar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Ik vind het zelf ieder jaar een fikse uitdaging. Er gaat veel werk inzitten. Maar als ik zie hoeveel mensen ik er een groot plezier mee doe, is het iedere seconde waard.
Om een test te kunnen doen, zijn er uiteraard producten nodig. Ik begin daar dan ook mee, meestal al in Januari. Ik verzamel tevens de laatste nieuwe ontwikkelingen rondom natuurlijke zonnebrandmiddelen en of er opmerkelijke zaken zijn. Het schrijven en testen kost mij meestal zo’n drie / vier maanden, afhankelijk van het aantal zonuren die ik voor de testen nodig heb.
Ik doe ieder begin van een nieuw jaar meteen een oproep, waar niet erg veel fabrikanten / leveranciers op reageren. Zij durven het vaak niet aan om hun product door mij met kritisch oog te laten testen, en daar valt wat over te zeggen. Waar het uiteindelijk in de meeste gevallen dan op neerkomt is dat ik zelf heel veel moet gaan aanschaffen wat aardig in de papieren kan lopen.
Dit jaar is, net als 2020, alles anders door de pandemie. Dit heeft ook een directe invloed op mijn natuurlijke zonnebrandmiddelen test. Ieder jaar worden er meer dan voldoende nieuwe natuurlijke zonnebrandmiddelen op de markt gebracht, waaruit ik kan kiezen. Voordat zo’n product op de markt mag worden gezet, gaat er heel wat wettelijk geneuzel aan vooraf. Een product moet bijvoorbeeld 100% veilig zijn, en ook voor de menselijke huid geen problemen geven. Daarnaast moet het 100% werkzaam zijn. Voor al deze regelingen wordt er vooraf heel veel getest en uitgeprobeerd op mensen, die zich hiervoor laten betalen. Pas als een product door alle wettelijk vastgestelde keuringen heen komt, mag deze worden gelanceerd op de markt.
Door de pandemie liggen niet alleen vele producties stil, maar ook worden er geen proeven en testen gedaan. Met het gevolg, dat bijna niemand een nieuw product op de markt kan brengen. Er wordt op dit moment gewacht tot het allemaal weer is toegestaan. Maar de tijd tikt uiteraard verder en we lopen al aardig naar het seizoen toe. Het is dan ook op dit vlak een enorme schadepost.
Maar ook ik kan nauwelijks tot geen nieuwe producten vinden om te testen. Ik zat dus even in een spagaat: wel of geen test dit jaar? 🙄 Ik kreeg een idee. Ik heb inmiddels al heel erg veel natuurlijke zonnebrandmiddelen getest, maar er zijn altijd nog merken te over, die velen ook graag door mij getest zien worden. Ik besloot daarom, om een oproep te plaatsen op mijn social, met de vraag welke merken mijn fans en volgers nog graag getest zien, nu dat er dit jaar vrees ik weinig tot niets nieuws uitkomt. Daar werd flink op gereageerd. Ik ben meteen aan de slag gegaan. Ik begon de desbetreffende merken aan te schrijven, sommigen durfden mee te doen, anderen lieten niets horen. Er was één merk, die zich “ te goed” voelde om in mijn test naast andere “ meuk” producten te worden beoordeeld. 😕😳😳😳…Tja, je kunt te zelfingenomen zijn als fabrikant, dat blijkt. Gelukkig waren andere fabrikanten een stuk liever, spontaner en aardiger en stuurden zij mij wat toe, en deden zij ook niet moeilijk over certificeringen opvragen.

SPF…..WAT IS DAT EIGENLIJK?

Laten we eens wat dieper ingaan op SPF. Dat zien we allemaal op onze zonnebrandmiddelen staan, waar een cijfer achter staat. SPF is een afkorting van SUN PROTECTION FACTOR, in het Nederlands vertaald naar beschermingsfactor. Het is een maat voor de doeltreffendheid van alle zonnebrandmiddelen bij het tegenhouden van UVB stralingen, dit zijn de zonnestralen die ons zeer snel kan laten verbranden als we aan zonlicht worden blootgesteld. SPF is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel keer zolang niemand die is beschermd met een zonnebrandmiddel in de zon kan blijven zonder te verbranden. Veel mensen denken dat zo’n SPF ook de UVA stralingen tegenhouden, maar een SPF factor heeft enkel betrekking op de doeltreffendheid van de ULTRA VIOLET FILTER die in de zonnebrandmiddelen aanwezig zijn voor de UVB stralingen. Ook worden SPF factoren zeer hoog ingeschat, maar in werkelijkheid zeggen ze niet veel meer dan de betrekking op de doeltreffendheid van de UVB straling. Andere factoren als het huidtype, de HOEVEELHEDEN zonnebrandmiddelen er worden gebruikt per smeerbeurt, en de diverse activiteiten die we in de zon doen, zijn net zo belangrijk, maar worden niet zo beschouwd.
Je hebt je wellicht wel eens afgevraagd, hoe zo’n SPF factor kan worden bepaald. Dit gebeurt via de zogenoemde IN-VIVO-METHODE, een uniforme meetmethode. In 2006 is er internationaal een bepaalde IN VIVO METHODE ( IVM ) afgesproken voor SPF toetsing in zonnebrandmiddelen. Deze methode wordt bijvoorbeeld in Europa, Japan en Zuid-Afrika toegepast, in de Verenigde staten wordt er een afwijkende methode gebruikt. Wat betekent, dat Amerikaanse zonnebrandmiddelen andere SPF factoren hebben dan Europese. De IVM werkt met proefpersonen / vrijwilligers die op een stukje huid zonnebrandmiddelen aangebracht krijgen en vervolgens onder een kunstmatige lichtbron worden gezet. Hieruit wordt gemeten hoe lang het duurt, voordat de huid verbrandt. Er worden verschillende huidtypes gebruikt. Deze worden onder de UV lamp gezet en er wordt bekeken hoe snel de rug van de huid rood verkleurt. Vervolgens wordt 2 milligram zonnebrandmiddel aangebracht op het stukje huid, dit moet even intrekken, daarna wordt de huid opnieuw blootgesteld aan de UV lamp. De meting kan nu worden gemeten.  Op deze metingen kunnen zonnebrandmiddelen worden ingedeeld in verschillende klassen:
* EEN LAGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 6-10
* EEN MATIGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 15-25
* EEN HOGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 30-50
* ZEER HOGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op 50+
50 + ???? 🙄
Heel veel mensen zijn nog altijd van mening, dat hoe hoger de SPF factor, hoe beter we beschermd blijven tegen de zon. Laat ik dit for once and for all uit de wereld helpen. Een SPF houdt namelijk helemaal geen rekening met de DUURTE van de bescherming, en de MATE van bescherming. Je kunt je nog zo drie-dik insmeren met een SPF 50, en daarmee denken dat je lekker veilig en beschermd de zon in kunt voor een poosje, maar wat het doet is jou beschermen tegen de UVB straling, niet tegen de UVA stralingen, die verantwoordelijk zijn voor o.a huidkanker. De SPF houdt hier dus helemaal GEEN rekening mee.
Dit is ook de reden waarom de Europese Unie heeft bepaald, dat er geen hogere SPF factor dan 50 vermeld mag worden, zoals een SPF 60, of 70. De fabrikant is vrij om hogere SPF in hun zonnebrandmiddelen te stoppen, maar dit moeten zij dan wel vermelden onder “ 50+ “. Tenzij je in de sahara leeft, heb je helemaal geen mega hoge SPF nodig. Wat je wel nodig hebt is een goed spectrum. Een SPF factor 50 en/of 50+ is alleen beschermend tegen de UVB stralen en is alleen nuttig voor mensen die zeer snel verbranden, een transparante, lichte, dunne huid hebben of last hebben van huid-aandoeningen / ziekten. Maar ook ZIJ dienen rekening te houden met andere factoren, ook voor hen geldt, dat een SPF 50 / 50+ niet betekent dat ze 100`% zijn beschermd.
Tot slot wil ik benadrukken, dat je IEDER JAAR nieuwe zonnebrandmiddelen moet kopen. Heel veel mensen gebruiken ongeopende en geopende zonnebrandmiddelen van een vorig jaar door, maar dit biedt nauwelijks nog een goede en accurate, betrouwbare bescherming. Gooi je zonnebrandmiddelen na ieder seizoen dan ook op de juiste manier weg.
Omdat we nogal nonchalant lijken te smeren, hebben de meeste zonnebrandmiddelen in werkelijkheid een veel hogere SPF dan op een verpakking wordt vermeld. Dit wordt gedaan, omdat we in de praktijk veel minder lijken te smeren dan noodzakelijk is. We smeren ons te dun in, of met te weinig zonnebrandmiddelen. Door de SPF hoger te houden dan daadwerkelijk op de verpakking staat vermeld, smeren we ons toch onbewust beter beschermend in. Soms verschillen de SPF factoren enorm met wat er op de verpakking staat. Als de SPF hoger is gemeten dan op de verpakking staat vermeld, is er uiteraard niets aan de hand, maar het gebeurt ook, dat fabrikanten het allemaal niet zo nauw nemen, en bijvoorbeeld een veel lagere meting geven dan op hun verpakkingen staan vermeld, en dat wordt het uiteraard WEL een serieus probleem. Het is daarom verstandig, om je vooraf goed in te lezen op een merk. En vraag gerust een SPF meting op. Een goede fabrikant zal je deze geven met de uitleg die ik hier ook geef.

OVER BREED SPECTRUM EN KRITISCHE GOLFLENGTEN…..

Ik had het eerder over het feit dat een SPF factor niets zegt over de UVA stralen. We moeten daarom ook nooit kijken naar een SPF factor op een zonnebrandmiddel, maar kijken naar de TOTALE bescherming van een product. Een goed beschermend zonnebrandmiddel moet namelijk tenminste uit een bescherming tegen de schadelijk UVA  stralen bestaan.  De UVB stralen bereiken de opperhuid, maar de UVA stralen dringen veel verder en dieper door in onze huid. Juist dit deel van het zonnespectrum is zeer verraderlijk. UVA wordt niet geheel tegengehouden door wolken en/of achter glas, en is HET GEHELE JAAR aanwezig, dus ook in de herfst en de wintermaanden. Waar de UVB straling je meteen een seintje geeft zodra je teveel op je huid absorbeert, gebeurt dit bij de UVA straling niet. Anders gezegd merk je totaal niet, of je nu verbrandt of teveel UVA op je huid hebt geabsorbeerd, met alle schadelijke gevolgen van dien. De UVA stralingen spelen een grote rol bij het verkleuren van onze huid, bij de huidveroudering maar ook bij huidkanker. Het is daarom ontzettend belangrijk, dat je hierop let en niet zozeer naar een SPF factor. Meest ideaal zijn de zogenoemde BREED SPECTRUM zonnebrandmiddelen met een “ kritische golflengte”. 😳😳….Watteh???
Ik denk, dat je deze termen vast al eens hebt kunnen aflezen op verpakkingen van zonnebrandmiddelen. Een breed spectrum betekent kort door de bocht een optimale bescherming tegen een breed spectrum van UV stralen, zoals zowel UVA als UVB. UV stralen bestaan uit verschillende golflengtes, daarover kun je in DIT ARTIKEL meer lezen. Met een kritische golflengte wordt zoveel bedoeld, tot in hoeverre een product beschermt. Het gaat om de kortste golflengte waarbij een zonnebrandmiddel gemiddeld 90% van de totale absorptie van de straling bereikt en zo wordt tegengehouden.
Om een zonnebrandmiddel BREED SPECTRUM ( of broad spectrum) te mogen noemen, moet de kritische golflengte 370 nm of hoger zijn.
Hoe dan ook: de allerbelangrijkste boodschap is en blijft dat we GOED EN REGELMATIG moeten blijven smeren, ongeacht welk zonnebrandmiddel je ook kiest. Het één heeft met het ander te maken en het is daarom heel erg verstandig om op alle factoren te letten en niet allen op een SPF. Hou niet alleen in de zomermaanden, waar de zonkracht op zijn hoogst kan gaan liggen, de zonkracht in de gaten, maar het gehele jaar door, als je van plan bent jezelf langdurig bloot te stellen aan zon/ daglicht.  Dit wordt iedere dag on line vermeld door het KNMI ( KLIK HIER)

SPIRRIE WIRRIE WAPPIE-PRAKTIJKEN 😑

In mijn uitgebreide artikel over de zon en zonnebrandmiddelen ( KLIK HIER) heb ik aandacht besteed aan de zin en onzin, maar vooral het gevaar van het zelf in elkaar knutselen van zonnebrandmiddelen. Ook worden door vele bronnen on line diverse oliën geadviseerd, zoals kokosolie. In mijn ARTIKEL OVER DE ZON  leg ik haarfijn uit waarom dit echt geen goed idee is.
Er worden tegenwoordig door diverse webwinkels “ kant en klaar’ pakketten aangeboden om thuis zelf je zogenaamde echt pure, natuurlijke en gezonde zonnebrandmiddelen te maken. Alles lijkt erg leuk, maar schijn bedriegt. Alle ( natuurlijke ) zonnebrandmiddelen die op de markt zijn, zijn grondig en deskundig samengesteld en getest, je kon immers eerder al lezen dat dit de reden is waarom er nu vanwege de crisis nauwelijks nieuwe natuurlijke zonnebrandmiddelen uit zijn gebracht. Alles moet aan wet en regels voldoen, om een product 100% veilig en werkzaam uit te mogen geven. Dit gebeurt o.a in laboratoriums, waar zeer nauw wordt bekeken of iets 100% werkzaam is of niet. Thuis kun je dit niet nabootsen, je hebt immers geen laboratorium aan huis, en geen deskundige mensen rondlopen die dit tot op de draad nauwkeurig uitmeten. Ook kun jij jouw eigen gebrouwen zonnebrandmiddel niet testen. Dit moet immers ook in alle precieze gebeuren. En worden gemeten waar de grens ligt op de rug van de huid. Aangezien we zelf niets merken van een teveel aan UVA stralen kun je dit zelf onmogelijk waarnemen. Daarin schuilt dus ook meteen het gevaar van homemade zonnebrandmiddeltjes. Het is bedrieglijk en verraderlijk. En geeft een schijnveiligheid. Het kan je never-nooit een juiste of rechtlijnige bescherming geven omdat iedereen zijn eigen brouwseltje maakt op zijn manier.
NIET DOEN dus. Investeer liever in een goed, betrouwbaar zonnebrandmiddel, die ook 100% verantwoord op de markt is gezet door de fabrikant.
Sommige fabrikanten maken er zelfs extra werk van om de consument zo goed mogelijk te kunnen helpen. Zo vermelden zij op hun verpakking niet alleen een SPF factor, maar ook andere, zeer nuttige informatie. Deze Zweedse fabrikant (  foto hierboven, SUNTRIBE ) geeft bijvoorbeeld in zeer duidelijke beeldvorming  hoeveel zonnebrand je op je huid moet smeren, dat het voor zo’n 97% beschermt tegen UVB en dat het GEEN 100% bescherming biedt tegen UVA straling. Het adviseert daarom, om minstens om de twee uur opnieuw te smeren. Dit is hoe IEDERE FABRIKANT zich zou moeten gedragen, als je het mij vraagt. Het zorgt ervoor dat het voor de consument duidelijker is en dat er op deze manier veel verstandiger met zonnebrandmiddelen wordt omgegaan, en dat is echt heel erg nodig. Er is heel veel verwarring, onkunde en we fluisteren elkaar teveel in, waardoor het geen wonder is dat we de weg in zonnebrandmiddelen kwijt raken.
Iedereen heeft zijn eigen waarheid, en dat moeten we van elkaar respecteren. Ik verplicht jou ook niet, om mijn kunde te geloven, maar ik hoop wel, dat het op zijn minst aanzet, om niet alles klakkeloos aan te nemen, en zelf wat onderzoek te verrichten. Dit is wat betreft zonnebrandmiddelen zelfs van cruciaal belang. Jezelf niet insmeren omdat je in de natuurlijke krachten gelooft van je lichaam, of denken dat je de vitamine D aanmaak sterk verstoort als je je insmeert…ik heb de meest gekste verhalen moeten ontkrachten. ( klik hier ) maar doe dit wel op een respectvolle manier. Want onthoud, dat iedereen het op zijn of haar manier GOED wil doen.

NANO OF NON NANO

Er is anno 2021 nog altijd vrij veel te doen over nano deeltjes in zonnebrandmiddelen. Er zijn veel fabrikanten, die “ non-nano” in hun ingrediënten lijstje vermelden, om de consument gerust te stellen. En er zijn fabrikanten, die “ nano” achter de gebruikte minerale zonnefilters ( zink oxide en titanium dioxide ) zetten. Dit is bij een bepaalde concentratie namelijk verplicht.
Even kort terugblikken hoe het ook alweer zat. Zonnebrandmiddelen kunnen uit heel veel verschillende stoffen bestaan. Het bestaat in basis uit chemische zonnefilters, die in de huid trekken en UV stralingen absorberen. Er zijn ook zogeheten fysische filters die op de huid blijven liggen en niet in de huid trekken. Dit geeft letterlijk een beschermende laag op de huid. Veel mensen kiezen liefst voor de chemische zonnefilters omdat het als erg onprettig wordt ervaren om er als een wit spook bij te moeten lopen, ook geeft de crémes met fysische filters ongemak bij het gebruik, denk aan witte vettige lagen die op kleding en badgoed af kunnen geven.
Nano technologie lijkt de oplossing, maar de vraag zingt nog altijd in de lucht hoe veilig deze nano technologie is. Nederland investeert op dit moment in een groot Europees wereldwijd onderzoek naar de risico’s van nano technologie.
Ik had het eerder over de nanotechnolgie. Titaniumdioxide zijn zeer kleine deeltjes die de opname van UV licht afremmen. Deze deeltjes zijn heel gemakkelijk binnen te dringen in ons lichaam. Omdat ons lichaam niet is ingesteld om microscopisch kleine nanodeeltjes af te voeren / te verwerken kunnen deze “ blijven hangen” Er wordt onderzocht in hoeverre deze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Om alles wat verwarrender te maken, worden deze minerale zonnefilters in natuurlijke zonnebrandmiddelen gebruikt. Volgens de EWG :
* …bieden deze een zeer goede bescherming tegen de zon, zonder de gezondheid te schaden
* ….biedt zinkoxide de beste bescherming teven UV stralen. Het legt het bekende laagje op je huid. Titanium dioxide beschermt ook, maar in mindere mate dan zinkoxide. 
* … wordt zowel titanium dioxide als zinkdioxide niet afgebroken door de zon.
Sommige fabrikanten garanderen hun natuurlijke zonnebrandmiddelen 100% nanodeeltjes-vrij.  Ik vond een zeer goed onderbouwde informatieve website ( EWG ) waar een tabel zichtbaar is, in welke mate zinkoxide en titanium dioxide van invloed zijn op de huid en de gezondheid t.o.v chemische zonnefilters. In deze tabel staat dat zowel zinkoxide als titanium dioxide zeer laag scoren op gebied van huidpenetraties, er zijn geen bewijzen gevonden van mogelijke hormoonverstoringen en het levert geen huidallergiëh. De natuurlijke zonnebrandmiddelen die 100% gegarandeerd vrij worden verklaard van chemicaliën bevatten dus wel zinkoxide en / of natriumdioxide, maar het gaat hier om een natuurlijke minerale vorm. Echter kunnen ook deze natuurlijke mineralen nano deeltjes bevatten. Als je dit belangrijk vind, let dan goed op een vermelding van de fabrikant op de verpakking. Als deze zijn product 100% nano-vrij claimt, kun je daarvan uitgaan. Maar….het is nog altijd een vrij vaag gebied. Want het lijkt wat betreft nano-deeltjes bijna niet te vermijden voor de fabrikant. De vorm en de grootte van de deeltjes is sterk beïnvloedbaar op de uiteindelijke zon-bescherming. Hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe beter de UVB bescherming, maar dit levert wel meteen een veel slechtere UVA bescherming op. Het blijft voorlopig nog een behoorlijk ingewikkeld iets.
 Zink oxide heeft een vrij kenmerkende witte kleur, dit komt, omdat de stof bestaat uit deeltjes die een bepaalde grootte hebben. Wanneer zinkoxide uit kleinere deeltjes bestaat, wordt de term NANO toegevoegd. Deze kleine deeltjes geven GEEN WITTE KLEUR, maar zijn verder prima geschikt als UV-filter. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat. NANO zinkoxide geeft meer bescherming , maar er zijn maar enkele vormen van zinkoxide-nanodeeltjes toegestaan, wat ook wettelijk is vastgelegd. Ook mag er geen nano zinkoxide in een spray voorkomen. Dit, omdat een spray in de verneveling kleine druppeltjes kunnen produceren die we kunnen inademen, en zo in de longen terecht kunnen komen. De wetenschap is er op dit moment ( 2021 ) nog erg druk mee, maar zolang er niets wetenschappelijk is onderstreept, blijven nano dioxides in spray verboden. Omdat nano dioxide / nano titanium dioxide in zeer beperkte mate via de huid wordt opgenomen, wordt dit niet als risico gezien voor de gezondheid en is dit, in wettelijk vastgestelde doseringen , toegestaan. Het blijft echter wel een beetje vaag. Je herkent een nano zinkoxide overigens, als de huid niet wit kleurt bij het aanbrengen.

DE NATUURLIJKE ZONNEBRANDMIDDELEN TEST 2021…..HOE GA IK TE WERK?

Het viel nog niet mee, om merken die ik nog niet eerder heb getest, te vinden. Ik heb afgelopen jaren uiteraard enorm veel getest, maar ook werkten vele fabrikanten en leveranciers liever niet mee. Dit kwam waarschijnlijk ook, omdat ik deze keer extra veel achtergrond-informatie opvroeg. Ik wil het dit jaar namelijk wat uitvoeriger gaan doen, nu de test sowieso anders dan anders wordt. Ik controleer o.a of er een SPF toetsing is in te zien, en hoe het zit met nano deeltjes in het product. Ik bespreek ieder ( INCI ) ingrediënt in de producten, en ik doe twee uitgebreide testen. Dit, om een zo duidelijk mogelijke beoordeling te kunnen geven. Ik heb zevenvarianten getest. En ik heb een lippen balsem meegenomen in deze test.

SUNTRIBE MINERAL SUNSCREEN SPF 30

De eerste die we gaan bespreken is de zonnebrand crème van SUNTRIBE. Dit merk komt uit Zweden, maar wordt in Nederland in steeds meer webwinkels verkocht. De fabrikant claimt best veel op hun verpakkingen, maar in dit geval kloppen deze allemaal. Zelfs de tube is 100% milieuvriendelijk, duurzaam en 100% biologisch afbreekbaar, en voor het grootste deel gemaakt uit suikerriet. Bijna plasticvrij. Eerder vertelde ik al over de superfijne nuttige informatie op deze verpakkingen. In één oogopslag kan de consument goed aflezen wat belangrijk is bij het gebruik. De ingrediënten lijst is opvallend korter dan andere ingrediënten lijstjes uit deze test. Less is more…..De ingrediënten:
BIOLOGISCHE ZONNEBLOEM OLIE: opvallend hier, is dat de basis geen water is, maar een olie
NON NANO ZINK-OXIDE: deze fabrikant claimt een NON NANO zinkoxide te gebruiken, daar mogen we van uitgaan
BIOLOGISCHE KOKOSOLIE: opnieuw een olie
BIOLOGISCHE BIJENWAS: Deze zonnebrandcreme is daarom NIET GESCHIKT voor veganisten, wat jammer is.
BIOLOGISCHE CACAOBOTER: opnieuw een verzorgend huidproduct
BIOLOGISCHE SHEA BUTTER: opnieuw een verzorgend huidproduct
VITAMINE E: ook bedoeld om de huid te verzorgen
BIOLOGISCH CACAOBOTER-POEDER: voor binding en conservering.
Zoals je ziet een zeer kort gehouden lijstje, waar enkel ingrediënten zijn gebruikt die nodig zijn om de huid te beschermen tegen de zon. Echter gaat het NIET om een breed spectrum, en dit vermeldt de fabrikant ook netjes op de verpakking ( “ geeft geen 100% UVA bescherming , geeft 97% UVB bescherming ) Deze zonnebrand crème is daarom minder geschikt om uren mee in de zon te liggen bakken. Wel is het een fijne crème, om een paar uurtjes in de zon te wandelen, als je je om de twee uur opnieuw blijft insmeren. Het is bijvoorbeeld een fijne crème om even in de tuin te zonnen, of op je balkonnetje. Maar een echte volledige bescherming geeft het niet.
Mijn verdere opsomming:
PRIJS?: Pittig! Je betaalt € 22,99 voor 100 ml. Dat is een behoorlijk hoge prijs.
GESCHIKT VOOR EEN DAGJE STRAND? : Nee, dat vind ik niet, ik raad dit persoonlijk af. Deze zonnebrand crème is erg geschikt voor dagelijks gebruik, als we een paar uurtjes buiten zijn. Echt zonnebaden op een open gebied zoals een strand , daar beschermt het niet voldoende.
KLEUR ?: grijs-achtig
GEUR?: Ja, die is echt heel erg lekker! Echte Shea butter en cacaoboter-geur, ik rook geen kokosgeur.  Na een poosje wordt de geur licht zoet en mild.
HOE SMEERT IE? : Fijn, het blijft wel eventjes wit, maar dat trekt vrij snel in. Ik had een vettige waas verwacht vanwege de vele oliën en boter, maar dat viel echt reuze mee. Wel voelde mijn huid wat stroef. Het ruikt meteen erg lekker als je het opbrengt.
HOE GEDRAAGT MIJN HUID ZICH?: Na een uurtje in de zon, was mijn huid nog net zo rustig als voor het smeren. Voor de extreem gevoelige huid dus een prima zonnebrand crème!
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? :  Nee, er zit bijenwas in
SPF TOETSING? : Ja
NON NANO? : Ja
OCEAAN VRIENDELIJK?: Ja
EINDOORDEEL: Een top-product voor dagelijks gebruik. De eerste smeerbeurt was meteen een succes, mijn huid bleef rustig, en na een uurtje in de zon gaf het nog steeds geen kick, ook de tweede smeerbeurt deed hetzelfde.  Niet geschikt voor zonnebaden, wel voor een paar uurtjes in de zon, bijvoorbeeld bij activiteiten als wandelen of fietsen. Zeer prettig in gebruik, milieuvriendelijk, maar wel ontzettend duur. Toch een TOPPER!  En wat mij betreft het geld waard. Hier smeer ik mij wel graag mee in. 👌
WAAR VERKRIJGBAAR? :  Je kunt deze zonnebrand crème bestellen door HIER TE KLIKKEN  ( via www.zepig.nl )

SQUALAN SUN SPF 15 + 30

Op mijn aanvragen voor deelname aan deze test werd er maar mondjesmaat gereageerd door fabrikanten, maar  www.squalan.com durfde het aan om mij wat toe te sturen voor deze test. Zij hebben een zonnebrand crème waarin zij hun hoofdproduct squalane in hebben verwerkt. Wil je alles lezen over Squalane? KLIK DAN HIER. De SPF 30 is beschermend tegen UVB en UVA, en beschermt volgens de fabrikant voor 95% tegen de zon.  De SPF 15 beschermt voor 93% en wordt voornamelijk neergezet als een dagelijkse zonnebrand crème, zo’n beetje hetzelfde als de SUNTRIBE. Voor een dagje strand en / of een zonnebad van veel uren is de SPF 30 aan te raden.  Squalane is 100% natuurlijk, en allergenen vrij. De verpakking vind ik wat minder, plastic plastic en nog eens plastic. De SPF 30 bevat opmerkelijk meer ingrediënten dan de SPF 15. De ingrediënten van de SPF 30:

WATER: basis.

ZINK OXIDE ( NANO): Hier geeft de fabrikant aan, dat er nano deeltjes aanwezig zijn, die wettelijk moeten worden vermeld. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat.
CAPRYLIC / CAPRIC TRYGLYCERIDE: zorgt voor een goede homogene substantie, gemaakt uit kokosolie en glycerine
COCO CAPRYLATE: een natuurlijk cosmetisch alternatief voor siliconen-oliën. Gemaakt uit esters van kokosolie-alcoholen, capryl-zuren en caprice-zuren.
GLYCERIN: zachte alcohol, voor hydratatie, meestal gemaakt uit kokosolie.
SORBITAN LAURATE: emulgator. Het wordt gemaakt van esters van laurinezuur, en delen van het suiker-ingredient sorbitol. Kan zowel natuurlijk als synthetisch worden gemaakt. Door het EWG als veilig middel beschouwd voor de huid.
SORBITOL/SEBACIC ACID COPOLYMER BEHENATE: verterkt de SPF, heeft een verdikkend effect. Natuurlijk verkregen uit sorbitol, sebacinezuur en beheen-zuur.
POLYCLYCERYL-4 LAURATE/SUCCINATE: natuurlijk materiaal, dat olie mengt in water ( olie-in-water-emulgator)
POLYHYDROXYSTEARIC ACID: derivaat van stearinezuur, wordt vervaardigd uit planten oliën. Stabilisator.
TITANIUM DIOXIDE ( NANO): zie ZINKOXIDE NANO
SQUALANE: alles over squalane lees je HIER
CETEARYL ALCOHOL: lees HIER alles over cetearyl alcohol.
TOCOPHERYL ACETATE: ingekapselde vitamine E.
CLYCERYL CAPRYLATE: een co-emulgator, wordt vervaardigd uit planten-oliën.
ISO STEARIC ACID: verhoogt de stevigheid en stabiliseert.
ALUMINIUM STEARATE: door het FDA als veilig bestempeld.
XANTAN GUM: natuurlijke stabilisator.
GLYCINE SOYA ( SOYABEANS ) OIL: sterke regeneratieve eigenschappen, fijn voor ieder huidtype.
ALUMINA: net als aluminiumhydroxide een formule stabilisatoren die nodig zijn in minerale zonnebrandmiddelen. Ze zitten gebonden in de deeltjes, net als bij de minerale zonnefilters. Dit zorgt er o.a voor dat de zonnebrand op de huid blijft liggen en de zon weerkaatst. Let hier goed op de nano deeltjes. Deeltjes die groter zijn dan 100 nm kunnen niet door de bovenste huidlaag heen. Let ook op bij huidklachten, en beschadigingen van de huid.  Het werkt in zonnebrandmiddelen als stabilisator. Aluminium in bijvoorbeeld deodorants werken heel anders, deze zijn dan ook af te raden. In zonnebrandmiddelen zijn deze, indien er goede controles op zijn uitgevoerd, niet schadelijk. Het is wel erg belangrijk, om altijd te kiezen voor betrouwbare merken die deze controles strikt uitvoeren. Alle zonnebrandmiddelen uit deze test waarin aluminium is verwerkt, zijn 100% gecontroleerd en dragen een keurmerk. Aluiminium is nodig, net als bij de natuurlijke minerale zonnefilters. Ze zitten zeer stevig gebonden in deeltjes.
CAPRYLHYDROXAMIC ACID: een aminozuur gemaakt uit kokosolie
TETRASODIUM GLUTAMATE DIACETATE: een multifunctionele vloeibare chelaatvormer (sluit bepaalde metalen in) en werkt conserverend-versterkend. Wordt gemaakt uit plantaardige materialen die snel zijn af te breken.
Het ingrediënten lijstje is vrij lang, maar wel zo effectief mogelijk gehouden. We komen bijvoorbeeld geen overbodige parfums tegen, die de huid ook behoorlijk kunnen pesten. Ook zijn er geen chemische ingrediënten gebruikt. De SPF 30 factor is zoals eerder geschreven uitzonderlijk geschikt voor dagjes strand, op vakantie en als je uren in de volle zon bent. De SPF 15 is meer geschikt voor de enkele uren die we in de zon verblijven. De ingrediënten:
CAPRYLIC / CAPRIC TRYGLYCERIDE: zorgt voor een goede homogene substantie, gemaakt uit kokosolie en glycerin
SQUALANE: voor meer info KLIK HIER
COCOS NUFICERIA OIL : kokosolie
ZINK OXIDE ( NANO ):  Hier geeft de fabrikant aan, dat er nano deeltjes aanwezig zijn, die wettelijk moeten worden vermeld. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat.
GLYCERYL STEARATE: emulgator gewonnen uit verschillende planten oliën.
EUPHORBIA CERIFERA CERA SEED OIL: candelilla zaadolie
TITANIUM DIOXIDE ( NANO) : zie zinkoxide nano
POLY HYDROXY STEARINEZUUR: dispersiemiddeel, gewonnen uit ricinuszaad olie
ALUMINIA: net als aluminiumhydroxide een formule stabilisatoren die nodig zijn in minerale zonnebrandmiddelen. Ze zitten gebonden in de deeltjes, net als bij de minerale zonnefilters. Dit zorgt er o.a voor dat de zonnebrand op de huid blijft liggen en de zon weerkaatst. Let hier goed op de nano deeltjes. Deeltjes die groter zijn dan 100 nm kunnen niet door de bovenste huidlaag heen. Let ook op bij huidklachten, en beschadigingen van de huid.
ALUMINIUM STEARATE: verdikkingsmiddel.
ISOSTEARIC ACID: plantaardige variant isostearinezuur.
Een korter lijstje, maar wel nét zo effectief.
Mijn verdere opsomming:
PRIJS?: SKY HIGH…..voor 50 ml betaal je € 39.00 en dat vind ik persoonlijk echt TE VEEL voor wat het inhoudelijk waard is
GESCHIKT VOOR EEN DAGJE STRAND? : Ja, daar is de SPF 30 zonnebrand crème uitermate geschikt voor, de SPF 15 niet.
KLEUR: beide varianten kleuren wit.
GEUR: de geur ontbreekt bij de SPF 30 wat voor mensen die niet zo van geuren houden fijn is. De SPF 15 geeft een licht zoetig geurtje.
HOE SMEERT IE?: Echt heel fijn. De ( helaas plastic) flacon heeft een handige pomp waarmee je mooie hoeveelheden uit de flacons kunt tappen. Het smeert eerst nogal wit uit maar dat trekt zeer snel weg.
HOE GEDRAAGT MIJN HUID ZICH?: Goed! Geeft geen krimp, ook niet na uren in de zon te hebben gewandeld. De SPF 30 vond ik wat langer vettig aanvoelen.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?: Ja, en ook hyper-allergeen
SPF TOETSING?: ja
NON NANO?: nee
OCEAAN VRIENDELIJK?: nee
MIJN EINDOORDEEL: Hele fijne zonnebrandmiddelen, wel ontzettend duur betaald. Ik vond vele andere merken met een soort-gelijke samenstelling die de helft goedkoper zijn, daar zou ik dan echt voor kiezen. Verder een prima werking, fijne samenstelling, en alles is op orde 👌
WAAR VERKRIJGBAAR?: Je kunt Squalane bestellen via de officiële website, maar ook elders on line. KLIK HIER om de zonnebrandcremes op de officiële website te bestellen.

NAIF BODY + FACE + BABY SUNSCREEN SPF 30 / SPF 50

Een merk wat erg veel werd aangevraagd was Naïf, een merk die ik zelf ooit eens in de vorm van een douche gel heb geprobeerd en mij toen erg goed beviel. Naif werkte erg graag mee aan deze test. Ik ontving een SPF 30 ( ja….😎 ik weet het..) crème voor het lichaam, een SPF 30 voor het gezicht en een zonnebrand creme SPF 50 voor baby’s en kleine kinderen. De tubes bevallen mij al meteen, deze zien er niet alleen ontzettend leuk uit, ook zijn ze gemaakt uit suikerriet. Per tube besparen we ongeveer 55 gram C02 t.o.v een normale plastic tube. Leuk meegenomen! Nog een leuk detail: het wordt in Nederland geproduceerd. Opvallend is, dat Naif alleen voor een hogere SPF factor lijkt te kiezen, ik vond geen SPF 15, of een SPF lager dan 30 in hun assortiment. Voor baby’s is gekozen voor een SPF 50.  De ingrediënten van de BODY SPF 30:
CAPRYLIC / CAPRIC TRYGLYCERIDE: zorgt voor een goede homogene substantie, gemaakt uit kokosolie en glycerine. Deze zonnebrand creme bestaat in basis dus NIET uit water / olie.
COCOS NUCIFERA OIL: ook wel kokosolie
ZINK OXIDE: op de verpakkingen kunnen we NIET aflezen of het gaat om een 100% NON NANO zinkoxide, maar op de officiële website wordt dit wel vermeld. Dat schept verwarring, omdat de informatie op een verpakking verplicht moet kloppen. Ik vermoed zelf, dat hier “ de kunst van het weglaten” wordt gehanteerd. Fabrikanten zijn niet verplicht de nano deeltjes te vermelden als de stof voor minder dan de helft ( . 50% ) uit dergelijke kleine deeltjes bestaan. Ik denk zelf dat het wat betreft deze zonnebrand crème wel meevalt.
ISOAMYL LAURATE: een vetzuur ester met emulgerende eigenschappen. Het is een plantaardig emoliënt.
STEARYL HEPTANOATE: ester van stearylalcohol en heptaanzuur.
HYDROGENATED SOY POLYGLYCERIDE: sojaboon-olie
CANDELILLA WAX: een veganistische wax gemaakt van de bladeren van de kleine Candelilla struik.
STEARYL CAPRILATE: esters van stearyl alcohol
POLYHYDROXICSTEARIC ACID: een derivaat van stearinezuur, gewonnen uit plantenstoffen
PARFUM: zeer vaag, onduidelijk en daarom niet erg geschikt voor mensen die overgevoelig kunnen reageren op parfums, ook al zijn deze natuurlijk gewonnen. Meer lezen? KLIK HIER
OLIVE OIL: olijfolie
TOCOPHEROL: vitamine E
SUNFLOWER OIL:  zonnebloem olie
C15-23 ALKANE: Een synthetisch mengsel van alkanen , dat als oplosmiddel fungeert. Alkanen zijn verzadigde koolwaterstoffen. Aangezien het als laatste ingrediënt wordt vermeld en het gaat om een oplosmiddel, kunnen we spreken van een verwaarloosbaar aandeel.
Zowel de SPF 50 voor baby’s en kleuters als de SPF 30 voor het gezicht bevatten EXACT DEZELFDE INGREDIËNTEN als de SPF 30.  Daarom vind ik de variant voor het gezicht een marketing trucje, de inhoud is EXACT hetzelfde als de body crème. Wat betekent, dat je dit ook gewoon voor het gezicht kunt gebruiken. Wat ik zelf vermoed, is dat er een hogere dosering zonnefilters zijn gebruikt in zowel de baby-variant als de gezicht-variant, maar dit wordt nergens gecommuniceerd, zeker niet betreft de gezicht-variant die ook gewoon op een SPF 30 wordt getoetst.  Alhoewel Naif zegt 100% natuurlijk te werk te gaan ( ik citeer: “ making products without harsh chemicals “ ) vinden we wel een synthetisch oplosmiddel in alle zonnebrandmiddelen. Ook vind ik “ parfum” wat lastig in deze ingrediënten lijstjes.  In 100% natuurlijk geclaimde verzorging en cosmeticaproducten kunnen we ervan uitgaan, dat het tenminste om 100% natuurlijke grondstoffen gaat. Veel gebruikte geurstoffen zijn bijvoorbeeld essentiële en etherische oliën, en sterk geurende planten en kruiden als anijs en venkel. Het wil echter niet zeggen, dat we hier verder geen irritaties of andere allergische reacties van kunnen krijgen. Ook stoffen uit de natuur, zeker in geconcentreerde vorm, kan de huid net zo erg irriteren als synthetische en chemische geurstoffen. Mijn verdere opsomming:
PRIJS?: Vriendelijk, één van de meest vriendelijkste uit deze test, voor 100 ml betaal je € 21,95 voor de body crème. Voor de baby crème betaal je hetzelfde, voor 50 ml “ gezicht” crème betaal je € 24,95…..🥺 …ja, je leest het goed: voor 50  ml minder van exact hetzelfde betaal je € 3 euro meer…..
GESCHIKT VOOR EEN DAGJE STRAND? : Ja, daar is deze zonnebrand crème uitermate geschikt voor
KLEUR: wit tot creme wit, de baby variant is winter van kleur dan de body.
GEUR: allen heerlijk. Het geeft een heerlijke geur, daar valt niets over te zeggen. De geur is licht zoet en bloemig. De baby geur geurt iets minder heftig
HOE SMEERT IE?: komt een beetje stroef uit de tube, maar daarna smeert ie prima uit op de huid. Trekt goed in, geeft geen witte waas of een vettige waas.
HOE GEDRAAGT MIJN HUID ZICH?: prima. Geen reacties, geen irritaties. Wat een goed teken is, omdat mijn huid vrijwel direct reageert op maar een klein beetje synthetische meuk. Het oplosmiddel is inderdaad te verwaarlozen, het geeft op mijn huid geen klachten.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?: Ja
SPF TOETSING?: ja
NON NANO?: vaag. Op de verpakkingen staat niets vermeld, wel op de officiële website.
OCEAAN VRIENDELIJK?: ja
MIJN EINDOORDEEL: Een hele fijne zonnebrandcréme, die zijn werk doet. Wel vind ik een aantal punten jammer. Te beginnen met de vele marketing trucjes, helemaal niet nodig, als je het mij vraagt. Het merk mag gerust trots zijn en daarom ook transparanter. Een crème speciaal voor het gezicht wat praktisch gewoon 1:1 hetzelfde is als de body crème vind ik op zich al jammer, maar om daar dan ook nog eens veel extra’s voor de helft minder te betalen vind ik regelrechte onzin. Het siert Naif niet en dat is zonde van het merk. Ook zou wat meer duidelijkheid over het gebruikte parfum fijne , nuttige informatie zijn. Verder krijgt het van mij meer dan groen licht. De body crème is echt een topper, en deze ga ik komende zomermaanden zeker gebruiken. Aangename geur, goede bescherming. En, de body variant is vriendelijk geprijsd. 👍
WAAR VERKRIJGBAAR?: Naif is verkrijgbaar bij vele webwinkels en fysieke winkels, ook via de officiële website te bestellen. KLIK HIER.

EUBIONA ZONNEBRAND-MELK SPF 20+ 30

Nog een merk die erg veel werd aangevraagd is EUBIONA. Op de Nederlandse markt een vrij nieuw merk. Het is afkomstig uit Duitsland, waar het merk in de biologische wereld aardig aan de weg timmert.  Dit merk werkt ook 100% natuurlijk, zonder synthetische filters en andere synthetische meuk. Er wordt tevens geen nano technologie toegepast, en er wordt in de ingredientenlijst niet gecommuniceerd met “ nano” voor de minerale zonnefilters. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat. Dit is dus niet het geval. Het merk is aangesloten bij ECOCERT, is veganistisch en oceaan-vriendelijk.  Op de SPF 30 verpakking lezen we, dat het geen volledige UV bescherming biedt, maar het is wel full spectrum. De ingrediënten van de sunmilk SPF 30:

WATER: basis

DICAPRYL CARBONATE: geurloos plantaardig vast vet, verkregen uit kokosolie.
CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE: mengsel van twee vetzuren ( caprylzuur + caprinezuur) gewonnen uit kokosolie, werkt als verdikkingsmiddel
CLYCINE SOJA OIL: soja olie
TITANIUM DIOXIDE;  Hier geeft de fabrikant  NIET aan, of er nano deeltjes aanwezig zijn, die wettelijk moeten worden vermeld. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat.
ZINC OXIDE:   Hier geeft de fabrikant NIET aan, of er nano deeltjes aanwezig zijn, die wettelijk moeten worden vermeld. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat.
SIMMONDSIA CHINENSIS : joboba olie
ALUMINA: net als aluminiumhydroxide een formule stabilisatoren die nodig zijn in minerale zonnebrandmiddelen. Ze zitten gebonden in de deeltjes, net als bij de minerale zonnefilters. Dit zorgt er o.a voor dat de zonnebrand op de huid blijft liggen en de zon weerkaatst. Let hier goed op de nano deeltjes. Deeltjes die groter zijn dan 100 nm kunnen niet door de bovenste huidlaag heen. Let ook op bij huidklachten, en beschadigingen van de huid.   Het werkt in zonnebrandmiddelen als stabilisator. Aluminium in bijvoorbeeld deodorants werken heel anders, deze zijn dan ook af te raden. In zonnebrandmiddelen zijn deze, indien er goede controles op zijn uitgevoerd, niet schadelijk. Het is wel erg belangrijk, om altijd te kiezen voor betrouwbare merken die deze controles strikt uitvoeren. Alle zonnebrandmiddelen uit deze test waarin aluminium is verwerkt, zijn 100% gecontroleerd en dragen een keurmerk. Aluiminium is nodig, net als bij de natuurlijke minerale zonnefilters. Ze zitten zeer stevig gebonden in deeltjes.
POLYGLYCERYL-2-DIPOLYHYDROXYSTEARATE: vetzuur ester, werkt als emulgator, wordt gewonnen uit planten oliën.
STEARIC ACID: stearinezuur, draagt bij aan de stabiliteit en de emulsies en wordt gebruikt voor de coating van minerale UV filters. Gewonnen uit plantaardige oliën.
POLYGLYCERYL- 3 DIISOSTEARATE: ook een plantaardige emulgator
GLYCERIN: glycerine gewonnen uit kokosolie
HELLIANTHUS : zonnebloem olie
CANOLA OIL: koolzaadolie
MAGNESIUM SULFATE: magnesium sulfaat
GLYCERYL CITRATE / LACTATE: ester van melkzuur en glycerine
TOCOPHEROL: vitamine E
PARFUM: gewonnen uit etherische oliën
BENZYL BENZOATE: geurstof.
De SPF 20 bestaat uit vrijwel dezelfde ingrediënten , alleen zien we hier geen aluminium in terug, en zijn er veel meer plantaardige extracten gebruikt als rozenbottel extract en macadamia olie. Ook betreft deze zonnebrandcreme GEEN full spectrum, het bevat geen zinkoxide, alleen titaniumoxide. Mijn verdere opsomming:
PRIJS?: fijn! €16,95 voor 100 ml voor de SPF 30 , en € 10,95 voor 50 ml SPF 20. Ik had de verpakkingen ietsje meer milieuvriendelijker gezien, vrij veel overbodig plastic,
GESCHIKT VOOR EEN DAGJE STRAND ? De SPF 30 zeker, de SPF 20 niet
KLEUR? : wit
GEUR?: zeer lichte zoete milde geur, bijna geurloos. Eenmaal op de huid aangebracht ruik je een licht zoete geur, vooral de SPF 20.
HOE SMEERT IE?: De SPF 30 heel fijn, de SPF 20 minder. Die bleef lang wit op de huid, had duidelijk meer moeite met intrekken dan de SPF 30. De SPF 30 daar in tegen trekt zeer snel in, erg aangenaam.
HOE GEDRAAGT MIJN HUID ZICH?: prima, geen enkele reactie na wat uurtjes in de zon.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? : ja
SPF TOETSING?: ja
NON NANO?: nee
OCEAAN VRIENDELIJK?: ja
MIJN EINDOORDEEL: Zeer goede zonnebrandcréme voor een zeer goede prijs. Het heeft een zeer goede werking en de SPF 30 smeert echt heel erg fijn. De SPF 20 vond ik daarin minder succesvol, het bleef vrij lang wit op de huid, maar gelukkig trekt het wel weg. Ik vind de SPF 30 een ware topper, voor de prijs. Het doet absoluut niets onder aan de andere, duurdere zonnebrandmiddelen uit deze test. Zeker gezien de erg vriendelijke prijs zet ik deze bovenaan. 😎👍
WAAR VERKRIJGBAAR?: EUBIONIA is via ECOMILD te bestellen, KLIK HIER voor de SPF 30, KLIK HIER voor de SPF 20 

EARTH LINE ARGAN SUN CARE ZONNEBRAND CREME SPF 20

Deze zonnebrandcreme heb ik in 2018 al eens getest en op de eerste plaats gezet in mijn test. Op veler verzoek ga ik deze zonnebrand creme van Earth Line opnieuw beoordelen. Eerst even kort over het merk: Earth Line komt uit de stal waar ook Harmonie en Sea Line vandaan komen. En draagt dan ook dezelfde garanties op puurheid, natuurlijkheid en kwaliteit. Alle Earth Line producten zijn gecertificeerd door het BDIH, ICADA en ECO Control.  De producten zijn natuur-zuiver, en de meesten komen gewoon van de Nederlandse bodem. Earth Line draagt tevens het logo “ ZERO PLASTIC” wat betekent dat alle verpakkingen zijn goedgekeurd en gegarandeerd vrij zijn van plastic. Alle producten zijn 100% biologisch afbreekbaar.
De fabrikant garandeert niet alleen 100% gecertificeerde ingrediënten, ook garandeert hij dat de crème “ de nieuwe standaard” is in veilig zonnen zonder synthetische filters. Er worden 100% breed-spectrum non-nano minerale filters gebruikt die optimale bescherming bieden tegen zowel UVA als UVB stralen. De ingrediënten:

WATER: basis

CAPRYLIC / CAPRIC TRYGLYCERIDE: zorgt voor een goede homogene substantie, gemaakt uit kokosolie en glycerine
TITANIUM DIOXIDE  : zie zinkoxide
ROZENWATER: 100% puur en biologisch
CETYL ALCOHOL: gewonnen uit kokosolie
GLYCERINE: gewonnen uit kokosolie
STEARYL ALCOHOL: gewonnen uit kokosolie
POLYHYDROXYSTEARIC ACID: derivaat van stearinezuur, draagt bij aan de stabiliteit van dispersies, en wordt gewonnen uit planten oliën.
POLYGLYCERYL 10 LAURATE: meervoudig glycerine ester van laurinezuur, gewonnen uit kokosolie
ALCOHOL: gewonnen uit graan
ALUMINA+ ALUMINIA STEARATE: net als aluminiumhydroxide een formule stabilisatoren die nodig zijn in minerale zonnebrandmiddelen. Ze zitten gebonden in de deeltjes, net als bij de minerale zonnefilters. Dit zorgt er o.a voor dat de zonnebrand op de huid blijft liggen en de zon weerkaatst. Let hier goed op de nano deeltjes. Deeltjes die groter zijn dan 100 nm kunnen niet door de bovenste huidlaag heen. Let ook op bij huidklachten, en beschadigingen van de huid.   Het werkt in zonnebrandmiddelen als stabilisator. Aluminium in bijvoorbeeld deodorants werken heel anders, deze zijn dan ook af te raden. In zonnebrandmiddelen zijn deze, indien er goede controles op zijn uitgevoerd, niet schadelijk. Het is wel erg belangrijk, om altijd te kiezen voor betrouwbare merken die deze controles strikt uitvoeren. Alle zonnebrandmiddelen uit deze test waarin aluminium is verwerkt, zijn 100% gecontroleerd en dragen een keurmerk. Aluiminium is nodig, net als bij de natuurlijke minerale zonnefilters. Ze zitten zeer stevig gebonden in deeltjes.
ZINK OXIDE :  Hier geeft de fabrikant aan, dat er GEEN nano deeltjes aanwezig zijn, die wettelijk moeten worden vermeld. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat.
SODIUM STEAROL GLUTAMATE: milde surfactant, gewonnen uit kokosolie
PARFUM: gewonnen uit 100% pure etherische oliën
ARGAN OLIE: biologisch gecertificeerd
ZONNEBLOEM OLIE: biologisch gecertificeerd
CLYCERYL CAPRYLATE: een co-emulgator, wordt vervaardigd uit planten-oliën.
MACADAMIA OLIE: biologisch gecertificeerd
POLYGLYCERYL -2 CAPRATE: emulgator gewonnen uit kokosolie
POTTASIUM LACTATE: kalium lactaat
JOBOBA OLIE: biologisch gecertificeerd
PHENETHYL ALCOHOL: aromatisch alcohol gewonnen uit graan
STEARIC ACID : stearine zuur
SUCROSE STEARATE: gewonnen uit suiker en sterarinezuur
SHEA BUTTER : biologisch gecertificeerd
TOCOPHEROL: vitamine E, natuurlijk gewonnen
LACTIC ACID: melkzuur
ASCORBYL PALMITATE: is een derivaat van vitamine c
CALENDULA EXTRACT: biologisch gecertificeerd
KOKOSOLIE : biologisch
PLANTAGO MAJOR LEAF EXTRACT : grote weegbree extract
SYMPHYTUM OFFICINALE ROOT EXTRACT; smeerwortel extract
CITROENZUUR: biologisch
SQUALANE : klik HIER om alles over squalane te lezen
PORPHYRA UMMBILICALIS EXTRACT: nori / rode algen extract
ALOE VERA LEAF POWDER : gedroogde blad van aloê Vera
Alhoewel ik het een flink lijstje vind, zijn de ingrediënten natuurlijk en meest biologisch gecertificeerd. Een opmerkelijk ingrediënt in deze Earth Line is de squalane, die we eerder in de SQUALAN zonnebrandmiddelen als “ main ingrediënt” tegenkwamen. Mijn verdere opsomming:
PRIJS?: Met € 24,95 voor 150 ml één van de goedkoopste uit deze test. Erg prettig dus!
GESCHIKT VOOR EEN DAGJE STRAND ?: ja, deze zonnebrand is geschikt voor een dagje zonnebaden.
KLEUR?: gebroken wit, fijne textuur
GEUR?: zeer licht zoetig, fris en bloemig
HOE SMEERT IE?: geweldig! Het trekt megasnel in de huid, en laat geen witte laag liggen.
HOE GEDRAAGT MIJN HUID ZICH?: mijn huid vindt deze zonnebrandcreme helemaal prima. Het reageert niet, en blijft soepel.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? : ja
SPF TOETSING?: ja
NON NANO?: ja
OCEAAN VRIENDELIJK?: ja
MIJN EINDOORDEEL: tja…in 2018 was deze al mijn grote winnaar, en eigenlijk is dat onveranderd gebleven. Superfijne zonebrandcreme voor het hele gezin, fijn geprijsd, goede bescherming, ruikt lekker, milieuvriendelijk verpakt….voor mij alle facetten waar een goede zonnebrand crème aan zou moeten voldoen. Het krijgt van mij dan ook een dikke vette 🤟🙌
WAAR VERKRIJGBAAR?: Earth Line is zowel in fysieke winkels verkrijgbaar als on line. Ook verkrijgbaar bij Puur & Fit , KLIK HIER.

MADARA SPF 30 PLANT STEM CELL SUNSCREEN

Deze zonnebrand creme valt onder de bijzondere varianten. Het bevat gepatenteerde stamcellen van de NORTHERN DRAGONHEAD, ook wel de vlinderplant genoemd, omdat deze planten en bloemen enorm in trek zijn bij vlinders. Het zijn tevens bij-vriendelijke pannen. Het is beter bekend onder de Turkse drakenkop plant. Het extract bevat grote hoeveelheden flavonoide-glucuronides, wat mogelijk het effect nabootst van calorierestrictie, dit is een methode waarmee o.a het verouderingsproces ( mogelijk ) vertraagd kan worden. Het extract wordt dan ook meest toegepast in anti-aging producten. Madara heeft het voornamelijk toegepast als krachtige anti-oxidant, om de huid te beschermen tegen “ schadelijke vrije radicalen” . Ik vond enkele studies die deze werking wel aantoonden, maar niet onderstreepten, en “ er is nog meer studie nodig” kenmerkten.
Het merk Madara is afkomstig uit Scandinavië. Ze bestieren hun eigen productiefaciliteit in Marupe ( Letland) wat best uitzonderlijk is te noemen. Het merk draagt het ECOCERT keurmerk en werkt zo puur en natuurlijk mogelijk. Ze verpakken 100% milieuvriendelijk en houden rekening met hun ecologische voetafdruk. De producten zijn dierproefvrij, maar niet altijd veganistisch, zoals deze SPF 30 zonnebrandcreme, die bijenwas bevat. Wat zit erin?

ALOE LEAF JUICE: Deze zonnebrand bestaat voor het grootste deel uit aloê Vera sap, wat best uniek is te noemen.

ZINK OXIDE:   Hier geeft de fabrikant niet aan of er nano deeltjes aanwezig zijn, die wettelijk moeten worden vermeld, als het een bepaalde vastgestelde dosering bevat.  Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat. Uitgaande van deze wetgeving zit er in deze zonnebrandcrime minder dan de vastgestelde dosis in.
ISOAMYL LAURATE: een vetzuur ester met emulgerende eigenschappen
DICAPRYLIL CARBONATE: een geurloos plantaardig vet , verkregen uit kokosolie. Gebruikt om de absorptie van andere actieve ingrediënten te verhogen en de huid te verzachten.
GLYCERIN: gewonnen uit kokosolie
SORBITAN OLIVATE : plantaardige emulgator , wordt gebruikt voor het stabiliseren van emulsies ( water in olie ) Wordt gewonnen uit zetmeel en olijfolie.
CERA ALBA BEESWAX: bijenwas, dus NIET geschikt voor de echte “ die hard” veganist
LECITHIN: Lecitine,
POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE: vetzuur ester, werkt als emulgator, wordt gewonnen uit planten oliën.
STEARIC ACID: stearinezuur, draagt bij aan de stabiliteit en de emulsies en wordt gebruikt voor de coating van minerale UV filters. Gewonnen uit plantaardige oliën.
SILICUMDIOXIDE: ook wel silica, binder.
DRAGONHEAD CELL CULTURE EXTRACT: zie uitleg hierboven.
RUBUS IDAEUS : frambooszaad olie
CELLULOSE:gewonnen uit hout, bindmiddel
SODIUM CHLORIDE: ook wel gewoon zout
SORBITAN CAPRYLATE: gemaakt uit sorbitol ( polyol)  en uit kokosolie vetten
AROMA: natuurlijke geurstof
PALMITIC ACID: palmitinezuur , een vetzuur dat helpt om emulsies te stabiliseren.
STEARIC ACID: stearinezuur
PROPANEDIOL: heldere, geurloze dikke vloeistof , een derivaat van gefermenteerde maïs-zetmelen. Wordt gebruikt als oplosmiddel.
BENZOIC ACID: conserveermiddel, het gaat om een chemische stof. Weer zo’n vreemde eend in de bijt in dit ingrediënten lijstje.
AQUA: Water
VITAMIN C : vitamine C
TOCOPHEROL: vitamine E
POTASIUM HYDROXIDE: kalium hydroxide
PARFUMS: gewonnen uit pure etherische oliën
In dit rijtje vond ik één chemische stof, wat op zich best “ netjes” is te noemen. Het staat ver in de lijst, wat aantoont dat er niet veel van in de zonnebrandcreme zit. Het is voornaam gebruikt ter conservering. Wel blijft het jammer dat er niet voor een natuurlijke conservering is gekozen. Wat ik best uniek vind is de basis, deze bestaat uit aloê Vera sap. Dat kom je niet vaak tegen. Van het dragonhead extract ben ik persoonlijk niet onder de indruk. Het geeft voor mij te weinig stevige onderbouwing, maar het is uiteraard best uniek. We komen dit niet in iedere zonnebrand crème tegen.  Mijn verdere opsomming:
PRIJS? Zeer vriendelijk, voor 100 ml betaal je € 19.00. Fijne tube, handig in gebruik.
GESCHIKT VOOR EEN DAGJE STRAND? : Ja, daar is de SPF 30 zonnebrand crème geschikt voor, al is het geen breed spectrum.
KLEUR: wit, goede textuur
GEUR: zeer aangenaam! Licht zoet, het geeft een echt zomers gevoel.
HOE SMEERT IE?: Echt heel fijn, het blijft niet op de huid liggen, trekt megasnel in.
HOE GEDRAAGT MIJN HUID ZICH?: Goed! Geeft geen krimp, ook niet na uren in de zon te hebben gewandeld.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?: nee
SPF TOETSING?: nee
NON NANO?: nee
OCEAAN VRIENDELIJK?: nee, niet bekend.
MIJN EINDOORDEEL:  Ik ben echt enthousiast. De geur vind ik echt verrukkelijk, en het is enorm goed smeerbaar. De prijs vind ik ook prettig. Zeker gezien wat je ervoor krijgt. Deze krijgt van mij een dikke thumbs up! 
WAAR VERKRIJGBAAR?: Ik ontving deze zonnebrand creme via www. beauty4skin.nl , het is via deze bestellink te bestellen.

Santaverde aloê Vera sun protect cream SPF 20

Ook deze zonnebrand crème mag je gerust uniek noemen, want net als de MADARA hebben zij in basis aloê Vera sap gebruikt in plaats van water en / of olie. De Spaanse fabrikant kweekt zelfs hun eigen ( biologisch gecontroleerde )  aloê Vera, wat het al helemaal bijzonder maakt, maar ook meteen een stukje prijziger. Dit merk werkt biologisch gecertificeerd en 100% natuurlijk. Er worden geen synthetische stoffen gebruikt,  geven aan vrij te zijn van nano-deeltjes en is geheel koraal-vriendelijk. Het is bovendien geschikt voor veganisten. Wat zit erin?

ALOE VERA LEAF JUICE: zoals eerder gezegd, komt deze van eigen teelt, en is 100% biologisch gecontroleerd / gecertificeerd
COCONUT ALKANE: natuurlijk alternatief voor paraffine
CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE: mengsel van twee vetzuren ( caprylzuur + caprinezuur) gewonnen uit kokosolie, werkt als verdikkingsmiddel
ZINC OXIDE / TITANIUM DIOXIDE:  Hier geeft de fabrikant aan, of er nano deeltjes aanwezig zijn, die wettelijk moeten worden vermeld. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat. SantaVerde claimt non nano te werk te gaan.
POLYGLYCERYL-2-DIPOLYHYDROXYSTEARATE: vetzuur ester, werkt als emulgator, wordt gewonnen uit planten oliën.
COCOS NUCIFERA OIL: kokoslie
SORBITAN OLIVATE: plantaardige emulgator, gewonnen uit olijfolie en zetmeel.
POLYGLYCERYL-3 DIISOSTEARATE: plantaardige emulgator
BETAINE: gewonnen uit suikerbiet
COCO CAPRYLATE: een natuurlijk cosmetisch alternatief voor siliconen-oliën. Gemaakt uit esters van kokosolie-alcoholen, capryl-zuren en caprice-zuren.
ALUMINIUM HYDROXYDE: : net als alumina een formule stabilisatoren die nodig zijn in minerale zonnebrandmiddelen. Ze zitten gebonden in de deeltjes. Dit zorgt er o.a voor dat de zonnebrand op de huid blijft liggen en de zon weerkaatst. Let hier goed op de nano deeltjes. Deeltjes die groter zijn dan 100 nm kunnen niet door de bovenste huidlaag heen. Let ook op bij huidklachten, en beschadigingen van de huid.
STEARIC ACID: stearinezuur, draagt bij aan de stabiliteit en de emulsies en wordt gebruikt voor de coating van minerale UV filters. Gewonnen uit plantaardige oliën.
SHEA BUTTER: verzachtend en beschermend
POLYGLYCERYL- 3 DIISOSTEARATE: ook een plantaardige emulgator
SODIUM HYALURONONATE: hyaluronzuur
ECTOIN: een aminozuur dat voornamelijk wordt geproduceerd door micro organismen in de natuur. Een goede water-binder, werkt tevens kalmerend op de huid
CAROTA SATIVE EXTRACT: wortelzaad olie extract
PYRUS MALUS FRUIT EXTRACT: appel-extract
TOCOPHEROL: vitamine E
JOBOBA OLIE: huid verzorgende olie
ZONNEBLOEM OLIE: high oleic
GLYCERIN: glycerine gewonnen uit kokosolie
ALCOHOL: voor conservering, niet noemenswaardig aanwezig in het product
PARFUMS: gewonnen uit etherische pure oliën
Het rijtje is fijn kort gehouden, de ingrediënten vrij efficiënt en werkzaam. Er zitten vrij unieke ingrediënten tussen, wat wellicht de enorm hoge verkoopprijs verklaart. De SPF 20 is full spectrum, wat het geschikt maakt voor een dagje zonnebaden. Wat ik wel opmerkelijk vind is het feit dat er wel aluminium hydroxide aanwezig is, maar op de website staat af te lezen dat het product VRIJ is van aluminium.
Verder ben ik meer dan tevreden over deze opsomming, knap gedaan. Mijn verdere opsomming:
PRIJS?: tja, ZEER DUUR! 🤨 Het is de éeen van de duurste uit deze test, met zijn duizelingwekkende € 32,95 voor maar 50 ml. Alhoewel er best bijzondere ingrediënten aanwezig zijn, vind ik dit deze prijs inhoudelijk niet veel meerwaarde geven.
GESCHIKT VOOR EEN DAGJE STRAND ? Zeker.
KLEUR? : wit
GEUR?: zeer lichte zoete milde geur, bijna geurloos. Eenmaal op de huid aangebracht ruik je een licht zoete geur, wat ongeveer 45 minuten blijft hangen.
HOE SMEERT IE?: Aangenaam, en erg fijn. Smeert snel uit, geen vettige waas, en trekt snel in.
HOE GEDRAAGT MIJN HUID ZICH?: prima, geen enkele reactie na wat uurtjes in de zon.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? : ja
SPF TOETSING?: nee
NON NANO?: ja
OCEAAN VRIENDELIJK?: ja
MIJN EINDOORDEEL: Echt een heel erg fijne, maar behoorlijk LUXE zonnebrandcrime die wat mij betreft niet echt uitsteekt boven de andere geteste zonnebrandmiddelen uit deze test. Ik vind het echt TE BELACHELIJK duur. Natuurlijk beslis je daar zelf over, maar qua werking blijft het zo’;n beetje hetzelfde. Wel echt een hele GOEDE zonnebrand creme 👌
WAAR VERKRIJGBAAR?: Ik ontving de SANTAVERDE via www.beauty4skin.nl, klik HIER OM TE BESTELLEN 

MIJN  EINDOORDEEL / TOP  ZEVEN:

Ik wil beginnen, dat een top zeven samenstellen vrij lastig was, omdat alle zeven merken erg dicht bij elkaar liggen. Het ene merk gebruikt bijvoorbeeld nét even wat anders, wat meer of wat minder, maar eigenlijk koop je aan alle zeven merken geen kat-in-de-zak. 😻 Wel vind ik sommige prijsverschillen best groot en vind ik sommige “ bij” producties als de gezichtscrème SPF 30 van Naïf wat te overtrokken en te commercieel, wat ik jammer vind en zonde van het mooie merk. Alle zeven steken ze goed in elkaar, doen ze hun werk, en bieden ze goede zon-bescherming op de meest haalbare natuurlijke manieren. Daar maak ik een diepe buiging voor. Dan mijn top zeven:

1) EARTH LINE ARGAN SUN CARE SPF 20:

Tja, ik blijf dit gewoonweg een ge-wel-dige zonnebrandcreme vinden. Inhoudelijk klopt alles, de prijs vind ik prettig en het gebruik ook. Alhoewel het de andere vier nauwelijks overstijgt, zet ik deze toch op nummer één omdat ik deze persoonlijk meest prettigst vind in gebruik. En de prijs vind ik aller-aardigst. Gewoon een ECHT GOEDE zonnebrand crème die van A tot Z klopt.

2) SQUALAN SUN SPF 15 + 30

Net onder de Earth Line geëindigd, is SQUALAN. Dat vind ik echt een fijne zonnebrandcreme. Jammer vind ik de zeer hoge prijs en de verpakking. Maar vanwege de werking toch op nummer twee,

3) EUBIONIA ZONNEMELK SPF 20 + 30:

Vooral de SPF 30 is een zeer fijne zonnebrand melk, en ook de prijs vind ik redelijk.

4) MADARA SPF 30 SUN CREAM:

Zeer fijne geur, zeer fijne prijs, werkt goed, en is goed beschermend. Ik ben echt enthousiast.

5) SUNTRIBE MINERAL SUNSCREEN SPF 30:

Dat ik deze op plaats vijf zet, betekent NIET dat ik het één van de mindere  vind. Het is enkel geen geschikte zonnebrandcreme om mee te nemen op vakantie, of een dagje strand. Maar als je graag enkele uren per dag buiten wandelt, dan is deze zonnebrandcreme JUIST jouw nummer één!

 6) NAIF ZONNEBRAND CREME SPF 30 + 50:

Jammer dat dit merk té commercieel inzet, ook jammer dat het niet geheel natuurlijk is, maar verder topspul, voor een redelijke prijs.

7) SANTAVERDE ALOE VERA SUNSCREEN SPF 20:

Prima werkende zonnebrandcreme, maar ik vind hem echt heel erg duur voor wat de inhoud waard is. Daarom eindigt deze op de laatste plek. Ik vind de zelf geteelde aloê Vera wel erg mooi.

ONZE LIPPEN IN DE ZON

Wat het meest verbrandt in de zon, zijn onze uitstekende delen, als de oren, de neus en…de lippen. Deze worden erg vaak vergeten bij het insmeren. Onze lippen bestaan uit spieren en vetweefselen, daarnaast bevatten ze bloedvaten om de lippen goed te doorbloeden en zenuwen die prikkels op de lippen verder geleiden . Het bevat tevens speekselklieren die helpen bij het afscheiden van het speeksel in de mond. Lippen worden nogal eens voor lief genomen, maar het speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in onze spraak en de vorming van klanken.
In de volle zon kunnen de lippen dus ook net als de huid verbranden. De lippen zijn een stuk meer kwetsbaar dan onze huid. Een verbranding door de zon lijkt sterk op een verbranding van een andere bron, denk aan hete thee of koffie, de pijn en de blaren zijn vrijwel hetzelfde. De lippen kunnen bovendien door de felle hete zon en hogere buitentemperaturen sneller uitdrogen, waardoor de lippen ook meer kwetsbaarder worden.
Als je er op tijd bij bent, geneest een verbrande lip of verbrande lippen vrij snel. Het helpt, om er verzachtende balsems op te smeren, maar het zal zeker enkele dagen wat ongemakkelijk een pijnlijk blijven. Omdat de lippen de opening vormen voor ons voedsel, loert het gevaar van infecties ook, en daar moet je wel echt even goed voor oppassen. Heb je langer dan vier/ vijf dagen last, zijn de lippen erg gezwollen, voelen ze “ nattend” aan, zijn de lippen verkleurd ( paars, zwart of blauw ) is de blaar-vorming heftig en komt er pus vrij, dan is het zeker verstandig om langs de huisarts te gaan.
Beter is het uiteraard, om verbranding van de lippen te voorkomen. Alhoewel ik geen fan ben van “ zogenaamde bij-producten” van zonnebrandmiddelen als een speciale zonnebrand voor dit/ dat/ zus en zo, is een zonnebrand crème voor de lippen wel zeer nuttig. Dit zijn lippenbalsems, die bestaan uit verzorgende, herstellende en verzachtende oliën, en bevatten een SPF. Meestal is de SPF rond 5-10 gehouden, wat zeker voldoende is voor de tere lippen. Kies je de natuurlijke varianten, ben je in de meeste gevallen beter af, omdat deze natuurlijke minerale zonnefilters gebruiken en speciale kruiden-extracten die de lippen extra verzorgen.
De meeste natuurlijke zon-lippenbalsems zijn tevens geschikt voor de kapotte en schrale, droge lippen, waardoor je de balsem na de zomermaanden gewoon op kunt gebruiken, als de herfst en de winter zich aankondigen. Dit maakt een zonnebrand lippen balsem duurzaam.
Ik koos voor de test de natuurlijke lip-care balsem van EARTH LINE. Dit komt van dezelfde ARGAN serie als de eerder geteste zonnebrand crème van Earth Line, en bevat dan ook exact dezelfde certificeringen. Het bevat een full spectrum  ( en biedt dus bescherming tegen zowel UVA en UVB straling ) aan natuurlijke minerale zonnefilters en de SPF is getoetst tot 10. De balsem is opgebouwd uit veel natuurlijke pure oliën, waaronder Argan olie, joboba, kokos,  Macadamia, zonnebloem, olijf en calendula , planten en kruiden extracten, Shea butter, en ook hier vinden we Squalane in terug,  Wat best uniek is, voor een lippen balsem. Het is vrij van synthetische en chemische stoffen.
De tube bevat 10 ml en heeft een zeer kleine opening, waardoor je het hygiënisch direct op de lippen kunt smeren. Je kunt de balsem ook na een lichte verbranding gebruiken om de lippen te verzorgen. Ik vind het een erg fijne crème. Ik gebruik de crème nu ongeveer een maand dagelijks, en mijn lippen zijn zacht, goed gehydrateerd en voelen soepel aan. Ik vrees, dat ik voor de zomermaanden een nieuwe moet gaan aanschaffen, want dan zal deze tube al aardig leeg zijn. Ik vind het een erg fijne manier om op de lippen aan te brengen, het smeert razendsnel uit en trek meteen in. De geur is fijn. In de zon heb ik deze lippen balsem twee keer geweest, op mijn balkon. Ik heb twee x een uur in de zon gezeten, mijn lippen bleven erg  goed gehydrateerd. Ik vind de balsem dan ook een echte topper, en onmisbaar als je van plan bent je veel en langdurig in de zon te begeven.
De balsem is vrij goed overal verkrijgbaar, ook via Puur & Fit waar ik het meteen binnen bracht. KLIK HIER om te bestellen.

TIPS!

Naast het belang van een zeer goede en effectieve zonnebrand, is het ook zaak om verstandig met de zon om te springen. We weten dat de zon vele voordelen biedt, maar ook nadelen. Enkele nuttige tips om te onthouden:
* Staar je niet blind op een SPF. Heel veel mensen denken nog altijd, hoe hoger een factor, hoe beter een bescherming maar dit is slechts een schijn-veiligheid. Het belangrijkste is, dat je REGELMATIG blijft smeren/sprayen. Zeker als je overmatig transpireert en hebt gezwommen, moet je zeker denken aan om het uur even opnieuw goed insmeren. Vergeet daarbij ook de delen niet die je snel overslaat, zoals oorschelpen, neuzen, hals,  mond en voorhoofd. Ben je kaal, draag sowieso altijd een hoedje. 
* Begin vroeg in het jaar met zonnen. Je bouwt zo een pigmentlaag op wat je beter op een natuurlijke manier beschermt tegen de zon.
* We kunnen onszelf ook beschermen van binnenuit, door verstandig te eten. Eet in de zomermaanden veel voedsel wat rijk is aan vitamine C, vitamine E, antioxidanten ( bijvoorbeeld astaxanthine),  chlorolylrijke voeding ( bladgroente), en zorg voor voldoende vocht. 
* Draag met erg warme dagen waarbij de zon zeer fel is, een petje of hoedje. Draag liefst geen zonneklep, want deze beschermen enkel de ogen. Draag liefst een grote hoed, dit staat niet alleen zomers, maar beschermt vooral ook je gezicht en delen van de hals. 
* Zoek zoveel mogelijk de schaduw op, en ga onder een parasol zitten.
* Er wordt tegenwoordig gewaarschuwd voor de zonkracht. Is deze erg sterk, blijf dan tussen 10.00 en 16.00 uit de felle zon. 
* Draag goede, beschermende, luchtige kleding. 
* Luister naar signalen van je lichaam. Het geeft zelf aan, wanneer het genoeg is. Ga dan direct uit de zon.

Mijn grootste favoriet, nog steeds SOL DE IBIZA

Vorig jaar kwam SOL DE IBIZA als beste uit mijn natuurlijke zonnebrandmiddelen test. KLIK HIER om alles over deze vrij unieke zonnebrandcreme te lezen, en waarom ik hiervoor kies. Ook dit jaar staat SOL DE IBIZA op mijn plankje. Het is onveranderd mijn meest favoriete zonnebrandmiddel. Wat mij betreft voldoet het aan al mijn persoonlijke eisen, en werkt deze zonnebrand voor mij perfect bij mijn lichte zonen-allergie

Inmiddels hebben velen deze SOL DE IBIZA aangeschaft en gelukkig met net zoveel tevredenheid als ik. Toch zijn er ook wat tegengeluiden, die vooral gaan over de smeerbaarheid. Er zijn geluiden, dat de créme maar moeilijk tot niet in de huid trekt en het moeilijk afwasbaar is. Dit komt alleen voor, als je TEVEEL TEGELIJK OPSMEERT. Het gaat om te beginnen om een 100% natuurljk zonnebrandmiddel met natuurlijke, minerale zonnefilters, ook wel fysische in-organische minerale filters genoemd. Daaronder vallen o.a zinkoxide en titaniumoxide. SOL DE IBIZA gebruikt zinkoxide zonder nano deeltjes. Minerale zonnefilters werken neet even anders dan chemische zonnefilters. Deze trekken in de huid en worden volledig in de huid opgenomen. Fysische zonnefilters doen dit niet. Deze leggen als ware een dun laagje op je huid, waardoor de huid niet alleen wordt beschermd maar ook niet wordt geïrriteerd. Daarnaast worden er geen chemische stoffen via de huid opgenomen. Alhoewel de chemische zonnefilters in conventionele zonnebrandmiddelen 100% veilig zijn verklaard, wordt steeds meer sterk in twijfel getrokken. KLIK HIER om meer over de schadelijke kanten van chemische zonnefilters te lezen.  Omdat veel mensen dezelfde verwachtingspatronen hebben over het gebruik van natuurlijke zonnebrandmiddelen, kan een product al meteen na een eerste gebruik worden afgeserveerd als ” vies, niet prettig en geen fijn product” terwijl het echt even een kwestie van wennen is aan een andere werking . Als je teveel in één smeer-beurt opsmeert, kan er een wat vettige, vies aanvoelende laag op je huid komen te liggen. Dit is inderdaad niet plezierig, het ziet er ook niet zo florisant uit ( soms kun je wit uitslaan) maar bovenal is zo’n dikke laag compleet zinloos en dus overbodig. Zonde ook van je zonnebrandmiddel. Als je kiest voor een volledig full spectrum zonnebrandmiddel waaraan niet meer is toegevoegd dan nodig is, dan heb je echt heel erg weinig per smeer-beurt nodig. Het is belangrijker km je OM DE TWEE/DRIE UUR OPNIEUW DUN IN TE SMEREN. Dat is zinvol. Dikke lagen opsmeren heeft echt geen extra werking. Integendeel, het kan juist averecht werken, zoals het zeer onprettige gevoel en het moeilijk afwasbare deel. Als er te dikke lagen zijn aangebracht per smeer-beurt kan de laag zo dik worden dat zelfs poetsen erg lastig wordt om te verwijderen.. Ik wil nogmaals MET KLEM dan ook benadrukken om de zonnebrandcreme ZO DUN MOGELIJK op te brengen. Mezelf als voorbeeld nemend: ik gebruik van SOL DE IBIZA voor mijn armen een half theelepeltje, voor mijn benen een theelepel, en voor mijn gezicht en uitstekende delen gebruik ik bij elkaar genomen ook ongeveer een half theele[eltje. Twee theelepels dus per smeer-beurt. Als ik de hele dag buiten in de zon ben, dan smeer ik mij om de twee uur steeds opnieuw in. Dit werkt voor mijn kwetsbare, rijpere , overgevoelige huid met lichte zon-allergie perfect Ik gebruik echt een theelepel om deze doseringen te verkrijgen, het geeft mij een mooie richtlijn., Afhankelijk van de zinsterkte en omgeving kun je deze dosering aanhouden.

..een halve theelepel

 

 

een theelepel

Meest belangrijk is dat je zorgt dat je de zonnebrandcrene niet te dik opsmeert. Dat is echt zonde en onnodig vervelend Je zult vanzelf merken, dat je meer plezier krijgt van je natuurlijke zonnebrandmiddel. Geef het ook wat tijd. Als je conventionele zonnebrandmiddelen gewend bent met chemische zonnefilters dan is de stap van chemische  zonnefilters naar fysische best een grote. Gun jezelf wat tijd om daaraan te wennen. Wil jij de SOL DE IBIZA ook eens uitproberen? KLIK DAN HIER 

Over de SPF heb je hierboven alles kunnen lezen, en weet je, dat een SPF 50 factor  alleen erg zinvol is als er sprake is van huid-problemen. SOL DE IBIZA heeft voor deze groep mensen ook een SPF 50 STICK uitgebracht. KLIK HIER om deze te bestellen.

 

24 Reacties op “Natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2021

  1. Dank voor je zeer zorgvuldige werk.
    Je zegt het onderaan zelf ook, toch de vraag.
    Is het mogelijk beter om je lichaam langzaam aan te wennen aan de zon zodat je niet hoeft te smeren.
    We hebben tenslotte dat zonlicht ook nodig.
    Dit zonlicht, wat we overigens voornamelijk met onze ogen opnemen, hebben we nodig om ons lichaam te synchroniseren.

    Het KWF kwam na een onderzoek van hun, met gegevens naar buiten waaruit bleek dat opname van zonlicht een aantal soorten kankers minder voorkwam. En hun idee was dat dit door de aanmaak van vitamine D kwam

  2. Beste Monique, wat fijn dat u de tijd neemt om zo veel informatie uit een te zetten.

    Helaas heb ik een hersenbeschadiging en kan ik niet de hele tekst in een keer lezen. Dat komt nog wel, maar ik heb alvast een vraag.

    Test u ook producten waarvan u weet dat ze biologisch en eerlijk zijn maar waarvan u de producten niet opgestuurd krijgt?

  3. Attitude staat er niet meer tussen? Ik neem aan dat deze ook nog steeds ok is. Ik heb nog een ongeopende tube welke ik vorig jaar bestelde. Kan ik die nog steeds gebruiken?

    • Zie test 2020 en mijn artikel over zonnebrandmiddelen, daar vind je al je antwoorden

  4. Hallo Monique!
    Wat een mooi artikel!
    Aangezien ik een zon gevoelige huid heb en daardoor snel last heb van zonne-allergie, ben ik op zoek naar zonnebrandcrème die dit voorkomt (of ’t in ieder geval niet verergerd). Waar moet ik dan op letten? Heb je tips wat betreft zonnebrandcrème die wellicht goed voor mijn huid kunnen zijn?

    • ik heb zelf een lichte vorm van zonen-allergie en bij mij werkt SOL DE IBIZA erg goed.

  5. Hey, Ik heb je tests gelezen van de laatste 3 jaren.
    Bijna alle zonnecrèmes zocht ik zelf verder op, maar ik vind maar niet wat ik zoek en dat is een tube van min. 150ml factor 30 voor een schappelijke prijs en dat is niet meer dan €25. Heb je ervaring met grote tubes?

    Alvast bedankt

  6. Hallo Moniek,

    En de door dermatologen aanbevolen merken die alleen bij de apotheek te koop zijn dan? Zou je die ook aanbevelen?

  7. Hallo Monique, welke zou je aanbevelen als het tegelijkertijd een verzorgende dagcreme moet zijn?

  8. Dag Monique,

    Ik heb net jouw info gelezen over zonnebrand produkten, met zinkoxide en titanium.
    Super duidelijk.

    Alleen 1 vraag. Waarom heb je de zonnebrand produkten van Skalaris er niet bij staan? SPF15 en SPF 30?

    Ken je deze produkten of heb je er geen goede ervaringen mee?

    Warme groet

  9. Hoi Monique, bedankt weer voor je uitgebreide test!!

    heb jij toevallig ook al eens de Biosolis geprobeerd?
    ook ecocert gecertificeerd en non-nano maar wel goedkoper?

  10. Fijn inderdaad dat je het nog even benoemd dat de smeerbaarheid niet hetzelfde is als van een doorsnee potje creme. Een tip van jou, gebruik een theelepeltje, kan wellicht mijn ergenis verlichten. Deze zonnebrand van Sol de Ibiza is namelijk best hard. Ik laat hm al een tijdje in de zon staan en blijft nog hard! Dus echt geen optie om een lik met je vinger uit de pot te nemen. Een lepeltje eruit scheppen en tussen vingers verwarmen zal beter werken. Handig als dit op het blikje vermeld wordt, of op winkelsite. Bedankt Monique.

  11. Hallo Monique,
    wat fijn dat je zoveel informatie geeft om gezond en verantwoord te leven.
    Nu wort er bij de G&W reclame gemaakt voor het product van O’Zoleil, met natuurlijke en verzorgende olien en 100 % Vegan en vrij van SLS en microplastics. Graag zou ik willen weten of dit inderdaad zo is en dit product in jouw rijtje past.
    Ik hoor t graag, alvast hartelijk dank,
    groetjes Willeke

  12. Zo fijn dat je ieder jaar weer zo uitgebreid zonnebrand cremes test en uitleg geeft!
    Wat een tomeloze, bewonderswaardige inzet. Mooi. Dank daarvoor

  13. Hoi monique,

    Ik lees toch vaak over zinkoxide, dat dit niet zo’n gewenst ingredient is.
    Staat er ook een zonnebrandcreme in je overzicht bij zonder zink oxide (en betaalbaar, zeg maar als gezinstube ;))?

  14. Beste Monique,

    We proberen dun te smeren, maar zien toch aardig wit. 2-3 uur later nog steeds, maar opnieuw smeren is dan toch belangrijk?

    Is het trouwens noodzakelijk om elke avond al het wit er volledig af te wassen? Ik besef dat het zo simpel lijkt: dat doe je toch gewoon. Maar op camping met 2 kleine kinderen is er ’s avonds zo enorm veel werk te doen, dat ook nog eens alle zonnecreme bij iedereen er grondig afwassen er wel eens bij inschiet. Hoe erg/ schadelijk is dat?

    Vriendelijke groet,
    Saartje

  15. Beste Monique, bedankt voor dit monnikenwerk!!
    Ik heb nog een vraag over oogallergie. Bij mij geen huidklachten, maar bij alle zonnebrandproducten onverdraaglijke jeuk, prikkende en brandende ogen, meestal enkele uren na het gebruik. En dat kan ook uren aanhouden.
    Zijn er merken bekend waarbij juist dit verschijnsel niet optreedt?
    Heel hartelijk dank voor een advies of tip!

  16. Hallo Monique,
    Naar aanleiding van jouw positieve test ben ik Earthline gaan gebruiken. Bij mij smeert de zonnebrandcreme erg slecht uit en laat een hele witte waas achter. Ik gebruik zo min mogelijk maar omdat de creme zo slecht uitsmeert gebruik je toch meer dan nodig is. Is dit huidafhankijk?

  17. Dag Monique,

    Weet jij ook wat de invloed is op kleding van de geteste zonnebrandmiddelen? Ik moet echt goed smeren vanwege mijn witte huid, maar door de crèmes die ik tot nu toe gebruik krijg ik vieze gele vlekken in mijn vooral witte kleding die erg hardnekkig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *