Peperdure hippe ” gezonde LATTES”….Ben jij zo gek om daar veel voor te betalen?

Als kritisch health blogger loop ik nét even anders door supermarkten dan de gemiddelde consument. Niet alleen in supermarkten bekijk ik alle producten kritisch, maar ook in biologische winkels bestudeer ik producten nauwkeurig. Ik let op ingrediënten en voedingswaarde, maar ook of een product nu echt wel zo nuttig en zinvol is voor ons welzijn en onze gezondheid. Niet alleen in supermarkten kunnen we ontzettend veel onzin-producten vinden, ook in biowinkels staan tegenwoordig de meest vreemdste producten waar mijn wenkbrauwen omhoog van gaan 🙄 Neem nu de zogenoemde KURKUMA LATTE en de vele andere LATTE poedertjes, waar je met kokend water of melk een LATTE van kunt maken. Natuurlijk is het hip, en wellicht ook gezond, maar de prijs is verre van gezond te noemen. Iets waar ik persoonlijk echt een hekel aan heb.😠 Soms worden er astronomische bedragen gevraagd voor iets wat inhoudelijk nog niet eens een fractie van de prijs kost. Als je zoiets dan bijvoorbeeld zelf namaakt, scheelt je dat serieuze euro’s.

SLIMME MARKETING

Je kunt, om beter te begrijpen waarom dit in de meeste gevallen echte geldklopperij betreft, je afvragen WAAROM iets zo vreselijk duur betaald moet worden. Dit doe je, door de ingrediënten te checken. En daar de werkelijke WAARDE van in te schatten, of nog beter, uit te rekenen. Productie-technisch bekeken doen in de meeste gevallen geavanceerde apparaten in fabrieken het werk, wat niet heel veel kost. Ook kun je bijvoorbeeld andere vergelijkbare producten naast elkaar zetten en ontdekken, dat het vrijwel om dezelfde ingrediënten gaat, maar merk A 5 x duurder is dan merk B.

 

Hoe zit dat dan? 🤔
Wel, dat kan met verschillende factoren te maken hebben, zoals kwaliteit van bepaalde ingrediënten , maar kan ook gewoon super-slimme marketing zijn. Ik hou in dit artikel de vele hippe LATTE poeders aan. Naast kurkuma-lattes zijn er nog veel meer mengsels waarmee we eenvoudig een kop hete LATTE kunnen maken. Van vanille latte tot matcha latte, hoe indrukwekkender de ingrediënten , hoe aantrekkelijker ze worden voor de consument die graag gezonder wil gaan drinken, en bijvoorbeeld minder tot geen koffie meer wil drinken. In vrijwel alle soorten en merken vinden we wortels / specerijen / kruiden / planten die een gezond imago hebben, sommigen wetenschappelijk onderbouwd. Kurkuma is hier een vrij goed voorbeeld van, maar ook andere zaken die wetenschappelijk zijn bestudeerd op hun werking en effect op het menselijk lichaam en  daarmee de algehele gezondheid worden gebruikt om een poeder-mengsel samen te stellen, waaraan veel claims kunnen worden gehangen. Zo heeft de rauwe cacaoboon zeer anti-oxiderende eigenschappen, en bevat matcha  ( KLIK HIER ) vrij veel chlorofyl. Kurkuma heeft volgens vele bronnen geneeskrachtige eigenschappen. ( KLIK HIER )
Door al deze indrukwekkende eigenschappen krijgt een mengsel van verschillende poedertjes een zeer gezond imago. En in de meeste gevallen is dit terecht, maar er zijn kanttekeningen te zetten. Zo heeft kwaliteit en productie een zeer grote invloed op de uiteindelijke werkzaamheid van zo’n poedertje, en is het de vraag, of de verkoopprijs eerlijk is getoetst op winst en opbrengst. Daar schort het nogal eens aan.
Sommige merken kiezen bijvoorbeeld voor glazen potten om in te verpakken, wat in regel duurder is dan tinnen / blikken potten of plastic zakken. Dit moet uiteraard in een verkoopprijs terugkomen. Maar ik kom regelmatig verschillende merken tegen, die zowel in samenstelling vrijwel gelijk zijn, in glas of blik is verpakt, en toch vrijwel gelijke verkoopprijzen vragen. Dan kun je wel spreken over slimme marketing. Kijk ook goed naar de inhoud, ook deze verschillen aanzienlijk in grammen.
Wat je je ook af kunt vragen, is of al die LATTES nu wel echt zoveel gezonder zijn dan bijvoorbeeld een koffie-Latte. In vrijwel de meeste gevallen wel, de meeste samenstellingen bevatten niets meer of minder dan wat biologische kruiden en specerijen. Maar…..er zijn ook vrij veel merken / soorten die bijvoorbeeld veel meuk toevoegen als suiker, anti-klontmiddelen, verdikkingsmiddelen en andere conserveermiddelen. Ik kwam bijvoorbeeld een zeer populair merk tegen in de biologische voeding, die sommigen van hun LATTES op basis van kokosbloesemsuiker samenstellen, wat het niet veel beter maakt dan een pot oplos- cacaopoeder of andere hippe zakjes. Zo’n merk heeft dus wel een hoog aanzien, en heeft zo het vertrouwen opgebouwd van de kritische consument, maar….laat je nooit misleiden, want ook goede, mooie en top-merken kunnen meuk toevoegen aan hun producten.
En dan heb je ook nog de kwaliteit van de ingrediënten die zijn gebruikt. Dit kan van biologische komaf zijn, maar ook niet. Dit laatste houdt in, dat er gewoon bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. Ook kunnen voor industriële kruiden en specerijen veel sneller oneerlijke prijzen zijn betaald aan boeren. Ook de PRODUCTIE speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke werkzaamheid van de kruiden en specerijen. Is iets verhit? Is iets bewerkt? Het valt allemaal lastig te controleren als consument. Biologische merken met een EKO keurmerk hebben daarom de beste papieren. Om zo’n merk te krijgen, moet de fabrikant aan zeer strenge eisen voldoen. Dit geeft de meeste garantie, dat de ingrediënten van een redelijke kwaliteit zijn en niet zijn bewerkt.
Onthoud ook, dat de latte moet worden opgeschonken met kokende melk of water. Sommige kruiden en specerijen kunnen dan ook wat van hun werkingen verliezen.
Ik kwam on line prijzen tegen tussen de € 6-11 euro voor gemiddeld 100-125 gram. INSANE, laten we het hier allemaal over eens zijn. 😕 Waarom kunnen prijzen soms zo sterk uiteenlopen? Dat kan te maken hebben met de ingrediënten, maar ook gewoon…marketing.🙁 In regel zijn biologische kruiden en specerijen erg goedkoop. Maar er zijn merken, die hun LATTES wat exclusiever willen maken, door er bijzondere, duurdere ingrediënten doorheen te mengen. Denk daarbij aan vanille, saffraan en matcha. Dit kan een verkoopprijs met zo’n € 2-4 euro omhoog doen laten schieten. Maar ook dan kunnen sommige verkoopprijzen belachelijk veel hoger uitvallen, omdat er bijvoorbeeld maar een fractie van het duurdere ingedient is toegevoegd. De consument neemt aan, dat het dure ingrediënten de moeite waard is om in te investeren, maar let dus goed op DE VERHOUDINGEN van de ingrediënten. Zo’n dure grondstof zal namelijk nooit in basis worden gebruikt.
Waar kun je nu op letten bij het kopen van dit soort LATTE poeders, zodat je geen geld uit je zak wordt geklopt?
– KIJK EN VERGELIJK
Zowel on line als in fysieke winkels vind je tegenwoordig vrij veel verschillende soorten en merken, omdat het een vrij populair product is geworden. Hou altijd twee soorten van twee verschillende merken naast elkaar en kijk hoe de verhoudingen liggen wat betreft ingrediënten. Kijk vervolgens, of het merk biologisch werkt en / of een EKO keurmerk draagt. On line kun je dit ook vergelijken. Kijk tot slot wie de laagste prijsaanbidder is.
– JE BETAALT VOORNAMELIJK VOOR LUXE
Linksom of rechtsom, onthoud, dat je vooral betaalt voor luxe. Want het is namelijk vele malen goedkoper, om ZELF je mengsels samen te stellen.

MAAK GEWOON ZELF LATTE MENGSELS!

Misschien ben je na het lezen van het bovenstaande wakker geschud en realiseer je je dat je inderdaad erg veel geld uitbesteed aan dit soort marketing.  Wellicht heb je het ervoor over, wat natuurlijk he-le-maal prima is. Maar ik persoonlijk geef mijn zuur verdiende centen hier niet aan uit, en maak gewoon zelf mijn mengsels. Dat levert ook nog eens veel variatie op, en ik bepaal bovendien zelf, hoe de verhoudingen liggen. Maar laat ik je vooral verduidelijken, hoeveel GELD je bespaart, want dat is schrikbarend veel. Laat ik je een rekensommetje geven:
En gemiddeld potje “ golden Milk “ latte bevat 65% kurkuma, 10% gemberpoeder, 10% kaneel, 10% kardemom, en 5% zwarte peper. Dit is samen vermengd en in een potje gestopt en wordt verkocht voor € 6,89 per 110 gram. Alles is biologisch.
Laten we  eens narekenen wat we kwijt zijn, als we dezelfde biologische specerijen gaan mengen in een potje :
– 65 gram kurkuma kost gemiddeld € 1,12
– 10 gram gemberpoeder kost gemiddeld € 50 eurocent
– 10 gram kaneel kost gemiddeld € 50 eurocent
– 10 gram kardemom kost gemiddeld € 50 eurocent
– 5 gram zwarte peper kost gemiddeld € 25 eurocent. 
Bij elkaar opgeteld kom je dan uit op € 2,87. Een verschil van zo’n € 4,02. Dat is dus echt behoorlijk veel. Slimme marketing?  Ik zeg van wel. Als je thuis zelf 65 gram kurkuma, 10 gram gemberpoeder, 10 gram ceylon kaneelpoeder, 10 gram kardemom, en 5 gram zwarte peper in een potje stopt, en daar ongeveer een volle eetlepel per glas of mok van gebruikt voor een kop LATTE, dan bespaar je dus wel heel erg veel geld. Ik heb het over SERIEUZE KNAKEN die je bespaart. Je kunt de mengsels zowel met kokend water, als kokend plantaardige melk opschenken, nét zoals de conventionele lattes.
Je kunt je fantasie volledig loslaten op het samenstellen van mengsels. Om je wat op weg te helpen, heb ik DRIE lekkere mengsels voor je uitgedacht.
Wat ik veel tegenkwam in de fysieke winkels waren de zogenaamde “ choco-lattes” . Deze bevatten cacaopoeder, maar zijn in de meeste gevallen op basis van een suiker gemaakt, zoals rietsuiker, of kokosbloesemsuiker. Daaraan worden dan nog een paar specerijen aan toegevoegd. Dit kun je zeer eenvoudig zelf maken. Meng in een pot:
– 60 gram biologische cacaopoeder
– 50 gram biologische erythritol of 30 gram greensweet-stevia sweet
– 15 gram kurkuma
– 5 gram zwarte peper
– 10 gram gemberpoeder
– 5 gram kardemom.
Hou ongeveer anderhalve eetlepel per mok of groot glas aan.
Een andere , luxere variant is een mengsel met saffraan en / of vanille bourbon. Als deze biologisch zijn, kan dit de prijs enorm omhoog jagen, maar lang niet ZO HOOG als nu wordt aangehouden. Zelf je pure saffraan en vanille aanschaffen is ook even een investering, maar het levert op de langere termijn uiteindelijk erg veel winst op. Bovendien verzeker je jezelf van een echt pure variant. Meng in een pot:
– 50 gram kurkuma
– 10 gram gemberpoeder
– 20 gram ceylon kaneelpoeder
– 10 gram cardemon
– 5 gram zwarte peper
– 5 gram vanille bourbon
– een mespuntje saffraan poeder
Hou ongeveer een volle eetlepel per mok aan.
Tot slot een vrij romige latte! Ik heb hiervoor wat biologisch chiazaad in mijn blender tot poeder vermalen. Dit geeft de latte zijn volle, romige textuur en smaak. Meng in een pot:
– 65 gram fijn gemalen chiazaad
– 10 gram kurkuma
– 15 gram ceylon kaneelpoeder
– 20 gram gemberpoeder
– 5 gram kardemom
– 5 gram zwarte peper
Gebruik voor een mok ongeveer een volle eetlepel.
Zie je dat het allemaal niet zo moeilijk en ingewikkeld is? Je kunt zowel warme als kokende melk / water gebruiken. En de biologische kruiden en specerijen koop je in de biowinkel of on line. Ik hoop, dat ik je zo heel veel geld bespaar! 

3 Reacties op “Peperdure hippe ” gezonde LATTES”….Ben jij zo gek om daar veel voor te betalen?

  1. Lieve Monique,
    Gelukkig kijk ik als kritische consument eerst wat er inzit, maak er een foto van en maak het zelf.
    Buiten dat het inderdaad super simpel is komt er ook nog eens jouw eigen liefdevolle energie in.
    Van harte hoop ik dat vele, met zulke simpele recepten, jouw advies gaan volgen. Drink smakelijk!
    Hartelijk dank weer Monique.

  2. Wat een fijne recepten, idd super eenvoudig zelf samen te stellen. Ik ga het uitproberen met havermelk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *