Okay, voor één keertje dan…..een pot LUNA A TERRA DEMETER kokosolie uitgelicht!

Ik voer al ruim drie jaar zelf-onderzoek uit rondom en omtrent kokosolie. Ik heb inmiddels al erg veel geschreven over mijn bevindingen en ik denk, dat het ook voorlopig niet zal stoppen, omdat de kokosolie-markt voortdurend blijft bewegen. Ik heb er inmiddels een bijzondere interesse voor ontwikkeld en een soort “ extra voelspriet” . In mijn meest recente artikel vat ik alles zo’n beetje samen , KLIK HIER.

Omdat ik veel zelf-onderzoek verricht, weten vele mensen, maar ook fabrikanten, mij te vinden. Het is dagelijkse kost geworden om vele vraagstellingen te beantwoorden . Ik ontvang veel vragen over specifieke varianten / merken, de consument wil dan erg graag weten of “ deze goed” is. Alhoewel ik daar in mijn vele artikelen zeer duidelijk over ben geweest, blijven deze vragen binnen stromen en dat begrijp ik wel. Het is erg verwarrend. Omdat er zo’n beetje iedere week wel ergens weer een nieuwe pot kokosolie opduikt is het voor mij een onbegonnen zaak, om AL DEZE POTTEN te analyseren. Veel mensen denken, dat ik zoiets in één oogopslag via een foto kan beoordelen, of dat ik ALLE MERKEN uit mijn hoofd ken. Zo werkt het natuurlijk niet. Het vraagt veel tijd, om iets op te kunnen graven. Dat begint bij het merk wat de kokosolie voert. En deze zijn 9/10 x helemaal niet bekend met de herkomst, of lezen iets standaard af van een product-sheet. Kokosolie is vrij lastig te traceren, omdat er zo massaal wordt geproduceerd vanuit de landen waar dit gebeurt ( Sri Lanka, Filipijnen, India ) Daar zijn honderden plantages die dagelijks liters en liters olie afleveren, wat er vervolgens mee gebeurt is vaak een vaag verhaal. Ook de plantages zelf zijn in de meeste gevallen verboden terrein voor nieuwsgierigen. Afijn……het is niet zo zwart/ wit als het voor de buitenstaander lijkt.

VEEL VRAGEN

Het komt voor, dat een bepaald merk kokosolie heel erg populair is en daar erg veel vragen over binnenkomen. Alhoewel ik niet begin aan het analyseren van al die populaire varianten ( dan hou ik geen tijd meer over voor mijn werk) vraagt een bepaald merk aandacht. Zo’n merk is LUNA E TERRA. Ik heb besloten, om voor één keertje in zo’n pot te duiken. Ook, om te laten zien wat dit allemaal vraagt, om te onderzoeken.  Deze kokosolie  van het merk LUNA A TERRA kun je kopen in de biowinkel. Dit geeft uiteraard al meteen een wat veiliger gevoel voor de consument, maar het zegt helemaal niets. Etisch kan een kokosolie namelijk PERFECT in elkaar steken, maar inhoudelijk kan het meuk zijn. Dit is vaak het geval met de kokosoliën die we in een biologische winkel kunnen kopen.
LUNA E TERRA is onderdeel van UDEA, een soort groothandel in biologische producten. Ze handelen onder vele merken, waaronder Luna E Terra er één van is., ik ken het merk zelf ook best goed. Ik koop regelmatig havermout onder dit merk. Ik ben daar mijn zoektocht dan ook begonnen ( UDEA) omdat zij deze kokosolie verdelen. Ik heb wat vragen gesteld ( via mail) en al snel ontving ik een leuke enthousiaste mail terug van een dame die mij ook volgt 😊 ( it’s a small world) en het daarom erg leuk vond dat ik interesse toonde in hun kokosolie. Echter waren de antwoorden niet bevredigend, iets wat ik stiekem al verwacht had. Er werd voornamelijk teruggepakt op het DEMETER keurmerk. Ik weet zelf heel goed wat DEMETER inhoudt, gezien ik zelf dagelijks DEMETER producten geniet. De mail vertelde eigenlijk een beetje wat er op de pot staat af te lezen:
Wat je hier ziet gebeuren is mij niet vreemd. Er wordt terug gepakt op algemene informatie of in dit geval, op een bepaald keurmerk ( DEMETER) wat ons een goed en veilig gevoel zou moeten geven. DEMETER is een onafhankelijk keurmerk, bedoeld voor biologische dynamische producten. Boeren  en verwerkers die onder dit keurmerk werken, voldoen aan een aantal strenge eisen voor dierenwelzijn en bodembeheer. Daar ligt de focus vooral op. De DEMETER regels gaan algemeen gezien over het samenwerken met de natuur, het sluiten van kringlopen, en aandacht voor bodemvruchtbaarheid. Ik persoonlijk vind het een prachtige organisatie, en maak dan ook veel gebruik van DEMETER producten. Maar het zegt verder NIETS over PRODUCTIES, zeker niet vanuit het buitenland. Uiteraard gaat het hier ook weer niet over kunstmatige producties, daar zijn ook behoorlijk wat regels voor opgesteld,  maar qua bewerkingen en wat daarin is toegestaan, is er maar weinig tot geen informatie beschikbaar. Wat wel bekend is:
– Melk mag niet worden gehomogeniseerd
– Het rijpen van vlees d.m.v elektrische behandeling is niet toegestaan
– Vriesdrogen is niet toegestaan
– Gebakken brood en banket mogen niet als half-fabrikaat worden ingevroren. 
Kokosolie is ook hier de grote vreemde eend in de bijt. We kunnen aannemen, dat DEMETER geproduceerde kokosoliën voldoen aan een aantal eisen, waaronder de omstandigheden waarin de boeren werken, de bodem, en de kringloop in deze landen. Ook geloof ik zonder meer, dat er geen vervelende hulpstoffen en kunstmatige toevoegingen zijn  gedaan. Maar het blijft een vraagteken HOE HET PERSEN gebeurt. En of er onder ISO normen wordt gewerkt. Dit is juist erg belangrijk voor de uiteindelijke voedingswaarden + kwaliteit van de kokosolie.
Alle goeds over de etische kant. Kleinschalige boeren, biologische teelt, en dat de olie 100% onverhit is gebleven. Dit zegt echter totaal niets over de PRODUCTIE. Mijn vragen ( o.a of er onder ISO norm wordt gewerkt, of er Parameter-testen zijn in te zien, of de potten direct worden afgevuld…) bleven onbeantwoord. De lieve dame wist niet , wat een parameter-test inhield….Ik voelde, dat ik daar niet veel verder zou komen….
Ik heb ook naar luna a terra zelf gemaild, twee keer zelfs, maar helaas lieten zij helemaal niets meer horen….erg jammer.

MIJN EIGEN VISIE

Ik kocht een pot LUNA E TERRA kokosolie in mijn eigen biowinkel voor € 5,95 ( 400 gram) Dit was een aanbieding, normaal ligt de prijs op € 6,95.  De prijs is vriendelijk, voor mij iets TE vriendelijk. ECHT zuivere kokosolie kan niet anders dan iets duurder zijn. Anders leggen plantages / fabrikanten / tussenkomsten / groothandels er alleen maar op toe.
De etische kant klopt. DEMETER controleert hier zeer streng op. Dit mogen we, als consument dan ook aannemen. Waar het al snel op struikelt zijn de productie-processen die totaal niet zijn te achterhalen achter het merk. Daarmee doel ik op:
– hoe wordt er op plantages gewerkt?
– wordt de kokosolie vanuit verschillende plantages gewonnen?
– wordt de kokosolie in geval van gemengde plantages, gemengd?
– wordt er onder de ISO NORM gewerkt?
– hoe gebeurt het persen? 
– zijn er parameter-testen ?
– zijn er USDA certificeringen?
– zijn plantages / productie-plekken traceerbaar?
– wordt de olie direct in glas afgevuld?
Deze vragen zijn erg van belang, als dit allemaal onbeantwoord blijft, kan ik niet meer dan afgaan op mijn zintuigen. Als ik dit loslaat op de pot kokosolie van luna a terra, dan is mijn oordeel direct dat het een TE HOGE PERSWARMTE heeft gehad. De kleur is heel erg wit, de textuur bijna glad te noemen. Zuivere kokosolie hoort grijs-achtig van kleur te zijn, en krater-achtig van structuur. Dit kon ik er in elk geval niet uit opmaken.
Royal Green                                           Luna a terra
Om het kleurverschil duidelijk te krijgen, heb ik een pot ROYAL GREEN naast de pot van luna a terra gezet. Om te beginnen zie je hier onderaan de pot het verschil duidelijk in kleur en structuur. Onderaan een pot RG zien we de krater-vorige structuur, en de grijs achtige kleur, bij de pot van luna a terra zien we een erg witte kleur en is de structuur glad.
Dit zien we ook aan de zijden van de potten. Het verschil in kleur en structuur is hier duidelijk zichtbaar.
Luna a terra                                        Royal Green
En dan de kokosolie zelf. Links de pot Royal Green die pas is geopend, rechts de kokosolie van luna a terra. Je ziet duidelijk de verschillen, luna de terra is duidelijk anders van structuur ( glad) en wit van kleur. Zuivere kokosolie is nooit wit van kleur.

NOG EVEN DIT OVER EXTRA VIERGE

Er zijn vele plantages, die de zogenoemde copra kokosolie produceren, anders gezegd is dit afval. Daaronder kunnen we de verrotte en beschimmelde kokosnoten scharen. Dit wordt nooit weggegooid, maar wordt verscheept om in veevoeder verwerkt te worden. Deze copra-olie heeft geen vergunning nodig om te exporteren. VIRGIN kokosolie wel. Deze VIRGIN kokosolie wordt voor menselijke consumptie gebruikt, en heeft een vergunning nodig om te mogen worden gexeporteerd naar Europa.  Copra olie wordt zowel in Europa als in Nederland gemaakt, het afval ( verrotte / beschimmelde noten )  wordt na aankomst meteen gemalen en tot een olie gebracht. Dit noemen we raffinage.  Echter……het wordt niet alleen als veevoeder gebruikt, veel gaat ook door naar verdere bewerking om het geschikt te maken voor menselijke consumpties. Er is veel vraag naar kokosolie. Een vergunning aanvragen kost voor de vele plantages ook veel geld en als de prijs net zo goed wordt betaald voor copra ( afval) wordt er verder niet omgekeken naar hoe het verder wordt verwerkt. We kopen dus ook vrij veel afval, wat aanvankelijk is bedoeld om in veevoeder te worden verwerkt. Ook is het mogelijk dat veel van deze afval olie gaat naar de cosmetica industrie.
VIRGIN betekent voor kokosolie niets. De naam VIRGIN is opgesteld om het onderscheid te kunnen maken in de landen van afkomst tussen afval en verse noten. Voor VIRGIN moet er een vergunning aanwezig zijn om te mogen exporteren voor menselijke consumptie.Daar wordt echter totaal NIET GEKEKEN naar pers-temperaturen. Tenzij er een PARAMETER-TESTplaatsvindt. Maar dit is niet verplicht, om de vergunning te verlenen. Een parameter test kan wat betreft kokosoliën meten hoe goed de zuiverheid is gebleven bij / na persing en de kwaliteit van de nog aanwezige voedingswaarden.  Anders gezegd: VIRGIN olie geeft enkel het ONDERSCHEID aan tussen afval ( copra ) en olie geschikt voor menselijke consumptie. Zelden ( zeg maar nooit…) wordt er een PARAMETER-TEST toegepast die op papier een gecontroleerde juiste pers-warmte kan weerleggen. Vraag er maar eens om bij je kokosolie-leverancier. Grote kans dat zij niet eens weten waar jij om vraagt.
Trap niet in “ koude persing” of “ extra vierge” . Het vertelt weinig tot niets over de kwaliteit van de kokosolie. ( extra) Vierge heeft wel betekenis bij olijf oliën. Maar betreft kokosoliën is het vooral een leuke marketing.

WAT ZEG IK OVER DE KOKOSOLIE VAN LUNA A TERRA?

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft het heel wat voeten in de aarde om te zetten , wil je de onderste kokosnoten boven krijgen. Leveranciers weten in de meeste gevallen net zoveel als de consument, en als het informatie heeft, gaat dit om standaard informatie waar we eigenlijk totaal niets aan hebben of wat mee kunnen. Uiteraard heb ik geprobeerd om de kokosolie te traceren, maar veel verder dan de zeer neutrale en beknopte informatie via UDEA en luna a terra kwam ik niet. Adressen van plantages zijn niet vindbaar en opvraagbaar. Wat bekend is, is dat de plantages in de zogenoemde KOKOSNOOT-DRIEHOEK in het Westen van Sri Lanka liggen.. Tja…die is erg  groot….dus WAAR liggen de plantages?  Antwoorden op mailtjes blijven uit. En dat is jammer, want alleen al een adres van een plantage kan veel meer duidelijkheid verschaffen over de werkwijzen.  Udea vertelt op de website iets opmerkelijks:
( bron: www.udea.nl)
Inclusief herkomst…. En achtergrond verhalen? 😳 Ik heb hard gezocht, maar kon alleen de tekst letterlijk vinden die we ook op de pot kunnen aflezen. Kortom: ook hier is het een zelfde verhaal. En weet ik he-le-maal NIETS over een productie.
Op mijn eigen oordeel concluderend denk ik dat deze kokosolie is geperst onder te hoge temperaturen. Dit heeft veel invloed op de voedingswaarden / zuren in de kokosolie. Zeker het feit, dat de fabrikant aangeeft dat de kokosolie geschikt is voor verhitting tot 180•C, geeft bij mij rode vlaggen. Wil je een zuivere kokosolie zo effectief mogelijk gebruiken, verhit deze dan nooit boven de 170•C is mijn advies.
Daarnaast vind ik het “ opvallend goedkoop” te noemen voor een DEMETER kokosolie. Om dit keurmerk te mogen dragen moet er flink wat geld voor worden neer gelapt. Ik denk dan ook sterk, dat de focus daar vooral op is gelegd, om het product een goed imago te geven. Zeg immers zelf: als jij mocht kiezen tussen een pot DEMETER kokosolie of een pot kokosolie uit de supermarkt ( die in veel gevallen allen nog duurder is ) welke kies jij dan gevoelsmatig? Juist. DAT DUS. Een verkoopprijs chronisch lager houden dan de concurrent versterkt dit alleen maar meer.  Zeker als er ruimte ( marge) is voor een biowinkel om een actie te houden ( ik kocht mijn pot voor maar € 5,95 in de aanbieding) kun je daar vraagtekens bij zetten.
Samengevat: ETISCH steekt deze kokosolie goed in elkaar, het DEMETER keurmerk ziet daarop toe. Maar inhoudelijk……..daar is veel vaagheid over. Wat niets nieuws is onder de zon die schijnt op de kokospalmen. Er wordt veel geheel gehouden, onder het welbekende kleedje verstopt of gewoonweg niet vrij gegeven.
Is de kokosolie slecht? Nee, als we een kokosolie zouden moeten kiezen die niet zuiver is, dan is dit er eentje die valt onder REDELIJK. Maar denk niet dat het om een echt zuivere variant gaat. Dit zou bijvoorbeeld een prima kokosolie zijn, om je huid mee te verzorgen. Dit, omdat er geen chemische stoffen in worden verwerkt. Dat is één van de DEMETER voorwaarden. Ik persoonlijk zou hier niet voor kiezen. Voor mij is er nog altijd maar eentje op de markt die echt met kop en schouders boven alle potten kokosoliën uitsteekt en zich terecht DE MEEST ZUIVERE variant mag noemen: ROYAL GREEN..
Nee, ik heb geen aandelen, nee, ik wordt niet gesponsord of betaald, en nee, ik maak geen reclame. Royal Green blijft wat mij betreft, na vier jaar zelf onderzoek, nog steeds de topper.

8 Reacties op “Okay, voor één keertje dan…..een pot LUNA A TERRA DEMETER kokosolie uitgelicht!

 1. Voor mij blijft de Royal Green Komosolue ook de Beste hoor Mobiele!

 2. Voor mij blijft de Royal Green Kokos olie ook de Beste hoor Monique!

 3. Hoi Monique, dank weer voor je uitgebreide artikel.
  Twee vragen:
  Wat is de reden dat je “De witte parel” niet meer als favoriet hebt?
  En ik zou heel graag zien dat je de kokosolie van “De Nieuwe Band ” een keer test. Ben zeer benieuwd wat je daar van vindt.
  Groetjes🤗🌻

  • Hai!
   De witte parel is een prima kokosolie. Zij hebben alleen gekozen voor andere platformen om hun kokosolie te verkopen. De nieuwe band….middels mijn artikel zou je er zelf eens naar kunnen kijken. Warme groet!

 4. Ik begrijp het niet helemaal….de witte parel heeft alleen gekozen voor andere platformen om hun kokosolie te verkopen…wat houdt dit in?
  Vervolgens rijst mij de vraag is dit dan een reden om nu te doen alsof de witte parel niet meer bestaat? Voorheen was dit een topper in jou onderzoeken.

  • Hier ben ik ook wel benieuwd naar, ja. Ik heb namelijk net een pot De Witte Parel aangeschaft, naar aanleiding van je blog, Monique. (Ze verkopen ze ook zelf, niet alleen via die website van Mieke waarmee je gebroken hebt.)

 5. Oh, ik koop altijd de kokosolie van de Lidl. Niet doen of wel?
  Vanwege het woord “biologisch” kocht ik deze………🤔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *