Pasta….hoe gezond is dat ? Plus twee heerlijke recepten!

Pasta…..

Ik ben er niet zo’n groot fan van. Ik vind het gewoonweg niet zo super-de-puper-lekker. Ook liggen de meeste pasta’s zwaar bij mij op de maag waardoor ik er soms zelfs last van kan hebben. Ik ben meer een groente-eter 😁 en eet daarom eigenlijk nooit pasta’s. Als ik pasta eet, dan eet ik het liefst een soort wat is gemaakt van peulvruchten. En, als ik dan toch voor een graan moet kiezen, gemaakt van volkoren rogge en volkoren boekweit vanwege de zeer uitgesproken smaken. Want dat vind ik toch vaak een beetje jammer betreft de meeste pasta’s: ze smaken allemaal zo hetzelfde en “ melig”.
Er zijn heel veel soorten deegwaren, waar pasta’s onder vallen. Van spaghetti tot macaroni, van fusilli tot tagliatelle. Pasta ( DI MAAAMAAAH! ) wordt geassocieerd met Italië, waar pasta inderdaad ontzettend veel wordt gegeten in allerlei vormen en soorten.  Maar wist je, dat pasta vermoedelijk afkomstig is uit China? En dat de meeste pasta’s die wij in de winkels kunnen kopen, afkomstig zijn uit Frankrijk en de Verenigde Staten? Dat zou je toch niet snel verwachten van een product met een Italiaans imago.

HOE WORDT PASTA GEMAAKT?

Hoe zit dat nu precies? Wel, vrijwel alle conventionele pasta’s worden gemaakt uit een specifiek soort tarwe: DURUM TARWE. Deze tarwe soort kan alleen maar groeien in een warm klimaat, vandaar dat pasta oorspronkelijk uit Zuid-Europese landen komt. Het tarwe wat in Nederland groeit is niet gexvhikt om pasta van te maken en wordt voornamelijk gebruikt om veevoeder van te maken.
Durum tarwe is een zeer hard tarwesoort. De meeste pasta wordt gemaakt van SEMOLINA en water, In grote silo’s ( met een capaciteit van maar liefst 30.000 kilo ) waarin het meel eerst enkele seconden wordt voor gemixt d.m.v een mega krachtige mixer, die tussen de 1000 en 2000 kilo per uur verwerkt. Dan valt het deeg in een andere mixer om vervolgens naar een vacuüm mixer doorgestuurd te worden. Het deeg is nu gereed, om de vorm in te gaan. Er zijn ontzettend veel vormen. Het deeg wordt onder hoge druk in de vormen gespoten, draaiende messen kunnen wel 12.000 fusellini per minuut ( wat neerkomt op zo’n 720.000 per uur! ) afleveren. Als ze uit de snijder komen zijn de pasta-soorten nog zacht, maar ze drogen zeer snel. Spaghetti-slierten en lasagne bladen worden hangend gesneden en direct onder 65*C gedroogd. Zo blijven ze mooi recht. Na een droogtijd van 15 uur worden de plakken in vier stukken van 25 cm gesneden, wat gebeurt met scharen, zodat er niets verloren gaat. Daarna moeten ze nog even verder drogen voordat ze gereed zijn om te verpakken. Sommige pastasoorten vragen wat meer productiewerk. Zo kan het deeg wat dikker worden uitgerold voor vlindertjes. De kleinere pastasoorten als vlindertjes worden in speciale grote droogcabines gedroogd zodat ze gereed zijn om verpakt te worden.
Je kunt pasta ook in verschillende kleuren kopen. Deze kleuren zijn vrijwel altijd natuurlijk, zoals groen afkomstig is van spinazie en rood van tomaat. Zwarte pasta wordt meestal gekleurd met inktvis-inkt.
Ook kunnen we tegenwoordig verse pasta kopen in supermarkten. Deze zijn niet gedroogd, en daardoor veel korter houdbaar. Gedroogde pasta kun je jarenlang bewaren op een koele, droge en donkere plek. Volkoren pastasoorten ( de gezonde soorten dus ) kan onder invloed van licht en zuurstof bederven. Dit komt omdat volkoren pasta rijker is aan vetten dan gewone witte pasta.

IS PASTA GEZOND?

Pasta is niet erg geschikt voor de koolhydraat-arme freaks. Het bevat enorm veel koolhydraten. Ook kun je beter niet voor ‘ witte” pasta’s kiezen, dit zijn pastasoorten die van gewoon meel / bloem zijn gemaakt en niet uit volkoren graansoorten. Deze witte pasta is eigenlijk leeg aan enige nuttige voedingswaarden, wat nog wel aanwezig is in volkoren pasta’s, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat volkoren pasta aardig wat aan eiwitten. Op enkele pastasoorten ( bijvoorbeeld rijst en boekweit ) na zijn alle pasta’s glutenhoudend. Wil je liever geen gluten, dan is pasta wellicht ook niet echt een goed idee. Pasta past , in volkoren variant, in een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Het is niet ongezond, maar ook niet knetter gezond te noemen, eet het daarom liefst niet vaker dan 2 x per week en hou de porties gematigd. En kies, indien mogelijk voor volkoren rogge en / of volkoren boekweit pasta’s. Onthoud ook, dat de gangbare pasta’s in de meeste gevallen genetisch zijn gemanipuleerd. Kies daarom liefst voor biologische varianten.

PEULVRUCHTEN PASTA

Wil je echt graag gezond pasta eten, dan kun je kiezen voor pasta’s die zijn gemaakt van peulvruchten. Dit is afgelopen jaren een trend geworden. Het is aanvankelijk bedacht om de mensen die graag op hun koolhydraten willen letten + erg graag geen gluten eten ook pasta te laten eten. Het begon voorzichtig met enkele pasta’s op basis van linzen in de biowinkel, inmiddels kun je allerlei soorten peulvruchten-pasta’s kopen in de supermarkten. Peulvruchten pasta’s hebben grote gezonde voordelen. Ze bevatten geen gluten en betrekkelijk weinig koolhydraten, afhankelijk van de samenstelling. Veel peulvruchtenpasta’s bevatten 100% peulvruchten, meer niet, deze zijn de beste keuzes. Peulvruchten pasta is bovendien een erg fijne aanvulling voor veganisten omdat ze zeer rijk zijn aan eiwitten.
Peulvruchten pasta’s worden vrijwel op dezelfde manier gemaakt als gewone pasta. Het vraagt alleen wel een totaal andere bereidingswijze omdat peulvruchten hun elasticiteit missen ( de gluten ) en zeer snel uit elkaar vallen / snotterig worden als ze te lang in kokend water liggen. Je moet eerst water tot het kookpunt brengen. Daarna dompel je de peulvruchten pasta onder en roer je kort. Blijf erbij en blijf controleren tot de pasta beetgaar is. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten. Als je de pasta te ver door laat koken kan het pap worden, niet lekker. Ik kies daarom nooit zo snel voor peulvruchten pasta’s omdat het echt zeer snel tot pap kookt. Ook vind ik, om heel eerlijk te zijn, gekookte verse peulvruchten 10 x lekkerder.

VOLKOREN ROGGE PASTA

Terug naar mijn favorieten. Ik hou erg van een uitsproken smaak, en daar ontbreekt het gewoonweg vaak aan bij alle gangbare pasta’s. Je moet er echt een berg saus / groente enzovoort bij / op serveren, wil je pasta smakelijk maken. Dit maakt een bord al snel overheersend en “ to much”. Als je een pasta kiest waar al vrij veel smaak aan hangt, dan heb je ook niet zoveel extra’s nodig. Rogge pasta is niet alleen een gezonde variant, het heeft ook een zeer uitgesproken smaak en kleur. Het heeft betrekkelijk minder koolhydraten ( 65 gram/100 gram tegenover 80 gram / 100 gram gewone pasta ) en het is rijk aan vezels en eiwitten. In supermarkten vind je niet zo snel volkoren rogge pasta, maar in de biowinkel en on line kun je het wel vinden. Als ik dan pasta eet, dan doe ik het wel meteen goed met deze variant. Ik krijg hier geen last van en het ligt ook niet als een baksteen op mijn maag. Ik bedacht er bijvoorbeeld dit supersnelle, heerlijke veganistische recept mee! ( let op: bevat gluten)
WAT HEB JE NODIG?
( voor drie-vier personen)
  • 250 gram tempeh in blokjes gesneden
  • 300 gram biologische gesneden soepgroente
  • 400 gram volkoren rogge pasta , gekookt en uitgelekt
  • Aminos
  • Drie eetlepels Ras el Hanout kruiden
  • Een ui, fijn gesnipperd
  • 150 gram tomaten puree

 

  • Om te garneren:
  • Plakjes komkommer
  • Vers geknipte bieslook

 

ZO MAAK JE HET:
Zet de tempeh, groente en kruiden met een fikse scheut Aminos te marineren. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe beter. Laat ee beetje olie warm worden in een wok-pan en fruit de ui aan. Voeg het mengsel toe en roerbak dit enige tijd al omscheppend door. Voeg de tomatenpuree toe en een klein scheutje olie, roerbak opnieuw al scheppend enige tijd door tot alles is gegaard. Roer tot slot de pasta erdoor. Serveer met komkommer en verse bieslook.

VOLKOREN BOEKWEIT FUSSILI

Mijn andere favoriet als het aankomt op pasta’s zijn de volkoren boekweit fussili’s. Weer zo’n lekkere uitgesproken smaak, wat niet erg overheerst. Gecombineerd met bijvoorbeeld een lekkere zelf-gemaakte pastasaus smaakt deze fusilli voortreffelijk. En ook van deze pasta krijg ik geen zware maag. Boekweit pasta bevat minder koolhydraten dan gewone pasta en is zeer rijk aan eiwitten. Ik maak er graag dit volgende recept mee!
WAT HEB JE NODIG?
( voor twee personen )
 
200 gram wokgroente naar keuze
een sjalot, gesnipperd
drie eetlepels ras el Hanout kruiden
een verse teen rauwe knoflook, fijn gesnipperd
 
Voor de saus:
250 ml magere biologische ( liefs YOMIO ) yoghurt
twee eetlepels kerriepoeder
een eetlepel komijnpoeder
een snufje Himalaya zout
een snufje zwarte peper
 
Om te garneren:
verse geknipte bieslook
 
ZO MAAK JE HET:
Kook de fusilli volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat uitlekken. Bak de ui + knoflook in de koekenpan met een erwtje kokosolie glazig, voeg de kruiden en wok-groente toe, en roerbak 5-8 minuten op middelhoog vuur door tot alles is gegaard.
 
Gooi alles voor de saus in de blender en maal tot een romige massa. Serveer alles uit over twee borden. EET SMAKELIJK!

Een reactie op “Pasta….hoe gezond is dat ? Plus twee heerlijke recepten!

  1. “Veel peulvruchtenpasta’s bevatten 100% peulvruchten, meer niet,…” Dat zou ook niet kunnen, hahaha. K eet niet dan eens per week pasta, ik vind het heerlijk. Vooral met een heerlijke saus en veel groente en -niet altijd- rundergehakt. Zal ook de peulvruchten pasta eens proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *