Ontbijt groente koek ( vegan)

Het gemiddelde Nederlandse ontbijt bestaat nog altijd voor het grootste gedeelte uit een boterham met zoet of hartig beleg. Alhoewel we steeds meer muesli met yoghurt zijn gaan eten in de morgen, blijft de boterham onverslaanbaar. We consumeren / kopen ook steeds meer ontbijtproducten. KLIK HIER om te lezen, waarom dit nooit echt een goed idee is voor je gezondheid. 

Groenten zijn nu geen bepaalde kandidaten die we associëren met ontbijten. We eten groenten hooguit bij een lunch, maar vooral toch bij de avondmaaltijd. We eten met zijn allen echter veel te weinig groente. We halen gemiddeld zo’n 150-200 gram per dag, terwijl de ADH is vastgesteld op 250 gram en meer. Groenten hebben wat betreft ontbijt een vrij slecht imago, maar wist jij bijvoorbeeld dat in heel veel Europese en niet-Europese landen de dag steevast wordt gestart met een vol bord verse ( gekookte, gestoomde, rauwe) groente? En dat is helemaal niet zo’n slechte gewoonte. Groenten zijn enorme gezondheidsbommen en de beste energie-leveranciers denkbaar. Ik kan daarover meepraten. Ik leid een druk bestaan, en vraag daarnaast enorm veel van mijn lichaam. Ik sport iedere dag, en ik heb werk wat om veel concentratie vraagt. Zonder mijn ( tenminste ) twee kilo groente per dag zou ik dit leven niet kunnen volhouden.

Mijn twee kilo groente eet ik verspreid over de dag. Dit begint dus al meteen bij het opstaan. Ik start mijn dag meteen goed met een groot bord vol met groente. Over de rest van de dag verdeel ik mijn groente in porties en eet deze naar behoefte. Ik vind dit zo lekker, dat ik vaak nog meer op zou kunnen! Om anderen te inspireren, heb ik een prachtig boek geschreven ” PUUR NATUUR GROENTE”. In dit boek In dit boek vind je handige tips, goede adviezen en heel veel recepten om ook jouw eetpatroon op te krikken met groenten. Want ja, echt waar….het is echt niet moeilijk. Ook ontbijten met groente is echt niet zo moeilijk of ” raar” dan je wellicht zult denken. Deze simpel te maken groente koeken zijn hier een perfect en smakelijk voorbeeld van!

Dit recept is goed voor drie groente koeken ( voor drie personen) en is 100% meukvrij en vegan.

Dit heb je nodig:

  • 350 gram havermout
  • een grote rauwe rode biet, in kleine stukjes gesneden
  • twee flinke handjes bladspinazie
  • een klein stukje citroengras, fijn gesnipperd ( optioneel, maar wel aan te raden)
  • een halve komkommer, in de schil, in dunne plakjes gesneden
  • een volle eetlepel paprikapoeder
  • een snufje keltisch zeezout
  • een snufje zwarte peper

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten behalve de plakjes komkommer in de blender of keukenmachine en laat draaien op hoge snelheid terwijl je steeds kleine beetjes water toevoegt. Als de massa stevig en smeuïg is geworden is het beslag klaar. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en bevochtig je handen steeds even als je het beslag in drie delen verdeelt. Druk steeds een bal plat ( met bevochtigde handen) op het vel bakpapier en vorm een ronde koek. Druk hier plakjes komkommer in.

Laat een ” erwtje” kokosolie smelten in de koekenpan. Bak de koeken onder voortdurend bewegen met de pan om en om gaar. EET SMAKELIJK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *