…over pesticiden / de pesticidenwijzer en….de hippe trends

Het is Februari 2025. Afgelopen eerste maand van het nieuwe jaar was op zijn zachtst gezegd al meteen behoorlijk turbulent te noemen in de wereld van voeding en gezondheid. Het vele nieuws over de overschrijdende gifstoffen -> via pesticiden in en op ons dagelijks voedsel -> domineerden niet alleen sociale media, maar ook daarbuiten. Het één na het andere bericht kwam naar buiten -> terugroepacties van het NVWA -> vanwege overschrijdende metingen of andere ongein, zoals teveel bestrijdingsmiddelen in groente en fruit wat wordt gebruikt voor babyvoeding, en zelfs een hepatitis A op de diepvries blauwe bessen van de AH.. Dat zijn geen grapjes. Het werd eigenlijk meteen weer goed duidelijk, hoe ERG het is gesteld wat betreft vervuiling, en de huidige gebruikte bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Mijn eigen vermoeden is dat deze “ golf ‘ van meldingen komt door een soort jaarlijkse steekproef, die onder andere het NVWA houdt, maar ook andere instanties. En als dat dat weer even frequent gebeurt, komt het onkruid boven, om het zo even te formuleren. En merk je meteen, dat we teveel voor lief aan het nemen zijn.
DE EWG DIRTY DOZEN LIJST
In Amerika is er al heel wat jaartjes een jaarlijkse lijst beschikbaar, waarin een top 10 wordt samengesteld van groente en fruitsoorten waar de meeste bestrijdingsmiddelen en residuen op zijn gevonden. Deze lijst is zeer nuttig, maar minder accuraat voor Europa, omdat daar ook andere regels gelden. Er was daarom al heel erg lang een zeer grote behoefte aan een Nederlandse jaarlijkse lijst, en….het goede nieuws is, dat deze er vanaf Januari 2025 ook IS GEKOMEN !
Het PESTICIDE ACTION NETWORK NETHERLANDS , ook wel PAN-NL, heeft eindelijk dan een pesticiden eetwijzer gelanceerd. Deze lijst is gebaseerd op maar liefst meer dan 3000 metingen van het NVWA vanaf 2021 tot 2023.
Het heeft wat sterke overeenkomsten met de Amerikaanse ENVIRONMENTAL WORKING GROUP , ook wel het EWG. Zo worden de groente en fruitsoorten belicht die het meest en het minste aan bestrijdingsmiddelen en residuen heeft. Het is meest logisch, omdat er wereldwijd mondiale handel wordt gevoerd en we vrij veel van dezelfde soorten groente en fruit eten, wereldwijd. Ook worden pesticiden normen steeds vaker en meer op internationaal niveau afgestemd.
Wat we in de eerste echte Nederlandse pesticide wijzer lezen, is dat vooral citrusfruit sterk is bespoten met pesticiden, gemiddeld zo’n 4,2 verschillende soorten. Pittig dus. Wat betreft groenten staat de kropsla op nummer één van meest bespoten groentesoort met ongeveer 3,6 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Wat voor mij niet zeer vernieuwend was, waren de paprika’s, met gemiddeld twee verschillende soorten pesticiden, het is al langer bekend, dat met name rode punt paprika’s zeer worden bespoten, het is voor mij al jaren de reden waarom ik alleen dagelijks biologische rode punt paprika’s eet ( KLIK HIER )

PFAS
Helaas zijn de bestrijdingsmiddelen niet het “ ergste ‘ . Het is uiteraard niet wenselijk, maar ik maak mij persoonlijk veel méér zorgen over het PFAS verhaal. Want ja…helaas komt PFAS ook terug in deze wijzer. Maar liefst één op de vijf groente en fruitsoorten bevatten PFAS-pesticiden. Daarnaast werden ook nog eens op 16% van de producten hormoonverstorende pesticiden aangetroffen. DAAR gingen bij mij wel wat alarmbelletjes rinkelen.
Maar ook trok ik eerder al erg mijn wenkbrauwen omhoog toen ik een recente uitzending van KEURINGSDIENST VAN WAARDE bekeek, wat ging over kant en klare babyvoeding -> de bekende potjes en knijpzakjes groente en fruit. In deze uitzending vertel zelf een boer zelf, dat hij zijn wortelen niet aan zijn kinderen zou geven…..Ik was echt een beetje stomverbaasd. De Europese norm voor babyvoeding is veel strenger: slechts 0,01 mg/kg is toegestaan. Maar in reguliere producten worden regelmatig concentraties gevonden die tientallen tot meer dan honderd keer hoger liggen……Als een boer ZELF vertelt dat zijn eigen handel niet zo pluis is…..Dan is er echt iets ernstigs aan de hand.
DE LIJST
De complete pesticide wijzer KUN JE HIER VINDEN. PAN-NL benadrukt dat deze lijst niet bedoeld is om je bang te maken waardoor je minder groente en fruit gaat eten, integendeel zelfs. Volgens hen zijn de gezondheidsvoordelen van voldoende groente en fruit eten onomstreden. Daarom is de PesticidenEetwijzer puur bedoeld om je gezondere keuzes te laten maken, zodat je juist meer groente en fruit kunt eten Onthoud, dat je vooral je EIGEN gezonde verstand moet blijven gebruiken, en dat angst nooit de juiste raadgever is.
WAT NU ?
Ik ga 100% mee met PAN-NL, wat betreft dat we ons ook weer niet meteen ernstige zorgen hoeven te maken. Maar toch laat mij dit persoonlijk ook niet onberoerd, en dan heb ik het vooral over het PFAS verhaal, waar ik mij wel oprechte zorgen over maak, en over MAG maken. Ik ben stellig van mening, dat de gehele industrie daar zeer laconiek over doet en het een beetje onder het kleed probeert te houden. Want stel je voor, dat we PFAS moeten gaan verbieden…..als je je bedenkt dat PFAS overal om ons heen is -> in je kleding -> in je huis -> in al je spulletjes -> en ja, ook in je voeding zou dat een erg grote crisis betekenen voor de industrie. Er druppelt steeds meer naar buiten, dat PFAS een grotere bedreiging lijkt voor onze gezondheid dan werd gedacht. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Recentelijk zijn er bijvoorbeeld in “ raap-eieren “ -> verse eitjes bij de boer geraapt / verse eitjes van eigen gehouden kippen -> PFAS residuen gevonden, die kippen via de bodem waar zij op leven binnenkrijgen. Hoe zit het dan met alle andere grazende dieren -> koeien / varkens / paarden / schapen / geiten…..die ook tenslotte melk en vlees leveren. Daar is opvallend weinig over bekend. Afijn….het PFAS verhaal is een ware “ pain-in-the-ass “ voor de industrie. Ook plantaardig lijkt geen echte oplossing wat betreft PFAS, gezien dat deze ook ergens op moeten groeien…Dus wat nu de beste oplossing lijkt ….zwijgen als het graf -> alles in de doofpot stoppen. 16% PFAS bestrijdingsmiddelen aantreffen op ons dagelijks voedsel vind ik echt zorgwekkend. Zeker als je -> zoals ik -> zo’n beetje leeft op verse groente. Ik maak er al jaren geen geheim van dat ik iedere dag kilo’s weg eet. En nee, dat is niet allemaal biologisch. Dus ja…..ik begon mij na deze uitkomsten best een beetje zorgen te maken. Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te eten, maar ook IK moet op de kleintjes letten. En heb daarom een soort van 90-10 regel voor mijzelf bedacht, jaren geleden -> 90% biologische groente en 10% niet biologisch. Fruit eet ik eigenlijk zelden tot nooit, ja echt. Ik heb last van REACTIEVE HYPOCLYCAIMIE en reageer erg heftig op fructose. Ook als het ergens door een product heen is geroerd merk ik dat direct. Ik eet alleen zeer lage fructosehoudende fruitsoorten als aardbeien en bessen. Voor mij persoonlijk gaat het dus vooral om groente. En juist omdat ik daar erg veel van eet -> iedere dag -> gingen er wel alarmbelletjes af. Zo staan spruitjes dagelijks -> in het seizoen -> op mijn menukaart. Deze staan in de rij van meest bespoten groente in Nederland. En heb ik al meteen besloten, deze alleen nog maar biologisch in te kopen. Ik ben een ware pompoen freak, dus daar zit ik goed mee, als één van de minst / niet bespoten groente. Maar ik eet zo’n beetje alles wat los en vast zit wat betreft groente en ga op wekelijkse aanbiedingen af. Om 100% te gaan voor biologisch….ik zou het met heel mijn hart en ziel willen, maar mijn beurs zegt dat dit gewoonweg niet kan, wil ik ook nog andere dingen kunnen blijven kopen. Ik denk dat ik niet de enige ben, die tegen dit dilemma aanloopt, zeker nu. Dus wat nu ?
In elk geval NIET PANIKEREN. Want alhoewel het zeker zorgwekkend is te noemen, hebben we een prachtig lichaam die veel voor ons kan opruimen. Zolang je maar niet overdrijft, kun je gerust niet-biologische groente en fruit consumeren. Maar, zoals PAN-NL ook zegt, daarin nu wel goede keuzes maken. Asperges / witlof / rode bieten / rode kool / pompoen ….dit zijn allemaal minst bespoten tot zelfs soms onbespoten groenten. Je kunt beter kiezen voor biologische paprika’s / spruiten / kropsla / paksoi, omdat deze zeer heftig zijn bespoten met pesticiden. Zo kun je toch een juiste keuze blijven maken. De volgende soorten bevatten een beetje, zie het als een middenweg ;
– broccoli -> 1,3 residuen
– bloemkool -> 0,6 residuen
– spinazie -> 1,3 residuen
– wortel -> 1,5 residuen
– uien, alle soorten en prei -> 1,6 residuen
– kolen -> 1,0 residuen
– aubergines en courgettes -> 1,2 residuen
– venkel -> 0,6 residuen
– tomaten -> 1,7 residuen
EEN PESTICIDEN VERWIJDERAAR AANSCHAFFEN ?
Ik ben de meest nuchterste persoon op deze aardkloot. En ben daarom ook niet warm te krijgen voor supersonische apparaatjes die flitsend in een bad vol water en groente pesticiden af kan wassen. Ik heb geleerd van veel onderzoek en toxicologen dat dit immers niet mogelijk is -> KLIK HIER . Ik heb mij er dan ook altijd zeer afzijdig van gehouden. Ik ben echter ook een groot voorstander van “ doen wat voor JOU goed voelt“ maar ik ben vrees ik gewoonweg té nuchter en té realistisch om zo’n flitsend ding in een bad vol water rond te laten flitsen alsof er een UFO in dat waterbad is geland. Ik heb verschillende erkende toxicologen benaderd en hen deze vraag voorgelegd en allen zijn er kort maar krachtig over : er zijn geen funderende bewijzen, dat dit soort apparaten daadwerkelijk pesticiden en PFAS van groente en fruit af kunnen wassen. De huidige studies zijn té dun, en de studies die fabrikanten zelf hebben verricht, zijn té eenzijdig bevonden door alle toxicologen om er een gefundeerd oordeel over te velgen. De wetenschap buigt zich er anno 2025 nog steeds over. De huidige testen zijn té eenzijdig verricht, waarbij volgens de toxicologen teveel wordt verzuimd om dit soort apparaten te vergelijken met andere reinigingsmethoden, zoals we de baking-soda en azijn badjes kennen. Hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk precies ?
Wel , het werkt via elektrolyse. elektrolyseert water (H2O) dat voorzien is van natriumchloride (zout, ook bekend als NaCl). Het proces geeft 2NaCl + 2H2O → 2NaOH + H2 + Cl2 (Elektrolyse). Zo ontstaan twee nuttige verbindingen: chloor (CI2, een sterk oxidatiemiddel en veel gebruikt ontsmettingsmiddel) en natriumhydroxide (NaOH). NaOH en H2 worden geproduceerd aan de kathode en Cl2 aan de anode. (De twee ‘polen’ die je ziet als je het deksel van de AquaPure opent). Bovendien verschijnt natriumhypochloriet (oplossing gemaakt door chloor te laten reageren met een natriumhydroxideoplossing) als product van de volgende reactie: 2NaOH + Cl2 → NaOCl + H2O + NaCl
Er ontstaat dus natriumhypochloriet (NaOCl, ook een sterk oxidatie- en ontsmettingsmiddel). Zowel chloor (Cl2) als natriumhypochloriet (NaOCl) vallen de pesticidemoleculen aan en breken ze af. Het klinkt allemaal wat futuristisch en het lijkt ook erg science fictionaxhtig, maar…er zijn wetenschappelijk onderbouwde stukken die toch echt vertellen, dat dit daadwerkelijk werkt -> KLIK HIER .. Gewoon zout bestaat uit natrium en chloride. Een zoutoplossing bevat daardoor natrium- en chloride-ionen (Na+ en Cl-), die nodig zijn voor de elektrische geleiding. Ook helpen de chloride-ionen, zoals hierboven aangegeven, bij de vorming van chloor (Cl2), een sterk oxidatie- en ontsmettingsmiddel.
Door water, zout en elektrolyse te combineren wordt de moleculaire structuur van verontreiniging afgebroken, waardoor ze worden omgezet in onschadelijke niet-toxische stoffen. Wanneer de verontreinigingen onschadelijk zijn gemaakt zijn ze gemakkelijk weg te spoelen met water. Het resultaat volgens de fabrikanten : schoon en frisse groente en fruit.
Zolang de wetenschap dit alles niet goed onderstreept, blijf ik sceptisch. En wil ik nogmaals benadrukken, dat jij vooral moet doen wat goed voor jou voelt. Ik weet dat inmiddels ontzettend veel mensen zweren bij dit soort apparaten, en dat het hen een fijner gevoel geeft. Het is in elk geval nooit slecht: we wassen in elk geval de vervuilende aspecten weg, wat ook belangrijk is. Op groente en fruit kunnen immers ook bergen aan bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella / listeria en E.Coli. Dit kan bijvoorbeeld via sproeiwater op gewassen terechtkomen. Maar ook vervuilde omstandigheden tijdens transport kan zorgen voor vervelende klachten. In dit daglicht gezet is het nooit echt een misser om je groente en fruit tenminste in zo’n futuristisch badje te reinigen, echter is dat wel een vrij duur grapje. En kun je het prima af met inderdaad dat baking-soda badje, als dat jou een schoner gevoel geeft. Water volstaat echter ook prima, maar wat betreft pesticiden en ook PFAS werkt dit alles helaas niet. Was dat maar waar. Want ik maak mij persoonlijk echt erge zorgen wat betreft het PFAS verhaal.
Er wordt op dit moment wel het één en ander onderzocht. Vorig jaar was daar best toch iets opmerkelijks in gevonden : OZON MICROBUBBELS. Ozon nanobellen wordt het ook wel eens genoemd. Het zijn bizar kleine belletjes met een diameter in het nanometergebied -> minder dan 100 nm -> die uit ozongas bestaan. Ozon ( 03 ) is een sterk en krachtig oxidatiemiddel en sterilisator die bekend staat om zijn vermogen om bacteriën / virussen en andere besmettelijke stoffen te inactiveren. DEZE RECENTE STUDIE laat zeer verrassende resultaten zien, maar ook deze studies zijn nog dun.
In Februari 2025 besteedde consumentenprogramma KASSA! ook aandacht aan de zogenoemde pesticiden verwijderaars en ook hier zagen we, dat deze apparaten NIET werken. IN DEZE AFLEVERING werd getoond, dat de pesticiden verwijderaars niet zinvol zijn.
WAT IK DOE…..
…is vooral erg realistisch blijven kijken. Tot het tegendeel keihard is bewezen, geloof ik niet in al die hippe apparaatjes. En dat mag jij uiteraard gerust WEL doen. Linksom of rechtsom blijft het immers altijd goed. Ik zelf hanteer de 90-10 regel : 90% biologisch, 10% niet biologisch. Ik hou de meest recente ontwikkelingen op gebied van wetenschap goed in de gaten. En de recente pesticiden resultaten. Daar acteer ik op. Wat inhoudt, dat ik in de 10% niet-biologisch de JUISTE keuzes maak, de keuzes van de MINST BESPOTEN groente en fruit. Ik hoef bijvoorbeeld niet persee een heel jaar rond aardbeien te eten. Ik ga met de natuurlijke golven van een seizoen mee. Daarnaast kies ik zoveel als mogelijk voor NEDERLANDSE groente en fruit. Hoe korter een transportketen, hoe beter.
Ik was AL MIJN GROENTE EN FRUIT. Zowel biologisch als niet-biologisch, ook verpakte groenten was ik. En nee, zoals je kunt raden doe ik niet aan flitsende apparaatjes en zelfs niet aan baking-soda / azijnbadjes. Soms is -> zeker biologisch – > behoorlijk vervuild, pompoenen kunnen bijvoorbeeld erg veel aarde en kleiresten bevatten. Dan gebruik ik wel even wat bakingsoda en mijn speciale groente borstel om dat vuil eraf te boenen. Maar gewoon regulier? De hete kraan volstaat.

Ik ben voorzichtig met de meest bespoten groenten en fruit. Deze koop ik sowieso dan NOOIT niet-biologisch in. Zo eet ik al heel wat jaren iedere dag een rode punt paprika -> KLIK HIER -> maar dat eet ik NOOIT niet-biologisch, omdat daar ook heel wat jaren EXTREME hoeveelheden pesticiden op huizen. Als je dat weet, dan kun je daarop anticiperen, en biologische paprika’s kopen. Terwijl op broccoli en bloemkolen nauwelijks ( residuen van ) pesticiden worden aangetroffen. Deze koop ik dan vaak niet biologisch in om het financieel haalbaar te houden. Aangezien de groente en fruitprijzen in supermarkten ook gigantisch zijn gestegen, kun je beter naar de biowinkel lopen, waar de prijzen zo’n beetje bijna gelijk zijn geworden. Daarmee steun je ook meteen onze boeren, de streekgebonden ondernemingen en de biowinkels zelf!
Hoe jij het ook doet : mijn boodschap is vooral, om REALISTISCH te blijven kijken. En je zeker niet de stuipen op het lijf aan te laten jagen, want het gaat voor het grootste deel wat dat betreft vaak om puur winstbejag. Lees je goed in, voordat je een éénzijdig verhaal leest en meteen gelooft. Duik in de materie, en nee, daar hoef je geen Harry Potter voor te zijn.
Veroordeel elkaar ook niet. Iedereen maakt zijn of haar eigen keuzes. Ik wil tot slot benadrukken, dat ik zelf zo’n pesticiden verwijderaar nog nooit heb gebruikt en / of getest, resultaten kan ik daarom ook niet beoordelen. Wel rijst mij de vraag, hoe je het kunt ” zien ” en ” merken …..want dat blijft wat mij betreft toch echt een soort placebo effect…..
Wat ik mij wel afvraag is of biologisch gekweekte produkten, ik probeer ze ook zoveel mogelijk te gebruiken als het budget het toelaat, niet een hoop pesticiden en pfas meekrijgen via het grondwater of via een buurman die heerlijk zijn produkten wekelijks bespuit.
Ik heb wel een aquapure. Wat mij opvalt is dat je een beetje chloor ruikt. Ook zie je dat het water wat gelig wordt. Ik hoop er gewoon op dat het ‘iets’ doet. 🙂