Nieuw: Melkunie proteïn ” GREENS” ????????

Melkunie komt met een nieuw, nogal opmerkelijk product: kwark met groente. De kwark wordt uitgebracht onder de lijn “ PROTEIN  20” Hierover schreef ik eerder een review, KLIK HIER om naar het review te gaan. Kwark met groente………het klinkt een beetje vreemd, maar het concept op zich is helemaal niet zo onaardig. Groente combineren met volwaardige eiwitten ( kwark) kan een goede aanvulling zijn op de gezondheid. Groenten zijn erg rijk aan vezels.  Ik was dus best benieuwd naar deze “ GREENS” kwark. Ik ben erin gedoken.

IMG_2319

WAT IS HET?

De potjes kwark worden door de fabrikant Melkunie op de markt gebracht.  Ze zijn enkel verkrijgbaar in potjes van 200 gram. Met deze hoeveelheid voldoen ze aan hun claim van 20 gram eiwitten. De eiwitten zijn toegevoegd. Een potje kost 1,29, aardig aan de prijs. GREENS wekt de suggestie, dat er groenten aan zijn toegevoegd. De illustraties op de verpakking laten spinazie, appels en citroenen zien. Op het lipje van het dekseltje kunnen we aflezen, dat het product lactosevrij is. Verder wordt dit nergens benadrukt. Dit is bewust gedaan. Omdat metingen wettelijk verplicht worden gesteld, staat ergens diep weggestopt onderaan het potje ( knipper met je ogen, en je mist het) dat de kwark per 100 gram 0,01 gram lactose bevat. Dit is verwaarloosbaar, maar wettelijk verplicht om te vermelden. Laten we kijken naar de ingrediënten van de variant “ appel/ spinazie/citroen:
MAGERE KWARK: eerste ingrediënt, het potje bestaat voor het grootste gedeelte uit kwark. Nu kun je je afvragen waarom dit product lactosevrij is verklaard. Want kwark wordt toch gemaakt uit melk? Er wordt lactase toegevoegd. Dit “ ruimt” als ware de lactose in de kwark op. En levert meer eiwitten op. Een + één = twee in dit geval. Ze claimen lactosevrij te zijn, en rijker aan proteïne ( eiwit) terwijl er dus maar één goedkoper, simpel productieproces heeft plaatsgevonden.
GECONCENTREERD PERENSAP: er wordt géén sucrose ( witte tafelsuiker) toegevoegd waardoor het lijkt, alsof deze kwark suikervrij is. Dit is een wassen neus: er wordt een suikervervanger gebruikt, namelijk concentraat. In dit geval een concentraat wat is gemaakt uit perensap. Dit levert een bewerkte fructose op. Er worden geen percentages aangegeven, maar gezien deze op de tweede plek staat in deze ingrediëntenlijst kunnen we concluderen dat er vrij veel is toegevoegd.
APPEL 4,3% : dit is opmerkelijk veel voor een kwark met groente……
IMG_2367
Het spinazie-aandeel…………
SPINAZIE 0,2%: dit bekleed nog geen half spinazieblaadje. Anders gezegd kun je het aandeel aan spinazie ( en dus groente) verwaarloosbaar noemen.
GECONCENTREERD CITROENSAP 0,2 % : ook hier een verwaarloosbare dosering, daarnaast is er geconcentreerd citroensap gebruikt in plaats van puur citroensap.
NATUURLIJK AROMA: waarschijnlijk toegevoegd om de smaak van spinazie te versterken , lees meer over natuurlijke aroma’s door HIER TE KLIKKEN
KLEUREND KURKUMA EXTRACT: sterk geconcentreerde kurkuma, om een betere kleur te verkrijgen.
Schermafbeelding 2018-03-11 om 15.42.42

WAT IS DE VOEDINGSWAARDE?

Per potje van 200 gram krijg je binnen:
kcal : 140
vet: 0,4 gram, waarvan verzadigd 0,2 gram
koolhydraten: 14,4 gram
suikers: 13 gram ( !!!!!!!!!!!!!)
eiwit: 20 gram
Zoals je ziet voldoen ze aan hun claim van 20. Dankzij de toegevoegde eiwitten bevat dit potje 20 gram. Maar het bevat ook extreem veel suiker. 13 gram voor een potje kwark is onacceptabel veel, ook als je sport. Daarnaast zijn de gebruikte concentraten niet erg tandvriendelijk te noemen, en mis ik hier het hele concept van groente. Waar zijn de vezels?
IMG_2320

BELLEN MET DE KLANTENSERVICE

Ik zat dus met heel wat vragen, ik heb gebeld met de klantenservice van Melkunie. Ik kreeg een vriendelijke dame te spreken. Ik sneed als eerste het lactosevrije verhaal aan. In mijn beleving vind ik de vermelding “ lactosevrij” misleidend, en zou het “ lactose-arm” moeten worden. De dame lag mij uit, dat de gemeten gehalte voldoet aan de wet en regelgeving, en dat je ervan uit kunt gaan, dat de nog aanwezige sporen van lactose verwaarloosbaar zijn, en bovendien geen klachten zal geven bi mensen met een intolerantie. Toch vreemd, dat bij de allergie-informatie “ bevat koemelkeiwit” staat. Ook eiwitten kunnen namelijk klachten geven.  Ik vind het wat té gedurfd om blind uit te gaan dat er geen klachten zullen optreden bij lactose-intoleranten. Daarnaast staat het zeer slecht aangegeven op de verpakking. Als verklaring werd gegeven dat “ de focus niet lag op lactosevrij”. Het concept van de PROTEIN 20 is immers het eiwit. Maar als ik mij niet vergis, heet dit specifieke product “ proteïn GREENS”
Ik vroeg vervolgens naar de spinazie in dit product, waar ik dat kon vinden. Want laten we dit nuchter bekijken, we praten hier over nog geen half spinazie-blaadje. Ook hier werd verklaard, dat “ de focus niet lag op de groente”. Maar waarom dan de naam GREENS? En waarom de illustraties van spinazie op de verpakking? Dit product bestaat uit kwark, appel en wat additieven om de boel op smaak te brengen. En NIET uit spinazie. Of citroen, wat ook in de onderliggende titel van dit product wordt aangegeven. In mijn opinie zou dit product beter FRUITS heten, geen GREENS. En ook geen “ appel / spinazie/ citroen” maar alleen “ appel”. Dit is namelijk waar dit hele potje op neerkomt. De dame zou het doorzetten, en ik zou erover worden teruggehaald. Dit gebeurde een paar uur later. Netjes. Ik kreeg het volgende toegezonden:
Schermafbeelding 2018-03-13 om 03.18.26
Duidelijke taal. Toch blijf ik met mijn vraag zitten waarom dit GREENS heet en geen FRUIT. Laten we de kwark eens nader gaan bekijken.
IMG_2323
De kleur is zeer licht gekleurd, maar niet “ groenig”. Wel vond ik hier en daar een groen “ spikkeltje”. Maar knipper één keer met je ogen en je mist deze. Als je had gezegd “ dit is fruitkwark met appel” dan komt dit absoluut geloofwaardiger over. Want dat is ook wat het IS. Dat halve spinazieblaadje, en die druppel geconcentreerd citroensap mag eigenlijk helemaal geen waarde hebben in dit product, laat staan in de naamgeving. De smaak is zoet. Zoals een zoete fruitkwark smaakt. Ik kon in de verste verte geen spinaziesmaak ontdekken.
IMG_2322

WAT VIND IK ERVAN?

Dit is weer zo’n typisch misleidend onzin-product waar je erg veel extra voor betaalt. 1,29 voor 200 gram kwark met wat additieven is supersnel verdiend. Als je na het sporten een beker magere kwark van nog geen 60 eurocent leeg lepelt, krijg je én meer eiwitten binnen, én geen meuk als concentraten, aroma’s ( vele onnodige extra suikers) Ik persoonlijk verwijs dit product dan ook direct naar de meuk-stapel. Het is misleidend, de naamgeving klopt niet, en ik vind de claim “ lactosevrij” gedurfd met de lactose-intolerant als inzet. Mag dit allemaal wettelijk? JA. Melkunie kleurt netjes binnen alle lijntjes, maar in werkelijkheid is dit een potje vol met gebakken lucht.
Waar ik persoonlijk mijn goede geld niet aan uitgeef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *