onbekende vruchten

Een appeltje voor onderweg,een banaantje even in de trein oppeuzelen,het is een dagelijks straatbeeld die we jammergenoeg niet vaak,maar toch best regelmatig tegenkomen. Als we naar de top 10 kijken van meest populaire stukken fruit in Nederland staat de appel nog altijd onbetwist op nummer één. Daaronder volgt de banaan en daaronder de peer. Klein ( zacht) fruit als aardbeien,frambozen,kersen enzovoort maken deze lijst verder af. En deze zachte heerlijkheden uit de natuur verschuiven in hun seizoenen uiteraard meteen naar de eerste plek in deze top 10. Alhoewel we nog steeds met zijn allen veel te weinig fruit eten ( waarover ik mij kan blijven verbazen,want fruit is zo lekker!) kennen we gelukkig wel onderscheid maken tussen de soorten/rassen van deze meest populaire vruchten.We weten het verschil tussen een Granny Smith en een Jonagold. En het verschil tussen een sinaasappel en een grapefruit. Maar daar houdt de kennis eigenlijk wel zo’n beetje op en wat ont-zet-tend jammer is dat! Zeker als je je bedenkt wat een oceaan vol aan prachtige soorten fruit er bestaan. Alhoewel we wel al een aantal van deze meest exotische soorten kennen/herkennen ( denk aan de ananas,de kiwi en de mango) zijn er nog erg veel soorten die wel gewoon verkrijgbaar zijn in de supermarkt,maar uit onbekendheid voorbij wordt gelopen. Ik zal deze soorten eens op een rijtje gaan zetten en vertellen waarom je ze de volgende keer absoluut niet meer voorbij moet lopen maar meteen in je mandje/winkelwagen moet leggen!

 

 

maracuja

Watte? Nou,maracuja. Dit is het gele zusje van de passievrucht. Aan de buitenkant lijkt hij nog het meest op een verschrompelde citroen,maar van binnen in het één grote pracht aan vruchtvlees met prachtige kleurtjes en pitten. Een grappig weetje: in Duitsland worden deze maracuja’s gewoon over één kam gestreken en zijn het daar ook gewoon passievruchten.Zoek je daar dus naar maracuja,zoek dan naar passievruchten 🙂 Het vruchtvlees bestaat uit vele pitten waar een soort gelei omheen zit. Bij maracuja’s is de kleur oranjeachtig,bij passievruchten is de kleur wat meer gelig. Maracuja’s groeien alleen in tropische landen,zoals Israël en Colombia. Het valt daarom ook onder de naam ” tropisch fruit”. Maracuja’s zijn heerlijk zoet en mild van smaak. Gezond? Oh ja! Ze zijn zeer rijk aan calcium. En kunnen dus als perfecte aanvulling dienen bij mensen die om welke reden dan ook geen melk/zuivelproducten consumeren. Daarnaast zijn ze opmerkelijk rijk aan ijzer,en bevatten ze aardig wat vitamine A en C. Maracuja’s zijn goed als de schil mooi stevig is.Licht gerimpeld ,maar niet te erg gerimpeld,dit wijst juist weer op uitdroging. Groene maracuja’s moeten nog even rijpen tot de bekende gele kleur is verkregen,dit kan gewoon op de fruitschaal. De maracuja’s die wij hier kunnen kopen,komen voornaam uit Colombia.

 

 

passievrucht

 

De passievruchten zijn sterk vergelijkbaar met de maracuja,alleen is de smaak wat minder mild. Ook deze vruchten stammen af van de passieflora en groeien aan een klimplant in alleen warme landen Er zijn echter nogal wat soorten passiefruit die voornaam verschillen in smaak.Zo kan een soort weer zoeter zijn van smaak dan de ander. Als passiefruit nog een erg gladde groene schil bezit,is hij nog niet rijp en nog niet echt lekker.Je kunt hem dan ook het beste laten rijpen tot de schil gerimpeld is. Net als bij vele andere soorten fruit wordt de passievrucht naar mate hij rijpt,alleen maar zoeter van smaak. Qua voedingswaarde is de passievrucht gelijk aan de maracuja: veel calcium,vitamine A en C en rijk aan ijzer.

 

 

pluots

 

Mischien heb je ze al gespot bij o.a de biowinkel en de AH: pluot. Deze fruitsoort kom je niet in de natuur tegen. Het is een vrij ingewikkelde kruising uit de USA. Het is verkregen door een Japanse pruimenras ( Prunus salicina)met een abrikozenras ( Prunus  armeniaca) te kruisen.De naam pluot is weer afgeleid van de Engelse benamingen voor pruim ( plum) en abrikoos ( apricot)  Het uiterlijk van de pluot lijkt nog het meest op de Japanse pruim,maar het vruchtvlees smaakt echt naar een mix van de pruim en de abrikoos. Om vruchten te bekomen moeten de bloemen bestoven worden door een ander pluot ras of door een gelijkbloeiende Japanse pruim. De soortkruising is door Zaigers Genetica via de natuurlijke weg tot stand gebracht.Er zijn geen moderne technieken voor genetische modificatie toegepast. Er zijn overigens wel nog interspecifieke soorten door andere veredelingsbedrijven op de markt gebracht maar deze mogen de naam fluot niet dragen. De naam fluot is namelijk wettelijk merkrechtelijk beschermd door Zaigers Genetics en dus ( op juridische gronden) alleen in naam voor hem voorbehouden. Fluots zijn behoorlijk zoet door hun vrij hoge suikergehalte. De schil is glad en gelijkt qua kleur nog het meest op een pruim. Ze staan vooral bekend om de zeer lekkere en complexe smaaknoten. Fluots bezitten ook wat eiwitten. Maar het zijn ook weer geen echte hoogvliegers betreft voedingswaarde.Ze zijn vooral erg lekker en worden dan ook vooral gekocht als ware delicatesse en in de culinaire keuken worden ze ook graag gebruikt vanwege de zoete smaken.

 

 

kakifruit

 

Kakifruit lijkt een beetje op een uit de kluit gewassen vleestomaat. De oranje kaki komt van oorsprong uit Azië maar wordt nu in zowat ieder subtropisch klimaat geteeld. Ze zijn voornaam verkrijgbaar tussen September en Maart. Het bezit oranje vruchtvlees met daarin enkel oneetbare pitten. De sharonfruit,het ” zusje” van de kaki,heeft geen pitten.En is dus gewoon direct eetbaar. Kakifruit kun je alleen maar eten als de vrucht goed rijp is. De schil is dan glazig en wasachtig geworden. Omdat de kaki alleen overrijp gegeten kan worden is het vruchtvlees zacht. De reden waarom kakifruit alleen in overrijpe toestand gegeten kan worden komt door het aanwezige looizuur in de pitten. Is de vrucht goed gerijpt,dan is de zeer bittere smaak van dit looizuur ook verdwenen en komt er een mild-zoete smaak voor terug. Looizuur geeft een directe wrange smaak aan de vrucht,als je deze smaak herkent,eet hem dan niet op. Kakifruit is ontzettend gezond.Het mag zelfs,vanwege zijn extreme hoeveelheden aan vitamine C een superfood genoemd worden. Verder is het rijk aan calcium en vezels. Het bezit ook wat aan eiwitten. Laat kakifruit rijpen op de fruitschaal,als je er een appel naast ligt gaat het sneller.

 

 

sharonfruit

 

Het zusje van de kaki,maar dan zonder de nadelen van haar broertje. Sharonfruit valt onder de veredelde kakisoorten. Het lijkt nog het meest op een vierkante tomaat. De naam sharon komt van het dal in Israël waar deze vruchten worden gekweekt.Sharon is dus een merknaam,en kaki de soort waar deze vrucht toe behoort. Je kunt het in dit geval wel vergelijken met appels en peren 🙂 Dit zijn ook verzamelnamen. De sharon bevat geen pitten, en dus ook geen tannine ( looizuur) Hij kan daarom direct worden gegeten en behoeft niet eerst te rijpen. Sterker: hij smaakt juist op zijn best als hij nog een stevig vruchtvlees bezit. De smaak is zoet,en heeft veel weg van de smaak van abrikozen. Je kunt de vrucht schillen,maar dat hoeft niet. Gezond? Yep: erg rijk aan vezels en beta-caroteen. Het bezit ook aardig wat vitamine C maar haalt het niet bij het kakifruit.

 

 

 

papaya

 

papaya is een ronde ,iets ovale vrucht die ongeveer 15 cm lang is. Het bezit een gladde schil,die groen/geel van kleur is. Het vruchtvlees is licht oranje van kleur en heeft ,net als bij een avocado,een romige,boterachtige structuur. De smaak laat zich nog het meeste neigen naar meloen. Dit is ook niet zo raar: de bomen waaraan papaya’s groeien worden ook wel meloenbomen genoemd. Papaya is niet alleen erg lekker,het is ook supergezond.Zo bevat het erg veel lycopeen ,de bekende antioxidant die we vooral kennen uit de tomaat. Papaya bezit vergelijkbare doseringen. Daarnaast is papaya ook rijk aan foliumzuur,vitamine A en C en vitamine E. Papaya is in het bijzonder ook erg gunstig voor de spijsvertering.Het bezit vezels en enzymen . De heerlijk fris-zoete smaak en de romige structuur van papaya maakt het een zeer mooi ingrediënt om mee te bakken!

 

 

mango

 

Deze vrucht behoeft eigenlijk geen extra aandacht omdat we hem hier in Nederland,net als de ananas en de avocado,al hebben omarmd .Maar toch even vertellen hoe gezond hij wel niet is! In Nederland kennen we eigenlijk maar één soort,die met het knal-oranje vruchtvlees. Er zijn echter nog veel meer andere soorten die zelfs een nog fellere oranje kleur bezitten,zoals de mango-papaya uit Indonesië. Mango is niet alleen lekker,maar het helpt ons lichaam ook. Diverse wetenschappers hebben de positieve effecten reeds aangetoond van deze tropische kanjer. Zo is mango eten erg goed voor de huid,zeker als deze vrij regelmatig onzuiver is. Het wordt er een stuk minder dof van en zachter. Mango’s zijn erg rijk aan magnesium en calcium,geen onbelangrijke schakeltjes voor ons lichaam. Mango’s bezitten ook glutaminezuur. Dit bevordert ons geheugen en concentratie-vermogen. Wist je dat in Thailand de mango als groente bij een maaltijd wordt gegeten? Daar worden onrijpe mango’s opgebakken en bij de maaltijd gereserveerd. Mango’s zijn ook perfect om mee te bakken!

 

 

Zo ken je weer even wat heerlijke onbekende vruchten en waarom je ze echt ook eens een keertje moet gaan uitproberen,in plaats van ze met wat nieuwsgierigheid voorbij te lopen. Want ze zijn niet alleen maar lekker en mooi om te zien,ze zijn vooral ontzettend gezond!

2 Reacties op “onbekende vruchten

  1. Leuk Monique die uitleg over fruit, ik eet heel veel fruit, ben er dol op. Mango en Shoron fruit vind ik echt het lekkerst. Maar appels, peren en bananen gaan er hier ook wel in. Ik woon alleen maar kom iedere week met een volle kar fruit van de markt en koop dan ook nog tussendoor fruit bij de groenteboer.

    • bij mij ook vaste prik! Ik heb ook nog eens het grote geluk dat ik veel uit moestuintjes krijg! Ik word gewoon echt gelukkig bij het aanzien van volle fruitmanden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *