Peultjes

Ik vind ze heerlijk : peultjes. Ze zijn wat vlezig, en daar moet je van houden, maar verder zijn ze ontzettend lekker en heel erg gezond. In dit artikel alles over peultjes! 

IMG_2011

WAT ZIJN PEULTJES?

Peultjes zijn de jonge, knapperige peulen van een erwtensoort. Ze worden erg vroeg geoogst, zodat de peul nog mals en zacht is, en de erwtjes amper ontwikkeld zijn.
Peulen of peultjes kunnen we vergelijken met doperwten. Het verschil zit hem in de eetbaarheid van de peul, de doperwt kan niet in zijn geheel worden gegeten, de peul daarentegen wel. Anders gezegd zijn peulen ook wel gewoon erwten in een jasje. In de dunne groene peul kunnen in het jonge stadium de nog minuscule doperwtjes aangetroffen worden
Er zijn “ langstro” en “ kortstro” varianten. De langstro-rassen worden aan gaas geteeld.
Peultjes kunnen wat dradig en vlezig zijn, dit ligt helemaal aan het soort ras. Er zijn rassen die helemaal geen vlies in hun peul ontwikkelen. De draden kun je het beste verwijderen ( afhalen) maar ze zijn gewoon eetbaar.
IMG_2008

ERG GEZOND

Peultjes zijn, net als andere peulvruchten knetter-de-knettergezond. Het is zeer rijk aan vitaminen en mineralen, en bevat veel vezels. Het zijn o.a grote bronnen van vitamine B1 , B5, en B6, en zeer rijk aan vitamine C. Ze bevatten ook aardig wat antioxidanten. Ze bevatten chlorofyl. Daarnaast zijn ze rijk aan sporenelementen als mangaan en ijzer.
Ze zijn zeer laag in calorieën ( circa 45 kcal per 100 gram) en geen suikers en vetten. Ze bestaan voor circa 86% uit water, de rest is dus één en al voedingsstoffen. Ze zijn tot slot erg rijk aan kalium en magnesium. Geen slecht idee dus om ze vaak op hert menu te zetten.

IMG_2009

KOPEN, BEWAREN

Verse peultjes zijn prima verkrijgbaar. In het korte seizoen, dat van mei tot en met juli loopt, zijn peultjes van Nederlandse teelt op veel plaatsen te koop: groenteboeren, biologische winkels, boerenwinkels en vooral op de markt. Ook worden ze regelmatig bij de supermarkt aangeboden, hoewel ze daar soms wat ongunstig geprijsd zijn. Buiten het seizoen zijn er nog verse peultjes uit onder meer Afrika beschikbaar; die worden dan vooral bij supermarkten aangeboden.Let als je verse peultjes gaat kopen op de versheid: ze moeten een mooie, heldergroene schil hebben en knapperig zijn. Van nature horen ze buigzaam te zijn, maar niet zacht of week.

IMG_2010

SCHOONMAKEN

Snijd of breek eerst een klein stukje van beide uiteindes af. Het puntje is vaak hard, vezelig en onprettig om te eten. Check bij de eerste paar peulen ook meteen of er een draad aan de peul zit. Dat doe je door het puntje bijna los te snijden en dan voorzichtig zijwaarts van de peul af te trekken. Als er dan een dunne, vezelige draad meekomt heb je pech: dan moet je die bij alle peultjes verwijderen. De draad is namelijk niet eetbaar. In veruit de meeste gevallen is dat echter helemaal niet nodig, en dan ben je zo klaar met het wegsnijden van de uiteinden. Was vervolgens de peulen nog even goed onder de kraan.Afhankelijk van hoe groot de peulen precies zijn en het soort gerecht waar je ze in wilt verwerken, kun je ze daarna ook nog snijden. Bijvoorbeeld grof in twee of drie stukken. Tip: maak een schuine snede. Dat eet prettig en ziet er leuker uit.

Peultjes zijn verrassend veelzijdig. Je kunt peultjes koken, maar ook wokken of roerbakken, stomen, stoven, of blancheren om ze in salades te verwerken.   Let op: verse peultjes kun je niet rauw eten! Net als veel andere peulvruchten bevatten ze een licht giftige stof, lectine, die enkel door verhitting onschadelijk kan worden gemaakt. (Peultjes uit blik, pot of de diepvries zijn in de regel reeds voorgekookt. Die hoef je dus niet meer te verhitten, tenzij dat op de verpakking staat.)

Peultjes kun je koken, stomen, stoven, bakken, roerbakken….kortom, ga lekker los en vrije je voeding met peultjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *