Op zoek naar een duurzaam hoofdkussen…….

Vorig jaar kocht ik een nieuw bed. Ik ging van boxspring naar lattenbodem-bed, wat betekent dat je daar zeker de eerste weken last van kunt hebben, zo las ik op vele informatieve websites. Als ik een grote aankoop wil maken, lees ik mij altijd vooraf zeer goed in, en komt ook hier mijn honger naar onderzoeken en research naar boven. Het blijkt dat de switch van boxspring-slapen naar lattenbodem-slapen kan zorgen voor wat klachten in het begin als rugpijn en niet zo lekker liggen. Andersom schijnt het niet zo te werken, maar van boxspring naar lattenbodem dus wel en dat klopte ook. Ik had zeker de eerste vier weken last van mijn rug en ik lag soms echt niet zo fijn, zodanig dat ik begon te twijfelen aan mijn keuze om terug te gaan naar lattenbodem. Maar gelukkig was het tijdelijk en lijkt het er inderdaad zeer sterk op dat je zo’n bed moet “ in-liggen” om het helemaal juist af te stellen op jouw lijf en de manier waarop je ligt. Nu lig ik hemels in mijn bedje😇 en kom goed aan mijn nachtrust, ik sta altijd uitgeslapen en uitgerust op.

Iets waar ik echter geen rekening mee hield, toen ik het nieuwe bed aanschafte, was dat ook het beddengoed mogelijk moest worden vernieuwd. Ik heb een super-goed matras, en die heb ik dan ook gewoon gehouden. En ik dacht verder totaal niet na bij het feit dat ook je hoofdkussen eens totaal anders kon gaan liggen. Daar kwam ik dus achter door zeer fikse nek-en schouder klachten die zich uitmunten in zware hoofdpijn. Pas toen een echte bed-expert mij vertelde dat een kussen mogelijk ook verwisseld moet worden als je switcht van boxspring naar lattenbodem, viel bij mij het kwartje. Het is ook best een beetje logisch, omdat een lattenbodem heel anders ligt dan een boxspring ( die mee veert)  en daarmee ook de hoogte en ondersteuning van je kussen verandert. Een nieuw kussen dus. 🙁
Omdat ik ook graag meukvrij slaap, ben ik op zoek gegaan naar de meest duurzame oplossingen op gebied van kussens. En uiteraard een kussen die zijn nek en schouderklachten kon wegnemen, wat die werden echt erger en erger.
Ik heb mij eerst laten verleiden door een mooie aanbieding van EMMA SLEEP kussens. Zij hadden een erg mooi kussen in hun assortiment die zeer gericht was op alle pijn punten. Ik besloot deze te bestellen. Dat was de meest stomste zet ever, want ik heb nog nooit zoveel CRAPPY STUFF meegemaakt betreft een on-line-bestelling. Het begon al met de levertijd, die op 5-7 dagen stond. Prima, dat is geen probleem. Het werd wel een probleem toen die 7 dagen drie weken werden. En ik tig mailtjes stuurde die onbeantwoord bleven, en drie x kosten maakte om te bellen. Later ( stom stom..ik weet het, ik had dit EERST moeten doen…) las ik op internet de beoordelingen en het STORT REGENDE aan dezelfde klachten als ik. Besteld, betaald, niets geleverd en wil je je geld terug, dan wordt het een lange adem. 😒 Nu ging het bij mij om bijna €100 euro, maar bij heel veel gedupeerden ging het om honderden euro’s, mensen die matrassen hadden besteld. Na tig keren mailen kreeg ik eindelijk een bericht. Met excuses dat het zo lang duurde maar ze hadden het druk. Ja? En ? 😕 Dus ? Wat heb IK daarmee te maken? Een weekje later vind ik meer dan acceptabel, maar dit sloeg negens op. Bleek, dat mijn bestelde kussen “ toevallig” opeens eindelijk in Duitsland werd verwerkt en toegezonden. Eén van de telefonistes die ik sprak ( zeer moeilijk verstaanbaar, Belgisch accent ) zei dat dit zo’n twee dagen kon gaan duren. Nou goed, okay, die twee dagen kunnen er nog wel bij, maar langer wilde ik absoluut niet meer gaan zitten wachten. En wilde ik mijn geld terug, dit schreef ik ook aan de gene die mij mailde. Na de twee dagen, uiteraard nog geen enkel teken van een kussen, ontving ik zomaar een mail terug van dezelfde persoon, met daarin de tekst dat ze zelf maar aannam dat ik de bestelling wilde annuleren en dat heeft ze meteen maar even geregeld. Ik zou binnen 15 dagen mijn geld terug krijgen. WTF??? Beslissen zij dat tegenwoordig ook voor je ? Ik was razend en heb dan ook een vette klacht ingediend, niet dat ik denk dat het veel uitmaakt. Na alle kommer en kwel te hebben gelezen wat er op internet allemaal voor ellende staat over deze belabberde klantenservice, hou ik mijn hart vast of ik ooit mijn geld nog terug ga zien. Ik las comments van mensen die al maanden op hun geld zaten te wachten……Dat dit gewoon KAN vind ik stuitend. Zeker omdat EMMA SLEEPS vele lucratieve dealtjes hebben gemaakt met grote YOU TUBERS en ook de familie Meiland, begreep ik later. Slim bekeken. Ik waarschuw je in ieder geval. Mijn ervaring was echt bizar.
Geen kussen, en nog maar hopend dat ik mijn geld terugkrijg, ging ik snel op zoek naar een ander kussen. Want ik had echt behoorlijk last gekregen van mijn nek en schouders. Mijn kussen was gewoonweg te zacht om mijn schouders en nek goed te ontlasten en ik ben nu eenmaal een zij-slaper. Wat zoveel betekent dat er vrij veel druk op mijn nek en schouderpartij komt te liggen. Als je nek niet goed genoeg door je kussen wordt ondersteund, kan je daar echt serieuze klachten van krijgen, waarvan akte. Ik slaap nu bijna een jaar in mijn nieuwe bed, en het kussen lijkt gewoonweg echt niet geschikt. Ik heb tevens de bekende BEZEMSTEEL-TEST gedaan. Watteh…? 😯 Ja, zo noemt men een test waarmee je kunt controleren of je ruggengraat gelijk ligt met je nekwervels. Je laat door iemand een stok ( kan dus een bezemstok zijn ) precies op de plaats waar je ruggengraat begint meten, zo kun je zien of je hoofd goed ligt. Mijn hoofd boog behoorlijk omhoog, wat meteen de pijn goed verklaarde. Na deze uitkomst ben ik gelijk op kussen-jacht gegaan. De nood was hoog. Na mijn EMMA SLEEPS drama ben ik dagen op on-line-onderzoek gegaan en ik ontdekte, dat er ook op gebied van kussens heel veel terrein viel te winnen als het komt op biologische, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Mijn keuze viel uiteindelijk op YUMEKO. Voordat ik daarover begin te vertellen, ik wordt niet gesponsord, heb geen enkel samenwerkingsverband en heb mijn kussen geheel zelf aangeschaft op eigen initiatief. Het bedrijf kent mij verder niet.  Dit review is dus zoals jullie van mij gewend zijn 100% onafhankelijk en geheel op eigen initiatief geschreven. Terug naar YUMEKO. Waarom viel ik voor dit kussen?

YUMEKO EN HUN WERKWIJZE

Yumeko is om te beginnen een Nederlandse onderneming. Het werd in 2010 opgericht door de twee vrienden Rob en Stephan. De naam komt voort uit een Japanse vertaling. YUME en KO vormen samen in het Japans “ droomkind”. De twee vrienden geloofden in een maakbare toekomst en wilden een ethisch product in de markt zetten op gebied van slapen. Ze wilden op hun manier aantonen, dat duurzame businessmodellen rendabel zijn en dat de consument via deze wegen een werkelijke verandering in de samenleving teweeg kunnen brengen. Yumeko wil de consument een duurzaam alternatief bieden in de slaapkamer en badkamer. Volgens de twee vrienden zijn ontzettend veel consumenten zich bijvoorbeeld niet al te bewust van het dierenleed wat zich in vrijwel alle conventionele dekbedden verschuilen, maar ook de enorme vervuilende belasting van het niet-biologische katoen en de misstanden met uitbuiting van kinderen en arbeiders in de katoen-keten. To be honest…..🥺…ook ik wist niet dat het ZO ERG was. Uiteraard wist ik van de misstanden in de katoen-industrie, maar nu deze twee heren het extra aanstrepen komt dat toch wel eventjes binnen.
Yumeko pakt het dus geheel anders aan. Als één van de weinigen ( alleen al in Nederland ) zo ethisch als mogelijk, met de nodige keurmerken als het best belangrijke GOTS ( Global Organic Textile Standard )  en het Fairtrade keurmerk. Op de officiële website van YUMEKO kun je alles lezen over al hun keurmerken en hun werkwijze. Ik werd er alleen maar vrolijk van.

MIJN BESTELDE YUMEKO KUSSEN UITGELICHT

Ik besloot een kussen te bestellen die ik niet eens zoveel duurder vind t.o.v conventionele kussens.  Ik betaalde €69,95 voor een 60 x 70 Meduim kussen. Wat ik echt top vind, is de extra informatie die wordt verstrekt qua duurzaamheid bij ieder product op de website. Zo las ik dat mijn kussen 95 liter water heeft bespaard, 0,5 KG CO2 e uitstoot heeft bespaard en is er 0,8 M2 land verbouwd zonder pesticiden. Een fijn gevoel.
Het kussen is 100% plantaardig, dus geschikt voor veganisten. Mijn kussen is gevuld met 650 gram KAPOK, wat in een zachte 100% biologische tijk is gestopt. Kapok, ook wel boom-dons wordt van de vrucht gescheiden en gebruikt als kussen-vulling. Het gaat om een plantaardige vezel die afkomstig is van de kapokboom die veelal in tropische gebieden groeit. Het is afkomstig uit hernieuwbare bronnen ( bomen ) en is 100% biologisch afbreekbaar. Kapok is van nature hypo-allergeen. Omdat het tijk wat Yumeko gebruikt extra dicht is geweven ( en het Normite label dragen ) krijgt huismijt zo geen kans je kussen binnen te dringen. Dit is dus erg goed nieuws voor mensen met allergieën. Het kussenhoes is gemaakt van 100% GOTS gecertificeerd bio-katoen. Tot slot worden de kussen ook nog eens gewoon in Nederland gemaakt, veelal zelfs handmatig. Het gehele productieproces voldoet aan zeer strenge eisen. Er zit een garantie op het kussen van twee jaar ( op constructie en materialen )

NADELEN…..

Top dus, zo’n mega duurzaam kussen, mijn hart wordt er alleen maar blij van. Maar …. Er zijn ook wat kleinere nadelen. Te beginnen met de gemiddelde levensduur. Die wordt door Yumeko zelf geschat op zo’n anderhalf jaar. Door gebruik breken de kapok-vezels na verloop, waardoor het kussen minder soepel wordt. Je kunt het kussen ook NIET WASSEN en NIET IN DE DROGER stoppen. Het natuurlijke laagje was wat om de vezels zitten gaat daardoor kapot en verloren. Hierdoor verliest het kapok zijn veerkracht en wordt het een stuk harder.
Gelukkig zijn er oplossingen. Zo kun je na verloop van tijd, als je kussen echt harder gaat worden, het kussen opnieuw hervullen met een nieuwe lading kapok. De kussens zijn dus gewoon vervulbaar. En gaan daarom alsnog erg lang mee. Maar wat dan met het tijk? Dat kun je niet wassen. Ook daar wordt het advies gegeven om je kussen iedere morgen na je nachtrust even lekker op te kloppen en als de gelegenheid daar is, het kussen even lekker laten luchten aan de buitenlucht. Vlekken in het tijk kun je voorzichtig verwijderen met een licht vochtige doek met wat ecologische vlekken verwijderaars.
Vind ik deze nadelen té zwaar wegen tegen de voordelen? Een beetje wel / een beetje niet.  Ik heb graag wat meer over voor een echt mooi en duurzaam kussen!

DE HAMVRAAG: HOE LIGT IE ?

Hoe stroef en hobbelig het ging bij Emma-sleeps, zo supersnel en soepel verliep het bij Yumeko. Chapeau! Ik had mijn bestelde kussen binnen 24 uur in huis ( Emma Sleeps….are u reading ? ) en ik kreeg hier in mijn mailbox netjes berichtgevingen over. Wat ik ook erg opmerkelijk vond, was dat Yumeko bij iedere bestelling een extra mail stuurt om je oude beddengoed ( dons ) te recyclen via hun eigen dons-recycle-service. Hier worden alle oude dons gerecycled en krijgt het een tweede leven. TOP initiatief voor mens, dier en milieu.
Ik ontving mijn kussen als een soort cadeautje, Het was ingepakt in een prachtig mooi paars luxe papier en er zat een zeer schattig lavendel-geurzakje bij. Het kussen zelf zit netjes verpakt in een mooie bio-katoenen zak. Het voelt allemaal zeer luxe . Er is over nagedacht, er worden geen kussens aan de lopende band in een doos gelazerd en verzonden. Je merkt dat hier echt aandacht aan wordt bestreed en het gaat om handwerk.
Ik was ontzettend benieuwd hoe het ging liggen, mijn eerste proef-nachtje was dan ook best spannend. Het bleek, dat het kussen voor mij persoonlijk iets te hard was ( medium) en te laag.  Het kussen ligt echt heerlijk, het past zich geheel aan je hoofdligging aan en ik vind het formaat ook erg prettig. Ondanks dat ik het persoonlijk iets té hard vond liggen en het kussen wat te laag vond heb ik redelijk geslapen.  Ik heb daarom  WEL het kussen terug gestuurd , omdat het voor mij en mijn nek / schouderklachten niets uithaalde. De retour verliep uitstekend, geen Emma trauma’s aan overgehouden. Resumerend : het verhaal achter dit YUMEKO kussen is top. Maar voor mij is het een NO GO kussen.
Wil je mijn beoordeelde kussen via Yomeko bestellen ? KLIK DAN HIER 
WELTRUSTEN! 🥱😴

4 Reacties op “Op zoek naar een duurzaam hoofdkussen…….

  1. Blij voor jou dat het zo goed heeft uitgepakt.
    Voor mezelf heeft dit kussen geen nut.
    Ik ben allergische voor Kapok.

  2. Ik slaap al jaren op een kapok kussen. Ook vanwege het koelende effect en omdat het een natuurproduct is. Heerlijk. Je kan het vullen naar behoefte. Ideaal. Veel geluk ermee Monique

  3. Ik vindt het dus een nadeel als je een hoofdkussen niet kunt wassen. Ik zweet s’nachts best veel en gooi mijn kussen ongeveer iedere 3 maanden in de wasmachine en droger.
    Gelukkig is er keuze genoeg zodat iedereen zijn of haar ideale kussen kan vinden.

  4. een heel verhaal nav onderzoek, maar als ik dan op de website van Ymeko zie dat je bij KUSSENS kunt shoppen op donssoort: eendendons, ganzendons of gerecycled dons, dan is mijn geloofwaardigheid mbt duurzaamheid verdwenen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *