Noten-zadenmeel

Een tijd geleden bedacht ik een zeer gemakkelijke melenmix.Dit is een mix van allerlei soorten glutenvrije melen.Dit is niet alleen handig, maar zorgt er ook voor dat alle voedingsstoffen samen in één meel komen.Ik gebruik in mijn recepten ook erg veel fijn gemalen zaden, pitten en noten.Onlangs bedacht ik mij opeens, dat we hier ook een fijne mix van kunnen maken, wat overal voor te gebruiken is!

Net als bij de melenmix is deze mix ontzettend handig in gebruik.Omdat noten, zaden en pitten erg uitgesproken smaken bezitten maakt deze mix bijzonder lekker en bevat de mix erg veel voedingsstoffen.Je kunt deze mix overal voor gebruiken: voor koekjes, cake, taart en gebak.Ook kun je een eetlepel van de mix toevoegen aan je smoothie!

Je kunt ieder gewenste noot, zaad en pit gebruiken.Van hazelnoten tot amandelen, van pompoenpitten tot zonnebloempitten, van sesamzaad tot lijnzaad.Ik geef je een basisrecept om zelf een noten-zadelmix te maken.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram sesamzaad
  • 600 gram pompoenpitten
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 400 gram lijnzaad
  • 400 gram bruine hazelnoten
  • 400 gram bruine amandelen ( blanke kunnen uiteraard ook)
  • 400 gram paranoten
  • 400 gram cashewnoten
  • 200 gram pecannoten
  • 300 gram walnoten
  • 50 gram chiazaad

Zo maak je het:

Mix alle noten, zaden en pitten samen in de keukenmachine fijn tot een meel.Bewaar de meel in een goed afsluitbare box of glazen pot.Wil je wat minder voorraad? Halveer het recept.

IMG_7102

Met deze mix kun je in nog geen 30 minuten ( inclusief baktijd!) heerlijke koekjes bakken!

Dit heb je nodig:

  • 300 gram noten-zadenmeel
  • twee eieren
  • twee eetlepels stevia kristal sweet Xtra
  • twee eetlepels kokosolie
  • een eetlepel wijnsteen bakpoeder

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Roer alle ingrediënten met een pollepel stevig door elkaar.Schep bergjes beslag op de bakplaat.Bal de koekjes in het midden van de oven gaar in 20-25 minuten.Laat goed afkoelen.

IMG_7103          IMG_7104

5 Reacties op “Noten-zadenmeel

  1. Monique

    Ik heb volgens mij n keer gelezen dat je mee hebt geholpen ( proeven ed.) om n gezondere variant van peperkoek/ ontbijtkoek te ontwikkelen. Wat is de status hiervan ? Ik weet het: zelf bakken is het devies . Maar soms gaat gemak voor, maar dan wel enigszins gezond . Gr Debora

  2. Hallo op deze stormachtige zondag,

    Kun je dit meel ook gebruiken om een voedzaam brood te maken? Ik ben veganist en zoek me mottig om een goed recept waar meel van noten en zaden inzitten. Groetjes, Lotje….

    • gaat zelfs perfect! Voeg eventueel een beetke psyllium toe voor elasticiteit. Succes en warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *