Oatly havermelk

Ik ben een groot fan van havermelk. Ik maak het veel zelf, maar soms baal ik er een beetje van, omdat het best een kliederig werkje is. En dan koop ik graag een pak biologische havermelk, en dan in het bijzonder van het merk Oatly. Tot voor kort kon je deze havermelk enkel in biowinkels kopen. Het is tot nu toe ook de enige 100% meukvrije havermelk die ik in een pak ben tegen gekomen. Meer dan haver, water en wat zeezout zit er niet in. Het is een lekker alternatief voor als je even geen zin/tijd hebt om zelf havermelk te maken, al blijft dat uiteraard de meest beste optie. Wat is er zo bijzonder aan Oatly?

 

ONDERSCHEID IN PRODUCTIE

Dit Zweedse merk onderscheidt zich vooral, omdat zij in al hun haverdranken werken volgens een uniek gepatenteerd productieproces wat is ontwikkeld door wetenschappers (Universiteit van Lund in Zweden).Dit proces zorgt ervoor dat de oplosbare voedingsvezels van haver bewaard blijven (beta-glucanen) wat de drank extra voedzaam maakt. Maar ook valt Oatly niet onder de heilige boontjes in melkvervangers-land. Oatly werkt naast met biologische natuurlijke suikers zelfs in sommige varianten ook met gewone suiker. Erg jammer, vind ik persoonlijk.

Recent zijn de pakken havermelk van het merk Oatly ook verkrijgbaar in diverse supermarkten. Waaronder de Jumbo. Naar aanleiding hiervan kreeg ik plots ook veel vragen over deze melk en of het meukvrij was. Als je bovenstaand stukje hebt gelezen zou je meteen “ ja dus!” kunnen roepen, maar…het ligt een stukje genuanceerder. Want helaas is niet alles van dit merk meukvrij te noemen. Oatly heeft verschillende varianten havermelk in hun assortiment. Waarvan de variant waar ik het in het begin over had, inderdaad wel meukvrij is. Dit betreft gewone havermelk, zonder enige toevoegingen, toeters, bellen of andere fratsen. Het is naast een 100% meukvrije variant ook een erg smakelijke. Ik maak er veel mijn vla en pudding mee, en het laat zich hierin perfect verwerken.

 

 

ANDERE VARIANTEN VOL MET SUIKER

Oatly verkoopt zoals gezegd ook andere varianten. Deze worden ook in biowinkels en supermarkten verkocht. Jammer genoeg gebruikt Oatly gewone suiker om hun producten te zoeten. En zijn de andere varianten dus niet meukvrij.

Diverse supermarkten verkopen o.a een chocoladedrank van Oatly. Deze liggen gemiddeld tussen de € 2-2,85 per literpak, . In dit pak vinden we echter het volgende:

 • Water en haver ( 10%) suiker, cacaopoeder ( 1%) koolzaadolie,calcium, zout, aroma, vitaminen ( D2, riboflavine en B12)

Natuurlijk: in vergelijking met een pak Nutricia chocomel een hele verademing. Maar verwacht echter geen gezonde drank. Zeker 3% van deze drank bestaat uit toegevoegde keiharde suiker. Wat wel weer een voordeel is aan deze variant op chocomel is dat er geen gebruik is gemaakt van koemelk en sojamelk en het niet veel ingrediënten bevat. En de verpakkingen zijn milieu vriendelijk. Ook een minpunt in deze variant vind ik de vage term ” aroma” wat ook evengoed suiker kan betekenen.

IMG_9127

Deze originele pakken havermelk zijn inmiddels ook op erg veel plaatsen verkrijgbaar geworden en niet meer alleen in de biowinkels. Ik kan over deze melk alleen maar lovend zijn: meer als water en haver ( 10%) en zeezout zit er niet in. Ik hou van korte ingrediënten lijstjes! 🙂 De suikers in deze melk zijn afkomstig uit de haver zelf. Net zoals je zelf ook suikers haalt uit de havermelk die je zelf maakt. Voor een liter van deze melk betaal je in de biowinkel gemiddeld 2,19.  In supermarkten ligt deze prijs ongeveer gelijk.

 

GOED OPLETTEN

Er zijn inmiddels in de supermarkten ook vrij veel verschillende varianten van OATLY vindbaar. De bruine chocoladedrank vis je er zo uit, maar de andere soorten worden een stukje lastiger omdat de etiketten sterk op elkaar lijken. Zo zijn er bijvoorbeeld haverdranken die zijn verrijkt met extra calcium, en zijn er smaakjes aan toegevoegd. Meest belangrijk is, dat je goed naar de ingrediënten op ieder pak kijkt. Omdat OATLY niet 100% meukvrij werkt, kunnen er allerlei toevoegingen zijn gedaan waar ik echt niet achter sta. Niet alleen suikers, maar ook fructose-glucose stropen en synthetische hulpstoffen. De beste keuze is de door mij hierboven besproken naturel havermelk, die bestaat uit 10% haver, water en zout. Deze melk is overal voor inzetbaar, ook als melkvervanging in koffie variëteiten.

 

Er zijn een aantal OATLY varianten die zijn verrijkt met o.a olie , vitaminen en mineralen, zoals extra calcium. Deze kunnen nuttig zijn als je geen zuivelproducten gebruikt. Er wordt echter ook veel koolzaad olie gebruikt, wat de drank vet-rijker maakt en voor dagelijkse consumptie iets minder geschikt maakt.

 

Er is een ” barista ” variant verkrijgbaar, die speciaal is ontwikkeld om te gebruiken als opschuim-melk voor in de koffie. Deze variant bevat:

Haverbasis (water, HAVER 10%), koolzaadolie, zuurteregelaar (dikaliumfosfaat), calciumcarbonaat, calciumfosfaten, jodiumhoudend zout, vitaminen (D2, riboflavine en B12)

Veel fosfaten en koolzaadolie, wat in grotere hoeveelheden niet heel erg gezond is.

 

 

Zo kun je met cichorei / meergranen koffie een lekkere koffie vervanger maken. Je kunt de melk ook in e koffiemachine met melkopschuimer gebruiken. KLIK HIER voor meer informatie 

 

 

 

52 Reacties op “Oatly havermelk

 1. Oeeeh die wil ik zeker proberen! Ik wil al een tijdje heel graag overstappen naar plantaardige melk, maar overal zit zoveel troep in!

 2. Hi Monique, heb je toevallig ervaring met havermelk en het maken van cappuccino? Kwam je blog tegen bij het zoeken hiernaar.
  Eén kleine aanvulling; Chocomel wordt al jaren niet meer door Nutricia gemaakt maar door FrieslandCampina.

  • Hai,
   Nee ik heb geen ervaring met havermelk in de cappuccino. Het proberen waard, omdat de melk heerlijk vol en romig is van smaak. Betreft je andere vraag: chocomel wordt nog wel onder nutricia verkocht. Warme groet!

  • Ja van deze havermelk kan je heerlijke cappuccino maken in een melkopschuimer. Eerlijk gezegd doet de niet bio het beter dan de wel biologische.

  • Ik gebruik de havermelk in de no coffie van Eko Plaze, heerlijk smaakt het. De havermelk van Oatly vind ik de lekkerste.
   Ik vroeg me wel af is het een base of een zuur.

   • Wat ik niet had verwacht tussen de reacties door is vooral de bedragen die je hiervoor betaalt. Die Barista Edition is alleen al €2,79. Wat ik gewoonweg echt belachelijk vind voor een product dat redelijk simpel zelf te maken is.

    Zéker als je het vergelijkt met het lange productieproces van niet-duurzame “gewone melk” 🤭👎

 3. Heerlijk die schocolade dit heb ik al lang niet kunnen drinken vanwege mijn lactose intolerantie heb het voorzichtig geprobeerd en ik kreeg er geen last van fijn hoor weer iets gevonden wat ik kan drinken ????

   • Ik snap niet zo goed dat je 3% ‘hoog in suikers’ noemt. Als je het vergelijkt met gewone chocolademelk, om het even welke, dan valt het echt ontzettend mee. Voor de gemiddelde mens is dit zelfs ‘laag in suikers’. Alleen als je echt geen suiker wilt eten, zou het misschien een probleem kunnen zijn..

    • Hai Samantha,
     3% is aanzienlijk veel. Omgerekend komt dat per glas ( 250 ml) op zo’n 20 gram toegevoegde vrije suikers, dat noem ik niet laag. Het WHO adviseert ons om niet meer dag 25 gram suikers per dag te consumeren, met een glas oatly chocoladedrank zit je daar al bijna tegenaan. Ook reguliere chocomels bevatten deze hoeveelheden suikers en is daarom dan ook geen enkele uitzondering. Wees je vooral BEWUST van de suikers, 3% is echt heel veel. Wees je daar goed van bewust om de juiste keuzes te maken. Warme groet!

     • Hey Monique,

      Ik zit nu net dit atrikel te lezen na het volgen van een paar andere links.
      Nu vraag ik me af waar jij hebt leren rekenen.
      Als er in een pak van 1ooo ml (1 liter) 3% suiker zit kom ik toch echt aan niet meer dan 7,5 gr. suiker per 250 ml.

      1 liter = 1000 gram = 1000 ml =100%
      1% = 1000 : 100 = 10 (gram)
      Als 3% van de 1000 ml. suiker is, komt dat neer op 30 gram in totaal suiker.
      In jouw voorbeeld van een glas van 250 ml. wordt dat 1/4 van 1000 ml. dus ook 1/4 van 30 gr.
      En zo kom je dan op 30 : 4 = 7,5 gr.
      Per glas (van 250 ml. zoals in jouw voorbeeld) is dat slechts 7,5 gr. suiker en geen 20 gram…. Nogal een verschil

 4. Ik heb zelf havermelk gemaakt. Waarvan ik gisteravond chocolademelk probeerde te maken, maar het werd dik( Wat ik wel kan begrijpen ). Heb het maar in de koelkast gezet en vanochtend had ik een lekkere chocolade pudding! Hoe doe jij dat dan aangezien ik lees dat jij er zelf wel chocolademelk van maakt?

  • Hai,

   Best vreemd, dat het zo dik is geworden.Dit gebeurt alleen, als je het opwarmt. Je hoeft, om chocomel te maken, de melk niet op te warmen. Je kunt er gewoon wat lepeltjes magere cacaopoeder doorheen roeren, of nog lekkerder: carob poeder. Succes!

 5. Ondertussen ben ik ook verslaafd aan de naturel havermelk! Niks lekkerder dan ontbijten met een bord havermout in havermelk!

 6. Hoi Monique,

  Na het lezen van het bovenstaande verhaal over de ongezoete havermelk van Oatly (die overigens idd erg lekker is 🙂 keek ik naar jou recept, en zag dat jij dan wel xtra zoetstoffen toevoegt, terwijl die niet in de gekochte versie voorkomen, is het noodzakelijk zoetstof toe te voegen als je het zelf maakt??

  • hai, nee hoor, natuurlijk MOET niets, ook geen stevia toevoegen. Het is gewoonweg wel lekkerder, maar dat is ieders eigen keuze. Warme groet

 7. Bij de jumbo is de originele in blauwe verpakking. Zit daar verschil in met deze die jij laat zien? En ik vind de smaak wel zoet terwijl er geen suiker in zit. Als ik hem zelf maak is hij echt niet zoet!
  En hoe zit het met de originele smaak en je bloedsuikerspiegel?

  • Hai,
   Ja, daar zit verschil in. Hieraan is extra calcium en olie toegevoegd. Let daarom goed op de ingrediênten. Ware groet!

 8. Hi Monique, vraagje zou je ook eens een review kunnen doen van alle aanbieders betreft de kokosvarianten. Net Provamel maar gekocht vanwege meestal de goede verhalen. Maar er is zoveel dat ik niet meer weet wat goed is!

 9. Hoi Monique, in mijn zuivelvrije zoektocht kwam ik je stuk tegen. Goeie unfo, dank daarvoor! Skechts 1 note: ‘here, here’ svhrijf je als ‘hear, hear.’ ????

  • Oh typ dit op mijn tel, zonder bril op en maak nu zelf allemaal typfouten, haha. Excuus ????????

 10. Hallo, mijn vraag is als je havermout kookt in water is dat dan niet hetzelfde effect van havermelk??

 11. Maria 29-07-2017

  Is het blauwe pak havermelk met de toegevoegde calcium van Oatly ook meukvrij?
  Dit is nl. geen bio-havermelk.
  Er is geen suiker aan toegevoegd. Ook staat er geen aroma vermeld bij de ingrediënten.

  • die heb ik niet onderzocht. Wat zijn de ingrediënten? Voedingswaarden?

 12. hoi is de havermelk ook glutenvrij?
  ik weet dat haver inprincipe glutenvrij is maar vaak is het toch in aanmerking gekomen met andere graansoorten dus vandaaar mijn vraag.

  Groetjes Mandy

  • Als je Coeliakie hebt is deze drank niet geschikt, maar heb je geen intoleranties, is deze geschikt. Warme groet!

 13. Hoi monique! Vraagje. Ik ben langzamerhand ons eetpatroon aan t aanpassen dus love jou meukvrije dingetjes haha. Nu drinkt mijn dochter van 19 maanden in de ochtend alleen 1 melkfles van Hero gewoon. (Babyvoeding) kan of zal ik overstappen naar havermelk oatly en dat opwarmen? Ik wil dat hero gedoe helemaal niet meer geven maar ze houd zo van haar melkfles in de ochtend. Ik wil geen gewone koe melk geven. Ik weet niet wat ik haar dan moet geven behalve hero????

 14. Originele Oatly havermelk is tegenwoordig niet zo duur meer!
  Want bij Jumbo kun je voor 1 liter 1.79 euo kopen!
  Het is heerlijk vind ik! En veel beter dan gewone melk!!

 15. Hi, heeft iemand dit al als koffiemelk geprobeerd? Dus niet opschuimen voor cappuccino’s.

  • Ja, ik heb het gebruikt als opgewarmde melk (zonder te laten schuimen) in koffie en het is super lekker!

 16. Hoi Monique,

  Weet jij waar er missch inmiddels ook yoghurt van Oatly te verkrijgen is?

  • nee, ik ben niet eens op de hoogte dat Oatly dit ook produceert….

   • Ja google maar op Havregurt of Oatgurt. Ik zoek een alternatief voor (dierlijke) yoghurt. Is soya ok? Daarvan zeggen ze dat het gemanipuleerd is en ook niet goed voor het milieu (ontbossing). Is er nog een ander alternatief?

 17. Vraag.
  Ik maak altijd zelf yoghurt. Doorgaans van geitenmelk met een beetje geitenyoghurt als basis. Kan ik ook yoghurt maken van Oatly Haverdrank (dus havermelk)
  Dank voor het antwoord.
  Annette

 18. Ik gebruik dagelijks de Oatly Barista drank, die goed schuimt voor de cappuccino. Is deze ook ok!/gezond??

 19. Zie het artikel hierboven:
  Oatly Barista bevat:
  Haverbasis (water, HAVER 10%), koolzaadolie, zuurteregelaar (dikaliumfosfaat), calciumcarbonaat, calciumfosfaten, jodiumhoudend zout, vitaminen (D2, riboflavine en B12)
  Veel fosfaten en koolzaadolie, wat in grotere hoeveelheden niet heel erg gezond is.

 20. Hoi Monique,
  Hoe zit het met het Fytinezuur in havermelk? ik vind het steeds lastiger om te eten en te drinken want alles wat op het eerste gezicht gezond lijkt is dat toch niet, eigenlijk kan je zo goed als niets meer eten en drinken. Ik eet bijna geen vlees en geen granen maar wel dus veel noten en groentes en drink koffie maar overal zit giftige stoffen in of door de mens of van nature. en in alles wat ik eet vind ik zo een beetje dat Fytinezuur. Eet gevarieerd klinkt zo laconiek want dat deed ik dacht ik maar nee dus niet wat je leest wat overal in zit, Fytinezuur, nitraten, de giftige stoffen in nachtschades zoals tomaat, aubergine, paprika, ( als voorbeeld: witte pasta’s en brood zijn niet gezond maar de volkoren dus blijkbaar ook niet, al eet ik dat al nooit ) . Eten was nooit een hobby maar wordt nu een opgave
  Ik hoop dat je me met de havermelk kunt helpen, vooral omdat ik dus magnesium slik voor mijn migraine en ik heel veel last van mijn darmen heb, en magnesium schijnbaar moeilijker wordt opgenomen door die Fytinezuur,

 21. De “natuurlijke” suiker in oatly is maltose verkregen door een enzymproces gepantenteerd door oatly zelf.
  Hoogste gerangschikt op de glycemische index.
  Oatly choco bv heeft 7.5% suikers waarvan 3% gewone suiker (GI=70) en 4.5% maltose (GI=110).
  Als je de maltose procentueel verrekend heb je 100 gram suiker per liter!
  En als extra de suiker pieken van maltose.
  Oatly is een no-no.

 22. Vraagje over ongezoete havermelk:

  Monique, weet jij hoe het kan dat havermelk ook ongezoet kan zijn? Het is toch van nature zoet? Bewerken ze de melk dan zo dat het niet meer zoet is? Zo ja, is dat niet juist ongezond?

  • Met ” ongezoet” wordt bedoeld, dat er geen ” vrije” suikers zijn toegevoegd. De suikers die van nature aanwezig zijn in tal van producten, waaronder ook havermout wordt hier niet bij gerekend. Het feit, dat ongezoete havermelk helemaal geen suikers bevatten komt omdat ze het aftreksel zeer karig houden ( lees meer over deze productie processen hier https://moniquevandervloed.nl/stik-duur-weinig-meerwaarde-veredeld-water-koop-jij-nog-melkvervangers/ Wat je dus eigenlijk koopt is een duur pak veredeld water waaraan wat smaakstoffen zijn toegevoegd.

 23. Kan je het invriezen. Je gebruikt maar een klein beetje. Zonde om de rest weg te gooien.

 24. Ik vind het niet zo lekker dat de zelf gemaakte havermout melk dik en papperig word bij opwarmen (drink graag warme cocomel) weet je hier misschien een oplossing voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *