Oatly havermelk

Ik ben een groot fan van havermelk. Ik maak het vrijwel altijd ZELF . Soms ben ik ook best even lui aangelegd… En dan koop ik graag een pak biologische havermelk, en dan in het bijzonder van het merk Oatly. Tot voor kort kon je deze havermelk enkel in biowinkels kopen. Het is tot nu toe ook de enige 100% meukvrije havermelk die ik in een pak ben tegen gekomen. Meer dan haver, water en wat zeezout zit er niet in. Het is een lekker alternatief voor als je even geen zin/tijd hebt om zelf havermelk te maken, al blijft dat uiteraard de meest beste optie. Wat is er zo bijzonder aan Oatly?

 

ONDERSCHEID IN PRODUCTIE

Dit Zweedse merk onderscheidt zich vooral, omdat zij in al hun haverdranken werken volgens een uniek gepatenteerd productieproces wat is ontwikkeld door wetenschappers (Universiteit van Lund in Zweden).Dit proces zorgt ervoor dat de oplosbare voedingsvezels van haver bewaard blijven (beta-glucanen) wat de drank extra voedzaam maakt. Maar ook valt Oatly niet onder de heilige boontjes in melkvervangers-land. Oatly werkt naast met biologische natuurlijke suikers zelfs in sommige varianten ook met gewone suiker. Erg jammer, vind ik persoonlijk. Ook is dit proces niet geheel heilig. Door dit proces ontstaat er ook mout-suiker, een vorm van suiker die de melk een stuk zoeter maakt, en dus ook rijker aan suiker.

Recent zijn de pakken havermelk van het merk Oatly ook verkrijgbaar in diverse supermarkten. Waaronder de Jumbo. Naar aanleiding hiervan kreeg ik plots ook veel vragen over deze melk en of het meukvrij was. Als je bovenstaand stukje hebt gelezen zou je meteen “ ja dus!” kunnen roepen, maar…het ligt een stukje genuanceerder. Want helaas is niet alles van dit merk meukvrij te noemen. Oatly heeft verschillende varianten havermelk in hun assortiment. Waarvan de variant waar ik het in het begin over had, inderdaad aardig  meukvrij is. Dit betreft gewone havermelk, zonder enige toevoegingen, toeters, bellen of andere fratsen. Maar onthoud dat deze melk jou per 100 ml ook 4,1 gram suikers levert.

 

 

ANDERE VARIANTEN VOL MET SUIKER

Oatly verkoopt zoals gezegd ook andere varianten. Deze worden ook in biowinkels en supermarkten verkocht. Jammer genoeg gebruikt Oatly gewone suiker om hun producten te zoeten. En zijn de andere varianten dus niet meukvrij.

Diverse supermarkten verkopen o.a een chocoladedrank van Oatly. Deze liggen gemiddeld tussen de € 2-2,85 per literpak, . In dit pak vinden we echter het volgende:

 • Water en haver ( 10%) suiker, cacaopoeder ( 1%) koolzaadolie,calcium, zout, aroma, vitaminen ( D2, riboflavine en B12)

Natuurlijk: in vergelijking met een pak Nutricia chocomel een hele verademing. Maar verwacht echter geen gezonde drank. Zeker 3% van deze drank bestaat uit toegevoegde keiharde suiker. Wat wel weer een voordeel is aan deze variant op chocomel is dat er geen gebruik is gemaakt van koemelk en sojamelk en het niet veel ingrediënten bevat. En de verpakkingen zijn milieu vriendelijk. Ook een minpunt in deze variant vind ik de vage term ” aroma” wat ook evengoed suiker kan betekenen.

IMG_9127

Deze originele pakken havermelk zijn inmiddels ook op erg veel plaatsen verkrijgbaar geworden en niet meer alleen in de biowinkels. Ik kan over deze melk alleen maar lovend zijn: meer als water en haver ( 10%) en zeezout zit er niet in. Ik hou van korte ingrediënten lijstjes! 🙂 De suikers in deze melk zijn afkomstig uit de haver zelf. En bevat dus geen toegevoegde suikers. De suiker komt uit moutsuiker wat zich vormt bij het productieproces die OATLY hanteert. De reden waarom ik deze melk ” okay” vind is omdat het wel zo’m 10% haver-aandeel heeft, en verder niets meer of minder bevat dan water en zeezout. Maar dat betekent dus ook dat het niet om een MELKVERVANGER gaat. Maar gewoon om een haver-drankje, wat je lekker vind om te drinken, of niet.

 

GOED OPLETTEN

Er zijn inmiddels in de supermarkten ook vrij veel verschillende varianten van OATLY vindbaar. De bruine chocoladedrank vis je er zo uit, maar de andere soorten worden een stukje lastiger omdat de etiketten sterk op elkaar lijken. Zo zijn er bijvoorbeeld haverdranken die zijn verrijkt met extra calcium, en zijn er smaakjes aan toegevoegd. Meest belangrijk is, dat je goed naar de ingrediënten op ieder pak kijkt. Omdat OATLY niet 100% meukvrij werkt, kunnen er allerlei toevoegingen zijn gedaan waar ik echt niet achter sta. Niet alleen suikers, maar ook fructose-glucose stropen , koolzaad olie en synthetische hulpstoffen.

Er zijn een aantal OATLY varianten die zijn verrijkt met o.a  koolzaadolie , vitaminen en mineralen, zoals extra calcium. Deze kunnen nuttig zijn als je geen zuivelproducten gebruikt. Er wordt echter ook veel koolzaad olie gebruikt, wat de drank vet-rijker maakt en voor dagelijkse consumptie iets minder geschikt maakt.

Er is een ” barista ” variant verkrijgbaar, die speciaal is ontwikkeld om te gebruiken als opschuim-melk voor in de koffie. Deze variant bevat:

Haverbasis (water, HAVER 10%), koolzaadolie, zuurteregelaar (dikaliumfosfaat), calciumcarbonaat, calciumfosfaten, jodiumhoudend zout, vitaminen (D2, riboflavine en B12)

Veel fosfaten en koolzaadolie, die in grotere hoeveelheden niet heel erg gezond zijn. Voor mij sowieso een reden, om deze in het schap te laten staan.

 

MEER LEZEN OVER MELVERVANGERS ?

KLIK HIER 

 

 

 

 

 

60 Reacties op “Oatly havermelk

 1. Oeeeh die wil ik zeker proberen! Ik wil al een tijdje heel graag overstappen naar plantaardige melk, maar overal zit zoveel troep in!

 2. Hi Monique, heb je toevallig ervaring met havermelk en het maken van cappuccino? Kwam je blog tegen bij het zoeken hiernaar.
  Eén kleine aanvulling; Chocomel wordt al jaren niet meer door Nutricia gemaakt maar door FrieslandCampina.

  • Hai,
   Nee ik heb geen ervaring met havermelk in de cappuccino. Het proberen waard, omdat de melk heerlijk vol en romig is van smaak. Betreft je andere vraag: chocomel wordt nog wel onder nutricia verkocht. Warme groet!

  • Ja van deze havermelk kan je heerlijke cappuccino maken in een melkopschuimer. Eerlijk gezegd doet de niet bio het beter dan de wel biologische.

  • Ik gebruik de havermelk in de no coffie van Eko Plaze, heerlijk smaakt het. De havermelk van Oatly vind ik de lekkerste.
   Ik vroeg me wel af is het een base of een zuur.

   • Wat ik niet had verwacht tussen de reacties door is vooral de bedragen die je hiervoor betaalt. Die Barista Edition is alleen al €2,79. Wat ik gewoonweg echt belachelijk vind voor een product dat redelijk simpel zelf te maken is.

    Zéker als je het vergelijkt met het lange productieproces van niet-duurzame “gewone melk” 🤭👎

 3. Heerlijk die schocolade dit heb ik al lang niet kunnen drinken vanwege mijn lactose intolerantie heb het voorzichtig geprobeerd en ik kreeg er geen last van fijn hoor weer iets gevonden wat ik kan drinken ????

   • Ik snap niet zo goed dat je 3% ‘hoog in suikers’ noemt. Als je het vergelijkt met gewone chocolademelk, om het even welke, dan valt het echt ontzettend mee. Voor de gemiddelde mens is dit zelfs ‘laag in suikers’. Alleen als je echt geen suiker wilt eten, zou het misschien een probleem kunnen zijn..

    • Hai Samantha,
     3% is aanzienlijk veel. Omgerekend komt dat per glas ( 250 ml) op zo’n 20 gram toegevoegde vrije suikers, dat noem ik niet laag. Het WHO adviseert ons om niet meer dag 25 gram suikers per dag te consumeren, met een glas oatly chocoladedrank zit je daar al bijna tegenaan. Ook reguliere chocomels bevatten deze hoeveelheden suikers en is daarom dan ook geen enkele uitzondering. Wees je vooral BEWUST van de suikers, 3% is echt heel veel. Wees je daar goed van bewust om de juiste keuzes te maken. Warme groet!

     • Hey Monique,

      Ik zit nu net dit atrikel te lezen na het volgen van een paar andere links.
      Nu vraag ik me af waar jij hebt leren rekenen.
      Als er in een pak van 1ooo ml (1 liter) 3% suiker zit kom ik toch echt aan niet meer dan 7,5 gr. suiker per 250 ml.

      1 liter = 1000 gram = 1000 ml =100%
      1% = 1000 : 100 = 10 (gram)
      Als 3% van de 1000 ml. suiker is, komt dat neer op 30 gram in totaal suiker.
      In jouw voorbeeld van een glas van 250 ml. wordt dat 1/4 van 1000 ml. dus ook 1/4 van 30 gr.
      En zo kom je dan op 30 : 4 = 7,5 gr.
      Per glas (van 250 ml. zoals in jouw voorbeeld) is dat slechts 7,5 gr. suiker en geen 20 gram…. Nogal een verschil

 4. Ik heb zelf havermelk gemaakt. Waarvan ik gisteravond chocolademelk probeerde te maken, maar het werd dik( Wat ik wel kan begrijpen ). Heb het maar in de koelkast gezet en vanochtend had ik een lekkere chocolade pudding! Hoe doe jij dat dan aangezien ik lees dat jij er zelf wel chocolademelk van maakt?

  • Hai,

   Best vreemd, dat het zo dik is geworden.Dit gebeurt alleen, als je het opwarmt. Je hoeft, om chocomel te maken, de melk niet op te warmen. Je kunt er gewoon wat lepeltjes magere cacaopoeder doorheen roeren, of nog lekkerder: carob poeder. Succes!

 5. Ondertussen ben ik ook verslaafd aan de naturel havermelk! Niks lekkerder dan ontbijten met een bord havermout in havermelk!

 6. Hoi Monique,

  Na het lezen van het bovenstaande verhaal over de ongezoete havermelk van Oatly (die overigens idd erg lekker is 🙂 keek ik naar jou recept, en zag dat jij dan wel xtra zoetstoffen toevoegt, terwijl die niet in de gekochte versie voorkomen, is het noodzakelijk zoetstof toe te voegen als je het zelf maakt??

  • hai, nee hoor, natuurlijk MOET niets, ook geen stevia toevoegen. Het is gewoonweg wel lekkerder, maar dat is ieders eigen keuze. Warme groet

 7. Bij de jumbo is de originele in blauwe verpakking. Zit daar verschil in met deze die jij laat zien? En ik vind de smaak wel zoet terwijl er geen suiker in zit. Als ik hem zelf maak is hij echt niet zoet!
  En hoe zit het met de originele smaak en je bloedsuikerspiegel?

  • Hai,
   Ja, daar zit verschil in. Hieraan is extra calcium en olie toegevoegd. Let daarom goed op de ingrediênten. Ware groet!

 8. Hi Monique, vraagje zou je ook eens een review kunnen doen van alle aanbieders betreft de kokosvarianten. Net Provamel maar gekocht vanwege meestal de goede verhalen. Maar er is zoveel dat ik niet meer weet wat goed is!

 9. Hoi Monique, in mijn zuivelvrije zoektocht kwam ik je stuk tegen. Goeie unfo, dank daarvoor! Skechts 1 note: ‘here, here’ svhrijf je als ‘hear, hear.’ ????

  • Oh typ dit op mijn tel, zonder bril op en maak nu zelf allemaal typfouten, haha. Excuus ????????

 10. Hallo, mijn vraag is als je havermout kookt in water is dat dan niet hetzelfde effect van havermelk??

 11. Maria 29-07-2017

  Is het blauwe pak havermelk met de toegevoegde calcium van Oatly ook meukvrij?
  Dit is nl. geen bio-havermelk.
  Er is geen suiker aan toegevoegd. Ook staat er geen aroma vermeld bij de ingrediënten.

  • die heb ik niet onderzocht. Wat zijn de ingrediënten? Voedingswaarden?

 12. hoi is de havermelk ook glutenvrij?
  ik weet dat haver inprincipe glutenvrij is maar vaak is het toch in aanmerking gekomen met andere graansoorten dus vandaaar mijn vraag.

  Groetjes Mandy

  • Als je Coeliakie hebt is deze drank niet geschikt, maar heb je geen intoleranties, is deze geschikt. Warme groet!

 13. Hoi monique! Vraagje. Ik ben langzamerhand ons eetpatroon aan t aanpassen dus love jou meukvrije dingetjes haha. Nu drinkt mijn dochter van 19 maanden in de ochtend alleen 1 melkfles van Hero gewoon. (Babyvoeding) kan of zal ik overstappen naar havermelk oatly en dat opwarmen? Ik wil dat hero gedoe helemaal niet meer geven maar ze houd zo van haar melkfles in de ochtend. Ik wil geen gewone koe melk geven. Ik weet niet wat ik haar dan moet geven behalve hero????

 14. Originele Oatly havermelk is tegenwoordig niet zo duur meer!
  Want bij Jumbo kun je voor 1 liter 1.79 euo kopen!
  Het is heerlijk vind ik! En veel beter dan gewone melk!!

 15. Hi, heeft iemand dit al als koffiemelk geprobeerd? Dus niet opschuimen voor cappuccino’s.

  • Ja, ik heb het gebruikt als opgewarmde melk (zonder te laten schuimen) in koffie en het is super lekker!

 16. Hoi Monique,

  Weet jij waar er missch inmiddels ook yoghurt van Oatly te verkrijgen is?

  • nee, ik ben niet eens op de hoogte dat Oatly dit ook produceert….

   • Ja google maar op Havregurt of Oatgurt. Ik zoek een alternatief voor (dierlijke) yoghurt. Is soya ok? Daarvan zeggen ze dat het gemanipuleerd is en ook niet goed voor het milieu (ontbossing). Is er nog een ander alternatief?

 17. Vraag.
  Ik maak altijd zelf yoghurt. Doorgaans van geitenmelk met een beetje geitenyoghurt als basis. Kan ik ook yoghurt maken van Oatly Haverdrank (dus havermelk)
  Dank voor het antwoord.
  Annette

 18. Ik gebruik dagelijks de Oatly Barista drank, die goed schuimt voor de cappuccino. Is deze ook ok!/gezond??

 19. Zie het artikel hierboven:
  Oatly Barista bevat:
  Haverbasis (water, HAVER 10%), koolzaadolie, zuurteregelaar (dikaliumfosfaat), calciumcarbonaat, calciumfosfaten, jodiumhoudend zout, vitaminen (D2, riboflavine en B12)
  Veel fosfaten en koolzaadolie, wat in grotere hoeveelheden niet heel erg gezond is.

 20. Hoi Monique,
  Hoe zit het met het Fytinezuur in havermelk? ik vind het steeds lastiger om te eten en te drinken want alles wat op het eerste gezicht gezond lijkt is dat toch niet, eigenlijk kan je zo goed als niets meer eten en drinken. Ik eet bijna geen vlees en geen granen maar wel dus veel noten en groentes en drink koffie maar overal zit giftige stoffen in of door de mens of van nature. en in alles wat ik eet vind ik zo een beetje dat Fytinezuur. Eet gevarieerd klinkt zo laconiek want dat deed ik dacht ik maar nee dus niet wat je leest wat overal in zit, Fytinezuur, nitraten, de giftige stoffen in nachtschades zoals tomaat, aubergine, paprika, ( als voorbeeld: witte pasta’s en brood zijn niet gezond maar de volkoren dus blijkbaar ook niet, al eet ik dat al nooit ) . Eten was nooit een hobby maar wordt nu een opgave
  Ik hoop dat je me met de havermelk kunt helpen, vooral omdat ik dus magnesium slik voor mijn migraine en ik heel veel last van mijn darmen heb, en magnesium schijnbaar moeilijker wordt opgenomen door die Fytinezuur,

 21. De “natuurlijke” suiker in oatly is maltose verkregen door een enzymproces gepantenteerd door oatly zelf.
  Hoogste gerangschikt op de glycemische index.
  Oatly choco bv heeft 7.5% suikers waarvan 3% gewone suiker (GI=70) en 4.5% maltose (GI=110).
  Als je de maltose procentueel verrekend heb je 100 gram suiker per liter!
  En als extra de suiker pieken van maltose.
  Oatly is een no-no.

 22. Vraagje over ongezoete havermelk:

  Monique, weet jij hoe het kan dat havermelk ook ongezoet kan zijn? Het is toch van nature zoet? Bewerken ze de melk dan zo dat het niet meer zoet is? Zo ja, is dat niet juist ongezond?

  • Met ” ongezoet” wordt bedoeld, dat er geen ” vrije” suikers zijn toegevoegd. De suikers die van nature aanwezig zijn in tal van producten, waaronder ook havermout wordt hier niet bij gerekend. Het feit, dat ongezoete havermelk helemaal geen suikers bevatten komt omdat ze het aftreksel zeer karig houden ( lees meer over deze productie processen hier https://moniquevandervloed.nl/stik-duur-weinig-meerwaarde-veredeld-water-koop-jij-nog-melkvervangers/ Wat je dus eigenlijk koopt is een duur pak veredeld water waaraan wat smaakstoffen zijn toegevoegd.

 23. Kan je het invriezen. Je gebruikt maar een klein beetje. Zonde om de rest weg te gooien.

 24. Ik vind het niet zo lekker dat de zelf gemaakte havermout melk dik en papperig word bij opwarmen (drink graag warme cocomel) weet je hier misschien een oplossing voor

 25. Hallo Monique, ik dacht dat alle melkvervangers van Oatly “biologisch” zijn.
  –> Maar waarom staat er dan maar op één pak (havermelk) het tekentje “bio” ?<– .

  Weet jij dat misschien ?
  gr. D.

  • als er geen keurmerk op een pak aanwezig is, is deze NIET biologisch.

   • Hey Monique,
    Mijn kinderen klagen dat de zelfgemaakte haverdrink anders smaakt. Ik proef vooral veel minder ‘suiker’ in de zelfgemaakte. En wel zo veel minder dat ik me afvraag hoe ze de zoete smaak krijgen in haverdrink, zonder iets toe te voegen? Ik heb ergens iets gelezen over mouten?
    Heb je wel eens geprobeerd haverdrink te maken met dadels?

 26. Graag wil ik even melden dat de haver ‘meuk’ van oatly zeker niet zo onschuldig is als hij lijkt. Er worden namelijk enzymatisch suikers geproduceerd die ze door laten gaan voor natuurlijke suikers.gewoon een sterk staaltje marketing. Er zitten per liter nog steeds gewoon 41 gram ordinaire suikers in

 27. Hallo Monique,

  Allereerst dank voor je goede en heldere onderzoeken op het vlak van de goede voeding !

  Wat de Oatley Batista Edition betreft : Ik zag, nav een tip van een vriendin, het filmpje op YouTube van LeefBewust waarin het wordt aangeraden om per direct met het gebruik hiervan te stoppen.

  Ik ben hier erg van geschrokken en ben eigenlijk op zoek naar “ tegengeluiden” (omdat ik zelf zo’n ongelofelijke fan van deze havermelk ben in de cappuccino – andere merken halen het helaas hier niet bij…)

  Is het voor jou mogelijk om hier jouw heldere en kritische blik over te laten schijnen ?

  mvg
  Sjon

  • hi, ik ontving daar inderdaad erg veel vragen over en dit is mijn commentaar :
   Ik ontving veel vragen over de havermelk van het merk OATLY. Het schijnt, dat daar recentelijk wat commentaar op is gegeven, en Oatly zelf ( via Facebook) daar ook op reageerde. Veel mensen vragen mij of zij nu deze havermelk nog wel kunnen drinken.
   De bron vermeld, dat producten van OATLY zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. In een video wordt uitgelegd, dat met name de BARISTA variant veel ( mout) suiker bevat maar ook erg veel olie. ( koolzaadolie)
   Veel mensen vroeg mij een tegen geluid te geven, want…..het is allemaal zo lekker!

   Zoals jullie wellicht weten maak ik mij al jaren hard tegen de “ melkvervangers-industrie “ dus van mij zul je in elk geval nooit een tegengeluid horen. Sterker : ik kan het alleen maar EENS zijn in grote getale met wat deze bron vertelt.
   Zeker wat betreft de vele “ barista” varianten, maar ook de andere melkvervangers ontspringen de dans niet.
   In 2015 schreef ik dit artikel over OATLY : https://moniquevandervloed.nl/oatly-havermelk/
   Daarin vertelde ik toen al over de vrij grote verschillen in samenstelling. Ik kocht destijds zo af en toe ( als ik een luie bui had en geen zin had om zelf havermelk te maken… ) de HAVER BIO mlk van Oatly omdat ik deze lekker vond, maar niet voedzaam. Ik koop inmiddels al jaren geen pak melkvervanger meer .

   Maar hoe zit het nu ? Zou ik nog de OATLY melk kopen? Heeft de bron gelijk ?
   Ik persoonlijk ben van mening, dat de bron het allemaal ietsje over de lijntjes trekt, door te zeggen dat het zeer schadelijk is voor de gezondheid. News-flash: als we naar alles zo zorgwekkend en angstaanjagend zouden kijken , zouden we geen supermarkt meer binnen moeten wandelen. Daar staan immers talloze producten die niet heel erg gezond zijn voor ons. We zullen niet neervallen als we een half pakje barista melk drinken in één of twee weken. Wel kan het bij frequenter gebruik en dagelijks gebruik vervelende gevolgen geven voor je gezondheid. We weten allemaal, dat we niet teveel vrije suikers en transvetten binnen moeten krijgen. Het probleem met melkvervangers is dat het een vloeibare vorm betreft waar we zeer snel teveel van kunnen gebruiken in één keer. Melkvervangers zijn gewoonweg luxe-producten waar iedereen blind in is gaan geloven. En hoe mooi zou het inderdaad zijn, dat je van een lekkere scheut melk in je koffie kan genieten terwijl je denkt dat dit gezonder is dan gewone koffiemelk ? Of dat je denkt met een melkvervanger alle voedingsstoffen binnen te krijgen die in koemelk aanwezig is ? Het maakt nogal een verschil of het uit een natuurlijke of synthetische bron afkomstig is.
   Ik ben het eens met de bron, over hoe Oatly zichzelf op de markt heeft vast weten te timmeren. Toen ik in 2015 mijn artikel schreef had bijna niemand nog van dit merk gehoord en was het alleen in de biowinkel verkrijgbaar. Nu staat het in alle supermarkten, ik zou bijna zeggen, waar het thuishoort tussen alle andere meuk wat je daar kunt kopen. Oatly vind ik ZELKER NIET het beste merk in melkvervangers. Ze gebruiken veel meuk in hun samenstellingen.
   Mijn oordeel: laat die meuk staan, of het nu OATLY is of een andere melkvervanger. En maak het gewoon zelf.
   In mijn YOU TUBE video vertel ik hoe je en zelf havermelk maakt en hoe je notenmelk maakt. Doe er je voordeel mee.
   https://www.youtube.com/watch?v=RqlCmd22BFA&t=38s

 28. Hi Monique,

  Dank je zeer voor je uitgebreide en tevens zeer heldere uitleg/antwoord !

  Het “probleem” Oatley lijkt zich (qua gebruiksgemak voor de “luie” ((sic)) mensen, die we als mens allemaal weleens zijn…..) al een klein beetje opgelost te hebben.
  Zeer verheugend nieuws, althans wat mij betreft,: ik trof bij AH de organic Barista Edition van Abbott Kinneys. Ik ben al wat langer fan van dit merk die al een tijdje biologische kokos “yog” en ijs leveren, en dan ook nog met een verrukkelijke smaak.

  Ik durfde niet te hopen eigenlijk omdat totnutoe alles qua “schuim/smaak/vol mondgevoel” het niet haalde bij de Oatley.
  Tot mijn grote verrassing viel de test, die ik gisteren en vandaag deed, bijzonder positief uit.

  Ook al valt het, in jouw woorden, nog steeds onder de “meuk” (wat ik ten dele zeer zeker met je eens ben), het lijkt in ieder geval wel een van de beste opties te zijn qua gebruiksgemak voor “luie” mensen.

  Je video over zelf havermelk maken is heel duidelijk en inspirerend. Het is inderdaad veel goedkoper en qua milieu is het ontegenzeggelijk veel beter dan al het gedoe met pakken. Maar hoe lekker ook, ik krijg mijn eigen havermelk niet goed schuimend. Ik kan nog eens experimenteren met een beetje kokos of zonnebloemolie en guargom, wie weet kom ik dan wat meer in de buurt voor mijn dagelijkse cappuccino….

  Abbott Kinneys gebruikt in de barista zonnebloemolie en guargom. Dus wat ingrediënten betreft lijkt dit sowieso wat beter.
  Maar uit bovengenoemde video komt het verhaal naar voren dat het hoge suikergehalte ontstaat door de fabricage van de havermelk (haver fijn maken en verhitten). Dus blijft mijn vraag eigenlijk : geldt dit voor alle haverdrinks (en niet alleen de barista) en gaat het niet op voor de eigen gemaakte omdat dat niet verhit wordt ???

  Ik heb zelf geen Facebook en ben ook wel benieuwd wat Oatley zelf voor antwoord op die video heeft gegeven.

  Mvg

  Sjon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *